Veliki napredak

Šampion po odvajanju otpada u cijeloj Hrvatskoj je grad sa samo 8000 stanovnika

Grad Prelog je među 10 gradova koji su povukli najviše bespovratnog novca za svoje projekte per capita, odnosno po broju stanovnika
Grad Prelog
 Grad Prelog

- Sve što smo postigli u Prelogu nije rezultat rada jednog čovjeka ili rezultat jednosmjerne, jednostranačke politike. Rezultat je to zajedničkog rada svih uključenih u javni i društveni život Preloga, kako bi Prelog zaista svakim danom izgledao ljepše i bolje - reći će saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga posljednjih osam godina Ljubomir Kolarek.

Prelog je grad s 8000 stanovnika u osam naselja (Cirkovljan, Čehovec, Čukovec, Draškovec, Hemuševec, Oporovec, Otok i Prelog), no Kolarek će brzo ispraviti tu brojku:

- Kada dodate sve one ljude koji iz cijelog Donjeg Međimurja i iz susjedne Varaždinske županije dolaze u Prelog na posao, tada taj broj ljudi kojima Prelog znači život, itekako raste - napominje.

image
Centar Grada Preloga
Grad Prelog

U protekle četiri godine na području Preloga realiziran je niz projekata, a planovi su zaista veliki. Podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2019. godini pokazali su da je Grad Prelog među 10 gradova koji su povukli najviše bespovratnog novca za svoje projekte per capita, odnosno po broju stanovnika. Prelog se nalazi na samom vrhu popisa, a gledajući tri sjeverne županije, Međimursku, Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju, Prelog je vodeći grad s 1863 kune po stanovniku. Pristupačnošću financijskim podacima Prelog želi biti što bliži svojim građanima. Grad Prelog je već niz godina ocijenjen ocjenom 5 u istraživanju proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

Gledajući ostvarene projekte redom u protekle četiri godine, 2017. godine otvoren je jedan od najljepših hrvatskih privatnih vrtića, Dječji vrtić Vesela loptica, naselje Čehovec pretvoreno je u jedno od najuređenijih naselja Međimurske županije. Izvedeni su radovi na sanitarnoj i oborinskoj kanalizaciji te rekonstrukciji i modernizaciji prometnica i gradnji pješačko-biciklističkih staza kroz mjesto Čehovec.

Poduzetničke avanture

Uz sve nabrojeno, postavljana je LED rasvjeta u većem dijelu Čehovca, uveden je širokopojasni internet te je u mjesto Čehovec uloženo više od 15 milijuna kuna. Na kraju 2017. godine otvorena je nova grobna kuća u Prelogu. 2018. godine otvorena je nova Sportska dvorana Osnovne škole u Draškovcu, 2019. godine, u sklopu europskog projekta Happy Bike otvoreno je odmorište za bicikliste u Oporovcu, a te su godine ostvarene i dvije investicije vrijedne više od 20 milijuna kuna.

image
Biciklističko odmorište Oporovec
Grad Prelog

Potpuno je preuređen i proširen Dječji vrtić Fijolica u Prelogu te je otvoren Poduzetnički centar Prelog, danas potpuno popunjen s dvadesetak mladih poduzetnika, kojima Grad Prelog daje pravi vjetar u leđa na početku njihove poduzetničke avanture. Prošle se godine ulagalo u gradnju sportskih objekata na području Preloga te su sagrađene svlačionice i postavljene tribine u Sportskom parku u Prelogu, rekonstruiran je objekt u Sportskom parku u Draškovcu, sagrađen potpuno nov funkcionalan sportski objekt u Sportskom parku u Čehovcu. Postavljena je LED rasvjeta na području cijelog Preloga. Niz projekata je u provedbi ili je provedeno prošlih nekoliko godina: Zaželi, DESCO, Ne dvoji nego smeće odvoji, Happy Bike, Europski Grad sporta, Zlatne godine, Za obitelj, ENES – CE, uređenje Gospodarske zone Sjever, samo su neki od najvažnijih.

image
PC Prelog
Grad Prelog

Pandemija koronavirusa pogodila je u proteklih godinu dana i funkcioniranje Grada Preloga. Grad Prelog se pokušao, najbolje što je mogao, prilagoditi novom normalnom vremenu. Grad Prelog itekako brine za svoje građane pomažući radu liječnika i medicinskih sestara, kao i timova hitne medicinske pomoći koji djeluju na području Preloga. Tako su na korištenje predana dva kompleta za terapiju kisikom, kao i defibrilator te EKG uređaj. Vrijednost darovane opreme bila je blizu 50.000 kuna. Također, Grad Prelog je nabavio respirator za potrebe Županijske bolnice Čakovec. Uz Grad Prelog, koji je osigurao veći dio sredstava za kupnju respiratora, u nabavi respiratora sudjelovale su tvrtke s područja Preloga. Početkom veljače započeo je s radom Centar za socijalnu skrb Prelog, koji pokriva područje Grada Preloga te općina Donja Dubrava, Kotoriba, Donji Vidovec, Sveta Marija, Orehovica, Goričan, Donji Kraljevec, Domašinec i Dekanovec sa svim pripadajućim naseljima.

Projekti idu dalje, planova nikad više

Koliko je Prelog narastao u posljednjih osam godina, pokazuju i financijski podaci. Proračun je od 2014. do 2021. godine narastao s približno 17 na 50 milijuna kuna! Najveći projekt na području Preloga je gradnja sustava odvodnje u sklopu projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava, koji obuhvaća naselja Grada Preloga. U sklopu europskog projekta, Gradu Prelogu je, u partnerstvu s mađarskom općinom Kistolmács, odobren projekt Aqua Adventures u vrijednosti od 1,321.852 eura, od čega se na Prelog odnosi dio od 662.807 eura, približno pet milijuna kuna. U planu je uređenje zapadnog dijela prostora Marine, gdje će se uz uređenje pristupnih staza postaviti i 60 tipskih drvenih nadstrešnica s pripadajućim sadržajem za odmor turista. Nastavlja se s izgradnjom infrastrukture u Gospodarskoj zoni Prelog Sjever. Velika je potražnja za parcelama za stambenu gradnju. Osamnaest parcela namijenjenih stambenoj gradnji na Jugu na javnoj dražbi krajem prošle godine prodano je u roku od pola sata. Osigurano je zemljište za gradnju stambene zgrade iz programa POS-a.

image
Marina
Grad Prelog

Raspisan je natječaj za radove na zaobilaznici Preloga, projekt koje provode Hrvatske ceste i koji će donijeti novi zamah gospodarstvu Preloga. Uskoro se očekuje otvaranje novog trgovačkog centra Plodine, kao i obnovljenog trgovačkog centra KTC. Čeka se također otvaranje određenih natječaja za prijavu projekata uređenja centra Preloga, Trga Franje Tuđmana, Interpretacijskog centra Prelog, a tu su i planovi za proširenje terena Teniskog kluba Prelog i za polaganje umjetne trave u Parku Mladosti. Nemojmo zaboraviti ni sve aktivnosti koje provodi Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom, na koji je Kolarek vrlo ponosan.

- Mi smo danas brend, mislim da slobodno mogu upotrijebiti taj izraz, po uspješnom gospodarstvu, ali i po gospodarenju otpadom. Pa čak nas je i gradonačelnik Zagreba uzeo jednom prilikom na zub, jer nas često spominju kao primjer u nekim stvarima. A prošle je godine stvarno bilo novosti u Pre-komu. U ožujku je obavljena primopredaja dva nova komunalna vozila. Potkraj travnja potpisan je ugovor o opremanju i modernizaciji kompostane, koja će biti uređena prema svim vrhunskim, europskim, standardima. Naposljetku, tu je i projekt opremanja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad. Moramo se ponositi da je prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike o odvajanju otpada za Republiku Hrvatsku za 2019. godinu grupacija Pre-koma zadržala lidersku poziciju u državi s 10 mjesta u najboljih 12 gradova i općina. Grad Prelog je prvi u Hrvatskoj s više od 66 posto odvajanja otpada - zaključuje Kolarek.

Prelog svoju priču priča i dalje. I ne misli stati.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Prelogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:30