Iz prve ruke

Roditelji iz Zagreba znaju kako uštedjeti na namirnicama, a bez odricanja: ‘Ne radimo zalihe!‘

Ako previše trošite na hranu, a zbog promjene valute mislite da ćete trošiti i više, pravo je vrijeme da steknete navike štednje.

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

Jeste li znali da Hrvati veliki dio svog mjesečnog budžeta troše samo na hranu? Prema podacima Eurostata iz 2020., čak 18,3 posto od ukupnih troškova domaćinstava jednoj prosječnoj hrvatskoj obitelji otpada na hranu i piće.

Ta je cifra ove godine postala još i veća zbog rasta cijena namirnica. Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku, inflacija je u rujnu dosegla rekordnih 12,8 posto, a cijene hrane i bezalkoholnih pića tada su bile više za 1,5 posto u odnosu na kolovoz. Na godišnjoj razini su, pak, porasle za čak 19,1 posto.

S obzirom na to da su prosječni hrvatski prihodi niži od ostalih država Europske unije, mnogi Hrvati strahuju da će na hranu trošiti još i više, posebice od 1. siječnja kada će službena valuta Hrvatske biti euro.

Ipak, Kaufland ususret novoj valuti sprema fer transfer kako bi svim kupcima olakšao prelazak na euro. Naime, Kaufland će od 1. siječnja 2023. za više od 15.000 proizvoda zaokruživati redovne cijene na niže kako bi kupcima pružio podršku i osigurao im kvalitetu za najbolju cijenu. Dakle, ne morate se odreći omiljenih namirnica, a pritom ćete još i uštedjeti!

No, postoje i drugi načini za uštedu, što su nam otkrile hrvatske obitelji, odnosno četiri mame i jedan tata. S nama su podijelili kako planiraju kupovinu, gdje nađu prostor za štednju te su ujedno s nama podijelili odlične ideje za pripremu jednostavnih i povoljnih jela.

Mateja (31): ‘Voće i povrće dobivam iz maminog vrta, a ostale namirnice kupujem na sniženju‘

Iako najviše štedimo na higijenskim potrepštinama poput toaletnog papira, pelena i blazinica, trudimo se uštedjeti na hrani i kupovati promišljeno. Svaka dva tjedna idemo u veću kupovinu gdje popunimo zalihe, a onda na dnevnoj bazi, odnosno par puta tjedno, kupujem samo tekuće stvari, primjerice kruh, mlijeko i slično. Kod hrane mi je najvažnija kvaliteta pa neke namirnice poput mesa (uglavnom junetina, domaći špek i kobasice) kupujem kod lokalnih proizvođača. Imam sreću što mi roditelji žive na selu pa ljeti većinu voća i povrća dobivam iz maminog vrta, a opskrbljuje me i zimnicom te jajima. Ako joj slučajno ponestane, voće i povrće tada kupujem na tržnici. U supermarketima kupujem ostalo - tjesteninu, namaze, rižu, brašno... Obično biram namirnice koje su na sniženju, ali svakako pazim da imaju što kvalitetnije sastojke. Iako je možda teško pronaći nešto po povoljnoj cijeni, a da je u isto vrijeme i zdravo, ne mogu reći da u tome ne uspijevam.

image

Pečeno pile u pećnici s povrćem, francuska salata i kuhano meso u juhi

Privatna arhiva

Kako suprug i ja radimo cijeli tjedan i kući dolazimo u 17 sati, rijetko kuham preko tjedna. Dijete ima kompletan obrok u vrtiću, a mi na posao ponesemo hranu koja nam je ostala od vikenda. Kao pomoć nam često uskoče djed i baka kod kojih smo nekoliko puta tjedno na ručku. Za večeru obično jedemo nešto što se može brzo pripremiti, a nutritivno je hranjivo, poput jaja u svim oblicima s maminom zimnicom, piletine „na naglo“, tjestenine i nekog umaka, raznih vrsta salata ili pak griz s kakaom te kukuruzne ili zobene pahuljice.

Preko vikenda kuham hranu koju svi volimo, ali pazim da bude raznolika. Za predjelo je obavezno domaća kokošja juha, gulaš od junetine s njokima, pečeno pile u pećnici s povrćem, povrtna variva i pljeskavice, kiseli kupus, rižoto s piletinom, pohana piletina s kuhanim povrćem (brokula, krumpir, mrkva), riba u pećnici s povrćem ili blitvom. Također, za međuobrok skoro svaki vikend imamo izljevak od špinata i sira. Na jelovniku se nađe i poneki desert, ali obavezno s manje šećera. Najviše volimo biskvit s jabukama i rogačem, pitu od jabuka te kekse s bademima i čokoladom.

Jasna (27): ‘Ne stvaramo zalihe hrane, već kupujemo samo ono što nam je potrebno za taj dan‘

Tijekom trudnoće, kuhanje i nabavku namirnica prepustila sam suprugu. No, nakon što je sin došao u našu malu obitelj, počela sam opet kuhati. Moram priznati da mi je malo i nedostajalo! Prije smo kupovali zalihe, ali uvidjeli smo da ih zapravo nismo stigli trošiti jer nas je bilo samo dvoje. Sada kada je tu novi član, trudimo se da sve namirnice kupujemo maksimalno svježe. U nabavku idemo par puta tjedno, nekad i više, te striktno kupujemo namirnice za jela koja tog dana mislimo pripremati.

image

Šarena salata od krastavaca, paprike i rajčica te pržena piletina

Privatna arhiva

Često jedemo gustu juhu od brokule i cvjetače koju je vrlo lako za pripremiti – skuhate povrće, dodate mu malo soli i sve izblendate štapnim mikserom ili u blenderu s dodatkom vrhnja ili mlijeka. Njam! Na jelovniku se često nađe i integralna tjestenina s bolonjez umakom, a radimo je s junetinom, mrkvom i lukom. U danima kada nam se ne da stajati satima ispred štednjaka, najčešće jedemo ono što se brzo može pripremiti – male komadiće piletine sa začinima prepečem na maslinovom ulju i poslužim uz salatu od krastavaca, zelene salate, paprike i cherry rajčica. Obožavamo kruh i često ga kupimo previše, no to nam nije problem jer višak obavezno osušim i sameljem u mrvice. Zbog toga ih gotovo nikad ne moram kupovati.

Nataša (34): ‘Povrće nasjeckam na sitno, zamrznem ga i po potrebi koristim za razna jela bez trošenja vremena na guljenje i rezanje‘

U mojoj obitelji jede se kvalitetno i raznovrsno. Tome ćemo uvijek dati prednost jer nam je hrana visoko na ljestvici prioriteta, no ne možemo reći da ne osjetimo posljedice inflacije pa smo ipak morali „skresati“ budžet za hranu. Akcije svakodnevno pratimo pa kupujemo proizvode koje inače najčešće konzumiramo, čak i onda ako ih trenutno imamo u hladnjaku/smočnici. Smatram praktičnim iskoristiti akcije, prema nismo skloni previše stvarati zalihe.

image

Varivo od graha s kobasicom, malo vrhnja i avokadom

Privatna arhiva

Prije, dok nismo imali dijete, kuhali smo svaki dan, ali sada zbog obaveza kuhamo količinski više nego što nam je dovoljno za obrok za taj dan. Višak hrane zamrzavamo u porcije koje poslije samo vadimo kada ne stižemo kuhati ili nemamo ideju što bismo jeli taj dan. Najčešće je to slučaj sa stvarima koje ne „pate“ od zamrzavanja – juhe, temeljci (koje iskoristimo za brzinska rižota i slično), bolonjez, razni mesni odresci u umaku (pureće šnicle, juneći saft...), razna variva. Zbog svih obaveza koje imamo u danu jednostavno nam je postalo naporno svakodnevno kuhati, stoga pribjegavamo praktičnosti gdje god možemo. Ponekad znamo kupiti i neka gotova jela u supermarketima koja je potrebno samo ugrijati ili kratko dovršiti kako bi bila spremna za konzumaciju.

image

Pita od jabuka

Privatna arhiva

Kako svježe povrće nema dugi vijek trajanja, a žao mi je da propadne jer ga nismo stigli pojesti, najčešće ga nasjeckam na sitno i zamrznem pa je odmah spremno za pirjanje, bez trošenja vremena na guljenje i rezanje. Suprug i sin jedu sve, a najviše vole varivo od graha i domaćih kobasica koje kod posluživanja obogatimo s malo vrhnja i zdravog avokada. Obožavaju i faširance od mesa i kuhanog kelja koji su finiji nego što možda zvuče! Što se tiče slatkih jela, u hladnjaku imamo puno nepotrošenih džemova pa od njih napravim domaće kekse i kiflice.

Ana (35): ‘Redovito koristim aplikaciju na kojoj pratim akcije u trgovinama. Tako štedim vrijeme i novac‘

Najčešće kupujemo na akcijama u velikim trgovačkim lancima, među kojima nam je najdraži Kaufland, a nekako nam se uvijek poklopi da je tamo na stvarno dobroj akciji upravo ono što nam nedostaje u hladnjaku. Uvijek gledamo kataloge na internetu za taj tjedan pa vidimo gdje nam se najviše isplati otići, odnosno gdje je najviše stvari koje nam treba na akciji. Osim toga, koristimo i aplikaciju na mobitelu u koju se upiše određeni proizvod pa aplikacija sama generira u kojoj je trgovini taj proizvod na akciji.

image

Energetske pločice s čokoladom

Privatna arhiva

Neke stvari koje mogu stajati, kao što su konzerve, koncentrati rajčice, tortilje, meso, trajno mlijeko, ulje, uvijek kupujemo u većim količinama. Kupovinu obavljamo na tjednoj razini, a svaki tjedan obiđemo jedan do dva veća dućana, a onda u manjem kvartovskom dućanu kupujemo samo ono što nam eventualno nedostaje. Srećom živimo u kvartu koji ima više različitih trgovačkih lanaca na udaljenosti od samo pet minuta autom pa nam nekada nije problem otići u istom danu u više njih, naravno ako nude neke isplative akcije. Od hrane najviše volimo jesti juhe, domaću pizzu, tjesteninu, a nekada i eksperimentiram s novim receptima koje pronađem na internetu ili u kuharicama. Tako sam, primjerice, radila vrlo jednostavne američke palačinke i energetske pločice za koje sam recepte pronašla na stranici Kauflanda. Moja Nika je njima bila oduševljena pa nam se ova jela nađu barem jednom mjesečno na meniju.

Ivan (40): ‘Prije smo stvarali zalihe i bacali hranu, a sada naveliko kupujemo samo namirnice koje trošimo svakodnevno‘

Štednja je u našoj obitelji navika već dugi niz godina pa redovito pratimo akcije, najviše preko kataloga, odnosno letaka. Na sniženjima najčešće kupujemo namirnice koje svakodnevno trošimo u velikim količinama, primjerice mlijeko, rižu, tjesteninu, ulje i čokolino (koji djeca obožavaju), a te stvari kupujemo i u većim količinama kako bismo što više uštedjeli i da ih uvijek imamo u zalihi. Ostale namirnice kupujemo svježe iz dana u dan, ovisno što planiramo kuhati i u količini kolika nam treba za svaki pojedini dan. Prije smo stvarali zalihe kvarljivih namirnica, poput sireva, salama i jogurta, ali ih nismo stigli iskoristiti. Ovaj novi sistem kupovanja itekako funkcionira jer više ne bacamo hranu!

image

Složenac s povrćem, kobasicama i jajima

Privatna arhiva

Kako preko tjedna nemamo previše vremena za kuhanje, pripremamo jednostavna i brza jela poput raznih variva, rižota, tjestenine s dodacima, složenaca i slično. Ali zato je preko vikenda prava gozba. Na jelovniku je tada obavezno meso, neka složenija jela i, naravno, kolači. Rijetko nam se dogodi da nam ostane hrane od ručka, a ako je to slučaj, pojedemo je za večeru ili je smažu naš pas i mačka. Ako znamo da nećemo stići kuhati naredni tjedan, unaprijed skuhamo varivo od graha za nekoliko dana, a sljedeći dan mu dodamo ječmenu kašu, kobasice, slanutak da ga obogatimo. Sarmu i punjenu papriku također kuhamo u većim količinama i jedemo kroz cijeli tjedan.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Kauflanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49