Jesenski izlet

Produženi vikend provedite na pet nerazvikanih hrvatskih lokacija, potpuni odmor je zajamčen

Klasične vikend destinacije kao što su Opatija, Slovenija ili Varaždin bit će vrlo vjerojatno krcate gostima

Park prirode Papuk

 Željko Grgic/Cropix

Bliži nam se zadnji produženi vikend prije početka blagdanske sezone kada ćemo većinu slobodnog vremena provoditi pripremajući ukusna jela, birajući poklone i posjećujući obitelj. Upravo zato je ovaj mini godišnji u studenom savršena prilika da malo pobjegnemo iz uobičajene okoline na jedan vikend izlet. Naravno, ovu misao će dijeliti veliki broj ljudi tako da će klasične vikend destinacije kao što su Opatija, Slovenija ili Varaždin biti vrlo vjerojatno krcate. Stoga vam predlažemo pet manje razvikanih, ali i dalje jednako atraktivnih lokacija za odličan jesenski provod s obitelji.

Požega

Prva na popisu je Požega, slavonski dragulj koji okružuju planine i gore Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora te Požeška gora. Udaljena od Zagreba samo dva sata vožnje automobilom, ova destinacija je odlično mjesto za planinarenje, ali i uživanje u odličnoj hrani.

image
Boris Kovačev/Cropix

Svojevrsni zaštitni znak ovoga kraja je svakako tradicionalna slavonska meza koja uključuje niz mesnih proizvoda poput kulena, slanine, buđole i čvaraka, ali su na jednakom dobrom glasu i jela na žlicu poput čobanca i fiš paprikaša.

Iako biste očekivali da će vas u restoranima ponuditi isključivo “stereotipno slavonskim” jelima od svinjetine, u ovom kraju možete i pojesti odličnu riječnu ribu. Požega je okružena brdima s kojih se u doline slijevaju brzi, bistri gorski potoci obilni pastrvama.

Sve silne kalorije treba svakako i istrošiti, a idealna lokacija za to je Papuk. Planinarenje, brdski biciklizam, sportsko penjanje, trekking ili, pak, obična lagodna šetnja su samo neke dostupne aktivnosti u prvom hrvatskom geoparku pod UNESCO-ovom zaštitom.

image

Park šuma Jankovac, Papuk

Ivana Nobilo/Cropix

Virovitica

Drugo neistraženo mjesto jest Virovitica, grad koji sjedi na spoju Podravine i Slavonije te je udaljen dva i pol sata vožnje automobilom od Zagreba. Strogim centrom elegantno dominira dvorac Pejačević u čijoj okolici je čak pet dizajnerskih drvenih mostova od kojih svaki priča svoju priču.

image

Dvorac Pejačević u Virovitici

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Virovitica je skrojena po mjeri ljubitelja slatkih delicija jer se u njoj može pronaći nekoliko slatkiša jedinstvenih za ovaj grad. U strogom centru grada možete pojesti slani ili slatki ‘tuljac’ koji predstavlja praznik za nepce. U slučaju da ste više za jedan slatki zalogaj dostojan hrvatskog plemstva, samo 9 kilometara od centra Virovitice u prekrasnom dvorcu Janković nepce možete nagraditi prekrasnim kolačem inspiriranim tradicijom. Čarobna dvorska kugla grofice Ilke, bučin kolač grofa Elimira, Tart iz perivoja dvorca Janković, ali i Suhopoljski čokoladni choux su samo neki deserti koji se mogu kušati u grofovskom ambijentu starinskog imanja.

Karlovac

Sljedeća postaja za produženi vikend jest Karlovac koji je unutar sat vremena vožnje od Zagreba. Ovaj grad je u pravilu usputna stanica na putu do mora, iako zapravo krije brdo zanimljivosti vrijednih stajanja. Na tom popisu je, recimo, Dubovac, stara tvrđava koji s uzvisine bdije nad Karlovcem i vidljiva je iz gotovo svih dijelova grada.

image

Panorama grada Karlovca

Cropix

U Karlovcu se čak isplati posjetiti i groblje gdje spava jedna cijela povijest zaustavljena u vječnosti. Naime, karlovačka ruta groblja je turistički proizvod priznat od Instituta za kulturne rute u Europi, respektabilne međunarodne udruge promiče kulturnu baštinu groblja kao povijesno i kulturno nasljeđe.

Karlovac je također poznat kao grad na četiri rijeke, a to su Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra. Neki ga zato nazivaju gradom mostova, drugi koriste termin grad čamaca, dok ima i onih koji vele da je to grad žaba i ribiča. U svakom slučaju, jasno je da su rijeke veoma bitan dio karlovačkog ekosustava o čemu govori i jedinstveni slatkovodni akvarij Aquatika.

image

Aquatika

Željko Puhovski/Cropix

Fužine

Sljedeća točka na našem popisu su Fužine, udaljene svega sat i pol vožnje od Zagreba. Ubrajaju se među najpopularnija naselja u Gorskom kotaru, a to mogu zahvaliti svom položaju. Načičkane kućice s pogledom na jezero Bajer u bilo koje doba godine izgledaju pitoreskno i jednostavno vas pozivaju da zastanete te uživate u pogledu. U pitanju je umjetno jezero koje je izgrađeno 50-ih godina prošlog stoljeća za potrebe HE Vinodol, no zbog svoje romantične pozicije uskoro je postalo turistička atrakcija. Tijekom izgradnje spomenutog jezera slučajno je otkrivena i špilja Vrelo, apsolutna must see lokacija u Fužinama.

image

Fužine

Matija Djanješić/Cropix

Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje voda - na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i "Postojna u malom".

U Fužinama se također jako dobro jede. Na jelovniku lokalnih restorana mogu se pronaći namirnice koje su stoljećima othranjivale Gorski kotar – divljač iz gustih šuma, ribe iz bistrih voda, kupus i krumpir, ali i žabe!

Jadranovo

Oni koji su, pak, željni mora mogu otići u Jadranovo, što je vožnja automobilom od otprilike dva sata iz Zagreba. Ovo maleno mjesto na Crikveničkoj rivijeri jednako je atraktivno u jesen, koliko i ljeti. Jadranovo osvaja posjetitelje prekrasnim pogledom na more i šetnicom, a oni koji su više željni drveća i gora, mogu se veoma lako zaletjeti u obližnje šume Gorskog kotara. Boravak u Jadranovu može vam pomoći i u liječenju nekih reumatskih bolesti. U obližnjoj uvali Lokvišće nalazi se ljekovito blato za koje je dokazano da blagotvorno djeluje kod reumatskih oboljenja. U neposrednoj blizini Jadranova nalaze se i veća mjesta, kao što su Crikvenica, Novi Vinodolski i grad Rijeka, a svi su udaljeni samo par minuta autom.

Nagradna igra

Ako se odlučite ovaj vikend za putovanje, spojite ugodno s korisnim i sudjelujte u Ininoj velikoj nagradnoj igri „Ako si INA Loyalty član, Mercedes nije san!“ u kojoj je moguće osvojiti Mercedes GLA 180 i druge vrijedne nagrade. Pravila za sudjelovanje su poprilično jasna – potrebno je biti član INA Loyalty programa te potrošiti minimalno 150 kuna na bilo kojem Ininom maloprodajnom mjesto u razdoblju od 17. listopada do 30. studenog, što uključuje kupovinu Ininih vrhunskih goriva, robu široke potrošnje ili proizvod iz bogate gastro ponude Fresh Cornera. Glavna nagrada je ranije spomenuti Mercedes GLA 180, no tu su i tjedne te dnevne nagrade. Svakih sedam dana INA dijeli po jedan iPad Air 5 uređaj te jedan iPhone 13 Pro pametni telefon, dok je svaki dan moguće osvojiti po tri INA kartice u vrijednosti od 1000 kuna. Više o načinu sudjelovanja provjerite na službenim stranicama.

Kao što smo rekli, uvjet za sudjelovanje u nagradnoj igri je članstvo u INA Loyalty programu te minimalno potrošenih 150 kuna. No, važno je naglasiti da svaka kava iz Fresh Cornera uz račun od 150 kuna donosi dvostruku prijavu za osvajanje automobila!

Skupljajte bodove u INA Loyalty programu

Ako se dosad još niste učlanili u INA Loyalty program vjernosti – sad je odlična prilika kako biste i vi ostvarili šansu sudjelovati u ovoj velikoj nagradnoj igri! INA Loyalty je program vjernosti pomoću kojeg možete sakupljati bodove prilikom posjete Ininim maloprodajnim mjestima i uživati u raznim pogodnostima i popustima! Učlanite se preuzimanjem INA Loyalty aplikacije iz trgovina Google Play ili App Store ili putem internetske stranice www.inaloyalty.hr. Odmah nakon registracije u program dobivate i dar dobrodošlice – kavu po izboru i 100 bodova na svom INA Loyalty računu!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:34