Obožavamo je

Svježa tjestenina je bogatijeg okusa, ima manje ugljikohidrata i savršena je u naša tri recepta

 Shutterstock

Iako se kod nas još uvijek češće kupuje i kuha sušena tjestenina, i svježa se polako probija u hladnjake trgovina te pronalazi svoje poklonike.

Upravo je svježa tjestenina najsličnija onima koje su radile naše bake, koristeći samo brašno, jaja, vode i malo soli. Ona je punijeg okusa nego sušena, a najviše se preporučuje za umake bez mesa, odnosno nešto lakše i manje zasitne umake. No, svježa tjestenina nije stvorena za al dente pripremu, ona mora biti meka i nježna, odlična je za carbonaru, Alfredo umak i jela s ribom. Kada kupite svježu tjesteninu, držite je u hladnjaku i dobro pazite na rok upotrebe, puno je kraći nego kod sušene koja može stajati u smočnici koliko god je potrebno.

image
Shutterstock

Dobro je znati i da svježa tjestenina ima nešto više kolesterola i masti čisto iz razloga jer u svojim sastojcima ima jaje, dok sušena ima više ugljikohidrata.

Svježa tjestenina ima i svoja pravila kuhanja, ponešto drugačija od onih na koje ste navikli. Prvo, kuha se upola kraće nego sušena tjestenina, od tri do šest minuta (ovisno o vrsti). Najtočnije informacije o vremenu kuhanja potražite na pakiranju, ali umanjite ga za minutu ili dvije. Zašto? Dodatno će se skuhati kada ih prelijete umakom, zato je bolje da ne budu sasvim gotova samostalno. Svježa tjestenina u lonac (velikog obujma) se ubacuje tek kada je voda zaista proključala, točnije kada se na površini vide veliki mjehuri vode. U tom trenutku se dodaje i sol, i to dosta soli. Ulje nije preporučljivo dodavati jer će ono napraviti da umak sklizne s tjestenine, umjesto da se sjedine u prefini duet.

Zašto ne dodati sol u hladnu vodu? Slanoj vodi treba duže da proključa.

image
Shutterstock

Okvirno pravilo je dodati dvije čajne žličice soli na jednu litru vode, a rezultat će biti bogatije i ukusnije jelo na samom kraju. Čim se svježa tjestenina ubaci u proključalu vodu, potrebno ju je promiješati, a s miješanjem treba nastaviti cijelo vrijeme kako se ne bi sljepila.

Kada je tjestenina pri kraju ocijedite je normalno, ali ostavite barem pola čaše vode u kojoj ste je kuhali. Tu vodu dodajte umaku jer će biti kremastiji nego ikad! Svježu tjesteninu najbolje je pojesti odmah nakon što ste je pomiješali s umakom, tako će biti najukusnija.

Nakon blagdanskog prejedanja zasigurno će vam trebati nešto jednostavnija i lakša jela pa vam predlažemo da se uputite do Lidl prodavaonica i opskrbite svježim tjesteninama iz Deluxe linije te uživate i isprobavanju naših brzih, a jako ukusnih recepata:

Svježi ravioli sa sirom i medom u umaku od rajčice

image
Shutterstock

Sastojci:

250 grama Deluxe raviola sa sirom i medom

3 žlice Deluxe ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 luk

2 režnja češnjaka

Prstohvat Deluxe papra u mlinu

2 teglice Deluxe Pasta umaka po izboru

Malo šećera

Deluxe Grana Padano

Priprema: Na maslinovom ulju prepržite nasjeckani luk i češnjak. Nakon nekoliko minuta dodajte Deluxe Pasta umak, posolite, popaprite i ostavite neka se krčka najmanje 20 minuta. U drugoj posudi zavrijte puno vode, posolite kada počne kipjeti te dodajte raviole. Gotovi su nakon tri minute. Odmah ih umiješajte u umak or rajčice i poslužite s puno naribanog Deluxe Grana Padano sira.

Tortelloni s lungićem i gljivama

500 grama lungića

2 pakiranja svježih Deluxe Tortellonija sa šampinjonima

Dvije žlice Deluxe ekstra djevičanskog maslinovog ulja s Krete

250 grama šampinjona

1 žličica Deluxe Himalajske soli

Prstohvat Deluxe papra u mlinu

200 mililitara mesnog temeljca

150 mililitara vrhnja za kuhanje

Peršin

Priprema: Lungić narežite na komade debljine 1,5 cm, svaki posolite i poparite. Na malo ulja popržite komade lungića s obje strane dok ne porumene, otprilike pet minuta sa svake strane. Izvadite ih, a na istoj masnoći popržite sitno nasjeckan češnjak i temeljac te dodajte šampinjone narezane na ploške. Sve skupa posolite i popaprite, a kada ispari tekućina iz gljiva dodajte vrhnje za kuhanje te vratite lungiće u umak i pirjajte još 10-ak minuta.

U većoj posuditi skuhajte Tortellone sa šampinjonima, te preko njih prelijte umak od lungića i gljiva.

Svježa tjestenina s tartufatom

image
Shutterstock

Sastojci:

500 grama Deluxe svježa tjestenina s tartufima

100 mililitara vrhnja za kuhanje

20 grama Deluxe maslaca

45 grama crne tartufate

1 žličica Deluxe morske sol s tartufima

100 grama Deluxe Cheddar sira

Priprema:

Skuhajte Deluxe svježu tjesteninu s tartufima u slanoj vodi, ocijedite i dodajte maslac. U zagrijanu tavu ulijte vrhnje i tartufatu, posolite Deluxe morskom soli s tartufima i kuhajte pet minuta dok ne dobijete gustu masu. Sadržaj tave stavite preko špageta. Preko poslužene porcije naribajte Deluxe Cheddar sir.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:57