Traumatično iskustvo

Prije dvije godine bolnicom u Sisku odjekivao je vrisak i plač: ‘Mi smo tada ostali bez pacijenata‘

Zahvaljujući ogromnom angažmanu i organiziranosti svih njezinih djelatnika, ubrzo je uspostavljena osnovna služba za prijem svih hitnih stanja

Opća bolnica u Sisku nakon potresa
 

 Ronald Goršić/Cropix

Stanovnici Banije nikada neće zaboraviti taj zvuk prije dvije godine. Mnogi od njih su u trenutku ostali bez svojih domova u koje se još uvijek nisu vratili. Osim kuća, u razornom potresu nastradala je i opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Rušili su se zidovi, pucala su stakla, odjekivali vriskovi i plač. Izbezumljeni pacijenti tražili su najbrže puteve evakuacije, a liječnici i medicinsko osoblje nadljudskim su naporima situaciju pokušavali zadržati pod kontrolom. U tom kaosu nakon razornog potresa, srećom nitko nije ozlijeđen, a pacijenti su premješteni na sigurno.

Iako je potres bolnicu gotovo uništio, zahvaljujući ogromnom angažmanu i organiziranosti svih njezinih djelatnika, ubrzo je uspostavljena osnovna služba za prijem svih hitnih stanja, osigurani su grijani bolnički šatori sa svom opremom i lijekovima, dok su COVID pacijenti zbrinuti u zagrebačkim bolnicama. Prema riječima ravnatelja bolnice, mr. sc. Tomislava Dujmenovića dr. med., bio je to jedan od najtežih trenutaka bolnice.

- Mi smo tada ostali bez pacijenata – onoga zbog čega smo tu. Oštećenja svih bolničkih zgrada bila su tolika da nismo mogli nastaviti s normalnim radom, ali bolnica ni u jednom trenutku nije prestala primati pacijente. Hitna pomoć radila je 24 sata u zgradi ginekologije, a već desetak minuta nakon potresa počeli su pristizati naši ozlijeđeni sugrađani. One s lakšim ozljedama smo zbrinjavali i slali kućama, dok smo teže slučajeve upućivali u zagrebačke bolnice. Tamo smo prebacili i više od 85 naših COVID pacijenata – prisjeća se ravnatelj Dujmenović.

image

Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku

Ronald Goršić/Cropix

U potresu su nestali čitavi odjeli – interna, jedinica intenzivnog liječenja, ginekologija, a procijenjeno je da je uništeno 80 posto bolničkih zgrada. Danas, na drugu, tužnu obljetnicu potresa, bolnica se oporavila i pruža puni opseg zdravstvene skrbi za sve svoje pacijente. Sve specijalističke službe funkcioniraju, obavljaju se svi dijagnostički postupci koji su se obavljali i prije potresa, no, prema riječima ravnatelja Dujmenovića, bit će potrebno još puno vremena, sredstava i napora da bolnica započne s normalnim radom.

Bolnica danas i sutra

- U ove dvije godine, koliko je prošlo od potresa, puno toga je napravljeno, a svakako bih istaknuo otvorenje Središnjeg paviljona koji je nakon potresa nekim čudom ostao neoštećen te je nakon četiri godine pripreme i gradnje, otvoren krajem svibnja ove godine. Riječ je o investiciji vrijednoj 132 milijuna kuna, od čega 70 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz europskih fondova, 18 milijuna kuna je iz državnog proračuna, dok su sve ostalo osigurale Bolnica i Sisačko-moslavačka županija – otkrio nam je Dujmenović.

Naglasio je kako se u proteklih 30 godina u Općoj bolnici u Sisku nije izgradio niti jedan novi objekt pa je stoga izgradnja i otvorenje Središnjeg paviljona za njih izuzetno važan događaj.

U Paviljonu je smještena hemodijaliza, objedinjeni hitni bolnički prijem, laboratorij, internistička i neurološka poliklinika te dva odjela za hospitalizirane internističke bolesnike. Prema planu trebali su ovdje imati 45 kreveta, ali je inicijativom Bolnice upućen prijedlog Ministarstvu zdravstva koje je prihvatilo broj od 80 kreveta za potrebe bolesnika.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Do otvorenja Središnjeg paviljona u sisačkoj bolnici nije postojao Hitni bolnički prijem, a sada hitni pacijenti mogu na jednom mjestu dobiti potpunu trijažu, dijagnostiku te nastaviti liječenje u istoj zgradi.

- Zdravstveno osoblje koje radi u bolnici izuzetno je iskusno, riječ je predanim stručnjacima, a dokaz tome je uspješno zbrinjavanje najtežih slučajeva poput pacijentice koja je potkraj srpnja na Hitnu stigla s tri ubodne rane u srce te četiri u predjelu jetre. Zahvaljujući kvalitetnoj skrbi naših liječnika i ostalog medicinskog osoblja, život joj je spašen - s ponosom otkriva dr. Dujmenović.

U okviru ovoga projekta saniran je i prostor zgrade Kirurgije koja je nakon potresa dobila zelenu naljepnicu, ali je pretrpjela značajna oštećenja. Saniran je i odjel dermatologije i zgrada u kojoj se sada nalaze infektologija i oftalmologija.

- Uz veliku pomoć župana i Grada Petrinje dobili smo na raspolaganje montažni odjel u Mošćenici s oko 800 kvadratnih metara prostora i 28 kreveta za odjel pulmologije te odjel palijative i dugotrajnog liječenja. No, trenutno bolnici svaki dan nedostaje oko 140 kreveta za internističke i palijativne bolesnike te bolesnike čije stanje zahtijeva dugotrajno liječenje - istaknuo je Dujmenović.

Novi kreveti za najteže pacijente

U najtežim vremenima, uz podršku Ministarstva zdravlja i Županije, značajna pomoć sisačkoj bolnici stizala je i kroz donacije različitih institucija i kompanija. Jednu takvu nedavno joj je uručila naša najveća naftna kompanija INA, a bit će iskorištena za nabavu novih kreveta u Jedinici intenzivnog liječenja koja je neprekidno ispunjena najtežim pacijentima.

- Za oporavak takvih pacijenata vrlo važnu ulogu imaju i kreveti na kojima leže, a oni su u našoj bolnici stari više od deset godina te im je oštećena elektronika – rekao nam je ravnatelj te je dodao kako će novi kreveti značajno poboljšati uvjete hospitaliziranih teških bolesnika koji borave na tom odjelu. Osim toga, pored novčane donacije, INA je uredila i prostorije na odjelu pedijatrije što će malim pacijentima i njihovim roditeljima liječenje i boravak u bolnici učiniti ugodnijim.

image
/Ina

Ova Inina donacija sisačkoj bolnici dio je velike ovogodišnje donacije ove kompanije hrvatskom zdravstvenom sustavu u iznosu od 900.000 kuna, a valja istaknuti kako je u proteklih 11 godina, INA u taj sustav uložila čak 7,7 milijuna kuna.

- Svijest o društveno-odgovornom i održivom poslovanju u Ini je visoka i zato je kompanija smatrala svojom obavezom pomoći kada je to bilo najpotrebnije. Briga o zajednici u kojoj kompanija posluje jedna je od naših temeljnih odrednica, pogotovo kad su zdravlje i pomoć najranjivijima u pitanju - poručili su iz Ine.

Bolnica ide naprijed

Sisačka bolnica trenutno pruža sve vidove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, ali nedostatak prostora i liječnika pojedinih specijalizacija utječe na duže liste čekanja. Ravnatelj predviđa kako će zbog početka radova na zgradi u kojoj se trenutno nalaze infektologija i oftalmologija, a koji se moraju preseliti u zgradu Središnjeg paviljona, broj kreveta biti još manji. No, prema njegovim riječima, bez obzira na sve teškoće i probleme s kojima su se susreli u proteklom periodu, bolnica u Sisku ide naprijed.

- Uskoro ćemo imati obnovljenu bolnicu i naši će pacijenti imati pristup najmodernijoj medicinskoj skrbi. Siguran sam i da će nova i obnovljena bolnica s novom i suvremenom opremom postati atraktivno mjesto za rad velikog broj mladih liječnika, medicinskih sustanara i tehničara. Stoga čvrsto vjerujem da će se bolnica u Sisku dalje razvijati te da je pred njom svijetla budućnost - zaključio je ravnatelj Tomislav Dujmenović.

image


Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku

Ronald Goršić/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:44