Velike promjene

Svi pričaju o 10 Giga optičkoj mreži, ali evo što ona uistinu donosi svakome od nas

O široj dostupnosti ove revolucionarne mreže, iskustvima korisnika i daljnjem razvoju telekomunikacijske tehnologije razgovarali smo s Nenadom Šlibarom, članom Uprave i glavnim direktorom za tehniku Telemach Hrvatska

Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemach Hrvatska

 Ustupljena fotografija

Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemach Hrvatska, ističe da će 10 Giga optička mreža iz korijena promijeniti doživljaj učenja na daljinu, video konferencija, zabave i povezanosti, što će značajno utjecati na korisničko iskustvo. Kako napominje naš sugovornik, 10 Giga optička mreža korisnicima omogućava lako i brzo dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu video poziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. S Nenadom Šlibarom razgovarali smo o tome što 10 Giga optička mreža donosi građanima, gdje je sve dostupna, kakva su iskustva korisnika te što će se događati razvojem tehnologije u narednom razdoblju. Dotaknuli smo se i utjecaja pandemije na proces digitalizacije.

Što 10 Giga optička mreža donosi građanima?

Zbog izrazito niske latencije od ispod 1ms, 10 Giga mreža pruža vrhunsko gaming i streaming iskustvo, kao i virtualnu i proširenu stvarnost u 4K i 8K rezoluciji. Prednost velikih brzina vidljiva je i prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji – istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka na nekoj od platformi. Upravo je tehnologija brzog interneta nužan preduvjet za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti u budućnosti koje nam danas još nisu niti poznate.

Kojim industrijama, odnosno tvrtkama je prilagođena?

10 Gbps XGS tehnologija pogoduje svim industrijama, od malog dućana do velike tvornice budući da podiže efikasnost i pouzdanost poslovanja, smanjuje troškove te otvara mogućnost fleksibilnog premještanja svih poslovnih aplikacija u cloud, u odnosu na razvoj i održavanje vlastite IT infrastrukture. Budući da je spomenutu tehnologiju moguće nadograđivati na buduće standarde 50 Gbsp i 100 Gbps, 10 Giga optička mreža spremno će pratiti i podržati rast internet prometa u godinama pred nama.

Gdje je dostupna 10 Giga optička mreža?

U prednosti ove mreže već sada se mogu uvjeriti stanovnici raznih dijelova Zagreba. Telemach danas omogućuju pakete s internetskim brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, odnosno do 40 puta većim u najvećim dostupnim paketima, i to po pristupačnim cijenama.

image

Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemach Hrvatska

Ustupljena fotografija

Gdje će biti dostupna idućih godina?

U sljedećih pet godina ovom super brzom mrežom bit će pokrivena trećina kućanstava Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava. Zahvaljujući ovoj mreži Hrvatska će se smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti. Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji, a najbrža optička mreža širi se i na Split, Rijeku, Zadar i druge gradove.

Koliko je nužna izgradnja napredne infrastrukture zbog različitih načina spajanja na mrežu?

Danas se na internet spajamo putem znatno većeg broja uređaja nego prije desetak godina – od laptopa, televizora, smart telefona, do zvučnika i pametnih satova, pri čemu je napredna infrastruktura nužna kako bi odgovorila na rastuće potrebe. Općenito gledajući, tehnologije brzog interneta predstavljaju temelj za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti koje nam danas još nisu niti poznate. Nastavak ulaganja u optičke mreže preduvjet je za digitalizaciju i oporavak od krize. Budući da je digitalizacija temelj napretka svakog društva, digitalna strategija treba biti u srži svih nacionalnih planova kao ključni sastojak u podizanju nacionalne konkurentnosti i postavljanju temelja budućeg rasta. Samo tako Hrvatska će doseći svoj puni potencijal.

Kako stoji Hrvatska što se tiče digitalizacije društva i digitalizacije gospodarstva?

Nažalost, posljednjih 10-ak godina Hrvatska je zaostajala u investicijama u telekom infrastrukturu iz raznih razloga zbog čega smo, kad je riječ o širokopojasnoj infrastrukturi, bili pri samom dnu u Europskoj Uniji. No stvari su se polako počele mijenjati te je Hrvatska, prema posljednjem DESI indeksu Europske komisije za 2021., napravila korak naprijed kad je riječ o digitalizaciji gospodarstva i društva. Unatoč tome, ovaj pomak još uvijek nije dovoljan budući smo se pomaknuli za jedno mjesto te smo sada rangirani kao 19. od 27 zemalja članica EU. Još su potrebna znatna poboljšanja, a povećanje dostupnosti treba pratiti i ponuda paketa s gigabitnim brzinama.

Koliko je pandemija ubrzala digitalizaciju?

Pandemija je iz temelja promijenila način na koji živimo i radimo pa korisnici danas na raspolaganju žele imati što više gigabajta. Rezultat je to ubrzane digitalizacije koja je obilježila posljednje dvije godine, kad su nove okolnosti poput nastave na daljinu i rada od kuće povećale potražnju za uslugama vezanim za prijenos podataka. Ovaj trend prati i povećana potreba za što većim internetskim brzinama.

Što Telemach nudi u tom smislu? Po čemu se izdvajate u odnosu na konkurenciju?

10 Giga optička mreža, koju Telemach gradi prvi u Hrvatskoj, po brzini i kvaliteti usporediva je s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama. U Telemachu već danas omogućujemo pakete s internetskim brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, i to po povoljnoj cijeni.

Telemach donosi simetrične brzine i kapacitete i za kućanstva pa je ono što je bilo rezervirano isključivo za poslovne korisnike. Za razliku od konkurencije čije su mreže fokusirane na skidanju podataka s Interneta, Telemach prepoznaje današnje potrebe pa prijenos sadržaja prema internetu (cloud-u) koji postaje jednako bitan kao i skidanje sadržaja s interneta. Upravo Telemachov paket 2 Gbp/s osigurava jednako brzo preuzimanje sadržaja visoke rezolucije iz cloud-a kao i pohranu ili dijeljenje tog sadržaja prema Internetu.

Po kojim stopama raste internet promet kućanstava i u kojem smjeru će se taj segment razvijati?

Prema posljednjem DESI indeksu Europske komisije za 2021. internet velikih brzina u Hrvatskoj koristi svega devet posto kućanstava, što je značajno niže od europskog prosjeka od 34 posto. Ključan preduvjet za povećanje stope korištenja interneta velikih brzina donose paketi s gigabitnim brzinama, a Telemach ih već danas nudi na svojoj optičkoj mreži i to po izrazito povoljnim uvjetima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:17