Poseban oprez

Televizor baš nikad ne smijete čistiti sredstvom za pranje stakla niti spužvicom

Moderni primjerci imaju puno osjetljiviju površinu zbog čega je moguće permanentno oštetiti njihov način rada
 Shutterstock

Prilikom obavljanja „generalke“ stana najveća se pažnja posvećuje kupaonici i kuhinji, što ne čudi previše jer se radi o prostorijama koje se najviše koriste u kućanstvu. No, jedan veoma vrijedni komad namještaja se prilikom čišćenja veoma često previdi ili se tek ovlaš prebriše. Riječ je o televizoru.

Nekad ne tako davno, domaćinstva su brojala samo jedan „prozor u svijet“ te se njemu pridavala velika pažnja. Bio je postavljen u centru dnevnog boravka, na vrhu je obavezno imao goblenčić, a religiozno bi se brisao od prašine nekoliko puta tjedno. Danas, kako su televizori postali šire dostupni, kao da je ritual čišćenja pao u drugi plan, što nikako nije dobro.

Naime, novi modeli su puno sofisticiraniji i prilikom proizvodnje pazi se na svaki piksel kako bi se gledatelju omogućio vrhunski doživljaj gledanja televizije. Uzmimo za primjer novi Samsung Neo QLED 8K TV. Riječ je o vrhunskom televizoru s Quantum procesorom 8K koji primjenjuje i umjetnu inteligenciju kako bi pojačao razinu kontrasta. Ipak, ta posvećenost i najmanjem detalju povlači sa sobom i veliku odgovornost po pitanju brige o uređaju.

image

Samsung Neo QLED 8K TV

Samsung Hrvatska

Brojna iskustva servisera su pokazala da nakupljena prašina unutar LCD ili QLED modela može oštetiti televizor te mu smanjiti vijek trajanja, a zanemarena zrnca prljavštine na zaslonu smanjit će kvalitetu slike. Upravo je zato bitno redovito čistiti omiljenog elektroničkog ljubimca, ali ne bilo kako. Moderni primjerci imaju puno osjetljiviju površinu pa samim korištenjem krivih sredstava moguće je permanentno oštetiti njihov način rada.

Antirefleksni sloj

Stoga ćemo u nastavku dati detaljne upute kako očistiti zaslon i unutrašnjost televizora, a pokazni model bit će nam ranije spomenuti Samsung Neo QLED 8K TV.

image

Samsung Neo QLED 8K TV

Samsung Hrvatska

Krenimo prvo s eksterijerom. Samsung vodič kaže: prvo isključite TV iz struje i ostavite ga da se „odmori“ nekoliko minuta. Nakon toga, uzmite krpu od mikrovlakana (dostupna u raznim web shopovima) te nježno prebrišite zaslon. Pritom posebno ističemo da ne smijete koristiti spužvicu, papir ili, ne daj Bože, novine. Moderni ekrani televizora su izuzetno osjetljivi i mogu se oštetiti ako se samo malo jače pritisnu. Osim toga, tako je moguće i trajno skinuti antirefleksni sloj, optički premaz koji se nanosi na površinu leća i drugih optičkih elemenata kako bi se smanjila refleksija. Mnogi proizvođači stoga s uređajem šalju i posebnu krpicu za čišćenje koja je nalik tkanini koja se koristi za čišćenje naočala.

U slučaju da su mrlje izraženije, slobodno pošpricajte malo destilirane vode po krpici za čišćenje, ali nikako ne po zaslonu! Osim toga, nemojte koristiti nikakve sapune, deterdžente, dezinficijense ili sredstva na bazi alkohola koja inače služe za pranje prozora i drugih površina jer će ista trajno oštetiti zaslon televizora.

Prodor malenih čestica

Kada ste završili s čišćenjem, ostavite TV da se osuši te ga potom uključite opet u struju.

Minimalistički dizajn Samsung Neo QLED 8K TV-a zahtijeva pritom još jedan dodatni korak pri održavanju, baš kao i ostali televizori takvoga tipa. Naime, on nema ‘’okvir’’ i krasi ga slika bez klasičnih rubova. Kod takvih uređaja važno je da se zaslon prvo briše u jednom smjeru (horizontalno ili vertikalno) te drugi puta u suprotnom kako bi se izbjegle bilo kakve crte po ekranu.

image

Samsung Neo QLED 8K TV

Samsung Hrvatska

Nakon što smo završili s ekranom prelazimo na borbu s prašinom. Koliko god se trudili, nemoguće je zaustaviti prodor tih malenih dosadnih čestica. Štoviše, statistike ističu da se u kućanstvu godišnje nakupi oko 18 kilograma prašine. Dio će, nažalost, završiti i u unutrašnjosti televizora. U slučaju da se nakupi veća količina moguće je doći i do njegova kvara, prvenstveno do kratkog spoja ili narušavanja kvalitete slike. Stoga je bitno s vremena na vrijeme očistiti unutrašnjost uz pomoć komprimiranog zraka.

Komprimirani zrak

Prvi korak je jednak kao i kod čišćenja zaslona – isključite uređaj iz struje. Potom okrenite televizor tako da možete vidjeti ventilacijske otvore i raspršite komprimirani zraka iz limenke po njima. Ne gurajte pritom mlaznicu unutar ventilacijskih otvora jer protok zraka može oštetiti komponente unutar TV-a ako se nastavak previše približi. Nastavite zatim prskati sve dok se prašina ne ispuše iz unutrašnjosti televizora.

I to je to, TV je čist! Ove dvije radnje ne traju duže od nekoliko minuta, a uvelike mogu pomoći radu uređaja te mu produljiti vijek trajanja. Stoga, tijekom sljedeće generalke nikako nemojte zaboraviti i televizor.

image

Samsung Neo QLED 8K TV

Samsung Hrvatska

Iz zvučnika dolazi prigušeni zvuk? To je znak da je vrijeme za čišćenje

Uz televizor danas često ide i kućno kino ili posebni zvučnici kako bi se postigao što bolji doživljaj gledanja televizije. Štoviše, mnogi proizvođači odmah u startu ugrađuju funkcije koje komplementiraju dodatne zvučne sustave. Primjerice, Samsung Neo QLED 8K TV dolazi s Dolby Atmos zvučnicima i q-simphony opcijom koja omogućuje da u isto vrijeme ostanu upaljeni zvučnici TV-a i zvučnog sustava. To je izuzetno korisno jer se inače zvučnici na televizoru automatski ugase ako se spoje neki vanjski.

No, s vremenom zvuk može postati prigušen, što je znak da je vrijeme za čišćenje zvučnika iz sound sustava. Prvo trebate skinuti tkaninu sa zvučnika i usisati ih s obje strane uz pomoć nastavka za presvlake kako bi se uklonila prašina, vlakna i dlake kućnih ljubimaca koje se znaju zadržati. Na određenim modelima nije moguće skinuti navlake (provjeriti u priručniku) pa je u tom slučaju dovoljno s usisavačem usisati prednju stranu zvučnika ili, pak, proći valjkom za vlakna i dlake.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Samsungom.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:13