HRVATSKA TVRTKA

Počeli su u garaži, prvi radni stol su morali posuditi, a danas godišnje zarađuju više od 300 mil. kuna

Ove godine slave 30. rođendan, a iza sebe imaju paletu s više od 1.000 zadovoljnih klijenata poput Fortenova Grupe, Atlantic Grupe, Carneta, PBZ-a, HEP-a....
Tvrtka STORM Computers slavi 30. rođendan. Na fotografiji: Vladimir Olujić, predsjednik Uprave STORM Computers-a (desno), Mirela Olujić, članica Uprave STORM Computers-a i Tomislav Kraljik, član Uprave STORM Computers-a (lijevo)
 Boris Kovacev/Cropix

U garaži obitelji Olujić na zagrebačkom Borongaju potegnula se rasprava o jednoj sve popularnijoj tehnologiji koja bi mogla promijeniti svijet – IBM PC kompatibilnim računalima. Kasne su osamdesete, sve više poduzeća ima potrebu za informatizacijom poslovanja, no na tržištu je malo znanja i mogućnosti kako to napraviti. Vladimir Olujić, tada 27-godišnji inženjer elektrotehnike, vidio je u tome priliku. Dao je otkaz u firmi te osnovao obrt koji će se baviti sklapanjem i mrežnim povezivanjem računala te izradom jednostavnih aplikacija i to u doba kada je za većinu Hrvata riječ „kompjuter“ samo misaoni pojam. Uz sebe je imao suprugu Mirelu, prijatelja Tomislava Kraljika te početni kapital od nekih 2000 maraka. Radili su u garaži, učili se poslu i tražili klijente. Radni stol su morali posuditi, no ništa od toga ih nije zaustavilo. Oni su vjerovali da će uspjeti.

Danas, oni i dalje rade zajedno. Vladimir je predsjednik Uprave STORM Computers-a, dok su Mirela i Tomislav članovi Uprave. Njihov kompleks tvrtki na zagrebačkoj Savici broji više od 300 zaposlenika, godišnji prihod im je 300 milijuna kuna, odrađuju projekte diljem cijele Europe, a u paleti od preko 1.000 klijenata ističu se imena kao što su Fortenova Grupa, Atlantic Grupa, Carnet, PBZ, HEP, Spar, Lactalis Grupa, brojna tijela državne i javne uprave...

Dvije velike prekretnice

Naime, STORM Computers jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki na području razvoja, implementacije te održavanja kompleksnih i cjelovitih poslovnih informacijsko-komunikacijskih sustava, a ove godine slave svoj 30. rođendan.

To nam je bila prilika da posjetimo prostore STORM-a i saznamo iz prve ruke kako je cijela priča počela. Naši vodiči su Vladimir Olujić (62) i Tomislav Kraljik (54), dvoje dugogodišnjih prijatelja koji drže svijet informatičkih tehnologija u malom prstu.

image
Vladimir Olujić, predsjednik Uprave STORM Computers-a (lijevo) i Tomislav Kraljik, član Uprave STORM Computers-a (desno)
Boris Kovacev/Cropix

Prve korake puta na Borongaju smo već prošli pa se prebacujemo u rane devedesete kada se tvrtka ustalila na hrvatskoj IT mapi. Kormilo najprije uzima Olujić koji nam objašnjava prvu veliku prekretnicu u njihovom poslovanju - asembliranje IBM PC kompatibilnih računala i instaliranje prvih mrežnih operacijskih sustava Novell.

- Računala u to vrijeme nisu bila povezana jer nije bilo nikakve mreže. Stoga su, recimo, korisnici morali spremiti podatke na disketu i onda ju nositi do drugog računala gdje bi se ti podaci obradili ili pohranili. Mi smo zato počeli instalirati prve mrežne operacijske sustave Novell koji su povezali računala. Bio je to kvantni skok jer PC više nije bio samostalni entitet – priča Olujić te dodaje da su prve tri instalacije napravili u Ministarstvu poljoprivrede, Tvornici parnih kotlova na Žitnjaku i u Vodoprivredi u Slavonskom Brodu.

Druga odskočna daska u poslovanju bila je sklapanje partnerstva s proizvođačima mrežnih infrastruktura – US Robotics-om, 3COM-om i Cisco Systems-om. Zahvaljujući tome su postali prepoznati na tržištu te su potpisali prvi ozbiljan ugovor s jednim od glavnih telekom operatera, koji se mjerio u milijunima dolara, za projektiranje, izvedbu i održavanje mrežne infrastrukture.

Nastanak grupacije

Firma se tada počela sve više širiti, a jedan od zaposlenika koji je došao još u prošlom mileniju jest Dražen Novina (43). On se prije 23 godine zaposlio u STORM Computers-u kao serviser i bio je, u to vrijeme, mladić sa završenom srednjom školom kojemu je posao bio da sklapa računala za klijente. Ipak, kako je rasla firma, tako se i on sve više usavršavao. Postao je prvi certificirani inženjer Microsofta u tvrtki, završio je Visoku školu za informacijske tehnologije, napredovao u odjel razvoja usluga i project managementa, a danas je voditelj sigurnosnih rješenja.

- Kako je rasla firma, tako sam i ja rastao, i to je jedan od razloga zašto sam tako dugo u ovoj tvrtki. Ovdje je moguće ostvariti taj američki san i od običnog operatera napredovati do mjesta voditelja. Uostalom, i vlasnik je taj koji zaposlenike konstantno gura da napreduju – kaže Novina.

image
Dražen Novina, voditelj sigurnosnih rješenja
Boris Kovacev/Cropix

No, vratimo se sada ka putu razvoja tvrtke. Sljedeća velika prekretnica u njihovu poslovanju dogodila se prije 10 godina kada je službeno nastala STORM Grupa. Pet tvrtki - STORM Computers, Supra Net, Optima OSN inženjering, O2 i Proaxis, spojili su svoje poslovanje i nastala je grupacija koja tada broji 150 stručnjaka i ostvaruje godišnji prihod od 150 milijuna kuna.

Veća pregovaračka moć

Dva su razloga koja stoje iza te odluke spajanja, a prvi se tiče samog tržišta. Naime, kako je firma rasla bilo je sve teže brzo odgovoriti na nove tehnološke izazove. Trebala im je agilnost zbog čega su počeli izdvajati određene vlastite tehnologije u zasebne firme kako bi se lakše nosili s promjenama u tom polju poslovanja. U isto vrijeme prilazile su im manje tvrtke koje su htjele udružiti snage, čime su dobili nova znanja i rješenja. U slučaju, pak, da su postojali neki dijelovi tržište koje nisu mogli tako brzo razviti onda su akvizirali udio u nekoj drugoj firmi te na taj način ostali konkurentni. I uz pomoć ta tri modela poslovanja – izdvajanja, povezivanja i akvizicije, nastala je STORM Grupa.

image
Na fotografiji (s lijeva na desno): Željko Šubar, Dražen Novina, Tena Blažević i Žarko Žunić
Boris Kovacev/Cropix

Sljedeći razlog iza nastanka grupacije krije se u očima klijenata. Kraljik nam govori kako su oni prije osnivanja STORM Grupe bili relativno neprimijećeni zbog jakih i domaćih i stranih imena na tržištu koji su se bavili jednakim poslom. Nisu, kaže, imali tu težinu iza sebe koja bi im omogućila bolju poziciju kod poslovnih partnera.

- Znali smo imati situacije gdje bi došli kod nekog velikog korisnika na potpisivanje ugovora i morali smo prihvatiti što god nam oni ponudili. Nije bilo pregovora, a u slučaju našeg neslaganja samo bi nam rekli da ne moramo onda ni potpisati. Kada smo postali grupacija, postali smo daleko više prepoznati na tržištu i danas možemo ravnopravno pregovarati s bilo kojim klijentom – ističe Kraljik.

Dolazak novih stručnjaka

Formiranje STORM Grupe bio je tada najveći primjer okrupnjavanja na hrvatskom IT tržištu, tako da se vijest o novom velikom igraču na sceni brzo proširila. Počeli su stizati novi stručnjaci željni novih znanja i izazova, a jedan od njih bio je i Željko Šubar (43). On je u tvrtku došao prije 8 godina kao voditelj tehničkog sektora, a za STORM kaže da je firma u kojoj pojedinac može realizirati sve svoje potencijale.

- Bavimo se poslom koji se stalno mijenja. Konstantno se moraju pratiti nove tehnologije, produkti i inovativni sustavi koji se pojavljuju u svijetu i naš je zadatak da ih spustimo na lokalnu razinu. Kada radite u tvrtki koja koristi moderna tehnološka rješenja, prati trendove, bezuvjetno i neprekidno usvaja nova znanja, onda je to nepresušiv izvor motivacije da i vi postane bolji – navodi Šubar.

image
Željko Šubar, voditelj tehničkog sektora
Boris Kovacev/Cropix

Slično je razmišljao i Žarko Žunić (54), voditelj projektnog odjela infrastrukturnih tehnologija, koji je u tvrtku došao prije 3,5 godine. Ovaj IT veteran kaže da iza sebe ima dosta iskustva i „kilometraže“, no da i dalje uživa u pronalasku novih izazova kojih u STORM-u, kaže, ni malo ne manjka.

- IT svijet se stalno mijenja i to je divota ovog posla. Svake godine dolaze novi izazovi i standardi zbog čega je potrebno stalno unaprjeđivati znanje. Ako se netko ne educira, samo malo zaspe, onda za njega i za tvrtku nema napretka – kaže Žunić.

image
Žarko Žunić, voditelj projektnog odjela infrastrukturnih tehnologija
Boris Kovacev/Cropix

Jedna od mlađih kolegica u firmi jest Tena Blažević (27), voditeljica ljudskih resursa. Njoj će u lipnju biti dvije godine u timu i ona, kao i svi do sada, uvelike hvali politiku usavršavanja znanja koja vlada u grupaciji, ali i obiteljski osjećaj koji se osjeti među kolegama.

- Naglasak je na edukaciji te usavršavanju i to je neka okosnica firme, ali se puno pažnje pridaje njegovanju obiteljskog osjećaja tvrtke. To sam već primijetila u svom prvom kontaktu ovdje. Osjetila sam se prihvaćenom, nije bilo nikakvog zaziranja prema novoj osobi i odmah sam shvatila da su svima otvorena vrata za suradnju. To je nešto što ljudima puno znači – ističe Blažević.

image
Tena Blažević, voditeljica ljudskih resursa
Boris Kovacev/Cropix

Danas STORM Grupu čini 10 tvrtki – STORM Computers, Supra Net, Storm Informatika, Proaxis, Optima OSN inženjering (Srbija), STORM ICT Kosovo, STORM ICT Makedonija, Rinels, DataBox i Notus IT. Zajedno imaju gotovo 300 zaposlenika, i zarađuju oko 300 milijuna kuna prihoda, što samo pokazuje moć ove velike tehnološke obitelji.

Spotify za svijet podataka

Do sada smo dosta govorili o samom nastanku STORM-a pa je red da posvetimo pokoji ulomak i tome čime se oni zapravo danas bave jer, ne zaboravimo, svijet se uveliko promijenio devedesetih kada su računala koristila diskete.

Ranije smo naveli da rade na razvoju, implementaciji te održavanju kompleksnih i cjelovitih poslovnih informacijsko-komunikacijskih sustava, no to je samo općenita slika njihova portfelja. U STORM-u razvijaju računalne infrastrukture, virtualiziraju sustave podatkovne i sigurnosne pohrane, rade sistemski dio implementacije operacijskih i mrežnih operacijskih sustava, razvijaju aplikacije, nude brojne usluge i servise iz svog podatkovnog centra te još brojne druge stvari. Veliki skok od sastavljanja računala, zar ne?

No, Olujić objašnjava kako oni zapravo funkcioniraju na principu uslužne djelatnosti.

- Prije su se sustavi projektirali i izvodili na geografskoj lokaciji korisnika. Obrada, pohrana podataka, aplikativna podrška sve se odvijalo na lokaciji. Danas se računarstvo već dugi niz godina razvija kao komunalna djelatnost gdje klijent upotrebljava procesorsku snagu te podatkovnu i sigurnosnu pohranu kao uslugu i plaća samo onoliko koliko potroši. Mi klijentu tako nudimo sigurno mjesto na kojemu može pohraniti svoje podatke bez da mora uložiti potrebnu opremu – pojašnjava Olujić.

image
Podatkovni centar
Slavko Midžor/Pixsell

Njegov kolega Kraljik je za lakše objašnjenje iskoristio usporedbu sa Spotifyem ili Deezerom. Kako kaže, umjesto da kupujete ploče i gramofone, sve najdraže pjesme možete imati sigurno dostupne i pohranjene u računalnom oblaku kojemu, pak, u bilo kojem trenutku možete pristupiti bilo kada i od bilo kuda. E, to je srž novog STORM-a, a taj „oblak“ se nalazi u njihovom podatkovnom centru DataBox u kojega su samo prošle godine investirali dva milijuna eura. O tome koliko su podaci sigurni, možda najbolje govori činjenica da je tijekom prošlogodišnjeg potresa u Zagrebu njihov podatkovni centar bio jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji nije „ispao“ iz rada.

Sestrinska firma u zapadnoj Europi

Sada kada smo prošli početak, rast i srž STORM-a, ostalo nam je još da se okrenemo budućnosti. Planova, kažu Olujić i Kraljik, ima mnogo. Jedan od srednjoročnih ciljeva jest otvoriti sestrinsku firmu u zapadnoj Europi te raditi na daljnjem proširenju grupacije.

- Kako će se pojavljivati nove tehnologije tako će se i grupacija širiti. Ono što je važno jest da će nama u budućnosti ostati fokus uslužnog računarstva te da ćemo i dalje raditi na disperziji tehnologije kako bi bili fleksibilni prema svojim korisnicima te na taj način brže i bolje odgovorili na zahtjeve tržišta – navodi Kraljik.

Olujić se, za kraj, osvrnuo na Mooreov zakon koji kaže da se broj tranzistora u gustom integriranom krugu udvostručuje otprilike svake dvije godine. Kako ističe, taj trend će se i dalje nastaviti, što znači da ćemo u budućnosti imati procesore s još jačom snagom te duplo veće sustave podatkovne pohrane. To samo pokazuje kako će tehnologija i dalje napredovati, no Olujić navodi kako će oni biti spremni za te promjene. Baš kao što su prije 30 godina svladali nove IT trendove u svijetu, tako će se i u budućnosti suočiti sa svim novim izazovima koji će se tek pojaviti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i STORM Computersa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:11