Odlična ideja

‘Struju plaćam bitno jeftinije od drugih‘ Naši sugovornici pronašli su način kako uštedjeti na računima

Manji iznosi za energente nisu ograničeni samo na struju, već su mogući i za gorivo te razne druge usluge

Ivica Zbašnik i Miodrag Grnčarovski

 Hanza Media

Brojni Hrvati s teškom su knedlom u grlu dočekali 1. travanj. Bio je to dan kada je na snagu stupilo dugo najavljivano poskupljenje cijena energenata za kućanstva. Ipak, jedna grana društva već je prije toga osjetila nemilosrdni udarac divljanja brojki na energetskom tržištu. Riječ je o gospodarstvenicima, odnosno obrtnicima i poduzetnicima.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) su nam potvrdili kako su pojedinim članovima izdavanja za plin otišla gore i do četiri puta u odnosu na lanjske račune. Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, kazao je kako su obrtnici jednostavno morali zbog toga podići cijene svojih usluga i proizvoda.

Državni paket mjera pomoći je pritom donekle smanjio taj jaz. Vlada je spustila PDV na plin s 25 na 5 posto i to od 1. travnja ove godine do 31. ožujka iduće godine, a nakon tog razdoblja, plin i toplinska energija će trajno ostati na stopi PDV-a od 13 posto, odnosno izjednačit će se sa strujom.

- Vladin paket je odličan prvi korak, no treba i dalje raditi na tom planu – navodi Ranogajec.

image

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Petar Santini

Inozemna konkurencija

Kako bi provjerili realno stanje, razgovarali smo s obrtnikom i poduzetnikom o poslovanju njihovih poduzeća te kako su oni pronašli uštede u ovo doba inflacije.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Prvi naš sugovornik je Ivica Zbašnik iz Čavla, vlasnik obrta za proizvodnju plastike i proizvoda od plastike Mobi-toy. U posao je ušao prije 30 godina kada je za jednu njemačku tvrtku proizvodio mobilne igračke. Dolaskom rata u Hrvatsku i izmijenjenih okolnosti izvoza, preusmjerio je poslovanje na plastifikaciju metalnog namještaja. Posao mu je išao dobro, sve dok kriza iz 2007. godine nije uzela svoj danak zbog čega je morao otpustiti radnike. No, s vremenom se oporavio i "ponovno stao na noge" te ponovno zaposlio nakratko izgubljene djelatnike. Danas se, pak, nalazi pred novim izazovima.

- Ova kriza je drugačija od prošle. U ono vrijeme posao je stagnirao, no sada ima upita, ali zbog rasta cijene materijala moramo stalno preračunavati troškove. Ako se ovako nastavi opet ćemo doći u situaciju da posla neće biti – navodi Zbašnik te dodaje kako će morati podignuti cijene.

image

Ivica Zbašnik, vlasnik obrta Mobi-toy

Matija Djanješić/Cropix

Što se tiče rasta troškova režija, one u njegovom slučaju nisu još drastično porasle. Za proizvodnju koriste loživo ulje koje je također poskupjelo u odnosu na doba prije pandemije, no, opet, Zbašnik se brine kakva će situacija biti u budućnosti, pogotovo kada je u pitanju struja. Na sreću, tu su mu pomogle beneficije koje ima kroz program HOK Obrtnik plus. Riječ je o projektu koji obaveznim i dobrovoljnim članovima HOK-a osigurava brojne pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se ostvaruju i značajne uštede u poslovanju. U širokoj lepezi usluga obrtnici mogu, primjerice, ostvariti uštede za struju putem HEP Opskrbe. Naime, znatan je dio obrtnika, upravo na poziv Hrvatske obrtničke komore, već nakon prvih najava o poskupljenju struje u studenom prošle godine, potpisao Sporazum o suradnji s HEP Opskrbom. Na taj su način zaštitili svoje poslovanje od cjenovnog udara i to na dulje razdoblje jer ugovor s HEP Opskrbom omogućava zajamčene dvije godine nepromijenjenih cijena, bez obzira na tržišna kretanja. Povlaštene cijene na duže razdoblje moguće je dobiti i za gorivo zahvaljujući uključenosti partnera koji nudi popust na cijenu goriva u spomenuti projekt.

Niža cijena goriva

Jedan od obrtnika koji je već ranije iskoristio blagodati programa jest Zbašnik koji, primjerice, ima osiguranu cijenu struje od 1,10 kuna po kWh do kraja godine, nevezano za uvjete na tržištu, a štedi i na svakoj litri goriva, i to ne samo on kao vlasnik, već i njegovi zaposlenici te članovi obitelji.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

- Osobno znam kolegama obrtnicima govoriti o programu HOK Obrtnik plus i objašnjavati im popuste, ali oni to odbacuju jer kažu da se radi o malim iznosima. No, kada im predočim računicu i istaknem da se na godišnjoj razini ušteda popne i do par tisuća kuna onda shvate pogodnosti, a nikome nije u interesu bacati novac kroz prozor – ističe Zbašnik.

Njegovo mišljenje dijeli i poduzetnik Miodrag Grnčarovski, prodajni predstavnik za Semmler d.o.o. iz Sesveta, trgovačkog društva koje je dobrovoljni član Hrvatske obrtničke komore, a bavi se iznajmljivanjem mobilnih WC kabina i tuševa te uredskih i skladišnih kontejnera. Više od polovice njihovih troškova odlazi na izdavanja za gorivo, cestarinu i struju, tako da se nada kako će kroz suradnju s gospodarstvenicima u HOK Obrtnik plus programu ostvariti značajne uštede na tom planu.

- Kroz ove uštede zadržat ćemo kvalitetu rada po kojoj smo prepoznatljivi te nastaviti konstantni zdravi rast poslovanja. Zadnjih nekoliko godina zaposlili smo pet novih ljudi, a zbog rasta broja klijenata i usluga moramo i dalje povećati broj djelatnika – kaže Grnčarovski.

image

Miodrag Grnčarovski, prodajni predstavnik za Semmler d.o.o.

Biljana Blivajs/Cropix

Semmler d.o.o., naime, ne planira podići cijene svojih usluga jer su svjesni da se situacija u gospodarstvu odnosi na sve, pa i na njihove klijente, te iz tog razloga ne žele dodatno opteretiti njihovo poslovanje. Ipak, ostaje činjenica da su cijene njihovih repromaterijala poskupjele u posljednjih godinu dana, tako da će im uštede ostvarene kroz HOK Obrtnik plus biti izuzetno bitne i korisne u ovim vremenima.

Povlaštene cijene uredskog materijala

Pritom beneficije nisu ograničene samo na cijene energenata. Obrtnici te dobrovoljni članovi (poduzetnici) ulaskom u program mogu ostvariti popuste na različite medicinske usluge, pretplatu dnevnih novina te na oglašavanje u njihovim izdanjima. Članovi mogu koristiti i povlaštene cijene na uredski materijal, hardver i POS uređaje, ali i povoljnije cijene smještaja na atraktivnim destinacijama u Hrvatskoj.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

- Kada sumiramo kompletnu situaciju na tržištu tek sada vidimo koliki potencijal ima projekt HOK Obrtnik Plus. Posebno je bitna suradnja s HEP Opskrbom, odnosno mogućnost da svi naši članovi sklope dugoročni ugovor i osiguraju povoljnije cijene električne energije za jedno duže razdoblje. Jednako važna je i suradnja s partnerima koji nude popuste na cijene goriva, što je ogromna pomoć u ovom trenutku. I to sve bez dodatnih troškova osim plaćanja članarine HOK-a, s time da je to opcija koju mogu koristiti obavezni te dobrovoljni članovi – objašnjava Ranogajec te ističe da uštede, kada je u pitanju električna energija, mogu dosegnuti do 40 posto.

Osim toga, navodi da članstvo u Komori donosi velike benefite uz onaj osnovni dio, a to je utjecaj na zakonske propise te savjetodavnu pomoć koju pružaju u HOK-u, kao i lakši plasman proizvoda i usluga na zahtjevnom europskom i domaćem tržištu.

Kako se prijaviti za popuste u HOK Obrtnik Plus projektu

Projekt funkcionira na način da su pogodnosti koje nude partneri u projektu HOK Obrtnik plus dostupne svim članovima s uredno podmirenim komorskim doprinosom te se ostvaruju izravnim kontaktiranjem željenog partnera. Lista partnera s opisom pogodnosti i kontaktima partnera dostupna je na webu Hrvatske obrtničke komore. Obrtnik se treba obratiti željenom partneru uz napomenu da želi ostvariti pogodnost u okviru programa HOK Obrtnik plus. Partneri imaju pravo zatražiti OIB obrtnika radi provjere ostvaruje li pravo na popust, odnosno, podmiruje li komorski doprinos. U tu svrhu, implementirano je i javno sučelje u koje partner upisuje OIB te dobiva informaciju ostvaruje li član pravo na pogodnost.

Primjerice, za ostvarenje suradnje s HEP Opskrbom, pogodnost je moguće zatražiti putem besplatnog telefona 0800 5255 te e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske obrtničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:30