Novi svijet

‘Radimo na okosnici napretka Hrvatske, očekujemo rast BDP-a i broja zaposlenih‘

Što se podrazumijeva pod pojmom gigabitnog društva? Tehnički, to je svaka kuća, trgovina, vozilo, bilo koji mobilni uređaj i slično, koji može koristiti brzinu prijenosa podataka od 100 Mbps pa do 1 Gbps i koji je povezan s vrlo malom latencijom, odnosno brzim odzivom.
 Shutterstock

Gigabitno društvo predstavlja povezani, digitalni svijet u kojem podaci teku velikom brzinom. Tehnički, to je svaka kuća, trgovina, vozilo, bilo koji mobilni uređaj i sllično, koji može koristiti brzinu prijenosa podataka od 100 Mbps pa do 1 Gbps i koji je povezan s vrlo malom latencijom, odnosno brzim odzivom. U praksi to znači da se podaci mogu kretati između točaka bez primjetnih kašnjenja i na udaljenosti do tisuću kilometara u samo milisekundama.

Važnost optičke mreže

Optička mreža važna je za digitalizaciju, za poticanje inovativnih industrija, a time i za gospodarstvo i društvo zemlje. Optička komunikacija ima značajne implikacije na razmjenu informacija i omogućuje puno učinkovitiji i sigurniji prijenos podataka.

- Ne samo da ima potencijal transformacije budućnosti, već je sastavni dio današnje digitalne revolucije. Upravo će ova optička mreža najbolje odgovoriti na sve veće potrebe za gigabajtima i internetskim brzinama koje je tijekom posljednje dvije godine digitalizacija dodatno naglasila. Nastavak ulaganja u optičke mreže preduvjet je za digitalizaciju i oporavak od krize. Budući da je digitalizacija temelj napretka svakog društva, digitalna strategija treba biti u srži svih nacionalnih planova kao ključni sastojak u podizanju nacionalne konkurentnosti i postavljanju temelja budućeg rasta. Samo tako Hrvatska će doseći svoj puni potencijal - ističe Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemach Hrvatska.

image

Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemach Hrvatska

Ronald Gorsic /Cropix

Šlibar pojašnjava da optika podiže efikasnost i pouzdanost poslovanja, smanjuje troškove te otvara mogućnost fleksibilnog premještanja svih poslovnih aplikacija u cloud, u odnosu na razvoj i održavanje vlastite IT infrastrukture. Dodaje da sve to ima utjecaja na oporavak gospodarstva.

- Uzimajući u obzir očekivane pozitivne učinke naprednih tehnologija na gospodarstvo i društvo optika predstavlja okosnicu napretka. Povećanje općeg stupnja digitalizacije uzrokuje rast BDP-a, dok uslijed rasta brzina na optičkoj mreži posljedično raste i broj zaposlenih - ističe Šlibar.

Nenad Šlibar napominje da 10 Gbps XGS tehnologija osigurava kvalitetnu povezivost svim korisnicima, od rezidencijalnih do poslovnih korisnika neovisno o djelatnosti i/ili veličini poslovnog subjekta.

- Spomenutu tehnologiju moguće je nadograđivati na buduće standarde 50 Gbsp i 100 Gbps pa će, unatoč godišnjem rastu Internet prometa od 20-30 posto po kućanstvu, ova optička mreža spremno pratiti i podržati rast internet prometa za sljedećih deset i više godina - pojašnjava Šlibar.

DESI index za 2021

Prema DESI indeksu za 2021. godinu u Europskoj Uniji su vodeće zemlje u digitalizaciji Danska, Finska i Švedska.

- Ukupna digitalna tranzicija napreduje, no potrebni su novi napori u cijeloj Europskoj uniji. Unatoč ostvarenim poboljšanjima, sve države članice morat će koordinirano djelovati kako bi se ispunili ciljevi za 2030. zacrtani u digitalnom desetljeću Europe, posebice jer je napredak izrazito neujednačen među državama članicama, te je i dalje velik jaz između predvodnika i najslabijih - komentar je Europske komisije prilikom objave podataka DESI indeksa za 2021.

image
DESI 2021.

Cilj za Europu za 2025. godinu su postizanje veze od najmanje 1 gigabit u sekundi za glavne društveno-ekonomske pokretače kao što su škole, sveučilišta, prometna čvorišta, zračne luke, digitalno intenzivna poduzeća. Cilj je da se do 2025. godine postigne neprekinuta 5G pokrivenost za sva urbana područja i glavne kopnene prometne pravce te pristup povezanosti koja nudi najmanje 100 megabita u sekundi za sva europska kućanstva.

U zaključku izvješća za Hrvatsku, iz Europske komisije ističu umjeren napredak u ostvarenju ciljeva gigabitnog društva, ali i da su još za Hrvatsku potrebna potrebna znatna poboljšanja. Budući da predstavlja preduvjet za digitalizaciju i oporavak od krize te stvaranje gigabitnog društva, optiku je potrebno omogućiti uz poticanje zajedničkog korištenja postojeće infrastrukture, što bi trebalo podrazumijevati i suradnju telekom operatora, a sve u interesu korisnika.

Dodatan poticaj potreban je i u dijelu korištenje interneta velikih brzina budući da ga u Hrvatskoj koristi svega devet posto kućanstava, što je značajno niže od europskog prosjeka od 34 posto.

Ključan preduvjet za povećanje stope korištenja interneta velikih brzina je cijena, a upravo na to je usmjeren Telemach koji već danas korisnicima omogućuje pakete s brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, odnosno i do 40 puta u spomenutom paketu od 2 Gbps i to po povoljnim uvjetima.

Kupnjom frekvencijskog spektra ovog ljeta Telemach je krenuo u izgradnju 5G gigabitne mobilne mreže koja će značajno pridonijeti razvoju gigabitnog društva. Rezultat te izgradnje je da je 5G signal je već dostupan u Zagrebu, a do početka ljeta 2022. bit će i na području cijele Hrvatske gdje postoji korisnička potreba.

- Povezivanje na mreže sljedeće generacije nužno je kako bismo sustigli razvijene zemlje u konkurentnosti i kvaliteti života te iskoristili sve blagodati dobro funkcionirajuće podatkovne ekonomije. Upravo stoga, intenzivnom izgradnjom 5G mreže te najbrže 10 Giga optičke mreže koju implementira prvi u Hrvatskoj, Telemach će Hrvatsku podignuti visoko na europskoj digitalnoj karti, a koristi mreža budućnosti odrazit će se na gospodarstvo i cjelokupno društvo. Za očekivati je da će to potaknuti i ostale operatore na pojačane investicije u naprednu infrastrukturu pa će sljedeće razdoblje biti tehnološki i investicijski vrlo dinamično obzirom na kontinuitet ulaganja u optičke i 5G mreže - pojašnjava Nenad Šlibar.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Telemach Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:49