Najljepša sjećanja

Poznati Hrvati otkrili su nam najbolje božićne poklone koje su ikad dobili: ‘Da ga današnji klinci vide umrli bi od smijeha!‘

Andrea Andrassy, Mario Petreković, David Skoko i Maša Zibar su se prisjetili omiljenih darova uoči blagdanske čarolije
Andrea Andrassy, Mario Petreković, Maša Zibar i David Skoko
 Hanza Media

Blagdanska čarolija lagano se počinje širiti zrakom, svi oko nas užurbano jure, ulicama se prostiru mirisi kuhanog vina i pečenih kestena, a vrijeme svake sekunde sve brže i brže leti. S manje od mjesec dana do najveselijeg datuma u godini, kompletno se gubimo u naletu emocija i blagdanskom raspoloženju, a najveći upitnik stavlja se na pitanje: kako pronaći savršen poklon za dragu osobu? U danima oko Božića stvaraju se najljepši trenuci i uspomene koje pamtimo do kraja života i upravo to je jedini recept za nezaboravan poklon koji će vam ikad trebati. Obratite pažnju na svoje bližnje, primijetite što im nedostaje i što će ih usrećiti, razmišljajte o poklonima koje će čuvati i nositi kao uspomenu do kraja života. Sa željom da vam približimo što zapravo čini dar posebnim i koji poklon ostaje u najdražim sjećanjima, pitali smo poznate koji je najbolji dar koji su dobili.

Andrea Andrassy, kolumnistica, komičarka i radijska voditeljica, s radošću se prisjetila dara koji joj je darovala njezina mama.

- Tijekom odrastanja dobila sam puno božićnih poklona koji su me razveselili, ali jedan od onih koji mi je najviše ostao u sjećanju je definitivno legendarni, danas već pomalo zaboravljeni Discman. Imala sam 13 godina, a u školu sam svakodnevno išla sa slušalicama u ušima. Imala sam Walkman koji me pratio na putu do škole i na svim putovanjima - bilo mi je nezamislivo igdje ići bez barem jedne audiokazete. Sadržaj sam na njih presnimavala s brojnih CD-a koje sam mogla slušati samo kod kuće. A onda se na Božić pojavio moj prvi Discman - kupila mi ga je mama, naravno, mame su uvijek najbolji Djed Božićnjak. Bio je puno prevelik da stane u džep, vjerujem da bi današnji klinci umrli od smijeha da ga vide, ali to me uopće nije smetalo. Odjednom su svi moji CD-i mogli ići svugdje gdje idem i ja. Tad je krenula era prženja CD-a i kompilacija. Koristila sam ga godinama - moguće da je to poklon koji sam najviše koristila od svih koje sam ikad dobila, bio je sa mnom svaki dan, gotovo cijelo vrijeme - prisjeća se Andrassy.

image
Andrea Andrassy
Privatna arhiva

Iako ga danas više ne posjeduje i tehnologija je toliko napredovala da je "prženje" CD-a postalo jedan slatki djelić naše prošlosti, mamin Discman obilježio je Andreino djetinjstvo, a sada ona obožava biti u ulozi popularnog Djedice i birati upravo "te" poklone koji će zauvijek ostati u sjećanju.

- Danas mi je žao što ga više nemam - vjerojatno ne radi, ali bilo bi mi drago da mogu vidjeti svog "najboljeg prijatelja" koji me pratio na putu do škole. Osim što mi je toliko drugo pravio društvo, Discman mi je među dražim poklonima jer je ujedno i jedan od zadnjih kojima sam se baš onako istinski, zaigrano veselila. Danas me puno više veseli kad ja nekome poklonim nešto lijepo; mislim da većina ljudi s vremenom počne razmišljati na sličan način. S godinama sam postala odličan Djed Božićnjak - cijele godine osluškujem tuđe želje, špijuniram i skupljam ideje. Ne kupujem darove puno ranije, ali ove godine se sasvim slučajno dogodilo da sam jedan kupila već u kolovozu - i jedva čekam da ga osoba kojoj je namijenjen ugleda jer znam da je savršen. Znam da je Božić puno više od poklona, ali jedna od najdražih stvari kod Božića mi je upravo to - pokazati nekom da znam što voli i "pogoditi ga" darom koji će ga oduševiti - rekla je Andrea Andrassy.

David Skoko, jedan od naših najboljih chefova, vlasnik restorana Batelina u Banjolama i prvi hrvatski kuhar s vlastitom emisijom na televiziji, kaže da su pokloni koje je dobio u mladosti od svog djeda najdragocjeniji predmeti koje sa sobom nosi kroz život.

- Najdraži poklon koji sam ikad dobio za Božić je bila stara vojna mesingana zviždaljka i stari džepni sat koje sam dobio od dide Paškvalina. Tada nisam ni znao da su to najvredniji predmeti koje ću ikad imati. Otkad sam dobio tu zviždaljku, ona mi nosi ključeve od kuće i uvijek je u mome džepu. Sat još savršeno radi i čuvam ga u noćnom ormariću. Tek kada sam odrastao, saznao sam da su to bili njemu jako posebni predmeti koje je tijekom života nosio od svoje 15. godine, a meni ih je poklonio na Božić netom prije mog 15. rođendana. Dida Paškvalin je bio jaka očinska figura u mojoj obitelji. Čovik toplog srca i velikog životnog iskustva i mudrosti. Rado se u njega ugledam kad razmišljam o sebi u budućnosti - s velikom emocijom priča David o svom najdražem poklonu. Skoko najviše voli blagdane okružen svojim najdražima, a ove godine za Božić ima jednu želju.

image
David Skoko
PROMO

- Odrastao sam u velikoj obitelji i božićna okupljanja su nam jako važna. Dugi ručkovi uz ciku i vrisku dječice oko stola su mi posebno dragi. Ove godine volio bih da me božićno jutro dočeka s puno smijeha i dobre volje - skromno će David Skoko.

Poznata youtuberica i poduzetnica Maša Zibar oduševila nas je izborom svog omiljenog poklona s kojim će se zasigurno velika većina nas povezati.

- Najbolji božićni dar koji pamtim je bicikl koji sam dobila u sedmom razredu osnovne škole. Kako nas je moj tata snimao od rođenja, tako je uspio uhvatiti i taj moment s biciklom - smiješna je to priča. Sestra, brat i ja smo se vraćali s mise i dočekali su nas darovi pod borom. Ja sam toliko bila pod dojmom svega da nisam jedno vrijeme primijetila ogroman bicikl pod borom. Reakcija je bila luda jer sam jako dugo htjela novi bicikl. Tada sam počela trenirati veslanje i trebao mi je kvalitetan bicikl za odlazak na svakodnevne treninge. I dan-danas je taj bicikl u voznom stanju, a donedavno ga vozili moji nećaci! Vidjet ćemo tko će ga idući naslijediti - prisjetila se Maša jednog od najpopularnijih poklona među svom djecom svijeta. Ove je godine njezina želja ipak nešto drugačija.

image
Maša Zibar
Biljana Blivajs/Cropix

- Ove godine jedina mi je želja da bude dovoljno sigurno da se cijela obitelj može okupiti za stolom, jer nam je to tradicija otkad znam za sebe. Ovo bi bila prva godina u mom životu da nećemo svi skupa biti zajedno. Tako da bi mi definitivno to bio najbolji božićni poklon - emotivno je rekla Maša Zibar.

Posljednji od omiljenih darova jedno je pravo malo božićno čudo koje je kao uranjeni poklon dobio Mario Petreković, hrvatski radijski i TV voditelj, komičar i glumac.

- U moru najdražih poklona za Božić, teško mi je odabrati koji je naj, a bilo bi i podosta nezahvalno imenovati čiji jer bi se ostali mogli naljutiti, tako da mi je trenutno najdraži poklon za Božić moja kći Marla, koju mi je poklonila moja supruga i to 4 mjeseca prije, a toga se i dobro sjećam i ujedno zahvaljujem svima što su mi proteklih godina uljepšavali darovima Božić i svakako bih ih zamolio sve da ne odustaju od mene i običaja i neka samo hrabro i zdušno nastave poklanjati jer to ih čini boljima i sretnijima, baš kao i mene. Aleluja! Marla mi je sveprisutan poklon s kojim liježem i budim se, to je poklon za do kraja života. Divota i ljepota. Mislim da je, a i sigurno će se i mnogi drugi očevi i majke složiti s ovim što je već odavno rečeno, ovo najbolji i najljepši poklon ikad, koji budi sve u čovjeku, prošlost, sadašnjost, budućnost, sve, noć, dan, proljeće, ljeto, jesen, zimu, sve ekstremitete i emocije koje misliš da u tebi ne postoje, a tek se krenulo buditi sve, zato je to poklon mog života, jee - oduševljeno će Petreković o svojoj kćerkici Marli.

Najdraža sjećanja na Božić Mariju Petrekoviću su ona koja ga vraćaju u djetinjstvo, odnosno, bolje rečeno, mirisi i okusi mamine kuhinje popraćeni zvukovima omiljenih gramofonskih ploča.

image
Mario Petreković
Promo

- Kad pomislim na Božić, sjetim se uvijek majke koja udara po kuhinji i pjeva uz gramofonsku ploču. Božićne pjesme, kićenje jele, miris hrane, ribe, mi u ulici udaramo iz limenki s karabitom, poslije ponoćke čestitari po kućama i udaranje po sarmi, kuglofu i čupavcima, hrana svuda hrana oko nas, vrhunska atmosfera među ljudima, pjesma, radost, igra, veselje, svašta nešto. Jesam li rekao hrana? Što se ovog Božića tiče, ja sam svoje dobio i sretan sam jako, nemam iznad toga nikakvih želja. Zaista, kad bolje razmislim, imam sve što mi treba za sretan Božić i život općenito. Ima tko nema, volio bih da je veći fokus na njima. Sretan Božić vama i vašima od mene i mojih - nasmijano će Petreković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:03