Jedini u Hrvatskoj

Studij na koji je moguće upasti i bez prolaska državne mature? Imamo ga, evo koji su uvjeti

Studenti će kroz teorijsku i praktičnu nastavu steći niz vještina kojima će povećati svoju konkurentnost na tržištu rada
 Ustupljena fotografija

Prije 13 godina u Hrvatskoj je na snagu stupila državna matura, odnosno obavezni završni ispit koji učenici polažu umjesto nekadašnje klasične mature. Državnu maturu tada je polagalo 40.000 učenika, što je za oko 11 tisuća manje od ove godine, u kojoj je maturu na ljetnom roku polagalo 28.917 učenika.

Iako se državna matura predstavlja kao neophodan uvjet upisa na većinu fakulteta, neki učenici nisu uspjeli zadovoljiti potrebne pragove na predmetima koje su polagali. Matematiku osnovne razine na ljetnom roku nije položilo gotovo 18,8 posto maturanata, hrvatski jezik palo je 13,1 posto, dok je najlošije prošao ispit iz fizike. Njega nije zadovoljilo 46,4 posto kandidata, što je osam posto više u odnosu na prošlu i gotovo 13 posto na 2019. godinu.

Jesenskom roku državne mature ove je godine pristupilo 4700 maturanata, a rezultati su izašli 11. rujna. No, svi oni koji u ovom roku nisu uspjeli položiti maturu, ne trebaju se bojati za budućnost. Naime, iako je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti iz 2022. godine osnažio ulogu državne mature u procesu upisa studijskih programa te dokinuo mogućnost upisa maturanata na prijediplomske studije isključivo putem prijamnih ispita, uvedena je potpuno nova mogućnost upisa studija za one koji su završili srednju školu, ali nisu polagali državnu maturu ili su je polagali i nisu je položili.

Riječ je o stručnim kratkim studijima koji učenicima strukovnih srednjih škola bez državne mature omogućuju stjecanje pristupničke svjedodžbe. Jedan od njih je studij internetskog marketinga na Visokom učilištu Algebra te jedini studijski program iz područja digitalnih tehnologija kojeg mogu upisati svi koji nisu položili državnu maturu ili je nisu ni imali.

Kako bismo saznali više o samom studiju, razgovarali smo s Vanjom Šebek, voditeljem studijskog programa digitalnog marketinga na Algebri.

Kako nam je otkrio Šebek, Algebra je kratki stručni studij internetskog marketinga pokrenula nakon uspješno završenog procesa akreditacije u 2023. godini. Studij traje dvije godine, a pravo upisa imaju:

– kandidati koji su završili četverogodišnju srednju školu u Hrvatskoj i položili državnu maturu,

– kandidati koji su srednju školu završili u Republici Hrvatskoj i nisu polagali državnu maturu,

– kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu,

– kandidati koji prelaze s drugog visokog učilišta.

image

Vanja Šebek, voditeljem studijskog programa digitalnog marketinga na Visokom učilištu Algebra

Ustupljena fotografija

Nova karijera

Procjenjuje se da će globalno tržište digitalnog oglašavanja i marketinga dosegnuti 786,2 milijarde dolara do 2026., što pokazuje da je internetski marketing itekako važan za uspjeh tvrtki svih veličina. Ako pak zavirimo na platforme za traženje posla, bilo u Hrvatskoj ili u svijetu, vidjet ćemo da su stručnjaci u ovom području visoko na listi traženih zaposlenika i u to u različitim branšama, od građevine preko turizma do svijeta ljepote. Neke od vještina koje su presudne za posao internetskog marketinga su dobro snalaženje na društvenim mrežama, analiziranje podataka, SEO optimizacija, copywriting i još mnogo njih.

No, čak i ako imate osnovno znanje korištenja računala, društvenih mreža i interneta, možete postati marketinški stručnjak u digitalnom okruženju, tvrdi Šebek.

- Sve su to vještine takoreći urođene generacijama koje dolaze, kao i poznavanje engleskog jezika. Naš studijski program naoružat će pristupnike dobrim temeljnim znanjima potrebnim za razumijevanje i rad u marketinškoj industriji. Studenti će savladati osnove ekonomije, matematike, engleskog jezika i informatike te znanja iz područja oglašavanja i marketinga na digitalnim kanalima – objašnjava Šebek.

Ovaj studij, dodaje voditelj, dobra je ulazna točka svima koji žele dublje zaroniti u kompleksan svijet internetskog marketinga, ali i nastaviti visokoškolsko obrazovanje. Naime, Zakon predviđa da učenici koji uspješno završe stručne kratke studije mogu svoje obrazovanje nastaviti prvo na prvostupničkoj, a kasnije i na magistarskoj razini u okviru stručnih studija.

Podizanje konkurentnosti

Stručni kratki studij internetskog marketinga, navodi Šebek, pokriva teorijski, ali i praktični dio u nastavi, a učenici stječu mnoge korisne vještine zbog kojih će povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

- Praktični je rad osnova svih stručnih studija, tako da će pristupnici vrlo rano „uprljati“ ruke i stjecati praktično iskustvo radom koji ih očekuje prvog dana na poslu. Naučit će osmisliti korisničko sučelje prilagođeno prikazu i korištenju na različitim uređajima s ciljem postizanja optimalnog korisničkog iskustva. Osim toga, stječi će iskustvo iz područja osmišljavanja digitalnih marketinških kampanja, internetskog oglašavanja, komunikacije na online komunikacijskim kanalima, određivanja optimalne postavke platforme, optimizacije komunikacije i postavke prema postignutim rezultatima te valorizacije postignutih ciljeva – opisuje Šebek.

image

Visoko učiliste Algebra

Ustupljena fotografija

Upravo zbog navedenih vještina kojima moraju baratati svakodnevno, ali i pratiti trendove u svijetu digitalnog marketinga, stručnjaci u ovom poslu mogu odlično zarađivati. Prema podacima platforme World Salaries, prosječna mjesečna plaća stručnjaka u internetskom marketingu u Hrvatskoj iznosi oko 1915 eura, a može se popeti i do 3000 eura.

Još jedna prednost studija na Algebri jest ta što studentima predaju stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rada u marketinškim agencijama.

- Njihova uloga je ključna jer su oni prva spona između studenata i budućeg tržišta rada. Nastavnici svakodnevno ulažu rad, energiju i entuzijazam kako bi generacijama studenata omogućili izgradnju uspješnih karijera u području digitalnih komunikacija – ističe Šebek.

Četvrti semestar studija, zaključuje voditelj, posvećen je uglavnom užem stručnom usmjeravanju studenata kroz stručnu praksu i izradu završnog rada. Stručna praksa izvodi se kod renomiranih poslodavaca u republici Hrvatskoj ili u EU, posredstvom financiranja iz Erasmus programa.

Više informacija o Algebrinom novom stručnom studiju internetskog marketinga potražite na službenoj web stranici Algebre.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Visokog učilišta Algebra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:41