Isplanirajte put

Primorski grad kojeg svi toliko dobro poznajemo ipak ima i četiri neistražene, čarobne lokacije

Već je punih 160 godina omiljeno mjesto za uživanje u slobodnim danima ili u kratkim vikend putovanjima, a svake godine privlači turiste iz cijeloga svijeta
 Shutterstock

Opatijo bajna, biseru ti našeg mora... Tko još nije čuo za poznatu serenadu Opatiji koju je davnih 50ih godina prošlog stoljeća otpjevao pionir zabavne hrvatske glazbe Ivo Robić?

I 70 godina nakon kultnih stihova, šarmantni primorski grad bogate povijesti i kulture, može poslužiti kao inspiracija, ako ne za stvaranje poznatih stihova, onda sigurno za fotografiranje autentičnih prizora. Jer, uistinu, ovaj gradić pitoresknog izgleda koji se smjestio podno planine i parka prirode Učka, zbog svojih ljepota rijetko koga može ostaviti ravnodušnim, a zbog čarobne prirode, prekrasnih parkova, šarmantnih austro-ugarskih vila, uređenih šetališta i skrivenih uvala, izdvaja se od ostalih turističkih gradova. Mnogi mu se upravo zato uvijek rado vraćaju.

Štoviše, već je punih 160 godina omiljeno mjesto za uživanje u slobodnim danima ili u kratkim vikend putovanjima, a svake godine privlači turiste iz cijeloga svijeta. Po broju posjetitelja Opatija je već ove godine nadmašila 2019. godinu jer je u prvih šest mjeseci 5.200 turista ostvarilo više od 16.500 noćenja. Razlog je što se u kolijevci hrvatskog turizma uistinu ima što vidjeti, raditi i doživjeti – prošetati prekrasnom šetnicom Lungomare, posjetiti ljetnu pozornicu, otkriti kip Djevojke s galebom, ujedno i simbol Opatije, upoznati nezaobilazni Ulicu slavnih i omiljenu uvalu Portić te uživati u pogledima idiličnih crkvi, vila i prekrasno uređenih parkova.

image

Djevojka s galebom

Shutterstock

Opatija, osim spomenutih glavnih atrakcija, krije i nekoliko svojih tajnih lokacija koje još nisu otkrivene. Šljunčana plaža Klančac i Volosko, mjesto koje je European Best Destinations odabrao među najljepše skrivene dragulje u Europi, samo su neke od njih. Jednako atraktivni su i Veprinac s kojeg se pruža spektakularan pogled na cijeli Kvarner te bajkoviti gradić Ika s dugogodišnjom ribarskom tradicijom. Zato kada se nađete na potezu od Rijeke prema Istri, obavezno svratite i sami se uvjerite koliko su bajni.

Autentični Veprinac

Ako ste ljubitelji očaravajućih vidikovaca, onda prilikom posjete Opatiji ne smijete preskočiti Veprinac, šarmantno naselje na obroncima Učke. Ondje će vas dočekati pogled koji rijetko koga može ostaviti ravnodušnim, a cijelo iskustvo dodatno oplemenjuju značajni kulturno-povijesni spomenici. U prvom redu crkva sv. Marka i njen upečatljiv zvonik, a na putu za Učku i drvena kapela sv. Ane koja je iznutra oslikana crtežima još iz 15. stoljeća.

Cijelo mjesto odiše nostalgičnim duhom prošlih vremena, prije nego je nastala turistička Opatija kakvu danas poznajemo, a zahvaljujući Etno zbirci u kojoj je sakupljeno i izloženo dvjestotinjak dobro očuvanih predmeta s ilustracijama nekadašnjeg načina života u Veprincu, taj duh kao da postaje opipljiv. Zato, ako se nađete u Opatiji, skrenite na slikovitu planinarsku stazu koja vodi do ovog autentičnog naselja i iskusite pravi užitak Kvarnerskog zaljeva.

Romantično Volosko

image

Volosko

Shutterstock

Nakon avanturističkog istraživanja Veprinca, svratite u Volosko, još jednu skrivenu lokaciju udaljenu oko dva kilometra sjeverno od središta Opatije. Poznato je kao ribarsko mjesto prošarano simpatičnim uskim uličicama te vrhunskim restoranima i konobama koje svojim neodoljivim mirisima pozivaju goste na kušanje slasnih domaćih specijaliteta. Osim što mogu uživati u ukusnoj gastronomiji, posjetitelji imaju priliku opustiti se na terasi ugodnog kafića na romantičnoj vološćanskoj rivi i promatrati ribare dok spretno love svježe delicije koje se kasnije serviraju na tanjurima gurmana. Bajkovito, zar ne?

Navečer, cijeli ugođaj može obogatiti jedino opuštajući glazbeni program i čaša okrepljujućeg vina u ugodnom ambijentu.

Na sreću mnogih, za to se pobrinuo Hotel Milenij koji svakog četvrtka od lipnja do rujna na svojoj prekrasno uređenoj terasi organizira Gala Večeri „Music under the stars” namijenjene nezaboravnim druženjima uz odlične glazbene izvedbe. Ulaz je besplatan, a posjetitelji, osim u očaravajućim melodijama, mogu uživati u čašici omiljenog pića ili lokalnim specijalitetima pripremljenim u A la carte restoranu Amadria Park Hotela Milenij. Od Voloskog do hotela ćete autom stići za samo četiri minute jer se mjesto zbivanja nalazi u samom srcu opatijske rivijere.

image

Zdenka Kovačiček i Ante Gelo

Damjan Tadić/Cropix

Svakog četvrtka u 20:00 sati u sklopu jedinstvene Gala Večeri nastupa Ante Gelo zajedno s renomiranim hrvatskim glazbenicima. Gelo je inače vrhunski umjetnik s dugogodišnjim glazbenim iskustvom, a dosad je nastupao na poznatim svjetskim koncertnim pozornicama kao što su L’Olympia u Parizu s Oliverom Dragojevićem i Terezom Kesovijom, Royal Albert Hall u Londonu, Wiener Konzerthaus u Beču, Carnegie Hall u New Yorku i Sydney Opera House također s Dragojevićem. Njegove izvedbe stvaraju nezaboravne uspomene, a 04. kolovoza u 20:00 sati ispričat će najljepšu glazbenu priču u pratnji popularne pjevačice Zsa Zse. Zajedničkim snagama održat će nastup pod nazivom Gala Večer Ante Gelo & Zsa Zsa „Što to bješe ljubav” i sigurno osvojiti mnogobrojna srca publike.

image

Pjevačica Zsa Zsa

Damir Krajac/Cropix

Program će se nastaviti sve do rujna, a Gelu će na terasi Milenija društvo praviti i još nekoliko kvalitetnih izvođača. Cijeli program možete provjeriti na službenoj stranici Amadria Parka.

image

Program Gala Večeri „Music under the stars”

Ena Bečko

Šarmantni Klančac

U Brseču, srednjovjekovnom gradiću udaljenom 20ak kilometara od Opatije smjestila se plaža Klančac, prema časopisu Vogue jedna od najljepših šljunčanih uvala naše obale. Okružena stijenama, plaža dugačka oko 40 metara nalazi se na samom podnožju litice visoke 157 metara, a sam prizor svakog će osvoji na prvu. No, da bi se došlo do ove čarobne uvalice, potrebno je otprilike 20ak minuta hodanja niz usku uličicu dugu oko jedan kilometar. Zato obavezno sa sobom ponesite vodu, šešir, kremu za sunčanje i proteinsku čokoladicu jer ih na samoj lokaciji nećete moći nabaviti. Druga opcija je da se odvezete automobilom koji možete parkirati na kraju navedene uličice pa onda nastaviti pješke još otprilike 200 metara. Sve to se itekako isplati jer će vas ondje dočekati pravi mali raj na zemlji – kristalno čisto more, prostrani bijeli šljunak i prekrasan pogled na daleka modra prostranstva.

Ribarski gradić Ika

image

Ika

Shutterstock

Još jedan gradić smješten na padinama Učke može se pohvaliti svojom ribarskom tradicijom. Ovaj put riječ je o Iki, a karakteriziraju ga mirno more, simpatične brodice i spektakularna arhitektura krasnih vila i vikendica bivše autro-ugarske elite. Ondje će vas dočekati samo nekoliko stotina stanovnika koji se ponose svojim ribarskim umijećima i širokom ponudom sportskih aktivnosti. Ovaj gradić je pravi mali raj za sve ljubitelje sporta i rekreacije, od plivanja, ribolova, ronjenja, veslanja, biciklizma pa sve do pješačenja, tako da vam sigurno neće biti dosadno.

Mještani se posebno ponose ribarskom večeri koja se najčešće organizira početkom kolovoza. Riječ je o događaju tijekom kojeg posjetitelji mogu iskusiti iskonski način života tipičnog primorskog mjesta - imaju priliku pomoći ribarima u pletenju mreže za ribolov, promatrati brodove kako odlaze u ribolov te, naposljetku, isprobati svježu ribu koju su lokalni kuhari vješto pripravili.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Amadria Parkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:43