Nakon 20 godina

Stiže potpuno novo izdanje ‘Garfielda’: U poslastici za cijelu obitelj našao se i Baby Lasagna

Dražestan mačak i njegov najbolji prijatelj Odie naći će se u do sad neviđenim avanturama

Garfield

 Ustupljena fotografija

Dva dana opuštanja, druženja i bezbrižnosti naglo prekida zvuk alarma koji najavljuje početak novog radnog tjedna. Scenarij je ovo koji je većini poznat, a ponavlja se svaki ponedjeljak. Upravo zato, iako je samo jedan od njih sedam u tjednu, ovaj dan mnogima daje razloga za uzdah pun nezadovoljstva. Prebačaj na školske ili poslovne obaveze često je mentalno iscrpljujuć pa se može činiti kao da taj ponedjeljak traje vječno.

Mržnju ponedjeljka dodatno je popularizirao omiljeni sarkastični mačak Garfield i to 1978. kada je prvi put izašao istoimeni strip tvorca Jima Davisa, koji kaže kako je Garfield zapravo ljudsko biće u mačjem odjelu. Svoju ljubav prema lazanjama i mržnju prema ponedjeljcima počeo je svakodnevno dijeliti s milijunima čitatelja i ubrzo postao najdraži lijeni mačak na svijetu.

image

Garfield i Odie

Ustupljena fotografija

Ovaj urnebesni kućni ljubimac 2004. je dobio svoj prvi dugometražni film, koji je bio kombinacija igranog i animiranog, a 2006. godine je uslijedio nastavak. Publika je kroz dosadašnje filmove imala priliku upoznati Garfieldov karakter koji ga redovito uvaljuje u nevolje. Tako u prvom djelu od kuće otjera pa spašava psa Odieja, a u drugom dvojac luta po Londonu i otkriva kako narančasti mačak ima dvojnika plemića.

Sada se Garfield vraća gotovo 20 godina kasnije, gladniji i sarkastičniji nego ikada, u svom prvom potpuno animiranom dugometražnom filmu koji 23. svibnja stiže u hrvatska kina. Ovaj dražestan vizualni spektakl idealan je za cijelu obitelj, a zanimljivo je da se radi o potpuno novoj priči koja, osim likova, nema ništa zajedničko s prijašnjim nastavcima.

Nove pustolovine

Režiser filma je Mark Dindal, Disneyev veteran koji je radio na animaciji “Aladina”, “Male sirene” “Velikog mišjeg detektiva”, a sam je režirao “Carevu novu ćud” i “Žutu minutu”. Za Dindala i njegov tim proces stvaranja ovog animiranog filma započeo je istraživanjem onoga što Garfielda čini Garfieldom i pronalaženjem situacija u kojima njegov lik može rasti i mijenjati se.

Garfield u novom animiranom izdanju upada u nevolje kao nikada prije. Do sada je najgora stvar s kojom se ikada morao suočiti bila bol u trbuhu od previše lazanja, no trailer otkriva kako su Garfield i njegov suputnik, pas Odie, izvučeni iz svoje kuće i bačeni u još neviđenu avanturu.

Producent ovog filma, John Cohen, poznat po hit animiranim filmovima “Kako je Gru ukrao mjesec” i “Angry Birds”, kaže kako će ovo izdanje Garfielda baciti daleko izvan njegove komfor zone.

- Garfield ostaje bez svojih redovnih toplih obroka, fotelje, deke i daljinskog upravljača te se nađe usred nepoznatog terena. Ludo smo se zabavljali smišljajući brojne avanture za najlijenijeg mačka na svijetu koji se sasvim neočekivano nađe usred velike pljačke – otkriva.

image

Garfield

Ustupljena fotografija

U originalnoj verziji animiranog filma glavnom liku glas daje glumac Chris Pratt, poznat po ulogama u filmskim serijalima “Jurski svijet”, “Čuvari galaksije” i “Putnici”, dok će u sinkroniziranoj inačici, Garfieldu glas posuditi glumac Filip Riđički. Ana Begić Tahiri zaslužna je za glas Garfieldove neprijateljice Marge.

- Ovo je Garfield iz 2024.godine. Kako se svijet razvijao, tako se razvijao i on. Njegov savršeno lagodan život postao je još lakši, a on još ljeniji jer sada svoje lazanje može naručiti jednim pritiskom gumba. U njegovu životu nema ničeg lošeg osim ponedjeljka. No, u ovom filmu će biti prisiljen izaći iz svoje kuće i krenuti u avanturu za koju je potpuno nespreman – otkriva Pratt.

Sudjelovanje u animiranom filmu, koji glavnog lika stavlja u razne nevolje, nije propustio niti trenutno najpopularniji Hrvat Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna. Osim što nosi ime po njegovu omiljenu jelu, pjevač će kroz lik mačka Mauricea Garfieldu otkriti veliku tajnu o njegovu odbjeglu ocu.

image

Baby Lasagna

Ustupljena fotografija

Otkrivanje ključnih detalja

Više nego lagodan mačji život, prepun izležavanja, parmezana i lazanja prekinut će pojava Garfieldova, do sad neviđena oca Vica, vođe mačje bande, kojemu glas daje Ljubomir Kerekeš. Garfieldovo cjelodnevno drijemanje zamijenit će gomila nevolja i obračunavanje s opasnim mačjim igračima.

Garfieldova oca se do ovog filma samo spominjalo, a moglo ga se vidjeti jedino na mačkovim obiteljskim fotografijama. Premijerno pojavljivanje uličnog mačka Vica, ključno je za potpuno shvaćanje Garfieldove mrzovoljne i sarkastične osobnosti.

image

Garfield i Odie

Ustupljena fotografija

- Bio sam uzbuđen zbog predstavljanja Vica jer sam znao da će pružiti prostora za obiteljske teme i pomoći stvoriti tople, nježne trenutke u filmu – govori režiser Dindal.

Za razliku od svog sina, Vic je tip mačka koji je uvijek u pokretu i – problemima. Kroz život prolazi varajući sve oko sebe, a iz Garfieldova života je nestao odavno i pod nerazjašnjenim okolnostima. Uvijek ga prate kaos, nestašluk i avantura, a u to će se iz prve ruke uvjeriti i ljupki narančasti mačak. Ovaj dugoočekivani animirani film akcijske elemente dobiva upravo zahvaljujući Vicovom nestašluku i nerazrješenim računima, zbog kojih Odie i Garfield bivaju oteti.

Vraćanje na početak

Osim otkrivanja identiteta Garfieldova oca, publika će po prvi puta vidjeti kako su se mačak i njegov vlasnik Jon, kojemu u sinkroniziranoj verziji glas daje glumac Marko Petrić, zapravo spojili. Glavni lik bit će prikazan kao ostavljeni mačić beskućnik kojeg Jon spašava i othranjuje, a Garfield ga zauzvrat spašava od njegova usamljena života.

image

Garfield

Ustupljena fotografija

U prvom potpuno animiranom izdanju, pas Odie je vjeran, sladak i slobodouman kućni ljubimac koji voli sve, a posebno svog lijenog prijatelja Garfielda. Spreman je učiniti sve za njega te mu je najveća podrška u nadolazećim opasnim okolnostima.

Novi Sonyjev animirani film zaradio je 22 milijuna dolara u svom debiju na međunarodnim kino blagajnama. Sudeći po tome da trenutno igra na samo 18 tržišta, ove brojke predstavljaju obećavajući početak za Garfielda. Očekuje se da će samo u prvom vikendu prikazivanja u SAD-u i Kanadi zaraditi 35 milijuna dolara, a hrvatska publika će od 23. svibnja u odabranim kinima moći iz prve ruke saznati sve o mačkovim pustolovinama, ocu te još ponekim neočekivanim detaljima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Con Filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 11:58