TECH HEROJI PANDEMIJE

Televiziju ne morate samo gledati, ovo su neke od genijalnih opcija za koje vjerojatno niste ni znali da postoje

U posljednjih desetak godina televizori su postali zamjenske igraće konzole, omogućuju nam pregled društvenih mreža, surfanje internetom, drže nas u top formi...
 iStock

Na gadgete i razna čuda tehnologije se oslanjamo cijeli dan – ujutro dok provjeravamo društvene mreže, tijekom radnog vremena kada sudjelujemo na video callu, kada slušamo novi hit online tečaj ili se samo opuštamo uz omiljenu seriju. Iako pritom koristimo niz različitih uređaja u većini naših kućanstava postoji jedan koji može zadovoljiti sve naše potrebe– riječ je o pametnom televizoru.

Te velike “kutije” u posljednjih desetak godina postale su zamjenske igraće konzole, omogućuju nam pregled društvenih mreža, surfanje internetom, više sekcija na jednom ekranu, prilagođavaju glasnoću tona prema vanjskoj buci, vode brigu o ostalim pametnim uređajima, štede energiju, a, ako im dozvolimo, mogu nas držati i u dobroj formi. Industrija vrijedna 147,8 milijardi dolara u kratkom je roku od nekada običnih, glomaznih i pomalo jednoličnih televizora stvorila punokrvni gadget s nizom različitih funkcija. Zapravo, imaju toliko funkcija i opcija da većinu od njih vjerojatno ni ne znate da imaju.

Svoj najveći doprinos u svakodnevnom životu moderne televizije pokazale su u proteklih godinu i pol dana kada je većina nas radila od doma. Tako smo putem pametnih televizora mogli na velikim ekranima odrađivati poslovne zadatke, razgovarati s kolegama, a kasnije se odmarati uz omiljenu seriju, film ili video igru.

Surfanje internetom i gledanje serija na velikom ekranu

Jedna od prvih inovacija koja je uvedena na pametne televizore bila je mogućnost surfanja internetom i pristup omiljenim streaming servisima. Zahvaljujući tom prvom koraku, sada putem smart TV-a bez ikakvih problema možemo čitati vijesti na portalima, preuzimati aplikacije, slušati podcaste te pratiti sve društvene mreže koje inače koristimo – Facebook, Instagram, TikTok, YouTube i slično. Kada su u pitanju omiljene serije i filmovi, tu glavnu ulogu imaju aplikacije za streaming poput Netflixa, Amazon Primea, HBO-a i sličnih kanala. Na većini televizora takve aplikacije za sobom vuku i opciju svojevrsnog “vodiča”. On je zadužen za praćenje vaših navika gledanja serija i filmova na temelju kojih potom slaže preporuke za buduće gledanje.

Kako bi u svom tim mogućnostima mogli još više uživati pobrinuo se veliki ekran u 4K ili 8K rezoluciji. Pojednostavljeno, televizori s 8K rezolucijom imaju četiri puta više piksela nego 4K i zbog toga je slika na njima četiri puta oštrija i detaljnija,

Osim velikih rezolucija pojedini televizori dolaze i s opcijom podjele ekrana u više sekcija. Riječ je o sustavu koji svakom članu kućanstva omogućuje istovremeno praćenje sadržaja po želji, ali i da jedna osoba prati više programa istovremeno. Ekran se često može podijeliti u dvije, tri pa čak i četiri različite sekcije. Tako, primjerice, jedna osoba može gledati film ili seriju, druga vježbati, treća pratiti online nastavu, a četvrta igrati video igre.

Isto tako, željeni sadržaj unutar sekcija može se “zrcaliti” s pametnog telefona. To znači da sve što gledate na smartphoneu možete uvećati za desetak puta i pratiti na televizoru. Stvar djeluje i u drugom smjeru, pa je tako, primjerice, moguće zvuk televizora prebaciti na pametni telefon. Ovo je idealno rješenje u scenariju u kojemu, na primjer, želite nešto gledati uz glasan zvuk, a ne želite ometati druge članove kućanstva: jednostavno usmjerite zvuk na pametni telefon i priključite omiljeni par slušalica.

image
Pyokisik/Samsung

Zamjenska igraća konzola, osobni trener i dekoracija doma

I dok su prije televizori često narušavali izgled našeg doma te smo tražili najbolji kutak da sakrijemo tu veliku kutiju, današnji smart TV lijepo se uklapa u svaki interijer. Uz sve tanji ekran, zaobljene rubove, pozadinska svjetla, ovi pametni gadgeti mogu poslužiti i kao veliki “okvir” za slike. Umjesto da ga potpuno ugasite, na njemu možete pokrenuti screensaver preko kojeg će se vrtjeti fotografije predivnih plaža, brežuljaka ili vaše obiteljske fotografije.

Tu je i mnogima jedna od najdražih opcija na pametnim televizijama - mogućnost igranja video igara bez konzole. Napretkom tehnologije, ugradnjom operacijskih sustava i različitih trgovina aplikacijama, pametni televizori sada mogu zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih gamera. Iako sustavi za igranje na većini televizora i dalje nemaju pristup Triple-A naslovima, izbor video igara svakako će zadovoljiti i one najstrastvenije igrače.

Kad smo kod zabave, još jedna odlična stvar koja dolazi s novom generacijom televizora su fitness programi. Zahvaljujući ovom tipu usluge u svom domu možete imati “privatnog trenera” joge, pilatesa, kondicijskih vježbi ili vježbi snage. Naravno, ovakve opcije te setovi vježbi koje dolaze variraju od brenda do brenda pa je tako kod nekih, skupljih modela paleta programa jednaka onima u najelitnijim fitness centrima.

image
Pyokisik/Samsung

Privatni ured i video pozivi

Pandemija koronavirusa nas uvela u novu eru, a škola i rad na daljinu samo su neke od velikih promjena koje smo morali usvojiti preko noći. Dok smo prije kompjutore ili laptope s televizijom morali povezivati putem kablova, nove generacije smart TV-ova tu su sliku drastično promijenile. Tako, primjerice, neki televizori dolaze s tako zvanom opcijom PC on TV. Drugim riječima, vaš kućni smart TV bez ikakvih problema možete spojiti s računalom koji se nalazi u uredu. Ta opcija omogućava pristup gotovo svim dokumentima i programima koji se nalaze na uredskom računalu. U posljednjih godinu dana na tržištu su se pojavile i televizije koje dolaze s instaliranim Microsoft 365 paketom putem kojega možete uređivati dokumente te ih dijeliti s kolegama.

Da su vodeća imena ove industrije mislila na sve, pokazuje i činjenica da sve veći broj smart TV-ova dolazi s opcijom video poziva i konferencijskih poziva. Zahvaljujući tome, putem televizora sami ili u društvu, bez ikakvih problema, možete razgovarati s jednom ili više osoba.

image
Pyokisik/Samsung

Briga o okolišu i ostalim pametnim uređajima u kućanstvu

Sustav kontrole ostalih pametnih uređaja te ušteda energije jedna je od najnovijih inovacija koje donose pametni televizori. Kako bi opravdali naziv “punokrvnog gadgeta” neki proizvođači odlučili su svoje pametne televizore pretvoriti u kontrolne centre pametne kuće. Putem njih sada se već mogu kontrolirati rasvjetna tijela, rolete, pećnice, hladnjaci, ali i brojni drugi uređaji. Također, kako bi pratili nove trendove u ekologiji, ovakvi uređaji često mogu i sami regulirati razinu osvjetljenja zaslona ako uoče da je previše svjetla, ili se ugasiti ako primijete da ste zadrijemali na kauču.

Ispred svog vremena

Kada govorimo o različitim proizvođačima i modelima pametnih televizora većina će se složiti kako je Samsung prvak u implementaciji novih tehnologija u svoje uređaje. Upravo je u tu obitelj ove godine stigao i novi pametni televizor – Samsung Neo QLED. Ova “zvjerka” s pravom može nositi naziv punokrvnog gadgeta jer u jednom uređaju nudi sve.

Sa svojim rezolucijom od 8K ovaj televizor pruža najbolje iskustvo gledanja programa u čak četiri različite sekcije. Uz duboki kontrast i precizne boje jasno ćete primijetiti najmanje detalje i nijanse Što se tiče zvuka, za njega se brinu tehnologije poput Tracking Sounda, Q-Symphonya, SpaceFita te Activ Voice Amplifiera.

Prilikom kreiranja Neo QLED-a u Samsungu su vodili računa i o gamerima, ali i poslovnim ljudima. Kada se televizor prebaci na Game Mode način rada, sve se savršeno optimizira za što bolje igraće iskustvo. Latencija - odnosno kašnjenje slike i zvuka u odnosu na reakcije igrača na kontroleru - smanjene su na apsolutni minimum. Način rada Super Ultrawide GameView prebacuje prikaz slike u format 21:9 ili 32:9, što pruža dojam igranja na najboljem gaming monitoru na svijetu. S druge strane, za sve one koji svoj posao odrađuju od doma tu je opcija PC on TV kao i mogućnost izravnih video poziva s televizora.

Svakako, jedna od boljih inovacija koju je uveo Samsung je ušteda energije i zaštita okoliša. Unutar ove opcije, televizor može detektirati razinu svjetlosti u prostoriji i prema tome prilagođavati osvijetljenost zaslona. Posebno je zahvalna značajka Motion Lighting, kod koje se energetska potrošnja smanjuje prema pokretima u prostoriji: ako Neo QLED detektira da ste zaspali gledajući film, automatski će umanjiti razinu osvjetljenja ekrana. Uz Neo QLED dolazi i nova generacija ekološki osviještenog daljinskog upravljača. Radi se o uređaju izrađenom od recikliranih materijala koji će vam olakšati upravljanje svim vanjskim uređajima. Pokreće ga tehnologija solarnih ćelija, što znači da za njega ne morate kupovati baterije već ga možete puniti uz pomoć kućne rasvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 23:19