Životni preokret

Prije godinu dana živio je kod roditelja, a ovaj vikend nastupa na jednom od najvećih festivala u Europi

Danas ga svi znaju kao perspektivnog mladog producenta pod imenom ACRAZE, koji skače po binama, zrači pozitivnom energijom i nikada ne razočara sa svojim modnim kombinacijama

ACRAZE

 Acraze Facebook/

Producent s više od 12 milijuna pratitelja na Spotifyu, hitom koji je preslušan više od 8 milijardi puta i tek potpisanim ugovor s uglednom izdavačkom kućom Capital Records stiže na glavnu pozornicu Ultre Europe, glazbenog spektakla u Splitu. U nedjelju navečer ACRAZE, 26-godišnji DJ koji je prošlog ljeta osvojio svijet svojom preradom pjesme Do it to it, po prvi put će miksati svoju glazbu na pozornici u Hrvatskoj.

Iako danas puni najveće svjetske stadione, ovaj glazbenik je prije točno godinu dana živio u kući svojih roditelja. U to vrijeme bio je tek Charlie Dunker, mladić iz Orlanda u Floridi koji je vrijeme u karanteni kratio za miksetom. Svaki dan lockdowna ustao bi oko 8 ujutro te krenuo raditi glazbu, sve do 9 navečer kada bi note zamijenio s Netflixom i uspavao se do ponoći. U toj stopljenoj monotoniji napravio je preradu pjesme Do it to it ženskog R&B benda s početka stoljeća. Klik po klik, pjesma je preslušana više od 8 milijardi puta i otvorila mu je vrata za sve o čemu je do tada samo maštao. Danas ga svi znaju kao perspektivnog mladog producenta pod imenom ACRAZE, koji skače po binama, zrači pozitivnom energijom i nikada ne razočara sa svojim modnim kombinacijama.

Sada sjedi u hotelskoj sobi u Ibizi i putem Zoom poziva priča mi kako je zapravo izgledala zadnja godina njegovog života. Odnosno, kako je od lika s jedva ijednom gažom došao do glavne pozornice Ultra Europe festivala.

- Koji rollercoaster, život mi se sasvim preokrenuo. Od niti jednog angažmana do svjetske turneje. Mogu samo biti zahvalan na svemu i nastaviti raditi i pokazivati svoj talent – govori kroz smijeh, kao da se ni sam još nije pomirio s time gdje se danas nalazi.

image

ACRAZE

Acraze Facebook/

Nakon što je pandemiju proveo unutar četiri zida obiteljske rodne kuće, u posljednjih je pola godine doma bio tek dva put.

- To je jedna stvar koja najviše brine moju mamu. Jednom sam svratio doma na 30 minuta. Strah ju je da se ne odmaram dovoljno, ali ja se osjećam kao da sam spavao pet godina i sad napokon mogu živjeti – pojašnjava.

Na turneju je krenuo početkom lipnja i primarno će svirati po Europi. Gotovo svuda će se, kaže, naći po prvi put pa mu je želja maksimalno iskoristiti to malo vremena što ima da istraži mjesta i stvori nove uspomene. Nakon našeg razgovora zaputit će se iz Španjolske u Norvešku, zatim Austriju pa Švicarsku, skoknut će do Srbije i potom stiže u nedjelju u Split, netom prije nastupa.

- Kad sam saznao da sam bukiran za Ultra Europe bio sam poprilično šokiran. Nisam o tome uopće razmišljao kao opciji tako da sam stvarno uzbuđen – kaže DJ.

ACRAZE će na Ultri nastupiti zadnju večer, u nedjelju na glavnoj pozornici od 20.00 sati. Nakon njega stiže legendarni Steve Aoki, trojac Above & Beyond te globalna imena Tiësto, Martin Garrix i Hardwell koja se vraćaju na Ultru.

image

ACRAZE

Acraze Facebook/

Ovaj je život, kaže, upravo onakav kakvim ga je zamišljao i u tome uživa. Teško je sada zamisliti da je odabrao bilo što drugo, no odluka da se posveti glazbi nije svugdje bila dočekana s oduševljenjem. U srednjoj školi bavio se američkim nogometom i u tome je bio iznimno uspješan. Kad je potencijalnu sportsku karijeru zamijenio miksetom, otac mu je pobjesnio.

- On je htio da se nastavim baviti onime u čemu sam dobar. Kad gledam unatrag na taj cijeli period, vjerujem da ga je bilo strah jer nije ništa znao o glazbi. Nitko u našoj obitelji nije bio u glazbi, činila mu se kao nagla odluka i bojao se da ću požaliti što sam ispustio nešto dobro – prisjeća se i naglašava da mu je obitelj danas velika podrška. Javlja im se kad god stigne i šalje fotografije, a kako bi ga mogli lakše pratiti dok putuje, i mama i tata napravili su Instagram.

No, nije samo on faca u obitelji. Više nego jednom se njegovoj mami dogodilo da joj na poslu prilaze kolege i fotkaju se s njom jer znaju da joj je ACRAZE sin.

- Ne bi vjerovala, ali još uvijek nisu bili ni na jednoj mojoj svirci. Sad kao žele doći na veće gaže na festivalima, ali ih zezam da moraju prvo proći inicijaciju na manjim gažama u klubovima – smije se.

ACRAZE ima više od 12 milijuna mjesečnih pratitelja na Spotifyu, nedavno je potpisao ugovor s Capital Records izdavačkom kućom, a za skoru budućnost najavljuje još brdo kvalitetne glazbe u kojoj se namjerava vratiti svojim bass korijenima.

- Do it to it je anomalija. Čim više razmišljam o njoj, jasnije mi je da je došla u pravom trenutku pravoj osobi. Kao da je bilo suđeno da se dogodi. I stvarno je kul da nešto što sam napravio u svojoj spavaćoj sobi danas slušaju ljudi diljem svijeta – govori ACRAZE koji tu pjesmu smatra početkom vlastitog stila. Želi biti zapamćen kao osoba koja se nije bojala rizika. Objašnjava da dok radi na novoj glazbi cijelo vrijeme promatra veliku bijelu ploču. Na njoj već godinama proučava što je već odrađeno, a što još nitko nije napravio.

image

ACRAZE

Acraze Facebook/

Osim muzike, priznaje, ima još jednu veliku strast – modu. Jednog se dana nada pokrenuti vlastitu liniju, ni više ni manje nego odjevnih komada u kojima se ne možeš osjećati nesigurno.

- Ovako sam se oduvijek htio oblačiti. Prije to nisam mogao, sada to živim. Odjeća je veliki dio projekta koji gradim. Ako nosim nešto bolesno, osjećam se puno bolje nego da nosim obične hlače i majicu. Ja sam svoj izvor samopouzdanja pronašao u odjeći i mislim da moda može značajno pomoći s nesigurnostima – poručuje.

Iako, da su mu se snovi iz djetinjstva uistinu ostvarili, Charlie bi danas bio na treninzima za astronaute. Ipak, koliko god ostao zaljubljen u nepoznato ništavilo oko nas, sumnjam da se grize oko puta kojim je na kraju zakoračio.

- Ako ikada dobijem priliku, obavit ću sve potrebne treninge. Možda neću biti najpametniji član posade, ali sigurno ću biti najnabrijaniji - kaže u zezanciji.

U međuvremenu na Zemlji namjerava izbaciti nove stvari kojih mu se itekako nagomilalo, toliko da je miran do 2024. godine. Do tada ćemo ga viđati na festivalima s kojima je ionako prebukiran.


Hanza Media medijski je pokrovitelj Ultra Europe 2022 festivala.

image

Ultra Europe 2022 - line up petak

image

Ultra Europe 2022 - line up subota

image

Ultra Europe 2022 - line up nedjelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:12