PRIJAVITE SE!

Pomozite ljudima i upišite se među heroje: siguran posao i dobra plaća su zagarantirani

Vježbenici na Akademiji imat će osiguranu opremu, stipendiju, smještaj i prehranu te mogućnost polaganja vozačkog ispita
 Biljana Blivajs/Cropix

Iz futrole na opasaču viri napunjeni HS-9. Na drugoj strani su još policijska palica i lisice.

Stoje uspravno, u laganom raskoraku, sa zaštitnim naočalama i slušalicama na ušima preko kape sa šiltom ispod koje izviruje kosa - čvrsto spletena u pletenicu ili, pak, nisku punđu.

Izraz lica im je savršeno ozbiljan, koncentriran. Kontroliraju disanje jer, očito, adrenalin je odradio svoje.

I napokon se čuje znak. Strogi povik.

Ekspresno vade pištolje iz futrole i pružaju ruke ispred sebe. Gotovo sinkronizirano.

image
Ranko Suvar/Cropix

Odjekuju četiri hica. Meci pogađaju metu i trgaju papir dok se zrakom širi miris baruta.

Ostala sam u šoku. Stajala sam u kutu sigurna od metaka i upijala sve što se događalo preda mnom. Nikada do tog jutra provedenog na policijskoj streljani Dotrščina u Zagrebu nisam uživo čula hice iz vatrenog oružja niti vidjela pištolj. Osim na filmovima.

Bilo je to preklani, radila sam intervju s četiri žene u 20-im godinama koje su odabrale zanimanje policajke, što se kod nas još uvijek smatra vrlo neobičnim za ženu. Te je godine Policijska škola "Josip Jović" Ministarstva unutarnjih poslova bilježila najveći broj žena u odnosu na muškarce u posljednjih deset godina.

image
Ranko Suvar/Cropix

Sjećam se, fascinirala me nevjerojatna promjena garda. U jednom trenutku bile su oštre, ozbiljne i napete, a kada su kasnije pregledavale papirnate mete veselo su čavrljale.

I danas pamtim koliko su moćno izgledale u punoj opremi na streljani te koliko je primamljiva bila ta napetost u zraku.

image
Ranko Suvar/Cropix

Saznala sam da policajke smiju nositi make-up, ali decentan. Puder, nenapadno rumenilo i maskaru. Kosa im ne smije biti razvezana ili, primjerice, u repu do pola leđa. Zato uvijek nose punđe ili pletenice. Od nakita, pak, smiju nositi sat i prsten ako su vjenčane.

Iako mnogi kažu da to nije posao za ženu, razumjela sam zašto su se prijavile – htjele su siguran posao i financijsku stabilnost unatoč riziku tog posla.

- Ako voliš policijski posao, onda rizik ne shvaćaš kao prepreku – složile su se policajke koje sam intervjuirala.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Živimo u 21. stoljeću - stereotipima, uvredama i neukusnim vicevima o policajkama više nema mjesta jer žena može biti što god poželi. Tipično muška zanimanja kao što su policajac, vojnik i vatrogasac ženama napokon više nisu nedostižna.

Red, rad i disciplina

Mnoge od njih i ove će jeseni krenuti u 3. razred srednje Policijske škole.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Naime, nakon 10 godina Policijska akademija ponovno pokreće program policijskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred srednje škole koji budućim policajcima i policajkama nudi siguran posao nakon završenog školovanja kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Vježbenici na Akademiji imat će osiguranu opremu, stipendiju, smještaj i prehranu, ambulantu opće medicine i stomatologa te mogućnost polaganja vozačkog ispita.

Svi zainteresirani srednjoškolci koji zadovoljavaju uvjete, do 20. kolovoza 2021. godine mogu se prijaviti na natječaj Policijske akademije, kojim će steći kvalifikaciju za obavljanje policijskog posla.

Jedan od uvjeta za upis su završen 1. i 2. razred srednje škole s minimalnim općim uspjehom dobar uz uzorno vladanje, a svi koji se prijave ne smiju biti stariji od 19 godina s danom početka nastave. Zahtijevaju se i posebna psihička i tjelesna zdravstvena sposobnost kao i propisana razina tjelesne motoričke sposobnosti.

Prva je prepreka psihološki test. Tko tu ne zadovolji, nema dalje.

image
Ranko Suvar/Cropix

Ti su testovi kao oni za vozački ispit i tu se raščišćava prvi dio prijavljenih. Drugi otpada na tjelesnom jer policajac mora biti fizički spreman odgovoriti na brojne izazove koji ga čekaju na terenu. Zadnje dvije stepenice su sigurnosna provjera nadležne policijske uprave i liječnički pregled.

image
Ranko Suvar/Cropix

U narednoj školskoj godini bit će upisano 50 budućih policajaca i policajki čije će obrazovanje trajati dvije školske godine, uz 11-mjesečni program prekvalifikacije za zanimanje policajac/policajka, koji se na Policijskoj akademiji provodi još od 2011.

Oni koji ne slušaju i ne mogu trpjeti red, rad i disciplinu, najčešće otpadnu već u prvom mjesecu obuke koji je mnogima najgori.

Kvalitete izvanrednog policajca

Zato već pri prijavi svi zainteresirani trebaju obratiti pažnju na ovih pet karakteristika koje se ne mjere posebnim testovima, a čine izvanrednog policajca.

1. EMPATIJA

Empatija je sposobnost razumijevanja i dijeljenja tuđih osjećaja što budućem policajcu omogućuje da jasnije spozna što osoba s druge strane proživljava. Policajac koji zna iskazati empatiju imat će pozitivniju interakciju s ljudima na terenu kao i sa svojim kolegama.

image
Biljana Blivajs/Cropix

2. NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

Ponekad veću ulogu igra to kako je nešto rečeno od onoga što je rečeno. Znakovi koje policajci šalju svojim tonom, izrazom lica i gestama često mogu ublažiti sukob ili napetost. No osim primjene, važno je i da znaju prepoznati te nijanse u komunikaciji svojih sugovornika.

3. PRILAGODLJIVOST

Svakodnevni posao u policijskoj službi daleko je od predvidivog. On je fluidan i dinamičan stoga policajci moraju biti fleksibilni ne samo prema radnom okruženju i situaciji u kojoj se nalaze, već i prema novim tehnologijama i promjenjivoj društvenoj klimi.

image
Ranko Suvar/Cropix

4. KRITIČKO RAZMIŠLJANJE

Niti jedan odlazak na teren neće biti isti, stoga policajci trebaju sposobnost brze i učinkovite procjene i analize činjenica, zapažanja i informacija kako bi mogli donositi dobre odluke.

5. SPREMNOST NA KONTINUIRANO UČENJE

Napredak u tehnologiji i kriminalističkoj analizi jedan je od mnogih faktora koji mijenjaju lice modernog policijskog rada, a u kombinaciji s promjenjivom prirodom prijetnji javnoj sigurnosti promjene u uobičajenoj policijskoj praksi su konstantne. To znači da policajci moraju stalno biti u korak s vremenom.

image
Goran Mehkek/Cropix

Duga tradicija i sigurna budućnost

Program policijskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred srednje škole na Policijskoj akademiji dosad se provodio u dva navrata – od 1994. do 2000. godine te paralelno s programom prekvalifikacije od 2011. do 2013. godine. Razlog za ponovno uvođenje dvogodišnjeg programa u Policijsku školu "Josip Jović", koja u sklopu Policijske akademije provodi programe temeljnog policijskog obrazovanja, je u tome što dulji program omogućuje bolju socijalizaciju učenika u organizacijskoj i profesionalnoj kulturi policije tijekom školovanja, a to doprinosi razvoju profesionalnog identiteta i integriteta budućih policajaca.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Također, dulji program omogućit će kvalitetniji razvoj stajališta polaznika, kao i jaču privrženost policijskoj organizaciji i profesionalnom, etičnom postupanju utemeljenom na poštivanju ljudskih prava.

Nastava za učenike 3. razreda Policijske škole "Josip Jović" za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac/policajka u školskoj godini 2021./2022. započet će 6. rujna 2021. godine.

Ako su slike razornih potresa prošle godine, poplava i panike izazvane pandemijom u vama probudile želju za pomaganjem drugima, za pravdom te osiguravanjem bolje i sigurnije budućnosti, prijavite se na natječaj i budite među onima koji su uvijek prvi na terenu, spremni kada god treba pomoći.

image
Goran Mehkek/Cropix

Svi zainteresirani za sudjelovanje u natječaju trebaju se prijaviti putem obrasca, koji se može naći na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova ili u policijskim postajama, i uz ostale potrebne dokumente poslati ga do 20. kolovoza ove godine na adresu: Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska škola "Josip Jović", Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1, s naznakom "za natječaj".

Kandidati/kandidatkinje koji se prijavljuju za upis u 3. razred Policijske škole moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

• imati završen drugi razred srednjoškolskog obrazovanja razine kvalifikacije 4.2 za školu u četverogodišnjem trajanju (gimnazijski programi, strukovni obrazovni programi na razini 4.2),

• završen 1. i 2. razred s općim uspjehom najmanje dobar,

• imati ocjenu iz vladanja uzoran,

• ne biti stariji od 19 godina s danom početka nastave,

• imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost,

• imati propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti,

• biti osobno dostojni za obavljanje policijske službe,

• ne biti član/članica političke stranke.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ovaj model srednjoškolskog obrazovanja polaznicima nudi:

• osiguranu opremu (školski pribor, udžbenici, odora, sportska oprema);

• stipendiju;

• osiguran smještaj i prehranu;

• mogućnost polaganja vozačkog ispita;

• ambulantu opće medicine i stomatologa;

• siguran posao nakon završenog školovanja;

• mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

Ako se dvoumite, odgovorite na pitanja u video zapisu i provjerite je li Policijska škola baš za vas.

image
Mup

Više informacija o natječaju možete saznati na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova te Facebook i Instagram profilu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:10