Realizacija u tijeku

Projekt vrijedan gotovo milijardu kuna napokon će ispraviti nepravdu u Zagrebačkoj županiji

U sklopu projekta Zagreb - istok Zagrebačka županija izgradit će 316,2 kilometra novih cjevovoda, 15 crpnih stanica i 5 vodotornjeva.
Radovi na projektu Zagreb - istok
 Zagrebačka

- Krajnje je vrijeme da se ispravi nepravda zbog koje stanovnici na manje od sat vremena od glavnog grada Hrvatske nemaju pristup vodi - rečenica je s kojom je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić često predstavljao jedan od najvažnijih projekata svoje županije.

Riječ je projektu izgradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb - istok vrijednog 883,8 milijuna kuna za čiju su realizaciju povučena i bespovratna sredstva Kohezijskog fonda Europske unije. Kako bi ovako značajan projekt uopće mogla prijaviti na EU fondove, Zagrebačka županija sva je postojeća trgovačka društva koja obavljaju uslugu javne vodoopskrbe i odvodnje na istočnom dijelu spojila u jedno. Tim je činom Zagrebačka županija postala prva i jedina u Hrvatskoj koja ima takav model rukovođenja i upravljanja vodoopskrbnim sustavom.

Podizanje životnog standarda

Projektom, čiji su prvi radovi krenuli još u svibnju 2019. godine, obuhvaćena je gradnja nove, odnosno rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže i pripadajućih objekata na području četiri grada (Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovca) te 10 općina (Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka, Rakovec i Rugvica).

- Rekonstrukcijom i gradnjom vodovodne mreže u istočnom dijelu Zagrebačke županije podići će se životni standard, poboljšati kvaliteta života i ono najvažnije osigurati opskrba vodom. Svjestan sam da su naši žitelji na realizaciju projekta čekali dugo, ali isto tako svi mi moramo biti svjesni da njegova realizacija nije bila moguća bez velike financijske injekcije iz europskih fondova – istaknuo je župan Kožić.

image
Radovi na projektu Zagreb - istok
Zagrebačka županija

Sa 883,8 milijuna kuna, uz bespovratna sredstva Kohezijskog fonda Europske unije, do kraja 2023. godine izgradit će se vodocrpilište Kosnica, postaviti 316,2 kilometra novih cjevovoda, 15 crpnih stanica te 5 vodotornjeva. Uz to, rekonstruirat će se i 108,1 kilometar postojećih vodoopskrbnih cjevovoda kao i jedna crpna stanica.

Potpuna neovisnost

- Vi danas imate situaciju da veći dio tog područja nema svoje izvorište. Oni rijetki koji ga imaju iz njega ne dobivaju dovoljnu količinu vode. Zbog toga mi danas masovno kupujemo vodu od zagrebačke ili varaždinske vodoopskrbe. Dovršetkom ovog projekta konačno ćemo dobiti svoje vodocrpilište – napomenuo je Tomislav Masten, direktor Društva Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

Prema njegovim riječima, izgradnjom nove vodoopskrbne mreža stanovnicima ova četiri grada i 10 općina, koji se nalaze svega sat vremena vožnje od hrvatske metropole, osigurat će se i 50 posto više vode od potrebnoga. Osim toga, dovršetkom mreže Zagreb – istok pristup vodovodnoj mreži dobit će nešto više od 90 posto kućanstava i poduzeća koja se nalaze na tom području, a buduća mreža trebala bi primiti 8.934 nova priključka.

image
Radovi na projektu Zagreb - istok
Zagrebačka

Iako već i sada bilježe veliki interes građana iz Društva Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije apeliraju na sve žitelje koji još nisu podnijeli zahtjev da to naprave što prije jer novi priključak mogu dobiti potpuno besplatno.

- Ovakav veliki i višegodišnji infrastrukturni projekt daje značajan doprinos gospodarstvu, posebice građevinskom sektoru koji svima uključenima u projekt pruža sigurna radna mjesta - zaključio je župan Kožić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:34