ZASLUŽENI ODMOR

Spojite vikende i istražite četiri predivne hrvatske lokacije za cijelu obitelj

Najbolji uvod u godišnji odmor je kratak odmor za vrijeme produženih vikenda
Tisno
 Xbrchx/iStock

Lipanj je mjesec s dva produžena vikenda, a umjesto da ih provedete kod kuće, iskoristite lijepo vrijeme i uputite se na istraživanje obale Lijepe naše. Uz destinacije koje osvajaju svojim prirodnim ljepotama, ali i odličnom gastronomskom ponudom te aktivnostima za djecu, jednostavno se ne može pogriješiti. Stoga vam predstavljamo četiri najbolje lokacije u kojima će uživati čitava obitelj!

image
Poreč
Boris Kovacev/Cropix

Poreč

Smješten u samom srcu zapadne istarske obale, Poreč je poznat kao grad kulture, turizma, sporta i zabave. Ovaj grad bio je jedna od prvih rimskih istarskih kolonija i stoga ne čudi današnji antički raspored ulica u starom gradu gdje se mogu pronaći ostaci rimskog Martovog ili Velikog hrama. Sjevernije od njega nalaze se ostaci Neptunovog hrama te najstariji i najveći porečki trg - Marafor, odnosno rimski forum kvadratnog oblika. Ipak, svakako najpoznatija građevina je Eufrazijeva bazilika koja datira još iz 6. stoljeća. S obzirom na to da je bazilika jedna od najbolje očuvanih ranokršćanskih cjelina na svijetu, 1997. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine i svakako je se isplati posjetiti.

Poreč oduševljava i svojim prirodnim atrakcijama kao što su prekrasne plaže, ali i Jama Baredine koja se nalazi kraj mjesta Nova Vas, između Poreča, Višnjana i Tara. Istraživanje Baredine prava je avantura za čitavu obitelj. Krase je stalagmiti i stalaktiti, a podzemne sige čine nevjerojatne prirodne zavjese. Posebnost su i prirodno nastale sigaste forme od kojih se posebno ističe vrlo realističan kip Bogorodice, tijelo pastirice Milke, kosi toranj iz Pise te snješko-lučonoša koji je postao i zaštitni znak ove spilje.

Također, za one željene adrenalinske zabave na raspolaganju je veliki vodeni park, a nakon uživanja u igri na bazenima, predlažemo posjet u Aquarium & Terrarium Poreč. Osim slatkovodnih i morskih ribica nevjerojatnih boja, možete pobliže vidjeti kako žive brojni gmazovi poput iguana i kameleona, ali i onih malo opakijih kao što su kajmani i krokodili.

image
Hotel Flores
Promo

Kako bi odmor prošao savršeno, svakako rezervirajte smještaj u luksuznom hotelu Flores koji se nalazi samo par minuta ugodne šetnje od samog centra Poreča. Za potpunu relaksaciju iskoristite Wellness programe u sklopu hotela te se nagradite masažom za kraj dana.

image
Pula
Spanic

Tisno

Ako preferirate potpuno opušten odmor dok ste okruženi samo šumom i morem, Tisno je destinacija za vas. Ovo malo ribarsko mjesto smjestilo se djelomično na kopnu, a djelomično na otoku Murteru. Spaja ih maleni zaljev od samo 38 metara, ali Tisno kao lokacija za odmor datira još iz 16. stoljeća. Pravi šarm dalmatinskih uličica i starih kuća upotpunjuju uske uličice koje završavaju na prostranim trgovima, a Tisno također ima i brojne povijesno-kulturne znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Među njima se nalazi i Gradska kula koja datira još iz 15. stoljeća. Bogata povijest ostavila je iza sebe i brojne sakralne građevine, poput crkve Svetog Duha koju krasi barokni stil, a Tisno je poznato i po svetištu Gospe od Karavaja za koje legenda kaže kako je mjesto ukazivanja Gospe. Uz zrikavce kao glazbenu pozadinu, uživajte šetajući rivom i počastite se u brojnim restoranima i konobama s vrhunskim ribljim specijalitetima.

image
Tisno
Promo

Pristupačne plaže i borova šuma omogućavaju boravak uz more cijeli dan, a smještaj u apartmanskom naselju Hostin Tisno nudi i kamp u okruženju maslina, smokava i mediteranskog raslinja s privatnom plažom za goste.

Nakon obilaska mjesta, za aktivniji odmor predlažemo posjet Nacionalnom parku Kornati koji se nalazi u neposrednoj blizini. U pitanju je najgušća skupina otoka u cijelom Sredozemlju i jedan od najljepših Nacionalnih parkova u Hrvatskoj koji čine čak 89 otoka, otočića i grebena, a idealna su destinacija za doživljaj netaknute prirode.

Pula

Kao najveći grad istarskog polutoka, Pula nudi zaista raznoliku ponudu u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe, a njezin simbol zasigurno je Arena. Izgrađena u 1. stoljeću kao mjesto gdje su se vodile borbe gladijatora, dan danas osvaja svojom arhitekturom. Veličine od čak 130 metara, svojim eliptičnim oblikom u sredini sadrži ravan prostor na kojem su se nekoć odvijale borbe, a njega okružuju kamene stepenice koje su i danas namijenjene za publiku. I dok su se u ovom amfiteatru nekoć podzemnim prostorima služili gladijatori, danas možete pogledati izložbu u povijesti “Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”.

Nakon obilaska Arene predlažemo šetnju do Zlatnih vrata, poznatih i pod imenom Slavoluk Sergijevaca. Naziv Zlatna vrata nastao je zahvaljujući bogatom ukrasnom luku i pozlate na gradskim vratima, a ona će vas uvesti u centar Pule. Brojni restorani nude odličan gastronomski doživljaj Istre, riblje specijalitete, vrhunski istarski pršut te neizostavne fuže i njoke s dodatkom tartufa koje će nadopuniti bijelo vino - malvazija, te crno - teran. Nakon uživanja u hrani, vrijeme je za opuštanje na plaži kao što je Gortanova Uvala. Ova šljunčana plaža kombinira najbolje od Jadrana. Ima blagi ulazak u more što je čini idealnom za obitelji s djecom, a uz samu obalu se nalazi i hlad, a u neposrednoj blizini je stjenovita obala kao stvorena za ljubitelje skakanja u more.

image
Duga Uvala
Promo

Kako biste potpuno uživali u ljepotama prirode, smještaj svakako potražite u apartmanima Hostin Duga Uvala koji se nalaze u okruženju mediteranskog raslinja nedaleko od Pule. Zahvaljujući prometnoj povezanosti, za tren se možete naći u Puli, Poreču, ali i Rijeci te Opatiji, a apartmani se nalaze u neposrednoj blizini brojnih zabavnih, gastronomski i športsko-rekreacijskih sadržaja turističkog naselja Duga Uvala.

image
Pag
Xbrchx

Pag

Otok Pag poznat je po slabijoj pokrivenosti vegetacijom i stoga ga nerijetko nazivaju Mjesečevom površinom. Stoga ne iznenađuje kako se u Metajni nalazi odlična treking staza pod nazivom „Life on Mars“ na kojoj možete u potpunosti doživjeti jednu sasvim drugu dimenziju hodanja po otoku. Staza je primjerena za sve uzraste, a pruža se uz obalu. Nakon hodanja, okupajte se na poznatoj plaži Ručici i krenite u nove avanture.

S obzirom na to da se Pag nalazi na lokaciji koju zimi udara jaka bura, upravo je morska sol jedan od simbola otoka. Od ovčjeg mlijeka i aromatičnih biljaka se izrađuje i svjetski poznati paški sir. Janjetina i sir su specijaliteti koji se nikako ne propuštaju iskušati, a sve se može upotpuniti odličnom kapljicom vina.

Ipak, Pag nije samo „goli“ otok, već nudi i bogatu prošlost i znamenitosti koje je vrijedno posjetiti. Grad Pag će vas svojom arhitekturom teleportirati u 15. stoljeće kada je većina zgrada izgrađena, a pravilne ulice i prekrasna pročelja zgrada zaokružuje Crkva Marijina Uznesenja. Također savjetujemo da posjetite samostan Svete Margarite gdje današnje redovnice pripremaju ukusni tradicionalni baškotini (tvrdi slatki dvopek) po starom receptu, a put neka vas dalje vodi do posljednje kule Skrivanat. Osim muzeja soli, poznata atrakcija jest i muzej čipke koji skriva sve tajne tog zanata.

image
Gajac

Nedaleko od grada Paga, nalazi se Novalja koja je poznata turistička atrakcija zahvaljujući svojim partijima i prekrasnim plažama, a samo dva kilometra dalje potražite bijeg od svakodnevicu i smještaj u naselju Gajac. Svojom lokacijom pruža spektakularan pogled na Velebit, a apartmani Hostin Gajac pružaju osjećaj odmora u vlastitoj kući na moru. Kompleks se sastoji od 36 apartmana koji su uređeni po najvišim standardima, a u središtu naselja se nalazi glavni trg sa svime što vam je potrebno na odmoru.

Zato odaberite svoj favorit i zasluženo uživajte u produženom vikendu i srdačnosti i gostoprimstvu koju nudi naša obala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:08