Na 31 lokaciji

Počeo je Festival svjetla u Zagrebu, donosimo vodič za obitelji s djecom, parove i prijatelje

Nakon dvije godine pauze vratilo se omiljeno proljetno događanje, s nikad više atrakcija. Znamo što trebate razgledati
 TZ grada Zagreba

U Tunelu Grič procvjetala je livada puna šarenih cvjetova. Na Strossmayerovom šetalištu, u aleji kestena, preko noći su niknula drveća obojana skoro pa svim bojama duginog spektra. U Park šumi Tuškanac, na poznatoj šetnici koja spaja srce grada s Medvednicom, trče lipicanci, primjerci svjetski poznate pasmine konja čiji je uzgoj dio stoljetne tradicije u Hrvatskoj. Najsjajnije je, pak, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su se svi sunčani sati hrvatske obale preselili na glavni zagrebački trg.

S dolaskom večeri, od 18 pa sve do 23 sata, možete pogledati igru svjetla i boja pregršt svjetlosnih instalacija na preko 31 lokacija. Naime, nakon dvogodišnje stanke, u glavni grad Hrvatske vratio se popularni Festival svjetla Zagreb u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba.

image

Strossmayerovo šetalište
Festival svjetla

Marko Todorov/Cropix

Brojne posjetitelje očekuju nove umjetničke kreacije koja su iz muzejskih prostora izašle na ulicu i među posjetitelje. Domaći i strani umjetnici svjetla upotrijebili su zgrade, ulice i spomenike kao slikarsko platno te pretvorili Zagreb u grad u kojemu svjetlo donosi nove vizure.

Ovogodišnja novost jest da su se uz Gornji grad premijerno obasjale i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji mogu posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji. Uz to, na popisu umjetnika se po prvi puta nalaze i strana imena. Tako je gošća iz Sarajeva, Edina Selesković, simbolično, postavila interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. Iz Berlina, pak, dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni su svjetlost prelili na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt , dok je pročelje Muzeja Mimara postalo platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine.

Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te ovdje.

S obzirom na to da ove godine Festival broji čak 32 atrakcije napravili smo vodič za obilaženje festivala s preporukama za obitelji s djecom, romantične parove, entuzijaste umjetnosti, ali i prijatelje željne ugodnog izlaska. Pa, krenimo!

image

UNICEF-ov Muzej realnosti
Festival svjetla

Ronald Gorsic/Cropix

Obitelj s djecom

1. Svjetlosna igrališta

Za najmlađe su spremna tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu, Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU.

Svjetlo i boje razigrale su dječje igralište na Dubravkinom putu, pretvorivši ga u igralište koje možete samo sanjati. Djeca mogu trčati za bojama i igrati se sa svjetlosnim efektima.

Na Mažuranićevom trgu su se zvukovi i osjećaji pretvorili u čarobne svjetlosne efekte koji će svojom igrom i bojama upotpuniti doživljaj za najmlađe posjetitelje. U središtu svega je Smajlić instalacija, koja kao da je izašla iz mašte mališana.

Na dječjem igralištu pored Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti glavna atrakcija je Školica – svjetleća instalacija koja zove na igranje, ne samo malu, već i onu veliku djecu skrivenu među nama.

2. Tunel Grič i Vrazovo šetalište

U središnjem dijelu tunela Grič, koji se proteže ispod Gradeca spajajući Mesničku i Radićevu ulicu, nalazi se magična livada na kojoj razigrano rastu osvijetljeni cvjetovi u bojama.

image
Marko Todorov/Cropix

Nadalje, od Dubravkinog puta prema Gornjem gradu, prema priči Zdenka Bašića, zagrebačku legendu pripovijedaju jedna zvijezda i jedan mjesec. Posjetitelje instalacije podsjećaju na gotovo zaboravljene priče, poput one o Jurju i zmaju.

3. Strossmayerovo šetalište

Aleja kestenova, taj predivan prizor na Strossmayerovom šetalištu, dobiva jednu posebnu čar. Lišćem na stablima prolazi sreća, nošena projekcijama i vibrantnim bojama koje osvjetljavaju ovu poznatu zagrebačku lokaciju. Svjetlost se sa stabala prelijeva na okolinu te obgrljuje čitav prostor.

Romantični parovi

1. Park Grič

Jedan od najljepših gradskih parkova, park Grič, pretvara se u vrt pun čarobnih cvjetova. Zavirite u drugačiji život cvijeća i razgledajte šarene svjetlosne skulpture oko fontane, hologram u skrivenom kutku između zidina i projekciju na staroj gradskoj vili koju prati glazba poznate hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

image
Marko Todorov/Cropix

2. Muzej Grada Zagreba

U velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba očekuje vas vizualno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama i svjetlosnim projekcijama na razigranu haljinu. Poslušajte originalne arije u izvedbi Zinke Kunc Milanov, Ljiljane Molnar Talajić, Sene Srebrenke Jurinac, Dragice Carle Martinis i uz pomoć 3D mappinga zakoračite u svijet njihovih opernih interpretacija izvedenih na svjetskim pozornicama.

3. Zvjezdarnica

Gotovo sve kulture u svojim su kulturnim i duhovnim životima poseban značaj i priliku za osnaženje duhovne snage pronalazile u proljetnom ekvinociju, trenutku kada Sunce stigne na nebeski ekvator - ove godine bit će to 20. ožujka. Ovaj trenutak bit će prikazan u predstavi koju izvodi Glumačka družina kazališta Gavella. Predstava se održava u dva termina po večeri; u 19 sati i u 20:30 satu, a gledatelji trebaju doći 15 minuta ranije. Karte se moraju preuzeti na web shopu http://gavella.hr/.

Ljubitelji umjetnosti

1. Zagrebački plesni centar

UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru interaktivnim iskustvima osvjetljava životne stvarnosti djece i to svjetlima kakva većina nas nikada nema prilike vidjeti. Posjetitelji mogu dodirnuti svjetla koja nemoguće čine mogućim i osjetite kako, kada se svjetla ugase, nevidljivo može postati vidljivim.

2. Atrij HAZU-u

Nježna i prozračna tekstilna skulptura u atriju HAZU-a obavijena je multimedijalnom kompozicijom, sastavljenom od autorske skladbe i sinkroniziranih pokreta svjetlosti. Suptilni zvukovi nježno odzvanjaju prostorom, stvarajući svojevrsne oaze, dok se skulptura konstantno mijenja zajedno sa svjetlosnim efektima. Sve to stvara intimnu zonu, prostor kontemplacije u kojem posjetitelji mogu osjetiti prisutnost „novog i suptilnog zvuka“ koji se može doživjeti samo u tišini.

image
Ronald Goršić/Cropix

3. Trg Josipa Jurja Strossmayera

Geodetska kupola na Trgu Josipa Jurja Strossmayera presvučena je prozirnom ovojnicom, a unutar kupole postavljen je projekcijski tunel, čije su stranice projekcijske površine na kojima se videoradom prikazuju nagrađeni projekti mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata. Projekcijske površine aktivne su u večernjim satima, a prostor između opne kupole i tunela dostupan je kao prostor boravka i događanja, što posjetiteljima omogućuje potpuno stapanje s projektima.

Druženje s prijateljima

1. Ljetna pozornica Tuškanac

Ne propustite jedinstveni doživljaj rasplesane svjetlosti u ritmu glazbe Maksima Mrvice i opere Ero s onoga svijeta. Pod vedrim nebom i uz poznatu glazbu, na Ljetnoj pozornici Tuškanac svoje plesne pokrete predstavit će atraktivni laseri. Ova vizualna atrakcija osvojila je treću nagradu za najbolji laser show na svijetu.

image
Marko Todorov/Cropix

2. Marulićev trg

Proljeće je doba godine koje donosi neku novu energiju, novu snagu, novu toplinu. Ovogodišnja energija proljeća bit će posebno vidljiva na utrci Glow Run. To nije klasičan sprint ili pak maraton, to je jedan zbilja poseban doživljaj isprepleten s Festivalom svjetlosti u kojem sudionici nose svjetleće, odnosno reflektirajuće detalje te obilaze lokacije festivala, prenoseći taj pozitivan duh proljeća diljem grada.

3. OŠ J.J. Strossmayera

Na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, povijest prizivaju projicirani video zapisi bogatog narativa, kako bismo se prisjetili važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Upoznajte spisateljice, primabalerine, književnice, fotografkinje, slikarice, skladateljice i pijanistice koje su pisale žensku povijest u Hrvatskoj i otkrijte njihove osobne priče kroz seriju ilustriranih animacija.

image
Ronald Goršić/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:22