LICE DOBROTE

Sveti Nikola s Trnja: "Pobijedio sam tešku bolest i odlučio svoj život nadalje posvetiti uveseljavanju drugih"

Umirovljenik Krešimir Končić (64) svake godine u sklopu trnjanskog Sportsko rekreacijskog centra organizira darivanje djeci

Krešimir Končić
 Boris Kovačev/Hanza Media

Prije 10 godina, netom prije Božića, Krešimiru Končiću dijagnosticiran je rak grla. Kako kaže, sve se dogodilo jako rapidno, no, srećom, brzo je reagirao te je već samo dva tjedna od prvog simptoma bio zaprimljen na operaciju. S obzirom na to da se sve to dogodilo u božićnom razdoblju, Krešimir sve to smatra pravim blagdanskim čudom.

Poslije operacije počeo je oporavak koji je trajao godinu dana. Najteže su mu bile kemoterapije i zračenja, ali zahvaljujući podršci cijele obitelji, uspio je pobijediti zloćudnu bolest. Krešimir ističe kako istinski vjeruje da su ga u teškoj borbi držale ljubav prema bližnjima i zajednici te je u tom trenutku odlučio da svoj život nadalje želi posvetiti uveseljavanju drugih, osobito djece. Tako je došao na ideju da u sklopu Sportsko rekreacijskog centra Trnje organizira darivanje djeci povodom Svetog Nikole.

- Svake godine organiziramo kočiju s konjima u kojoj se Sveti Nikola provoza ulicama Starog Trnja, a potom u Sportskom centru podijeli brojne poklone poput voća i bombona, ali i tenisica i trenirka koje svi zajedno marljivo pakiramo u crvene i plave vrećice kako bi svako dijete dobilo svoj poklon - započinje priču o blagdanskom veselju Končić, umirovljeni heroj koji je od rođenja ponosni građanin zagrebačkog Trnja.

image
Krešimir Končić svake godine organizira darivanje djece s područja Starog Trnja povodom Svetog Nikole
Boris Kovačev/Hanza Media

S tradicionalnim običajima uoči blagdana Svetog Nikole, Krešimir je upoznat još od malih nogu, a taj dan mu je, kako kaže, jedna od najljepših uspomena iz djetinjstva koju je htio oživjeti i prenijeti novim generacijama.

- Tradicionalan doček Svetog Nikole u našoj obitelji pamtim čak 60 godina unatrag. Kad sam bio mali, okupila bi se sva djeca iz obitelji, koja je uistinu brojna, a moji roditelji i tete su se preodijevali u Svetog Nikolu i organizirali pravi doček. Sveti Nikola je došao i dijelio poklone i to je bilo neopisivo veselje koje nikad neću zaboraviti - veselo se prisjeća Končić.

Upravo ta divna sjećanja i emocije potaknule su ga da i sam nastavi tu tradiciju unutar vlastitog doma, no ovaj put je upravo on bio u glavnoj ulozi Svetog Nikole. Uveo je i zloglasnog Krampusa u kojeg su se oblačili, kako kaže, oni malo veselije prirode koji su se uvijek voljeli šaliti. Ipak, pokretanje tradicije za vlastitu obitelj bio je tek početak.

image
Sveti Nikola na Sportsko rekreacijskom centru Staro Trnje
Privatna arhiva

Davne 1990. godine Končić je bio u organizacijskom odboru prvog dočeka Svetog Nikole u Trnjanskoj školi. Zbog posljedica rata tradicija je na neko vrijeme obustavljena, no posljednjih 10 godina ponosno je obnavljaju na prostorima Sportsko rekreacijskog centra Trnje.

- Najveće uzbuđenje počinje dva, tri dana uoči dolaska Svetog Nikole! Djeca s velikim očekivanjima sva ustreptala pišu pisma, s opisom svojih želja. Tih dana je doista živo na našem Sportsko rekreacijskom centru - kaže Končić.

Opisao nam je i kako izgleda djelić organizacije same priredbe. Kako kaže, Srećko Šuk, Renato Trbuljak, Robert Dodić i svi ostali članovi Udruge s puno ljubavi i pažnje kite kompletan prostor Centra i pripremaju pravi adventski ugođaj. Vrijedne mame pomažu Svetom Nikoli zapakirati sve darove, a tate za to vrijeme čiste, pospremaju. Svi veseli i dobre volje, svi kao jedan, a Krešimiru je srce ispunjeno zadovoljstvom i srećom kad ih sluša i gleda kako su sretni i zadovoljni. Baš kao i djeca kojoj stižu darovi.

image
Podjela poklona na dan Svetog Nikole
Privatna arhiva

Velika inspiracija u njegovim djelima, osobito u organizaciji svečanog dočeka Svetog Nikole bio mu je prvi župnik župe Krista Kralja na Trnju, pokojni velečasni Kociper, koji je uvijek za svu djecu iz kvarta organizirao doček Svetog Nikole u crkvi. Ta predivna gesta Krešimira je potaknula da se i sam aktivira i započne predivnu tradiciju za svu djecu iz njegovog rođenog kvarta i tako su godine dobrotvornog rada ostavile brojne lijepe uspomene i sjećanja kojih se svi rado prisjećaju.

- Jedan od najljepših trenutaka mi je kad su mi u zagrljaj dotrčali mali Roko i Sara i povikali "fala striček Konjčić". Kad se nekaj radi doista od srca, vremena se uvijek nađe, samo se treba malo bolje organizirati. Naši susjedi, naši prijatelji, naše obitelji, a pogotovo naši klinci, svi su predivni i naše su najveće bogatstvo! Kad im se još više približite i otvorite, toliko vam toga lijepoga daju, da vam ništa nije teško. Moramo biti vedri, veseli, otvoreni i život je, vjerujte, puno lakši i ljepši - prepričava Končić koji ističe kako su mu najveća motivacija u životu sreća i osmijeh malih, ali i velikih Trnjana, nakon svakog uspješnog projekta.

Krešimir Končić već godinama kroz Udrugu SRC Staro Trnje organizira i brojne dodatne aktivnosti, sportske i humanitarne prirode. Jedan od primjera je i suradnja s Udrugom Ozana, ali i sa Saveznom gluhih Grada Zagreba koji su česti gosti Sportsko rekreativnog centra "Staro Trnje".

- U proljeće organiziramo posebno dragi susret i druženje s ozanovcima, našim prijateljima iz Udruge Ozana. Riječ je o djeci s posebnim potrebama, koja se uvijek tako iskreno vesele dolasku u naš Centar! Nadamo se i veselimo druženju s njima na proljeće - ispričao je Končić koji svaki svoj slobodni trenutak koristi kako bi učinio nešto lijepo za svoje susjede i svoj grad.

- Pomažem svojim sugrađanima kad je god potrebno, koliko god mogu, uključim se i u pomoć našoj Trnjanskoj školi, koja je lani proslavila 120 godina djelovanja! Tako smo se mi bivši učenici lani dogovorili i obnovili parket sportske dvorane. Djeca presretna, a mi ispunjeni i zadovoljni! I tako svake godine nekaj, sve za dobrobit svih, da nam bude ljepše i veselije živjeti i družiti se na Trnju - veselo je istaknuo Končić i zaželio svima sretne i vesele blagdane!


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije, PPD-a i Zaklade Novo sutra, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:07