KRENULA OD HOBIJA

Slavonka Mirna (26) pronašla je neiskorištenu nišu i pokrenula uspješan biznis s 20 suradnika

Posao je pokrenula u koroni kada su mnogi mislili da je luda, no ona vjeruje da za svaki uspjeh treba malo ludosti i hrabrosti. Mirna nam je otkrila kako je sve krenulo, zašto se odlučila na profesionalni zaokret i koji su joj planovi za budućnost

Mirnu Matković, osnivačicu Ženskog recenziRAJa fotografirali smo u Dormeo Home trgovini

 Marko Todorov/Cropix

Zašto biste bacili novce na nešto loše ako ne morate? To je pitanje 26-godišnjoj Đakovčanki Mirni Matković bilo nit vodilja kada je 2018. godine osnovala Facebook grupu Ženski recenziRAJ. Prije toga, dok je još bila u srednjoj školi, etablirala se kao beauty blogerica pod imenom Lipstick's Blade koja je recenzirala kozmetičke proizvode.

- Međutim, nakon nekoliko godina popularnost blogova naglo je opala i došla je era influencera te su se time recenzije izgubile. Željela sam ih ponovno vratiti u prvi plan jer ih smatram iznimno korisnima. To je razlog zbog kojeg je na Facebooku nastala grupa Ženski recenziRAJ – prisjeća se Mirna dodajući kako grupa trenutačno ima gotovo 300 tisuća članica.

U Ženskom recenziRAJu možete pronaći recenzije za gotovo sve što vam padne na pamet – od kozmetičkih proizvoda, sredstava za čišćenje preko prehrambenih proizvoda, alkoholnih i bezalkoholnih pića do automobila, restorana, hotela, knjiga i uredskog pribora. Listi jednostavno nema kraja, a ovu grupu posebno prate i sami trgovci zbog njezina golemog utjecaja.

image

Đakovčanka Mirna ne može zaspati bez klasičnog jastuka Aloe Vera V3, ali uvijek joj treba i jedan dodatni jastučić. Veliki izbor manjih i dekorativnih jastučića možete pronaći u Dormeu

Marko Todorov/Cropix

- Često se događa da se neki proizvod rasproda nakon pozitivne recenzije u grupi. A ni prijetnje negativnim recenzijama kada je netko nezadovoljan uslugom ne bi me iznenadile, iako ne znam za takve slučajeve. Ženski recenziRAJ je poznat po tome da postoje i negativne recenzije, a ne samo pozitivne. Bilo bi nerealno da svi sve hvale – kaže slavonska poduzetnica.

Pola milijuna korisnica

Osim inicijalne grupe tu su i Ženski recenziRAJ LUXE i DoniRAJ Facebook grupe, Facebook stranica, Instagram i TikTok. A prije dvije godine, kada je Mirna otvorila portal zenskirecenziraj.com grupa je prerasla u posao. Njezin hobi je nakon nekoliko mjeseci počeo donositi konkretnu zaradu, a na svim aktivnim platformama danas okuplja digitalnu zajednicu s pola milijuna korisnica.

- Posao sam pokrenula u koroni pa su mnogi mislili da sam luda, ali vjerujem da za svaki uspjeh treba malo ludosti i hrabrosti jer zona sigurnosti teško će nam donijeti nešto više od prosječnog. Ženski recenziRAJ trenutačno broji 20 članica tima, od toga je dio stalno zaposlen, a brojne su vanjske suradnice – otkriva nam Mirna iza koje je prava karijerna pustolovina koja korijene vuče iz djetinjstva.

Svoj prvi dječji kozmetički set dobila je kada je bila vrtićke dobi. I to je bio taj presudan trenutak u kojem se zaljubila u čaroliju make-upa. Otad je za svaki rođendan svima govorila da želi šminku, a u petom razredu već je imala više kozmetike od svoje majke Henriete, profesorice hrvatskog jezika i diplomirane knjižničarke. Danas je, pak, posebno slaba na parfeme i ruževe za usne.

- Svima je bilo čudno što sam toliko luda za kozmetikom jer nijedna žena u obitelji nije se šminkala – smije se Mirna koja je uz majku otkrila i plemenitost učiteljskog zvanja.

Naime, Mirna je profesorica engleskog te hrvatskog jezika i književnosti koja je u struci radila dvije godine, odnosno u šest različitih osnovnih i strukovnih škola. Potom je odlučila uložiti svoju ušteđevinu i školske klupe zamijeniti poduzetničkim vodama. To joj je, kaže, bila jedna od najboljih odluka u životu.

image
Marko Todorov/Cropix

- Oduvijek su me zanimale društvene mreže i mediji, no volim i svoju struku. Međutim, kada se posvetiš dvjema stranama, onda nijednu ne radiš kako treba. Bilo mi je teško voditi portal i imati svoju tvrtku, a u isto vrijeme raditi u školi te sam nakon otprilike pola godine od otvaranja tvrtke odlučila da je vrijeme pozdraviti se sa školom. Ne nedostaje mi taj posao jer svoju ću diplomu uvijek imati ako se poželim vratiti – priznaje Đakovčanka dodajući da njezini roditelji, majka Henrieta i otac Tihomir, koji je i sam poduzetnik, nisu baš bili presretni zbog njezinog profesionalnog zaokreta. Smatrali su da je riječ o hobiju koji joj oduzima previše vremena. No, danas je ipak drugačije. Ponosni su na svoju kćer, samostalnu i uspješnu poslovnu ženu.

Poslovna žena

- Dobro je biti sam svoj šef jer znate da vaš uspjeh ovisi isključivo o vama samima i da vaša zarada ovisi o vašim sposobnostima, a ne o tuđoj odluci. Dobro je i jer vam nitko 'ne visi nad glavom' i možete uvijek napraviti kako mislite da je najbolje. Loše je jer ćete raditi duplo više nego kada radite za nekog drugog, a iluzija je da možete otići na godišnji kad god želite jer zapravo vam posao nikad ne izlazi iz glave. Isto tako, odgovorna sam za sve svoje odluke, ali i odluke članica svog tima te što god da netko drugi napravi, ja odgovaram za potencijalne posljedice – objašnjava Mirna.

Ipak, priznaje da nije lako biti poduzetnik, ali i da je još teže voditi tako veliku digitalnu žensku zajednicu. Brzo je spoznala važnu lekciju - da ne može svima udovoljiti i da se mora naučiti nositi s kritikama nezadovoljnih članica.

- Shvatila sam i da je organizacija pola posla, da moram biti strpljivija i upornija nego što sam mislila kako bih ostvarila svoje ciljeve te da ne moram sve sama jer da je timska raspodjela posla uvijek najbolja. Srećom, mogu se osloniti na svoju najbolju prijateljicu Laru, koja je od početka vjerovala u moju ideju i radila na portalu, a sada je naša izvršna urednica. Premda starije osobe oko mene u početku nisu imale toliko razumijevanja za ono čime sam se htjela baviti, dečko i prijateljice bili su mi pravi vjetar u leđa i stvarno ne bih mogla postići sve bez njihove podrške – dodaje.

image
Marko Todorov/Cropix

Njezina je poslovna priča iznimno inspirativna jer dok njezini vršnjaci bježe iz Slavonije u veće gradove ili čak u inozemstvo, ona je biznis izgradila u svom rodnom Đakovu.

- U Slavoniji žive meni najvažnije osobe i to je glavni razlog mog ostanka. Uz to smatram da Slavonija ima puno neiskorištenog potencijala te mi odgovara usporeniji tempo u odnosu na užurbani Zagreb. Priznajem da mi nije jednostavno dva do tri puta mjesečno poslovno putovati u Zagreb na nekoliko dana uz sve obveze, no nije mi u planu trajna selidba. Dokle god mogu dolaziti po potrebi i voditi posao iz Đakova, dotad se sigurno neću preseliti. Naviknula sam što ovdje u pet minuta autom mogu doći na drugi kraj grada, a u Zagrebu uvijek moram krenuti bar sat vremena ranije kada idem od jedne lokacije do druge – objašnjava.

O njenom uspjehu svjedoči i novi radni prostor od sedamdesetak četvornih metara u širem središtu Đakova, udaljen desetak minuta hoda od gradske katedrale.

Veliki planovi

- Jako sam zadovoljna rezultatima jer nam omogućuju daljnji rast, zapošljavanje, ulaganje i pokretanje novih projekata koje smatramo korisnima za zajednicu. Plan je i dalje razvijati sve naše platforme, zadržati povjerenje čitateljica koje nam je neopisivo važno, stvarati zajednicu koja si međusobno pomaže, raste i uči. Uz to pripremamo i jedan proizvod, no to je zasad sve što smijem otkriti – tajnovita je Mirna.

image
Marko Todorov/Cropix

No, zanimalo nas je i zašto su muškarci nepoželjni u grupi te hoće li se to promijeniti u budućnosti?

- Želimo da se sve članice grupe osjećaju sigurno, opušteno i da u svakom trenutku mogu pitati bilo što. Ta sloboda i opuštenost ne bi bila moguća da u grupi ima i muškaraca, stoga se to pravilo neće promijeniti. A što se tiče zajednice za muškarce, to je već nešto za što ne mogu reći da se nikad neće dogoditi, ali trenutačno nije u planu – otkriva.

Mirnin prosječni radni dan u uredu traje od 8 do 15 sati, a potom se nastavlja od doma.

- Kad se vratim iz ureda, predvečer, redovito radim još iz kreveta. Laptop, mobitel i ja – nekad tako i satima – priznaje.

Slobodnog vremena nema puno, ali kad ga ima, onda rado ode s prijateljicama na kavu, u kino, neki izlazak ili na putovanje. Kada ju posao premori, opušta se uz Netflix u zagrljaju svog dugogodišnjeg dečka.

Oprema za spavanje

Noću nužno spava sedam sati, a cilja na idealnih devet jer se tada osjeća potpuno odmorno i naspavano te ima najbolju koncentraciju i najviše energije. No, za Mirnu nema dobrog sna bez njene rutine i opreme za spavanje.

image

Mladu poduzetnicu Mirnu smo fotografirali u luksuznom krevetu Dolce Premium iz Dormea

Marko Todorov/Cropix

- Najčešće idem spavati oko ponoći, a prije spavanja volim čitati stručnu literaturu ili gledati TED Talks jer to je jedino vrijeme kad imam baš pravi mir i mogu se posvetiti svojim interesima. Naravno, kad sam premorena, onda samo legnem i nema me do jutra. No, obavezno spavam s maskom za oči i čepićima za uši jer trebam potpuni mrak i tišinu da bih zaspala. Tu je Bobi, moj Shih Tzu koji uvijek spava s nama u krevetu, a na mene djeluje kao prava antistres terapija – priznaje Mirna.

Za Dormeo koji upravo sada obilježava Dane spavanja s popustima do 40 posto, Mirna ima samo pozitivne recenzije, a više o ponudi možete pronaći na njihovoj web stranici.

Otkrila nam je da uvijek spava na boku te da preferira srednje tvrd madrac i velike jastuke.

- Obavezno mi glava mora biti povišena jer inače ne mogu zaspati, a trebam i dodatni mali jastučić – ističe. Osim kozmetike, posebno je slaba i na pidžame.

Mirna ima jako lak san, stoga ne spada u grupu snoozera. Ustaje iz kreveta čim čuje prvi alarm jer jednom kada se probudi, ne može više zaspati. Budi se najčešće oko 7 sati, iako eksperimentirala je s ranijim buđenjem.

Klub ranoranioca

- Čitala sam knjigu Robina Sharme „The 5 A. M. Club“ i neka dva tjedna sam se budila u 5 sati. U početku je bilo teško, no nakon tjedan dana osjećala sam se produktivnije i bolje. Kako se bližila zima, jako mi je teško padalo probuditi se dok je vani još mrak i to mi nije odgovaralo pa sam se ipak vratila malo kasnijem buđenju – priznaje.

image

Posteljina The Essentials sastoji se od 100% pamučnog satena i dolazi u šest modernih boja. Mirnu je oduševila ona roze boje!

Marko Todorov/Cropix

Mnogi se biznismeni kunu da je rano ustajanje ključ njihova uspjeha i produktivnosti. No, je li to zaista tako?

- Sigurna sam da nedostatak sna negativno utječe na koncentraciju i energiju te da je iznimno važno biti naspavan. Primijetila sam da mi najbolje ideje dolaze kad sam na godišnjem ili nekom putovanju dok najmanje radim, tako da je u ovom poslu ključno biti odmoran jer u tim trenutcima opuštanja mozak mi definitivno bolje radi. Neke svakodnevne obveze mogu ispunjavati i kad nisam naspavana, no nove ideje tada ne dolaze, a upravo od ideje u poduzetništvu sve i kreće, a tek onda dolazi sve ostalo – zaključuje poduzetnica.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native A Studija Hanza Medije i Dormea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:10