Stvarno iskustvo

Priča 26-godišnjaka iz Svete Nedelje dovoljna je opomena zašto se sistematski pregledi ne smiju preskakati

Ultrazvuk nije pokazao zbog čega Zrina neprestano boli lijeva noga pa je potražio drugo mišljenje
Ilustracija liječničkog pregleda i Zrin Pezer u krugu
 iStock/Privatna arhiva

Bio je to običan radni dan, teško je sada reći koji točno. Dostavljao sam pakete, jurio s jednog kraja grada na drugi, kada me presjekla strašna bol u nozi. Više nisam mogao sjediti, a najviše me zabrinulo što bol ne prolazi nego samo postaje sve jača – počinje svoju priču Zrin Pezer (26) iz Svete Nedelje.

Zrin je radio kao dostavljač što je značilo da svaki dan po osam sati sjedi. Jedino kretanje bilo mu je ulazak i izlazak iz vozila, a šest mjeseci kasnije njegovo je tijelo počelo reagirati na neaktivan život.

- Bol je krenula u zadnjoj loži lijeve noge. Taman sam na dva, tri tjedna prestao trenirati nogomet, na koji sam do tada išao svaki dan, i mislio sam kako se radi samo o reakciji na nagli prestanak treninga. U početku je bol trajala samo minutu, dvije i prestala bi tijekom kretanja – priča Zrin.

Ignorirao prvo upozorenje

Kako bi napravila i većina nas, Zrin je zanemario prvo upozorenje svog tijela i nastavio dalje sa svakodnevnim ritmom. Smatrao je kako je premlad i u dobroj fizičkoj formi da mu se razvije bilo kakav ozbiljniji zdravstveni problem.

No, kako je vrijeme prolazilo, bol je postajala sve jača i intenzivnija. Počela se javljati u dužim vremenskim periodima, a vrlo brzo je postala nepodnošljiva. Zrin više nije mogao mirno sjediti niti ležati na leđima.

- Bilo je užasno. Nisam mogao ništa. Nisam znao što se događa jer nikada prije nisam imao takve probleme. Jedino mi je bilo dobro dok sam se kretao ili stajao – objašnjava.

U jedno je bio siguran - problem ne može vječno ignorirati, a opcija konstantnog stajanja ili kretanja također nije moguća. Nazvao je liječnika obiteljske medicine koji mu je dao uputnicu za ultrazvuk. Snimke i kratki pregled nisu ukazivale na to da Zrin ima nekih većih problema. Rekli su mu samo da je riječ o blagom išijasu.

image
Zrin je radio kao dostavljač što znači da je osam sati dnevno sjedio
iStock

No, bol je i dalje bila tu, a Zrin je odlučio potražiti drugo mišljenje. Sjetio se prijatelja koji mu je jednom savjetovao da razmisli o dodatnom zdravstvenom osiguranju.

Kontaktirao ih je, a oni su mu u kratkom roku sve riješili. Rekli su da za dva tjedna može doći na magnetsku rezonancu i nakon toga odmah krenuti s fizikalnom terapijom.

Promijenio posao

Pregledom je ustanovljeno kako se pravi problem krije u donjem dijelu leđa, odnosno jednom oštećenom disku koji pritišće živac te tako uzrokuje bol u gornjem dijelu lijeve noge.

Na sreću našeg sugovornika, operacija nije bila potrebna jer je problem otkrio na vrijeme. Nakon dva mjeseca intenzivne fizikalne terapije, liječnici su Zrinu preporučili redovito vježbanje kojim će ojačati donji dio leđa.

- Njihovu preporuku shvatio sam ozbiljno. Dobio sam set vježbi koje odrađujem svaki dan. Promijenio sam i posao te sada radim kao vodoinstalater, a uz to postavljam klime i sustave za grijanje. Iako sam mlad, shvatio sam da ne smijem zanemariti svoje tijelo. Bolje ga je sada očuvati nego strepiti hoće li se jednog dana pojaviti puno ozbiljniji problem – zaključio je Zrin.

Koja je razlika između dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Iako se dodatno zdravstveno osiguranje često poistovjećuje s dopunskim zdravstvenim osiguranjem, to su dvije potpuno različite vrste osiguranja, iako obje spadaju u dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Benefit dodatnog zdravstvenog osiguranja je što je fokusirano upravo na onaj dio oko sprečavanja neželjenih scenarija. Pomoću njega mogu se na vrijeme prevenirati bolesti i smrtni ishodi.

Naime, uz dodatno zdravstveno osiguranje znatno se smanjuje vrijeme čekanja na brojne specijalističke preglede jer su liste čekanja u bolnicama u Hrvatskoj sve duže. Ovisno o potrebama, odnosno opsegu ugovorene police dodatnog zdravstvenog osiguranja, uz dodatno zdravstveno osiguranje na raspolaganju stoji sistematski pregled, brojni specijalistički i kontrolni pregledi te laboratorijske i dijagnostičke pretrage u više od 200 poliklinika diljem zemlje.

Više informacija potražite na WEB stranici projekta SIGURNIJE SUTRA: https://sigurnijesutra.huo.hr/

Powered by Hrvatski ured za osiguranje (HUO)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:37