HEDONISTIČKI RAJ

Poznati istarski ugostitelji otkrili su nam tajne sparivanja vina s jelom: ‘Tri su ključna pravila‘

Vinska scena Istre stalno buja i koncentracija kvalitete je sve veća, stoga ne čudi što su istarska vina na glasu su kao jedna od najboljih i najcjenjenijih u Hrvatskoj, a i šire

Rita i Tulio Fernetich, vlasnici hotela San Rocco

 Boris Kovačev/Cropix

Doći u Istru, a ne uživati u čaši hladne malvazije ili, pak, moćnog terana zbilja je velika šteta. Pravi grijeh, reći će vam Istrijani.

Naravno, Istra ima divnu prirodu, raskošne građevine i bogatu povijest, ali goste najviše privlači zato što je hedonistički raj.

Domaći pršut, fini sir pa tjestenina s umakom od boškarina, autohtonog istarskog goveda, i naravno – čaša terana. Jela od svježe ribe i plodova mora, kao što su, recimo, carpaccio ili kremasti rižot, Istrijani će uvijek oplemeniti zlatnim kapljicama malvazije. Uz deserte poput slasnih i mekih kroštula najbolje, kažu, ide muškat.

I to su sva ključna pravila, ako se želite voditi istarskom gurmanskom filozofijom - teran uz mesna jela, malvazija uz riblja jela, a muškat uz deserte. No, osim pravila o sljubljivanju jela i pića, trebaju vam i prava istarska vina. Koja odabrati? Što vrijedi probati? Pitali smo one koji znaju najbolje – istarske ugostitelje.

Da vinska scena Istre stalno buja te da je koncentracija kvalitete sve veća pisao je još prije četiri godine vinski stručnjak Saša Špiranec za Dobru hranu.

„Prije desetak godina vina premium kategorije u Istri su se svodila na samo tri do četiri imena. Danas više od dvadeset vinarija konkurira i neprestano se bori za prestiž u najvažnijoj kategoriji odležanih vina najviše kvalitete“, istaknuo je ranije.

image

Podrum hotela San Rocco

Goran Šebelić/Cropix

Površina istarskih vinograda danas se prostire na čak 6.151 hektar, a istarska vina na glasu su kao jedna od najboljih i najcjenjenijih u Hrvatskoj, a i šire. Prestižni Wine Enthusiast Istru je 2015. proglasio jednom od deset najpoželjnijih destinacija za ljubitelje vina, a istu su laskavu titulu 2016. godine Istri dodijelili stručnjaci iz European Best Destinations. Zato gosti, posebice oni strani, dolaze u Istru s velikim očekivanjima.

Novi tip gostiju

Osim boce finog istarskog vina, najbolji suvenir iz Istre su uspomene i znanje, tvrdi Nikola Pezić, prevoditelj i antropolog iz Ivanić-Grada koji već šest godina drži kulinarske radionice na slikovitom obiteljskom imanju nedaleko od Medulina. U duši je, čini se, pravi Istrijan.

- Osim što žele fino jesti i piti, gosti žele i sami sudjelovati, naučiti pripremati nove stvari poput jela kao što su domaći fuži s tartufima, ali i upoznati lokalne ljude. Pritom ne mislim na konobare i osoblje u hotelima s kojima se najčešće susreću, nego na proizvođače vina i maslinovog ulja, ljude na tržnici, ribare, kuhare – ističe Nikola.

image

Nikola Pezić

Privatna Arhiva

Gosti vole razgovarati, zanima ih kako se ovdje živi, kako nastaje maslinovo ulje, kakva nam je politika, što je bilo s ratom, zašto Hrvati tako dobro igraju nogomet...

- Kad govorimo o stranim gostima, ovo posebno vrijedi za Amerikance i Engleze. Malo je danas gostiju koji dolaze kod nas na obalu samo zato da bi se kupali i sjedili na plaži. Svi žele iskustvo, nešto drugačije i posebno – ustraje.

Niz ekskluzivnih i pristupačnih iskustava vezanih kako uz Istru, tako i uz sve ostale regije Hrvatske na platformi Priceless.com mogu pronaći korisnici Mastercard® kartica.

Jedan od partnera ove platforme je i Eat Istria u sklopu koje Nikola i njegov partner Goran Zgrablić, doktor fizike i sommelier, već deset godina nude jedinstvena iskustva kao što su tečajevi kuhanja te vinske i gastro ture u istarskom duhu.

Draž lokalnih proizvoda, rustikalnog stila kuhanja i tajnih domaćih recepata Nikola je otkrio zahvaljujući Goranu, koji tako njeguje tradiciju svoje istarske obitelji.

image

Goran Zgrablić

Boris Kovačev/Cropix

Hedonističko iskustvo

Na platformi Priceless.com Nikola i Goran ponudili su hedonističko iskustvo koje kreće kupnjom najboljih, svježih sastojaka na pulskoj tržnici, a završava gozbom od četiri slijeda i degustacijom šest istarskih vina na obiteljskom imanju. Posebna čar je u tome što će vas u lušijeri, odnosno poluotvorenoj kuhinji okruženoj maslinama, naučiti kako pripremiti sve te ukusne istarske delicije i spariti ih s vinima. A sve kreće s marendom kako bi uopće skupili snagu za pripremu ostatka menija koji se slaže u dogovoru s gostima.

Za predjelo, kažu, nekako se najčešće odabire ili carpaccio od ribe ili salata s radičem, lukom, kozjim sirom, orasima te maslinovim uljem i accetom balsamicom koje sami proizvode. Uz carpaccio bi gostima ponudili Medea malvaziju, koja je na nepcu vrlo mekano i svježe vino, a uz salatu Medea merlot kompleksnog aromatskog profila, izraženih mirisa maline i borovnice.

- Kao glavno mesno jelo mi uvijek preporučujemo janjeću padelu, tradicionalno jelo s povrćem i janjetinom u gustom umaku koje se mora krčkati 2-3 sata da bi ispalo savršeno. Uz to uvijek služimo Fakin teran, vino koje odlično izražava tipične karakteristike sorte. Osim voćnosti, on je i zemljan te pomalo papren – objasnio nam je Nikola.

U hladu maslinika

Dok se u padeli krčka, on gostima otkriva kako napraviti domaće istarske fuže i fini umak za tjesteninu od tartufa.

image
Boris Kovačev/Cropix

- Svježe tartufe naribamo i bacimo na tavu zagrijanu maslacem. Nakon nekoliko minuta, dodamo malo vode od kuhanja pašte, malo soli i papra, ubacimo tek napravljene fuže, pospemo kvalitetnim parmezanom i gotovo jelo poslužimo uz Piquentum malvaziju – ističe.

Za desert najčešće gostima posluže voće koje je prethodno sotirano na maslacu, a potom preliveno preko istarske skute. Uz to najbolje ide Babos Vin de rosa, posebno tradicijsko vino Vodnjanštine kojeg je poseban gušt ispijati u hladu istarskog maslinika.

image

Goran Zgrablić

Boris Kovačev/Cropix

Neki će se možda zapitati zašto je to istarsko vino baš tako drugačije i posebno te ima li uopće razlike odnosu na druga hrvatska vina?

Znalci kažu da istarska vina poseban okus duguju prirodnim posebnostima ove regije - vrsti tla, reljefu i specifičnoj klimi nastaloj na mjestu gdje se susreću alpski i mediteranski zrak.

Dolce far niente

Osim u vinu, korisnici Mastercard kartica imaju priliku razmaziti se onom poznatom ‘dolce far niente‘ talijanskom lagodnošću života i prizorima koji neodoljivo podsjećaju na Toskanu te uživati u gastronomskim delicijama obitelji Fernetich. Govorimo, naravno, o čuvenom boutique hotelu i restoranu San Rocco u Brtonigli koji je najpoznatiji po pripremi jela s tartufima.

image

Hotel San Rocco

Boris Kovačev/Cropix

San Rocco njeguje tradicijske vrijednosti jer je upravo na obiteljskom imanju 2004. godine i ponovno podignut. Na mjestu gdje danas stoji hotel, nekada je bila vila, a okružen je velikim parkom i maslinikom. Čar ovog hotela jest u tome što ima 13 soba pa čak i kada je potpuno popunjen nećete naići na gužvu, možete uživati u miru i tišini, a osoblje vam je na usluzi u svakom trenutku. Osobito je lijepo ručati na njihovoj terasi uz bazen, a u sklopu kamenog zdanja. Osjećat ćete se kao da ste glavni lik u nekom crno-bijelom filmu.

- Posebno se ističemo u gourmet iskustvima. Ponosni smo što je kreacija jela na našem meniju uglavnom suradnja između chefice Floriane Ružić i članova naše obitelji. To se od početka pokazalo savršenom formulom za uspjeh jer je sama ideja iz koje se jelo razvija do konačne forme uglavnom dugotrajni proces – otkrila nam je Luana Fernetich Ladavac koja želi da svaki gost doživi jedinstveno iskustvo sačinjeno od okusa, mirisa i emocija.

image

Rita i Tulio Fernetich, vlasnici hotela San Rocco u drustvu kćeri Luane i sina Tea

Boris Kovačev/Cropix

Obiteljski biznis

Istu ideju imao je i njezin otac Tullio Fernetich kada se sa svojom suprugom Ritom i ostatkom obitelji upustio u posao. Danas njegova djeca, Teo, Luana i Rocco s velikom pažnjom i brigom nastavljaju novu viziju San Rocca.

- Brat Teo vodi gourmet dio, ja sam angažirana oko hotelskog djela, majka Rita je u financijama, dok se otac Tullio posvetio agronomiji i proizvodnji ulja. Mlađi brat Rocco radi u našoj konobi koja je u neposrednoj blizini hotela – nabraja Luana dodavši da su svi u obitelji sommelieri i upravo ih ljubav prema vinima povezuje.

Njihovi gosti većinom su Austrijanci, iako su sve više su popularniji i među Hrvatima, a odakle god da dolaze gosti najviše uživaju u svježoj malvaziji po kojoj je Istra toliko poznata.

image

Terasa hotela San Rocco u mjestu Brtonigla

Goran Šebelić/Cropix

- Posebno bismo izdvojili Coronica malvaziju. Njihovi Gran teran i Gran malvazija su zaista fantastična vina koja bismo preporučili svakome tko se želi upoznati s istarskom vrhunskom ponudom vina. Upravo je u sklopu iskustva dostupnog na platformi Priceless.com našim gostima omogućeno kušanje vina u podrumu vinarije Coronica, koja je samo pet kilometara udaljena od hotela – ističe Luana dodavši kako gostima preporučuju i degustaciju maslinovog ulja koje sami proizvode.

Uz kap ulja

Naime, maslinarstvo igra veliku ulogu u obitelji Fernetich čiji se maslinici prostiru na više od pet hektara na području Brtonigle. Opredijelili su se za proizvodnju bianchere (bjelice), buže, leccina i Selectiona što je blend prethodno spomenutih sorti uz frantoio i pendolino. K tome, sva su jela s menija, a posebno ona riblja, nekako još i bolja kada ih velikodušno prelijete jednim od tih maslinovih ulja. Primjerice, lignja i paprika s pestom od bosiljka i pinjola uz koju se, kako kažu sommelieri Ivan Kamber i Teo Fernetich, sjajno sljubljuje bijelo vrhunsko vino dobiveno od 100 posto istarske malvazije kao što je Clai Sv. Jakov. To je vino poznati Decanter stavio na listu deset vina koja trebate probati prije nego što umrete. Dok, recimo, uz ossobuco s crnim tartufom i šafranom odlično odgovara impresivno crno vino Taurus istarske vinarije Capo, koje je mješavina bordoških sorti cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Kada dođete u San Rocco nemojte propustiti ni desert koji spaja jogurt, limun, kakao i bijelu čokoladu čiji se okusi upotpunjuju s muškatom Špekula vinarije CUJ Kraljević.

image

Interijer hotela San Rocco

Boris Kovačev/Cropix

Sve goste koji u sklopu iskustva dostupnog na platformi Priceless.com odsjednu u ovom istarskom boutique hotelu prvu večer očekuje kušanje tradicionalnih jela, dok je druga rezervirana za večeru u obiteljskoj konobi. Također, moći će sudjelovati i u posebnom tečaju kuhanja koji predvodi ranije spomenuta chefica, Floriana Ružić.

Ove opisane istarske avanture, delicije i vina dio su iskustvene platforme Priceless.com kreirane posebno za korisnike Mastercard® kartica. Pronađite i vi svoje sljedeće nezaboravno iskustvo na Priceless.com – bilo da se želite odmoriti, upoznati nova mjesta i ljude, upustiti u gastronomski užitak, savladati novu vještinu ili, primjerice, otkriti novo sportsko umijeće.

Najbolje od Lijepe Naše u obliku fizičkih i digitalnih iskustava

Od 2018. godine do danas, Priceless.com u Hrvatskoj neprestano nudi niz različitih digitalnih i fizičkih iskustava diljem zemlje, prezentirajući državama diljem svijeta ono najbolje od Lijepe Naše – u obliku iskustava i nagradnih igara kreiranih posebno za korisnike Mastercard kartica.

Na Priceless.com korisnici Mastercard kartica mogu birati između fizičkih iskustva (putovanja na atraktivne lokacije diljem Hrvatske) ili digitalnih iskustva i sadržaja (edukacije, razni how to tutoriali, virtualni koncerti, live virtualne edukacije te inspirativne priče povezane s jedinstvenim iskustvima u Hrvatskoj i šire).


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:11