Zauzeli tron

Pogledajte listu najsretnijih poslova na svijetu, za neke nije potrebna diploma, a zarada je top!

Osim tehničkih aspekata ovih poslova, za sve njih je vrlo važan poseban set vještina bez kojih nema uspjeha
 Shutterstock

Što vas čini sretnim na poslu? Koji su to zadaci, izazovi koji potpaljuju onu unutarnju iskru?

Prema istraživanju Mindspacea, provedenog na uzorku od 5000 pojedinaca diljem svijeta, 30 posto njih jako je sretno na poslu, 54 posto ispitanika zadovoljno je većinu vremena, dok 13 posto njih tu sreću baš i ne osjećaju.

Osim dostojne plaće i raznih pogodnosti, među ključnim stvarima koje povećavaju zadovoljstvo na poslu su osjećaj svrhe, vrijednosti, angažiranosti, fleksibilnost i pozitivno okruženje. To nimalo ne čudi jer malo tko može dobro obavljati svoj posao ako nije cijenjen i ako se stalno puni negativom.

Ako ste se ikada pitali koji su to najsretniji poslovi na svijetu, odgovor bi vas mogao iznenaditi. Naime, Guardian je proučio devet različitih istraživanja kako bi doznao koji nas poslovi čine najsretnijima i zašto su oni uopće pri vrhu poželjnih zanimanja.

Inženjer

Prvi na Guardianovoj listi najsretnijih poslova na svijetu je posao inženjera koji se pojavljuje u šest od devet istraživanja. Na prvi spomen ovog posla, mnogima na pamet padne slika osobe koja po cijeli dan nosi poznatu žutu kacigu, obilazi gradilišta te matematiku ima u malom prstu. No, posao inženjera ne veže se samo uz građevinu, već i druge struke poput elektrotehnike, industrijskog inženjerstva, strojarstva, kemijskog inženjerstva, zrakoplovstva i slično. Inženjeri oblikuju svijet oko nas stvarajući nova i uzbudljiva rješenja za svakodnevne probleme.

Iako je logično misliti da su inženjeri genijalci koji briljiraju u matematici, fizici, kemiji i ostalim „teškim“ predmetima, za uspješnu karijeru u inženjerstvu potrebna je ponajviše ustrajnost. Drugim riječima, biti siguran u sebe da se suočite sa strahom, riješiti problem i nastaviti pokušavati pronaći rješenja, čak i kada nemate sve odgovore, temeljna je kvaliteta inženjera. Ustrajnost spada pod takozvane meke vještine (soft skills), a jedno istraživanje otkrilo je da su upravo one jednako važne u inženjerstvu kao i tvrde (tehnički aspekti struke).

image
Shutterstock

Osim ustrajnosti, poželjna vještina kod inženjera je dobra komunikacija s ljudima kako bi mogli objasniti projekt jednostavnim jezikom ljudima u svom timu koji nemaju inženjersko iskustvo. Timski rad je u ovom slučaju vrlo važan jer inženjeri moraju razumjeti kako delegirati zadatke i kako dati konstruktivnu kritiku članovima tima. I naposljetku, potrebna im je i prilagodljivost jer za stvaranje novih rješenja potrebno je vrijeme i mnogo neuspjelih pokušaja. Inženjer koji se može prilagoditi neočekivanim situacijama vjerojatnije će proizvesti dosljedne i kvalitetne rezultate.

„Dobivam puno slobode da testiram svoje ideje, imam pristup najsuvremenijoj tehnologiji i svakodnevno učim nove vještine. Osim toga, najveća nagrada mi je kad vidim svoj dizajn prenesen u stvarnost“, odgovorio je jedan od ispitanika u Guardianovom istraživanju na pitanje zašto voli svoj posao. Put do zvanja inženjera može trajati mnogo godina, ali isplativa karijera itekako je vrijedna čekanja.

Učitelj

Svatko se od nas sjeća barem jednog učitelja, odnosno profesora koji je na nas ostavio dojam. Iako u osnovnoj ili srednjoj školi nismo sasvim shvaćali zašto nam je neki profesor ili profesorica super, danas to bolje razumijemo. Učitelj je profesija koja nudi brojne nagrade, kako osobne tako i poslovne. Kao učitelj imate moć da oblikujete mlade umove, inspirirate buduće generacije i time zarađujete za život.

U većini škola učitelji su odgovorni za razne dnevne zadatke koji pridonose nesmetanom funkcioniranju učionice. Iako se specifični zadaci razlikuju ovisno o razini razreda i predmetnom području, najvažnije vještine koje karakteriziraju dobrog učitelja je strpljivost, kreativnost i rješavanje konflikata. Strpljivost je na prvom mjestu zato što nisu sva djeca ista niti upijaju informacije istom brzinom. Ako morate nešto objasniti sedam puta na sedam različitih načina prije nego što dijete shvati, tim bolje jer tako pokazujete da vam je stalo i da se s ponosom možete nazvati učiteljem.

Istraživanje Sveučilišta Harvard pokazalo je da djeca nauče više kroz strategije aktivnog učenja i projekata, nego putem tradicionalnih, ponekad i dosadnih, metoda. Zato je kreativnost važna vještina koju bi trebao posjedovati svaki učitelj. Čak i ako za sebe smatrate da niste osobito kreativni, ta vještina se može naučiti, prvenstveno trudom da pronađete nove i ugodne načine za prenošenje informacija i angažman učenika. Također, ne bježite od rasprava na satu; pustite da djeca postavljaju pitanja i preispituju svoje, vaše i stavove struke kako bi kasnije sama dolazila do kreativnih rješenja.

image
Shutterstock

Kako su sukobi neizbježni u svakoj učionici, učitelji trebaju znati kako ih riješiti što mirnije i produktivnije. Trebali bi saslušati svaku stranu, identificirati temeljne probleme koji uzrokuju sukob i omogućiti miran razgovor između dva učenika. Ovo također vrijedi za sukobe između učenika i učitelja. Jer, učinkovito rješavanje sukoba postavlja ton za pozitivno okruženje za učenje.

Bez obzira koliko iskustva imate, ključ uspješnosti svakog posla je da konstantno razvijate vještine. Europska unija će do svibnja 2024. raznim aktivnostima obilježavati Europsku godinu vještina jer svima koji žele promijeniti ili napredovati u karijeri pomaže steći nove vještine i uspješno ih primijeniti u svim aspektima života. Zahvaljujući inicijativama za osposobljavanje koje financira EU kroz Program vještina za Europu svi zainteresirani mogu proći osposobljavanje koje im je potrebno da na najbolji mogući način iskoriste nove mogućnosti na tržištu rada. EU podupire razne programe koje provode pružatelji u svim krajevima Europe, tako da svi mogu pronaći onaj koji im najviše odgovara i nastaviti se profesionalno razvijati. Više informacija o programima i stjecanju novih vještina možete pronaći na mrežnoj stranici Europske unije Učinimo to.

Medicinska sestra

„Kada osjećate da ste stvarno pozitivno utjecali na pacijenta, nema bolje nagrade. Svaki dan susrećem fantastične osobe i koliko god klišejski zvučalo, oni su stvarno inspirativni“, navela je jedna od ispitanica u Guardianovom istraživanju.

I zaista, posao medicinske sestre, usprkos dojmu većine nas, ne uključuje samo vađenje krvi, provjeru tlaka i općenitu brigu o pacijentima, već i puno, puno više. Osim fizičke pomoći, medicinske sestre svakodnevno pružaju i psihičku, emocionalnu i edukacijsku podršku, stoga moraju imati cijeli niz vještina da bi dobro obavljale svoj posao i da bi im pacijenti poklonili povjerenje. Aktivno slušanje prva je vještina na listi i vrlo važna zato što omogućuje prepoznavanje i onog neizrečenog – misli i osjećaja te „čitanje između redova“.

image
Shutterstock

Osim što je za posao medicinske sestre izrazito važna dobra komunikacija, empatija je još i važnija, kao i kod svih poslova koji uključuju rad s ljudima. Nepredviđene situacije događaju se svakodnevno, a za medicinsku sestru nužno je da se stavi u cipele pacijenata koji su često zbunjeni, paničare, frustrirani su, ljuti ili tužni. Medicinska sestra tu je da ih umiri, pokaže da će sve biti dobro te da nipošto ne osuđuje nečije navike ili odluke. Time pokazuje i poštovanje, što svaki pacijent itekako cijeni.

Zbog gomile zadataka i žongliranja među stotinama pacijenata, posao medicinske sestre zahtijeva i mudro upravljanje vremenom. To prije svega podrazumijeva određivanje prioriteta i zadataka koji se moraju riješiti što prije. Iako poželjan u mnogim strukama, multitasking može biti neproduktivan, pokazuju istraživanja, zato što dijeljenje pažnje crpi vaše kognitivne resurse i usporava vas. Bolje je potpuno posvetiti vrijeme jednom pacijentu, prije nego krenete rješavati probleme drugog.

Osobni asistent

Na Guardianovom popisu našao se i posao osobnog asistenta. U poslovnom svijetu menadžeri ovise upravo o osobnim asistentima koji im pomažu u većini područja poslovanja. Ovi stručnjaci posjeduju iznimno vrijedne vještine zbog kojih svaka tvrtka može prosperirati. Jedna od najvažnijih je oko za detalje. Osobni asistenti često su odgovorni za upravljanje širokim rasponom zadataka i projekata koji variraju od zakazivanja sastanaka i dogovora do pripreme izvješća i prezentacija. Obraćanje pažnje na detalje osigurava da sve bude točno i na vrijeme završeno.

Da bi osobni asistent bio dobar u svom poslu, poželjno je da bude proaktivan. Što to točno znači? Naime, ovi zaposlenici ne mogu se u svakom trenutku osloniti na svoje nadređene da će im dati sve potrebne informacije pa neke odluke moraju donijeti sami. Zato je važno dobro upoznati tvrtku u kojoj radite, kao i stil rada vaših šefova i menadžera.

image
Shutterstock

Nadograđivanje i usavršavanje znanja ključ je uspjeha osobnog asistenta, ponajviše zbog toga što tehnologija napreduje pa je važno ostati u toku. Poželjno je i razvijanje novih vještina koje će vam pomoći da briljirate u svom poslu.

No, što je to što posao osobnog asistenta čini toliko super? „Provodite toliko vremena s ljudima za koje radite, uređujući im živote, što to može postati vrlo intenzivno - pa bitno je da te cijene. U svom radu dobivam puno zadovoljstva pomažući ljudima za koje radim i olakšavajući im dan. Posao je vrlo raznolik, svaki dan ima novih izazova, ali ljudi s kojima radim su ti koji me čine sretnom u mom poslu“, otkrila je sudionica Guardianovog istraživanja.

Vrtlar

Poznato je da boravak u prirodi i okruženost biljkama ima pozitivan utjecaj na naše tijelo i psihu, a to potvrđuju i mnoga istraživanja. Najnovije sa Sveučilišta u Tokiju tvrdi da se raspoloženje, stav, ponašanje i vrijednosti mijenjaju trenutno ili u kratkom vremenu nakon interakcije s prirodom. Lagana šetnja u parku, planinarenje, šetnja uz more ili vrtlarenje odlične su aktivnosti za good feeling. Stoga ne čudi što je upravo posao vrtlara Guardian proglasio jednim od najsretnijih na svijetu.

image
Shutterstock

„Vrtlarstvo je tako oslobađajuće - biti na otvorenom, raditi s prirodom i promjenjivim godišnjim dobima“, zaključak je jednog od anketiranih u Guardianovom istraživanju, a mnogi vrtlari sigurno bi se složili s njim. Ako volite prirodu i želite se baviti vrtlarstvom, neke od najvažnijih vještina ponajprije uključuju poznavanje biljaka - različitim vrstama i njihovim potrebama, o tome što bi moglo ometati ili utjecati na njihov rast, što im je potrebno da bi uspijevale, kao i koje biljke uspijevaju u kojem godišnjem dobu.

Profesionalno vrtlarstvo zahtijeva korištenje širokog spektra alata, a odgovornost je vrtlara da zna kako ih sigurno i ispravno koristiti, kao i koji alat daje najbolje rezultate. Osim tehničkog znanja, vrtlarstvo podrazumijeva i veliku dozu kreativnosti jer je ovaj posao ipak svojevrsna vrsta umjetnosti. Vrtlar mora paziti i kako rasporediti biljke u vrtu da bi se postigao najbolji efekt. Nadalje, komunikacija je ključ uspješnog poslovanja vrtlara jer će zahvaljujući aktivnom slušanju bolje razumjeti što njegovi klijenti trebaju i žele.

Bez obzira na to imate li prethodno iskustvo u radu sa zemljom i biljkama ili tražite tečaj vrtlarstva za početnike, ulaganje vremena u obrazovanje omogućit će vam najbolji početak u karijeri.

image
Europska komisija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:56