Priča sa sjevera

Strojobravar iz Međimurja proslavio svoje selo: ‘Zbog naših dijelova su sigurniji vlakovi, brodovi i automobili!‘

Prije osnivanja obrta radio je u poduzeću u Sloveniji na montaži termo i hidroelektrana diljem bivše Jugoslavije
 Željko Hajdinjak/Cropix

Gornja Dubrava je mjesto u Međimurju gdje živi 195 stanovnika. Na prvu, mnogo ljudi nije čulo za malo selo na sjeveru Hrvatske, iako brojni putnici i vozači mogu dio svoje sigurnosti u prometu zahvaliti proizvodu koji je potekao iz radionice Franje Goluba, 67- godišnjeg strojobravara iz spomenutog naselja. U njegovom obrtu "Lamela" su, naime, izrađeni dijelovi za sustave kočenja koji se nalaze u današnjim automobilima, poljoprivrednim strojevima, industrijskim postrojenjima, vlakovima, brodovima, pa čak i biciklima. Naravno, svi koji se bave tim poslom znaju za Gornju Dubravu i g. Goluba koji je za svog radnog vijeka dobio brojna priznanja od kojih je zadnje za životno djelo, no prije 38 godina, kada je tek pokrenuo zanat, nije bilo lako naći klijente koji će sigurnost svog poslovanja staviti u ruke malene radionice na slovensko-hrvatskoj granici.

- U bivšoj državi su takve radionice bile u velikim gradovima, Zagrebu i Ljubljani, tako da je bila velika novost da se jedna otvorila i u Gornjoj Dubravi. U početku je bilo nepovjerenja, ali kroz dvije do tri godine posao je polako krenuo. Prvo smo počeli s lamelama u automobilima, a kasnije smo proizvodili dijelove za razna industrijska postrojenja, brodogradilišta i zračne luke – prisjeća se Golub.

image

Franjo Golub

Željko Hajdinjak/Cropix

Prakse i iskustva mu u to vrijeme nije manjkalo. Prije osnivanja obrta radio je u poduzeću u Sloveniji na montaži termo i hidroelektrana diljem cijele Jugoslavije, ali i u udaljenijim državama, kao što je Nigerija. No, u kasnim dvadesetima vidio je priliku da otvori posao u izradi lamela i njegova se odluka pokazala punim pogotkom. Ključ uspjeha pritom vidi u osluškivanju tržišta. Ako se pojavi novi trend, kaže, onda je normalno da se njemu prilagodi, a ne da zapne u vremenu. Za primjer nam je dao automatik automobile. Prije desetak godina nisu bili ni najmanje traženi u Hrvatskoj, tako da se većina proizvodnje odnosila na vozila s ručnim mjenjačem. No, nova vremena donose i nove navike pa su tako automatici sve popularniji na cestama, a samim time je radiona iz Gornje Dubrave počela izbacivati lamele za njih.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Rast cijena energenata

- Moraš dati tržištu što traži, nema druge, baš kao što moraš prilagoditi poslovanje kada više nisi konkurentan u nekom polju. Ako vidiš da više nisi za brodogradnju, onda tražiš priliku u drugom sektoru. Tržište je jednostavno premalo, a mi mali ne možemo konkurirati velikima, tako da rješenje moramo pronaći u unikatima i izradi manjih serija proizvoda – navodi Golub, no ističe da danas otvara radnju od nule vjerojatno ne bi preživio prvu godinu.

Kao glavnu prepreku navodi inflaciju te rast cijena energenata, dva faktora koji utječu na posao svih obrtnika i poduzetnika u zemlji. Materijal je, veli, izrazito poskupio pa je, primjerice, nabavna cijena obojenog željeza za 100 posto veća nego prije dvije godine. Uz to je i plin poskupio s 52 lipe na 2,67 kuna, što dodatno pogoršava financijsku računicu, pogotovo pred ogrjevnu sezonu. Stoga, kaže, nije imao previše izbora nego podići cijene svojih proizvoda, no ne za 100 posto jer bi onda izgubio kupce.

- Što ćeš, mi mali obrtnici se moramo brzo prilagoditi tržištu. S jedne strane je to teško, no s druge strane je lakše jer smo ipak sve u jednom, i menadžer, trgovac i proizvođač – iskreno će Golub.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

HOK Obrtnik plus

Na sreću, postoji i nekoliko pogodnosti koje mu u ovim nepredvidljivim vremenima olakšavaju poslovanje. To je u prvom redu program HOK Obrtnik plus. Riječ je o projektu koji obaveznim i dobrovoljnim članovima Hrvatske obrtničke komore (HOK) osigurava brojne pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se ostvaruju značajne uštede u poslovanju. U širokoj lepezi pogodnosti obrtnici mogu ugovoriti povoljnije cijene za struju s ugovornom garancijom na dvije godine i gorivo što u ovim vremenima krize donosi značajne uštede. Tu su i povoljnije cijene za razne industrijske proizvode, zaštitnu opremu, repromaterijal, najam informatičke opreme, različite medicinske usluge, i mnoge druge.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Na popisu partnera je, recimo, Plus Hosting Grupa d.o.o., najpoznatiji pružatelj usluga web hostinga i vodeći hosting provider u Hrvatskoj sa značajnim brojem domaćih i inozemnih klijenata. HOK korisnici mogu ostvariti sve prednosti shared hosting usluga koje DHH pruža uz popust od 20 posto.

- Većinu naših klijenata čine mali obrtnici, tako da je bilo logično da im nekako pokušamo pomoći, što posebno znači u doba kada rastu cijene svih proizvoda – ističe Davor Makovac, voditelj odjela za brigu o korisnicima u Plus Hosting Grupi d.o.o., te dodaje da obrtnici također imaju pravo na dodatni popust za nastavak suradnje.

image

Davor Makovac, voditelj odjela za brigu o korisnicima u Plus Hosting Grupi d.o.o.

/Plus Hosting Grupa D.o.o.

Ušteda na računima

Još jedan partner projekta jest i tvrtka PCTOGO koja pruža jedinstvenu uslugu na hrvatskom informatičkom tržištu – najam informatičke opreme s jamstvom, održavanjem i ugovorima na proizvoljno dug rok. Članovi HOK-a imaju pravo na popust od 10 posto na cjelokupnu ponudu informatičke opreme.

- Predstavljamo idealno rješenje za korisnike koji trebaju računalo, no ne žele ga kupiti. Pritom pokrivamo svu potrebnu opremu za velike događaje kao što su konferencije i edukacije ili, pak, za redovito poslovanje tvrtke. Korisnik kod nas može računati na punu podršku. Ako mu je potreban određeni softver, instalirat ćemo ga. Ako je potreban popravak, izvršit ćemo ga u najkraćem mogućem roku. Ma ako treba promijeniti boju računala, i to ćemo napraviti – navodi Vicko Pervan, direktor PCTOGO-a.

image

Vicko Pervan, direktor PCTOGO-a

/Pctogo

Naš sugovornik s početka priče, primjerice, koristi pogodnosti za struju i gorivo. Samo na električnoj energiji uštedi oko 15 posto mjesečno, što je oko 300 kuna na njegov uobičajeni račun od 2000 kuna.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

- Svaka ušteđena kuna se na kraju pozna – kaže Golub te za kraj dodaje kako neće još skoro u mirovinu. Uostalom, čak i kada ode na neko putovanje posao ga nesvjesno prati.

- Zadnji puta kada sam bio na brodu vidio sam da je na sidru naša lamela! Skiperi nisu shvatili o čemu govorim, ali uvijek mi je drago vidjeti da naši proizvodi rade svoj posao – veli 67-godišnji strojobravar iz Gornje Dubrave.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Kako se prijaviti za popuste u HOK Obrtnik plus projektu

Projekt funkcionira na način da su pogodnosti koje nude partneri u projektu HOK Obrtnik plus dostupne svim članovima s podmirenim komorskim doprinosom te se ostvaruju izravnim kontaktiranjem željenog partnera. Lista partnera s opisom pogodnosti i kontaktima partnera dostupna je na webu Hrvatske obrtničke komore. Obrtnik se treba obratiti željenom partneru uz napomenu da želi ostvariti pogodnost u okviru programa HOK Obrtnik plus. Partneri imaju pravo zatražiti OIB obrtnika radi provjere ostvaruje li pravo na popust, odnosno, podmiruje li komorski doprinos. U tu svrhu, implementirano je i javno sučelje u koje partner upisuje OIB te dobiva informaciju ostvaruje li član pravo na pogodnost.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske obrtničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 07:37