Izbjegnite zamku

Stiglo je proljeće, a vi ste sve umorniji? Pod hitno izbacite naviku koja vam samo otežava život

Ako ste bezvoljni i imate manjak energije, raspoloženje si možete podignuti malim ritualima koje ćete rado provoditi tijekom cijele godine
 Shutterstock

Nakon zime, koja se uvijek čini vrlo dugom, jedva čekamo da nas ugriju prve zrake proljetnog sunca. Tada sve postaje vedrije, budi se iz zimskog sna i zove nas da provodimo više vremena u prirodi. No, mnogi se od nas u ovom periodu godine osjećaju umornije nego prije, javlja se bezvoljnost, kvalitetna sna je narušena, a promjene raspoloženja su i više nego očite. Svi ovi simptomi zapravo upućuju na takozvani proljetni umor koji se javlja kao posljedica „buđenja iz zimskog sna“ i pripreme na više aktivnosti tijekom sunčanih dana.

Krivaca za proljetni umor ima nekoliko, a glavni je neravnoteža hormona melatonina i serotonina. Prvi pridonosi bržem uspavljivanju, dok je drugi zaslužan za dobro raspoloženje. Naime, tijekom zime dani su kraći i manje sunčevog svjetla može utjecati na regulaciju sna i raspoloženja. Dolaskom proljeća naš bi se organizam trebao prilagoditi većoj količini svjetlosti pa se ritam spavanja naglo mijenja, što doprinosi osjećaju umora. Osim toga, nagle promjene u temperaturi, visoki tlak te povećana koncentracija peludi u zraku također izazivaju umor, glavobolje i smanjuju nam energiju.

U prilog nam ne ide ni činjenica da je proljeće ove godine odlučilo malo zakasniti. Od količine kišnih oblaka ne vidimo sunce, što nam dodatno kvari raspoloženje jer bismo konačno htjeli odjenuti neku laganiju obuću i odjeću. „Padat će dok se ne ispada“, rekao bi čarobnjak Gandalf, lik iz fantastičnih romana J. R. R. Tolkiena. Drugim riječima, vrijeme ne možemo promijeniti, ali svakako možemo učiniti nešto kako bismo se osjećali bolje.

Najbolji način za to jest pripremiti se za dolazak pravog proljetnog vremena, kada temperatura ne pada ispod 20 °C. Pod tim mislimo da odvojite vremena za sebe, stvorite nove zdrave navike i male rituale koji će odlično djelovati na vaše zdravlje te vas činiti vas zadovoljnijima.

Manikura i pedikura

Jedan od načina na koji možete osvježiti svoj izgled i popraviti raspoloženje je proljetna manikura i pedikura. Njegovani nokti doprinose općem dojmu, podižu samopouzdanje i redovitom brigom pomažete u očuvanju njihovog zdravlja. Rezanje, oblikovanje, čišćenje i hidratacija može smanjiti rizik od pucanja, lomljenja i infekcije noktiju.

Kada je riječ o proljetnom makeoveru noktiju, ne morate se naručivati kod kozmetičarke jer ih je vrlo lako urediti i kod kuće. Da ne biste uništili svježe lakirane nokte na rukama, bolje je prvo urediti stopala. Za početak ih namočite u toploj vodi s malo gorke soli, potom uklonite svu tvrdu kožu i zanoktice. Nokte skratite i oblikujte turpijom te na njih nanesite omiljeni lak.

Nakon stopala, na redu su nokti na rukama. Također ih nježno oblikujte, potom omekšajte i potisnite kožicu na noktima jer će tako djelovati urednije. Za to je idealna olovka za odstranjivanje kožice natopljena njegujućim uljima koje je omekšavaju.

Pastelne nijanse i svijetli tonovi uvijek su dobrodošla opcija na noktima u proljetnim mjesecima. Ako ste vješti u ukrašavanju, zašto ne biste probali ukrasiti nokte cvjetnim ili prugastim motivima? To može biti kreativna i zabavna aktivnost koja vam omogućuje da izrazite svoj stil i osobnost. Jedna od najpopularnijih boja ove sezone je „Crystal Rose“, nježna nijansa ružičaste koja pristaje svakoj boji kože. Na noktima izgleda elegantno, a opet vrlo zanimljivo pa je idealna za svaku priliku.

Sve potrebne proizvode za manikuru i pedikuru kod kuće možete pronaći u novom dm katalogu koji je aktualan svakog prvog i šesnaestog u mjesecu. U njemu možete pregledati najnovije trendove, nove proizvode u ponudi, kao i informirati se o posebnim pogodnostima i promotivnim aktivnostima. Tiskano izdanje kataloga dostupno je u dm prodavaonicama, a na dm.hr ili u ‘Moj dm‘ aplikaciji možete ga pronaći i u digitalnom obliku.

image
Hanza Media

Obnova kože

Njega lica i tijela može biti osvježavajuća rutina koja pomaže obnoviti i hidratizirati kožu nakon zime. Svako godišnje doba sa sobom donosi neke promjene na koži, a tijekom zime mnogi imaju problem s isušivanjem i perutanjem. Najbolje rješenje za to je redovit piling i bogata hidratacija. Piling uklanja mrtve stanice kože i potiče njezinu obnovu, no s njim ne treba pretjerivati kako ne biste dobili suprotan efekt.

Kako je koža na tijelu deblja od one na licu, na njoj možete koristiti nešto krupniji piling, primjerice na bazi soli ili šećera. Lice, međutim, treba poštedjeti grubosti pa su nježniji pilinzi s manjim mehaničkim česticama ili oni na bazi enzima bolji izbor.

image

Ziaja Marshmallow šećerni piling

dm

Piling je najbolje napraviti prije tuširanja, a nakon što ga isperete, vrijeme je za hidrataciju. Možete koristiti njegujuća ulja, losione ili kreme koje sadrže hidratantne sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina ili prirodnih ulja. Nanesite ih na tijelo odmah nakon tuširanja kako biste zadržali vlagu u koži, što će pridonijeti mekoći.

image

Biobaza Feather Soft Body krema

dm
image

Elizabeth Arden Honey Drops krema za tijelo

dm

Lice je nakon pilinga i umivanja potrebno navlažiti bezalkoholnim tonikom koji će izbalansirati pH vrijednost kože i pripremiti je na daljnju njegu. Ne zaboravite ni osjetljivo područje oko očiju koje treba posebnu njegu kako bi ostalo svježe i napeto.

Kosa je jednako važna

I kosa, baš kao i koža, trpi posljedice zimskih uvjeta pa u proljeće može biti prilično suha. Osim toga, dolazak ovog godišnjeg doba rezultira i pojačanim opadanjem kose, ali ta pojava ne treba biti zabrinjavajuća. Naime, izlaganje sunčevoj svjetlosti izravno utječe na životni ciklus kose koja izrasta čvršća i gušća da nas zaštiti od štetnih UV zraka. No, ona ispada i zbog nekih drugih faktora kao što je stres koji se nakupio tijekom zime te se on „ispušta“ upravo u proljeće.

Da biste joj pomogli da opet bude sjajna, meka i puna života, najprije se naručite kod frizera. Kada se oslobodite viška vlasi, nećete više imati osjećaj težine i kosu ćete moći bolje njegovati. Prvi korak nakon šišanja je pranje kose šamponom koji će potaknuti njezin rast i neće opteretiti vlasište.

image

Gloria šampon za rast kose

dm

Regenerator je jedan od najvažnijih proizvoda u proljetnoj njezi kose. On pomaže zatvoriti kutikulu, vanjski sloj kose koji štiti unutarnju jezgru. Budući da se kutikula sastoji od sloja stanica, može se rascijepiti, zapetljati s drugim vlasima i povećati rizik za oštećenje. Ako je vaša kosa izrazito beživotna, u rutinu njege uključite proizvode specijalizirane za intenzivnu obnovu kose poput seruma koji se ne ispiru.

image

Balea Professional Plex Care obnavljajući serum

dm

Update kozmetičke torbice

Osim što proljetnu generalku radimo u ormarima, trebali bismo baciti pogled i na kozmetičku torbicu i što se sve nalazi u njoj. Priznali mi to ili ne, mnogi od nas su krivi za čuvanje kozmetike dulje od roka trajanja. Naravno, neće se ništa dogoditi ako koristite šminku nekoliko tjedana dulje, no sada je idealno vrijeme da bacite one proizvode koji imaju već nekoliko godina staža. U suprotnom riskirate razne infekcije, posebice ako dulje od preporučenog koristite tekuću i kremastu šminku poput maskara, ruževa ili sjajila.

Teške pudere zamijenite laganijima, a tamne boje svjetlijima. Više nego ikad je u trendu prirodan make-up, pastelne te zemljane boje sjenila i ruževa za usne. Osim toga, mnoge ljubiteljice make-upa sve češće biraju prirodnu kozmetiku koja njeguje kožu.

image

Alverde NATURKOSMETIK XXL Volumen maskara

dm

Kada je riječ o parfemima, začinjene i teške ostavite do sljedeće jeseni te se okrenite laganijima. Neke od popularnih nota u proljetnim parfemima uključuju citrusne, voćne i cvjetne. Prije korištenja svakako provjerite rok trajanja i ako primijetite da parfem ne miriše kao prije, možda je vrijeme da se s njim pozdravite.

image

Antonio Banderas The Icon for women ed

dm

Aktivan stil života

Kako su u proljeće dani duži, to znači da možemo i nakon posla uživati u boravku na otvorenom, šetnji ili vježbati, a ne samo vikendom. U borbi protiv spomenutog proljetnog umora neće pomoći popodnevni drijemež, već redovita fizička aktivnost koja će povoljno djelovati na cjelokupno zdravlje. To nikako ne znači da odmah morate upisati teretanu jer aktivan način života možete imati i van nje. Prvi korak k povratku kondicije je pronaći aktivnost koja vam se sviđa. To može biti lagana šetnja, planinarenje, trčanje, brzo hodanje, plivanje ili pak badminton u obližnjem parku. Važno je da vam ne predstavlja obvezu, nego užitak jer ćete je samo tako uspjeti redovito provoditi.

Aktivan način života zahtijeva i adekvatnu prehranu. Pokušajte jesti uravnoteženo, odnosno hranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama kako biste osigurali energiju potrebnu za aktivnosti. Za međuobrok su posebno praktične proteinske pločice jer stanu u svaku torbu i dobro dođu kada ste gladni, a na vidiku nema hrane.

image

1st Whey proteinski prah s okusom švicarske čokolade

dm

Za održavanje optimalne težine i dobar osjećaj vrlo su važni proteini koji su najvažnije „gorivo“ za izgradnju mišića. Oni se mogu naći u mesu, jajima, cjelovitim žitaricama te će vas duže vremena držati sitima. Kvinoja je, primjerice, odličan izvor bjelančevina, kao i proteinske grickalice koje će kroz dan pomoći u održavanju energije i stabilne razine šećera u krvi.

image

dmBio kvinoja

dm
image

dmBio proteinske grickalice

dm

Dm već godinama proširuje i razvija svoj asortiman te vjerne kupce nagrađuje posebnim pogodnostima. Prijavom u program dm active ostvarujete pravo na skupljanje bodova pri svakoj kupnji koje potom možete mijenjati za popuste na ukupan račun. Ovog proljeća od 1. do 31. svibnja pri kupnji dva ili više odabrana proizvoda za sport i vitalnost, kao i za kupnju dva ili više odabrana proizvoda za njegu tijela, kupci ostvaruju 10 puta više bodova. Dm se pritom pobrinuo da kupovina bude još brža i jednostavnija. Dm online shop na dlanu možete imati putem ‘Moj dm‘ aplikacije, a nakon registracije i instalacije na vaš pametni telefon dobivate 500 dodatnih dm active beauty bodova.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Studija Hanza Medije i dm-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:21