Kvaliteta života

Povijesno ulaganje na području Zagrebačke županije: ‘Ono što bi se radilo desetljećima, napravit ćemo u par mjeseci!‘

U tijeku su radovi na sanaciji 82 klizišta, 70 mostova i propusta te 113 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 300 kilometara u vrijednosti od 80 milijuna eura.

Rekonstrukcija mosta preko rijeke Lonje u Ivanić-Gradu

 Zagrebačka županija

Iako ni zagrebački ni petrinjski potres nisu imali epicentar u Zagrebačkoj županiji, štete na ovom području su i od jednog i drugog bile jako velike. Šteta od te dvije strašne prirodne katastrofe iznosi oko 1,2 milijarde kuna, najveća je bila u općinama Kravarsko i Pokupsko te gradovima Zaprešiću i Velikoj Gorici. Nastradale su brojne škole, bolnica, domovi zdravlja, crkve, sportske dvorane, ali i prometnice.

- Poznato je da je Zagrebačka županija na potresnom području i iako je cestovna infrastruktura prije potresa bila je u stabilnoj situaciji i sigurna za normalno odvijanje prometa, snažna djelovanja potresa dovela su do oštećenja kolnika i kolničkih konstrukcija, ali i do pojave klizišta – rekao je Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije.

image
Zagrebačka županija

Šteta je bila značajna, napominje Landeka, osobito jer je riječ o površinski velikom području. Na županijskim i lokalnim cestama Zagrebačke županije nakon potresa pojavile su se uzdužne i poprečne pukotine na cestama, oštećenja na upornjacima mostova. Aktivirana su i cestovna klizišta koja su napravila velika oštećenja na kolničkoj konstrukciji, usjecima i nasipima cesta.

Kako bi sve vratili na predpotresno stanje te još i poboljšali kvalitetu na prometnicama zagrebačkog prstena, županija je trenutačno ogromno gradilište. U tijeku su radovi na sanaciji 82 klizišta, 70 mostova i propusta te 113 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 300 kilometara u vrijednosti od 80 milijuna eura.

Od tih 80 milijuna eura čak 76 milijuna je osigurano iz Fonda solidarnosti EU. Za tako veliku svotu bila su potrebna čak četiri ugovora. Landeka napominje kako pisanje tako velikog projekta nije bilo nimalo jednostavno, ali da je tim iz ŽUC-a Zagrebačke županije odradio vrhunski posao.

- Od detekcije i procjene stanja na terenu, procjene troškova, projektnog rješenja, riječ je o brojnim koracima koje smo morali napraviti kako bi stvorili preduvjete za financiranje projektnih aktivnosti sredstvima EU – naglašava ravnatelj ŽUC-a Zagrebačke županije.

Posebno su značajna četiri infrastrukturna projekta – sanacija županijskih cesta u Jakovlju i onih u naseljima Hrušćica i Sop u općini Rugvica, rekonstrukcija mosta preko rijeke Lonje u Ivanić-Gradu te sanacija klizišta na Plešivici.

Jedan od financijski najvećih projekata je spomenuti u Jakovlju, vrijednost mu je 850.593,93 eura.

image

Sanacija županijske ceste ŽC 3008 u naselju Jakovlje

Zagrebačka županija

Na županijskoj cesti ŽC 3008 u naselju Jakovlje utvrđene su mrežaste i uzdužne pukotine, te nestabilna i oštećenja bankina, posebno su značajna oštećenja kolnika s uzdužnim pukotinama i nestabilnom, omekšanom i rastresenom bankinom, te mjestimična potreba za zamjenom cijele kolničke konstrukcije. Cilj sanacije je sprječavanje daljnje devastacije kolničke konstrukcije i bankina te osiguranje sigurnog prometovanja vozila.

Sanacija županijske ceste ŽC 1036 u naseljima Hrušćica i Sop u općini Rugvica stajat će 666.062,78 eura. Na toj cesti su također utvrđene mrežaste i uzdužne pukotine te oštećenja bankina. Posebno su značajna oštećenja kolnika sa uzdužnim pukotinama i nestabilnom, omekšanom i rastresenom bankinom, te mjestimična potreba za zamjenom cijele kolničke konstrukcije. Cilj sanacije je sprječavanje daljnje devastacije kolničke konstrukcije i bankina te osiguranje sigurnog prometovanja vozila.

image

Sanacija županijske ceste ŽC 1036 u naseljima Hrušćica i Sop u općini Rugvica

Zagrebačka županija

Sanirat će se i most preko rijeke Lonje u Ivanić-Gradu jer su na njemu uočena oštećenja koja znatno narušavaju trajnost rasponske konstrukcije mosta, a da se nisu obnovile mogle bi umanjiti i nosivost i uporabivost rasponske konstrukcije mosta. Projektom vrijednosti 301.834,64 eura obnovit će se cijela rasponska ploča s pješačkim zidićima i upornjacima.

Kao da potresi sami po sebi nisu bili dovoljno strašni, nakon njih su se diljem Zagrebačke županije aktivirala opasna klizišta.

- Srećom, nismo imali niti jedan nesretan slučaj nakon potresa zbog klizišta, a sve zahvaljujući brzom obilasku svih prometnica kojima upravljamo te pravilnoj djelomičnoj sanaciji – pojasnio je Landeka, ravnatelj ŽUC-a Zagrebačke županije.

Jedno od opasnih klizišta je ono na Plešivici kod Jastrebarskog. Iako nije dugo, ima 100 metara, ŽUC je prionuo sanaciji kako bi se spriječile daljnje pukotine i klizanja kosine te povećala posmična čvrstoća i stabilnost ceste. Vrijednost sanacije ovog klizišta je 135.526,58 eura.

image

Sanacija klizišta na Plešivici kod Jastrebarskog

Zagrebačka županija

Rok za završetak svih sanacija planiran je do 30. lipnja 2023. godine, a u ovom trenutku je na radovima angažirano oko 450 radnika i 16 izvođača.

- Uređena prometna infrastruktura puno je više od novih cesta i mostova. Ona je temelj za daljnji gospodarski razvoj, povećanje kvalitete života kao i sigurnosti u prometu. Ovakva financijska „injekcija“ osim što će sanirati oštećenja, dat će i snažan gospodarski impuls s obzirom na velik broj angažiranih tvrtki i radnika. Doista je riječ o povijesnom ulaganju na području Zagrebačke županije jer vlastitim sredstvima ovakve investicije umjesto u nekoliko mjeseci, realizirale bi se desetljećima – naglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Kako bi ove ogromne, ali prijeko potrebne, radove građani što manje osjetili na svojoj koži, cijeli tim Zagrebačke županije se trudi osigurati dovoljno kvalitetnih obilaznih pravaca.

- Svjesni smo da su prometnice apsolutno značajan segment kad je u pitanju kvaliteta života stanovnika naše Županije, od kojih mnogi svakodnevno putuju u gradove oko Zagreba ili grad Zagreb na posao, i zbog toga dajemo sve od sebe da radovi budu izvršeni u što kraćem periodu. Strpljenje i razumijevanje su nam jako bitni jer će nam nakon ovih opsežnih radova svima biti bolje – zaključuje Landeka.

No, dok se ovi radovi bliže kraju, već se pripremaju novi projekti. Naime, preostalo je još nekoliko potencijalno opasnih cestovnih klizišta za koje se treba pripremiti projektna dokumentacija sanacije, a Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije planira izgraditi obilaznicu naselja Volavja i Petrovine u Jastrebarskom, obilaznicu grada Dugo Selo. Uz to, priprema se i izgradnja nove županijske ceste i mosta preko rijeke Save u Zaprešiću.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:36