Zanimljivi podaci

Prvo hrvatsko istraživanje o podjeli kućanskih poslova u pandemiji: ‘Ovo je očekivano i razočaravajuće!‘

U čak 70 posto kućanstava nije se promijenila raspodjela poslova, žene i dalje obavljaju teže zadatke poput pranja kupaonice i peglanja
 Milanvirijevic/iStock

Prije pandemije koronavirusa bilo je najnormalnije da žena dođe kući s posla i, nakon cjelodnevnog plaćenog rada, krene s neplaćenim. To je značilo kuhanje, pospremanje te brigu oko djece. Prije godinu dana, kada je rad od kuće postao norma, a države su se zatvarale jedna za drugom, mediji su počeli istraživati zanimljiv obrat situacije u kućanstvima. Inozemna istraživanja imala su oprečne rezultate – neka su tvrdila kako muškarci pomažu u kućanstvu više nego ranije, a druga da će ova situacija još unazaditi žene i borbu za ženska prava. Dosad nije bilo provedeno istraživanje o podjeli kućanskih poslova prije i tijekom pandemije u Hrvatskoj.

Upravo zato, IKEA je angažirala agenciju Ipsos da provjeri koliko se situacija promijenila za žene u Hrvatskoj, a rezultati nisu toliko ohrabrujući. Istraživanje na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika koji žive s partnerom pokazalo je kako se kod čak 70 posto parova situacija s podjelom kućanskih poslova tijekom pandemije nije nimalo promijenila te i dalje većinu poslova obavljaju žene. Razlika je posebno očita kada su u pitanju teži kućanski zadaci - žene u Hrvatskoj u 89 posto slučajeva isključivo ili češće od partnera peru prozore, u 88 posto slučajeva peglaju rublje, čiste kupaonicu i peru podove, dok muškarci mijenjaju žarulje (92 posto) i obavljaju manje popravke u domu (91 posto). Jedini, donekle ravnopravan kućanski posao, je kupovina namirnica.

Pogledajte detaljnije rezultate o raspodjeli pojedinih poslova:

Na pitanje je li raspodjela poslova sada ravnopravnija nego prije pandemije, 70 posto ispitanika je reklo da nema nikakve promjene, njih 20 posto smatra da je sada bolja, a 9 posto tvrdi kako sada kod kuće rade više nego ranije.

Rezultate je sažela i prokomentirala Vida Cencič, voditeljica istraživanja.

- Unatoč velikom broju ljudi koji su tijekom pandemije, barem djelomično, radili od kuće nije došlo do značajne promjene u dinamici kućanskih poslova. I dalje je kod većine partnera vidljiva podjela na muške i ženske poslove s dominacijom ženskih kućanskih poslova. Ono što je zanimljivo je činjenica da se čak 53 posto muškaraca slaže s tvrdnjom da njihova partnerica radi više kućanskih poslova jer je u tome spretnija, što na neki način može biti vrlo dobar izgovor za prepuštanje obavljanja kućanskih poslova partnerici – prokomentirala je Cencič.

Za osvrt na rezultate istraživanja smo pitali i Brunu Šimlešu, diplomiranog sociologa.

- Rezultati su očekivani i razočaravajući. Zaposlene žene i dalje rade veliku većinu kućanskih poslova, a u 9 posto slučajeva rade još i više nego prije pandemije. Jedino ohrabrujuće je da je utvrđena nešto manja razlika kod mlađe populacije, iako i dalje više rade žene – smatra Šimleša.

image
Bruno Šimleša
Nikola Vilic/Cropix

Bruno i njegova supruga su freelanceri i oboje rade od kuće, a uz to su i roditelji jedanaestogodišnje djevojčice. Kaže kako se u njihovom domu poslovi dijele pola-pola i radi ih onaj tko u tom trenutku ima manje plaćenog posla.

- Nemamo podjelu na muške ili ženske poslove, ja i kuham, iako priznajem da supruga to radi češće. No, zato su smeće, nabava namirnica i briga za mačka uglavnom moja zaduženja. Nisam lud za kućanskim poslovima, nije ni supruga, pa mislim da je jedino fer da ih podijelimo. Od početka pandemije nam se jedino promijenilo to da smo oboje više kod kuće, ali raspodjela poslova je ista. Supruga inače radi u Bruxellesu i Strasbourgu, no zbog korone nije putovala već 11 mjeseci, ali i ja sam više bio kod kuće pa smo ostali ravnopravni kod kućanskih poslova – tvrdi Šimleša.

Napominje kako u kućanske poslove uskače i njegova jedanaestogodišnja kćer, naravno koliko je primjereno za njenu dob. Istraživanje tvrtke IKEA je pokazalo kako djeca najčešće sudjeluju u postavljanju i raspremanju stola, iznose smeće, usisavaju i peru suđe ili ga stavljaju u perilicu.

Problem za djevojčice i mlade žene

No, i kod mlađe dobi treba imati na umu neravnotežu spolova. Istraživanje britanske agencije Theirworld pokazalo je kako u kućanskim poslovima za vrijeme pandemije češće sudjeluju djevojčice i mlade žene nego dječaci. Zbog toga im ostaje manje vremena da se fokusiraju na edukaciju, a najčešće kuhaju, čiste te paze na vršnjake.

IKEA je istraživanje provela u sklopu kampanje za Dan žena pod nazivom 'Ravnopravnost je bolja za sve'

- Tvrtki IKEA ravnopravnost je temeljno ljudsko pravo, a u Hrvatskoj četiri godine zaredom želimo doprinijeti većoj rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, kod kuće i u društvu. Ove se godine bavimo podjelom kućanskih obveza uslijed pandemije i više vremena koje provodimo kod kuće. Naime, pokazuje se kako upravo zbog neravnopravnosti kod kuće - odnosno zbog više obveza koje žene kod kuće obavljaju - one nemaju jednaku priliku za napredak u karijeri. Istraživanjem koje smo proveli u Hrvatskoj želimo skrenuti pažnju na ovaj društveni problem, ali i potaknuti raspravu o ravnopravnosti kod kuće - istaknuo je Nikolaos Migkianis, direktor tržišta IKEA Hrvatska.

image
Nikolaos Migkianis, direktor tržišta IKEA Hrvatska
Damir Zizic

U tvrtki IKEA plaćeni dopust nemaju samo mame već i tate, a imaju i program Mjesec prilagodbe za roditelje u kojemu se novopečenim mamama i tatama omogućuje da rade na pola radnog vremena, a plaćeni su kao da rade puno radno vrijeme.

Ključna istraživanja o ravnopravnosti za vrijeme koronavirusa

1. Kanada, Sveučilište u Torontu – podjela kućanskih poslova u početku pandemije, ispitanici su parovi s najmanje jednim djetetom

Istraživanje je provedeno tijekom svibnja 2020. godine, a pokazalo je da više ispitanika smatra kako dijele kućanske poslove 50-50 i da ravnomjernije dijele obveze izvan posla. Muškarci su tvrdili kako zbog pandemije više sudjeluju u kuhanju, čišćenju, nabavi namirnica i planiranju aktivnosti za djecu. Slični rezultati s početka pandemije potvrđeni su i u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji.

2. Italija – ženski rad, prava i podjela poslova u kućanstvu i brige oko djece prije i tijekom pandemije Covid-19

Istraživanje je pokazalo da muškarci radije provode vrijeme s djecom nego što sudjeluju u kućanskim poslovima, a pandemija je najviše negativno utjecala na majke s djecom od 0 do 5 godina. Takve ispitanice su rekle kako im je nemoguće pronaći ravnotežu između privatnog i poslovnog, posebno ako njihovi partneri odlaze na radno mjesto.

3. Australija, Sveučilište u Melbourneu – obitelji su radile dnevnik poslova za vrijeme lockdowna

Rezultati su pokazali kako i žene te muškarci osjećaju da zbog pandemije rade više kućanskih poslova nego ranije, što i jedan, i drugi spol čini nesretnijim. Oba roditelja osjećaju da rade više kućanskih poslova nego što bi trebali, iako u stvarnosti žene i dalje rade više.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i IKEA Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:16