Nadomak Zagreba

Stižu centri budućnosti: Učenici će servisirati električne romobile i mijenjati solarne ploče

Učenici strukovnih zanimanja, kao i bilo koja odrasla osoba kojoj je potrebna prekvalifikacija, učit će o 3D tehnologiji, robotici i obnovljivim izvorima energije
 Shutterstock

Zamislite strukovnu školu opremljenu najmodernijim strojevima vrijednim nekoliko desetaka tisuća kuna u kojoj su nastavnici u korak sa svim tržišnim promjenama, a učenici iz nje izlaze potpuno spremni za tržište rada.

Možda zvuči kao utopija, ali u Hrvatskoj će već od iduće godine biti takvih inovacija i to u srednjim strukovnim školama Zagrebačke županije.

image

Samobor

Zagrebačka županija

Učenici strukovnih zanimanja, kao i bilo koja odrasla osoba kojoj je potrebna prekvalifikacija, učit će o 3D tehnologiji, robotici i obnovljivim izvorima energije, a zahvaljujući modernoj opremi koja će ih dočekati u „zamišljenim tvornicama rada” naučit će kako postaviti popularne solarne panele, servisirati inovativne uređaje poput električnog romobila i robotskog usisavača ili, pak, kako u proizvodnji primijeniti inovativne 3D printere. Imat će osjećaj kao da se uistinu nalaze u realnim tvornicama ili radnom okruženju, a imat će i priliku za stjecanjem sasvim novog zvanja na tržištu – specijaliste 3D tehnologija.

Drugim riječima, u simuliranim uvjetima imat će priliku raditi sve ono što će ih dočekati kada zakorače na tržište rada, a mentorirat će ih stručni nastavnici koji su mjesecima polazili odgovarajuće edukacije.

- S vještinama i znanjem koje će po završetku školovanja imati, učenici će biti ravnopravni i konkurentni ne samo na našem, nego i na stranom tržištu. No, takve formirane stručnjake nastojat ćemo zadržati upravo u Zagrebačkoj županiji, jer imamo i mi svoje adute – tvrtke koje već sad žude za stručnim kadrom – Rimac automobili u Svetoj Nedelji, FACC tvornica aviodijelova u Jakovlju, KM Kovnica u Pisarovini, KFK u Rugvici – rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

No, hajmo prvo objasniti o kakvom projektu je ovdje točno riječ i kada će se realizirati.

Projekt Zagrebačke županije

image
Zagrebačka županija

Za modernizaciju strukovnih škola pobrinula se Zagrebačka županija koja trenutno radi na izgradnji Regionalnog centara kompetentnosti u strojarstvu (RCK).

Jedinstveni centar će se uspostaviti na tri lokacije. Centar izvrsnosti veličine 1800 metara kvadratnih za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije bit će kod Srednje strukovne škole Velika Gorica. Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije veličine 800 kvadrata nalazit će se kod Srednje strukovne škole u Samoboru, dok će Centar izvrsnosti za robotiku od također 800 četvornih metara biti lociran kod Srednje škole Dugo Selo.

image

Na slici su slijeva nadesno: Darinka Svetec, Miroslav Antolčić, Davor Škiljan, Petra Škrobot, Stjepan Kožić, Martina Glasnović

Zagrebačka županija

U Velikoj Gorici i Samoboru već su započeli s izgradnjom RCK-a, a uskoro počinju i s radovima u Dugom Selu, dok je završetak cjelokupnog projekta planiran za prosinac 2023. godine. Zagrebačka županija je iz EU fondova i državnog proračuna za projekt osigurala 80 milijuna kuna, a gotovo 34 milijuna kuna iskoristila je iz vlastitog proračuna. No, koji je cilj svega ovoga?

Ideja je da se uspostavi sustav koji će stručnim usavršavanjem nastavnika, modernizacijom postojećih obrazovnih i stručnih programa, razvojem novih programa i promocijom strukovnih zanimanja, provoditi učenje temeljeno na radu. Drugim riječima, cilj je da se strukovna zanimanja potpuno moderniziraju i prilagode tržištima rada te da ondje učenici nauče sve potrebno za budućeg poslodavca.

image

Dugo Selo

Zagrebačka županija

Mreža strukovnih škola

- Interes za upis u našu strukovnu školu općenito je iznimno velik, a vjerujem da će se isti trend nastaviti pri završetku projekta. Štoviše, ove godine je bila tolika navala da smo čak 108 učenika, odnosno pet razreda morali odbiti. Vjerujemo kako je javnost sve više informirana o RCK-u i da je to jedan od uzroka velikog broja prijava u našu školu. No, isto tako, tome sigurno doprinose i postignuća naših učenika, kao i činjenica da je inovator Mate Rimac ovdje stekao srednjoškolsko obrazovanje te da smo jedina srednja škola sa samo jednom smjenom pomoću koje učenicima nastojimo približiti klasično radno vrijeme, od osam ujutro do otprilike pola pet popodne – ističe Davor Škiljan, ravnatelj Srednje strukovne škole u Samoboru.

Najbolje od svega je što je Zagrebačka županija učenicima iz cijele županije osigurala besplatni prijevoz i obrok pa tako učenici iz Samobora mogu određeni broj nastavnih sati provesti u drugom Centru; u Dugom Selu ili Velikoj Gorici, ali i obrnuto.

image

Velika Gorica

Zagrebačka županija

Isto tako, učenici iz drugih gradova Zagrebačke županije imaju priliku određeni broj sati u sklopu nastavnog plana i programa provesti u pojedinom Centru pa djeca iz Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline, Zaprešića, Svete Nedelje, Jastrebarskog ili, pak, Vrbovca mogu sjesti u organizirani bus, zaputiti se prema jednom od tri grada i ondje naučiti kako rukovoditi sofisticiranim strojevima.

Mreža škola uključuje Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina, Srednju školu Vrbovec, Srednju školu Ivana Šveara, Srednju školu D. Stražimira, Srednju školu Jastrebarsko i Srednju školu Ban J. Jelačić iz Zaprešića. U međuvremenu, dok nisu prisutni u radionicama, učenici će se putem Clouda moći povezati s ostalima. Naravno, odlazak u pojedini Centar ovisi o željenom zvanju i individualnim interesima učenika, premda Škiljan ističe da će se vrhunski rezultati i znanje postići ako se određeni broj sati odsluša u svakom od navedena tri Centra.

- Iz samoborske strukovne škole izašao je učenik za kojeg danas znaju u cijelom svijetu, a koji u obližnjoj Svetoj Nedelji proizvodi najbrži automobil na svijetu. Želimo da takvih učenika, a u budućnosti gospodarstvenika iz naših škola izađe što više, a uspostavom ovakvog „centra budućnosti”, na pravom smo putu da do toga zajedno i dođemo - objasnio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da je bez obzira na globalna poskupljenja materijala i usluga Zagrebačka županija uspjela osigurati dodatna sredstva za nastavak ovog projekta.

Reakcija profesora

image
Shutterstock

Iz Srednje strukovne škole Velika Gorica nastavnici su itekako svjesni da bez cjeloživotnog obrazovanja stagniraju i ne mogu pratiti promjene na tržištu. Upravo su iz tih razloga širokih ruku prihvatili novu reformu i priliku za učenjem novih vještina i znanja.

- Profesori koji su u godinama u početku su bili malo nesigurni i, priznajem, pružali su blagi otpor. No, kada smo im objasnili da je riječ o projektu na kojem će se raditi četiri, pet godina i da će dobiti dovoljno vremena da sve detaljno nauče i steknu dovoljno samopouzdanja da se upuste u ovakve promjene, „kliknulo” im je da nove edukacije i cijeli projekt itekako ima smisla te da će tako lakše učenicima prezentirati tržišne inovacije – ispričao nam je Miroslav Antočić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:41