Uznemirujuće iskustvo

Tomislav iz Sukošana doživio je ono što uvijek mislimo da se događa drugima: ‘Nisam više vidio ulaz...‘

U malom obiteljskom mjestu kraj Zadra, bujica vode odnijela je sve pred sobom
 Jure Mišković/Hanza Media

Tamni oblaci već satima opsjedaju nebo iznad Sukošana. Kiša od jutra neumorno pada, ne dopuštajući žiteljima malenog mjesta pored Zadra da napuste sigurnost svojih kuća. Na sreću, rujan je i nema više toliko turista, pa Tomislav Klarić (51) bezbrižno odmara uz televizor. U jednom trenutku obuzima ga nelagodan osjećaj zbog kapljica koje neprestano kucaju o prozorsko staklo. Ustaje i ostaje zaprepašten stravičnim prizorom - bujica padalina nosi sve pred sobom, ne mareći za štetu koju može nanijeti. Okrenuo se potom prema svojoj garaži kojoj više ne vidi ulaz. Voda ga je u potpunosti progutala.

- Prizor je bio stravičan, kada sam ušao u garažu imao sam osjećaj kao da mi se sve srušilo. Stajao sam u lokvi dubine otprilike pola metra i sve je bilo pokriveno vodom koja je uništila baš sve pred sobom. Prošle su mi kroz glavu osobne stvari koje su se nalazile po ormarima i traka za trčanje koja mi je bila omiljena razonoda - prepričava nam Klarić posljedice poplave od prije tri godine koja mu zamalo uništila kompletnu imovinu.

image
iStock

Kada je kiša napokon stala, Tomislavu i njegovoj obitelji nije preostalo ništa drugo nego sagledati nanesenu štetu. Namještaj, alat, osobne stvari, sve je postalo neupotrebljivo. Uspjeli su spasiti samo par komada posteljine, dok su ostatak odnijeli na smetlište. Uslijedio je dugi proces izbacivanja vode i sušenja zidova, a kompletna obnova prostorije od dana poplave trajala je čak dva mjeseca.

- Često gledamo filmove u kojima vidimo razne prirodne katastrofe, ali čovjek nikada ne bi pomislio da će se baš nešto ovakvo dogoditi njemu – kaže Klarić.

Na sreću, Klarić je uvijek razmišljao na način „bolje spriječiti nego liječiti“ - osigurao je sve što posjeduje, od doma, broda i dva automobila pa do pansiona. Zahvaljujući tome, društvo za osiguranje čiju je policu osiguranja imovine imao mu je u kratkom roku isplatilo čak 80 posto od ukupne štete i time pomoglo da lakše vrati život u normalu.

Zbog društva u kojem se nalazimo često se dogodi da smo skeptični oko nekih odluka, ali kada se nešto uistinu dogodi i shvatite koliko tog vam je vaša osiguravajuća kuća ustupila, ostanete zaista iznenađeni. Nije bilo trenutka kada sam morao razmisliti hoću li sjesti u auto i zaputiti se sam k njima. Čim sam kontaktirao referenta, poslali su nam tim stručnjaka na izvid štete, odmah su reagirali i bili nam na raspolaganju, a prvi dio iznosa nam je uplaćen unutar nekoliko dana od nezgode. Komunikacija je tekla glatko, a reakcija je bila brza i to nam je od iznimne važnosti. Kada bi morao dijeliti ocjene, društvu za osiguranje bih dao čistu peticu – oduševljeno je zaključio Klarić.

Kako odabrati adekvatnu policu osiguranja imovine?

Kod osiguranja imovine najpopularnija je polica osnovnog osiguranja imovine kojom je obuhvaćena zaštita od požara i poplava, ali važno je istaknuti kako osiguranje od potresa ne ulazi u taj paket i ono se zasebno ugovara, ali i taj je trošak također minoran u usporedbi s iznosima same štete. Prilikom odabira police osiguranja imovine treba voditi računa o više različitih faktora kako bi ugovorena polica odgovarala našim stvarnim potrebama. Ako živite na području kojem ne prijeti opasnost od poplava, takvo vam pokriće nije potrebno stoga je prilikom ugovaranja police osiguranja imovine dobro imati na umu najizglednije rizike za našu imovinu s obzirom na područje, kraj ili regiju u kojoj živimo.

Osiguranje imovine nije bauk, već odluka koja na mjesečnoj razini košta malo ali kad je najteže – znači puno. Na hrvatskom je tržištu ponuda osiguravajućih polica imovine velika, a izbor je kvalitetan, bez obzira razmišljate li o osiguranju kuće, stana, vikendice ili apartmana. Kada se uzme u obzir bezbrižnost koju donosi osiguranje imovine ali i osjećaj sigurnost da će vaša nekretnina biti popravljena i renovirana u slučaju ako za to bude potrebe, nekoliko stotina kuna zaista ne predstavlja značajan financijski izdatak. Upravo iz tog razloga važno je osigurati svoju nekretninu na vrijeme kako ne bismo bili dio loše statistike, ostavljeni na milost i nemilost situacije koja nas je snašla.

Više informacija potražite na WEB stranici projekta SIGURNIJE SUTRA: https://sigurnijesutra.huo.hr/


Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:51