Nova prilika

Siniša se nakon sedam godina vratio u rodni Osijek: ‘Mnogi su začuđeni, ali nisam požalio!‘

Najviše su mi nedostajali obitelj, prijatelji, pa i lijepo vrijeme - priča Siniša Burić koji je sedam godina radio kao senior software engineer u Irskoj. Sada je prvi zaposlenik IT ureda Raiffeisen banke u Osijeku

Siniša Burić, software solution arhitekt i prvi zaposlenik IT ureda Raiffeisen banke u Osijeku

 Privatna arhiva

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju (2013. godine) pa do kraja 2018. u Irsku se odselilo više od 20.000 Hrvata. Gotovo među prvima priliku da isproba raditi u budućoj obećanoj zemlji Hrvata, iskušao je Siniša Burić, 42-godišnji programer iz Osijeka.

Siniša je imao dobar posao u Hrvatskoj, diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku i radio kao software engineer cijelo desetljeće, no kopkalo ga je što bi mogao ostvariti izvan granica Hrvatske. Sa svojih 35 godina osjetio je da je vrijeme za promjenu te je pronašao posao u irskoj fintech kompaniji.

- Najviše me motivirala želja za profesionalnim napretkom i usavršavanjem. Došao sam sâm, a ubrzo su mi se pridružili supruga i djeca te smo u Irskoj ostali sedam godina – počinje svoju priču Siniša.

Radio je kao senior software engineer, sudjelovao na mnogim projektima, razvio mnoge proizvode, no želja za povratkom u Hrvatsku je sve više rasla.

Snažan razvoj Osijeka

- Najviše mi je nedostajala obitelj, prijatelji i zajednička okupljanja, to je nešto što stvarno uzimaš zdravo za gotovo dok ne postane nemoguće. Tu je i onaj klasični razlog – sunce i lijepo vrijeme koje se u Irskoj rijetko vidi. No, jedan od većih razloga bio je i pozitivan pomak na hrvatskoj IT sceni unazad nekoliko godina. Poboljšali su se uvjeti, povećala konkurencija što nama koji se bavimo tim poslom omogućuje mnogo prilika za profesionalni razvoj i napredak – priča Siniša.

Ponovo je spakirao kofere i vratio se u Osijek početkom ove godine. U vremenu koje je proveo izvan svojeg rodnog grada, ondje se promijenilo mnogo toga. Grad na Dravi na dobrom je putu da postane hrvatska Sicilijska dolina, osnovan je Osijek Software City koji okuplja 150 IT tvrtki s područja Osječko-baranjske županije, upravo su ovdje svoje urede otvorili Ericsson Nikola Tesla i Rimac Automobili. Šire gledano, zahvaljujući Infobipu, Nanobitu i Mati Rimcu cijela je Hrvatska spoznala važnost IT sektora za domaću ekonomiju.

- Da, plaće u Irskoj su veće, ali veći su i životni troškovi. Ja sam jako sretan što sam se vratio u rodni Osijek, iako me puno ljudi začuđeno pitalo zašto ne ostanem tamo. Moram priznati da su mi se kockice dobro posložile jer sam vrlo brzo dobio posao u kojemu istinski uživam – sada sam software solution arhitekt u prvom IT uredu Raiffeisen banke – otkrio je Siniša.

image

Siniša Burić radi u uredu koji će zaposliti još 17 IT stručnjaka

Privatna arhiva

To znači da stvara tehnološka rješenja za proizvode RBA, poput digitalnog i mobilnog bankarstva, dizajnira i implementira nova i postojeća rješenja, a sve u suradnji s ostalim timovima. Siniša je ujedno i prvi zaposlenik RBA IT ureda, a plan je zaposliti ih još 17 na fizičkoj lokaciji u Osijeku, ali još i više na remote radu iz bilo kojeg dijela Hrvatske.

- Lokacija više nije bitna, ali zato su bitni vrhunski i vješti IT stručnjaci. Upravo zato odlučili smo krenuti put Osijeka te s obzirom na njegovu jaku IT zajednicu i činjenicu da banka u gradu ima slobodne prostore, otvoriti novi IT ured. Inače je uobičajeno da banke diljem zemlje imaju poslovnice, mi se odlučili imati i IT ured – pojasnio je Bruno Kovačević, direktor softverskog razvoja i testiranja u RBA motive iza ovog važnog projekta.

Prijave za posao su otvorene

Bankarski sektor ima sve više tehnoloških produkata, a upravo zbog stalne nadogradnje, razvoja, ali i održavanja postojećih sustava, u RBA su shvatili da trebaju svoj IT ured. Kovačević dodaje kako žele zadržati interno znanje i kompetencije te ih još ojačati, ali i pružiti Osječanima priliku da rade u svojem rodnom gradu, pod istim uvjetima kakve bi imali i u Zagrebu.

Uz to, buduće zaposlenike očekuje rad na enterprise Open source tehnologijama, internacionalno okruženje vrhunskih stručnjaka, odličnu radnu atmosferu i rad u jednom od agilnih timova prema Scrum metodologiji.

Sinišin radni dan obično počinje kratkim sastankom s timom, gdje se dogovaraju svi zadaci, a ostatak dana je čista kreativna sloboda – radi na osmišljavanju i planiranju načina izvedbe softverskog rješenja za produkt banke na kojemu tim trenutačno radi.

- U RBA IT uredu radim od kolovoza ove godine, a najsretniji sam kada kompletan tim uspješno riješi problem te zajedničkim naporima dođemo do željenog cilja. Želim nastaviti razvijati karijeru u smjeru arhitekture softvera i to upravo u svojem Osijeku. Zasad sam jedini u uredu te bih poručio svim kolegama iz IT sektora, ponajviše onima koji su otišli u inozemstvo, da povratak može biti fantastičan kada imaš dobar posao. Mislim da je odlazak van Hrvatske izvrsna prilika za prikupljanje novih iskustava te dodatnog obrazovanja. Naravno, internacionalno iskustvo puno znači prilikom povratka. Raditi posao koji voliš, imati pristojna primanja te biti uz obitelj najveći je motiv za povratak – smatra Siniša.

Prijave za posao u osječkom RBA IT uredu su otvorene, a uvjeti se mogu vidjeti na web stranici https://karijera.rba.hr/. Trenutačno se traže Scrum Master, DevOps, Software engineer, Data and Analitycs engineer, QA Specialist, Software Architect.

Kako izgleda posao IT-evca u banci?

Novi zaposlenici radit će na jednom od produkata banke kao što su mobilno bankarstvo, internetsko bankarstvo, digital onboarding, kartična platforma, integracijska platforma ili big data platforma.

- Neki će možda pomisliti da je biti IT-evac u banci pomalo neizazovno, ali istina je daleko od toga. RBA predvodi digitalnu transformaciju, Tech-stack je baziran na open-source tehnologijama koje se također koriste u modernim startupovima i kompanijama. Banka nudi mogućnost rada na izazovnim projektima i produktima, koji stručnjacima omogućuje odličnu priliku za usavršavanje i osobni napredak – tvrdi Siniša.

Bruno Kovačević, direktor softverskog razvoja i testiranja u RBA, dodaje kako žele biti poslodavac u rangu najvećih hrvatskih IT tvrtki.

- U svakodnevnom radu koristimo tehnologije i uvjete kao velike kompanije, imamo visoku razinu znanja, a veliki broj IT stručnjaka iz poznatih hrvatskih tvrtki direktno je uključen u razvoj naših produkata. U Osijeku se želimo predstaviti kao kvalitetan poslodavac kako iz perspektive uvjeta rada, tako i iz perspektive rada na zanimljivim i novim tehnologijama i metodologijama u IT industriji – pojašnjava Kovačević.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:50