Putevima Slavonije

Tražite destinaciju za godišnji? Donosimo vam čak 20 skrivenih bisera s istoka Hrvatske

Ovaj kraj nudi posjetiteljima apsolutno sve - od povijesnih priča, preko predivnih rijeka i jezera, pa sve do vrhunske gastronomije
Zalazak sunca u Osijeku
 Emica Elvedji/Cropix

Tamo gdje nebo ljubi polja i ravnice, gdje svako selo priča svoju priču, a njihovi mještani s osmjehom na licu dočekaju svakog posjetitelja, upravo tamo se smjestila Slavonija. Bez imalo zadrške možemo ustvrditi kako ova perjanica kontinentalnog turizma nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Unutar svojih pet županija Slavonija posjetiteljima nudi apsolutno sve - od povijesnih priča, preko predivnih rijeka i jezera, netaknute prirode, vrhunske gastronomije, pa sve do bogatog životinjskog svijeta. Upravo su te kvalitete razlog zbog kojih je istok naše zemlje odlična destinacija za obiteljsko putovanje. Od mnogobrojnih sadržaja koje ovaj dio Hrvatske nudi, donosimo vam nekoliko najboljih lokacija po našem odabiru. Pa, krenimo redom…

Virovitičko – podravska županija: Netaknuta priroda s povijesnom pustolovinom

Putovanje Slavonijom i Baranjom započinjemo u Virovitičko – podravskoj županiji, točnije u samom srcu Parka prirode Papuk gdje se skriva jedna od najljepših gorskih dolina - Jankovac. Bogata hladnim izvorima i bistrim potocima, okružena stoljetnom bukovom šumom, idealna je destinacija za sve ljubitelje prirode.

image
Jankovac
Marko Miscevic/Cropix

Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom u kojem svako godišnje doba bojama, zvukovima i mirisima priča svoju priču. Ovu oazu mira možete obići pješke, na četiri kotača, biciklom ili pak kanuom. Kako prirodu ne bi prerano napustili, a usput o njoj nešto naučili, put nastavljamo prema Posjetiteljskom centru “Dravska priča”. Smješten u bivšem ljetnikovcu grofa Draškovića, ovaj centar za djecu i mlade nudi različite edukativne programe u prirodi.

Nešto malo dalje, u općini Sopje, okrjepu nakon duge šetnje možete pronaći na imanju Višnjica. Ovo predivno agro – turističko imanje s bogatom ruralnom baštinom smjestilo se na mjestu nekadašnje pustare. Uređeno u skladu s tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. „pusta“ (starih tradicionalnih slavonskih kuća), predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji.

image
Imanje Višnjica
Internet stranica imanja Višnjica

Za vrijeme boravka na imanju možete timariti konje, jahati, hraniti jelene, biciklirati obilježenim turističkim putevima uz rijeku Dravu i planinu Papuk, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu, pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice, obilaziti tematske puteve ili jednostavno uživati u ukusnim slavonskim jelima.

Kako smo već i ranije naveli, područje Slavonije i Baranje poznato je po svojoj povijesti i kulturnoj baštini. Djelić te povijesti možete otkriti na plemićkoj ruti Virovitičko-podravske županije. Cijela ruta obuhvaća obilazak mjesta koja su kulturološki, razvojno i arhitektonski obilježila plemićke obitelji Pejačević, Schaumburg-Lippe, Janković, Drašković i Mihalović. Na njoj možete otkriti sve tajne stogodišnje povijesti, zaviriti u romantične dvorce i čuti legende koje govore o životu nekadašnjih plemića.

Požeško – slavonska županija: Uživajte u adrenalinskom životu

U potrazi za pravim mjestom za odmor ili prenoćištem, putovanje nastavljamo prema Požeško – slavonskoj županiji. Nedaleko od Požege smjestilo se imanje Zlatni Lug koje svojim posjetiteljima nudi čak 21 moderno uređenu sobu.

image
Imanje Zlatni Lug
Emica Elvedji/Cropix

Kažu, po jutru se dan poznaje, a kako bi u jutro, ali i ostatak dana uronili punog želudca, zaputite se prema Turniću i restoranu Stari fenjeri. Restoran gostima nudi svježe i domaće namirnice pripremljene na tradicionalni način. Ovdje možete kušati različite gulaše, rublje specijaliteta, ali i domaće suhomesnate proizvode. Kad smo već kod hrane, vrijedi posjetiti i OPG Larva koje također nudi slavonska jela s kotlića i roštilja te degustaciju različitih domaćih proizvoda od suhomesnatih delicija, pa sve do kiflica i slastica. Sad kada su zadovoljena nepca, vrijeme je da potrošimo nakupljenu energiju. Naime, Požeško – slavonska županija poznata je po brojnim rančevima, adrenalinskim parkovima i sličnim avanturističkim destinacijama.

Prvi na tom popisu su Adrenalinski park i kuća Panonskog mora. Ova lokacija najviše će oduševiti mlađe članove obitelji koji se mogu zabavljati na 21 poligonu smještenom u dubokoj šumi, ali i na zip lineu te stazi za spuštanje niz sajlu. Oni željni znanja i povijesti mogu, pak, svratiti u Interpretacijski centar Terra Panonica. U njemu će uz pomoć novih tehnologija i VR naočala otputovati čak 24 milijuna godina u prošlost i upoznati životinjski svijet panonskog kraja.

I dalje se družimo sa životinjama te odlazimo prema poznatoj Ergeli Lipik. Ovu najpoznatiju državnu ergelu predivnih lipicanera sagradio je grof Izidor pl. Janković davne 1843. godine. Na njoj danas možete uživati u jahanju konja, vožnji kočijom ili jednostavno uživati u pogledu krda slobodnih lipicanera. Nakon ergele, prirodnu avanturu najbolje je završiti na ranču Čondić kod Pleternice. Mjesto je to koje unutar svojih 22 hektara skriva 15 vrsta životinja te pregršt igrališta za najmlađe.

Brodsko-posavska županija: Odmorite dušu i tijelo

Nakon pomalo adrenalinskog odmora, uputite se u nešto mirniji kraj i na trenutak zastanite u županiji u kojoj se skrivaju brojna autohtona slavonska sela. Ovaj biser ruralnog turizma posjetiteljima će približiti jednu od najpoznatijih hrvatskih životinjskih ljubavnih priča – onu o rodama Malenoj i Klepetanu. Dom ovog para nalazi se u Brodskom Varošu, malom mjestu nedaleko od Slavonskog Broda. Njihova ljubavna priča započela je 2001. godine. Od tada pa sve do danas Klepetan svakog proljeća iz Južnoafričke Republike leti k svojoj Malenoj. Ovaj ptičji par danas ima oko 66 potomaka, a Klepetan svoju Malenu nije iznevjerio niti ove godine.

image
Malena i Klepetan
Vlado Kos/Cropix

Osim Malene i Klepetana, okolica Slavonskog Broda skriva još brojne druge zanimljivosti. Na svega 15 minuta od autoceste između rijeke Save i obronaka Dilja, povucite ručnu i posjetite neke od 20-tak salaša, rančeva ili seoskih gospodarstava. Neki od njih imaju dugu tradiciju kao eko etno selo Stara Kapela, dok su drugi mlađi, ali jednako atraktivni kao, primjerice, ruralna rezidencija Paljevine u općini Sibinj, Kuća dida Tunje u Oprisavcima ili salaš Savus u Bukovlju. Idealna oaza mira je i ranč Ramarin u Garčinu koji nudi sve što jedna obitelj može poželjeti: livade za šetanje konja, jahanje, preskakanje prepona, terensko jahanje, pecanje, vožnju biciklima, kao i malo igralište za djecu, jezerca sa živim šaranima, paviljone za izdvojeno tulumarenje te degustiranje vina u ultramodernoj vinariji ukopanoj u brdašce.

image
Ranč Ramarin
Internet stranica ranča Ramarin

Ako ste, pak, u ovu županiju došli kako bi uživali u pravoj tradiciji, tada morate posjetiti prvi brodski salaš (tradicionalno ruralno gospodarsko imanje). Eko-etno Salaš Savus u mjestu Bukovlje proteže se na desetak hektara šume i livade, dok mu je panoramski pogled okrenut prema Slavonskom Brodu. Različiti sportski tereni samo su dio ponude koja se ovdje krije, a možete i prenoćiti u nekoj od tradicionalno uređenih soba te okusiti domaće specijalitete.

Osječko-baranjska županija: Upoznajte životinjski svijet

Iako se u svakoj slavonskoj županiji možete upoznati s nekom novom životinjskom vrstom, pravi zaljubljenici u životinjski svijet najviše će uživati u Osječko – baranjskoj županiji. Ova najveća slavonska županija u sebi krije čak dva zoološka vrta. Jedan od njih nalazi se u Markovcu Našičkom, nedaleko od Našica, a riječ je o privatnom zoološkom vrtu u vlasništvu obitelji Bizik koja se ovim poslom bavi još od 1954. godine. Danas se ovaj zoološki vrt prostire na 0,75 hektara te je dom za nešto više od 90 životinjskih vrsta.

image
Osječki zoološki vrt
Vlado Kos/Cropix

Drugi je onaj u Osijeku, površinom najveći u Hrvatskoj. Smješten tik uz Dravu, na svojih 12 hektara čuva čak 120 različitih životinjskih vrsta. Možete vidjeti sve - od velikih sisavaca, gmazova, vodozemaca pa sve do sićušne ribice neonke.

U neposrednoj blizini osječkog zoološkog vrta, točnije s druge strane Drave, primijetit ćete neobični mlin. Riječ je o najvećoj vodenici u Hrvatskoj. Njeni mlinovi dio su projekta „Mlinarev put”, odnosno prekogranične turističke rute koja povezuje mjesta, ljude i stare obrte vezane uz mlinarstvo. Ruta se proteže od Osijeka, preko Baranje, pa sve do mađarskih gradova Mohača i Pečuha te Muzeja mlina u Orfu, nedaleko od Pečuha.

image
Vodenica na Dravi
Vlado Kos/Cropix

Nakon životinjske i povijesne edukacije okrjepu možete pronaći u Eden - Emaus resortu. Nakon samo 20 minuta vožnje od Osijeka, između sela Petrijevci i grada Valpova, ući ćete u oazu mira s autohtonom gastronomijom. Ovo mjesto nekoć je bilo prelijepo odmaralište Đakovačke Nadbiskupije s kupalištem i raznim igralištima, a danas je pretvoreno u pravo mjesto za odmor. Puno je malih jezeraca, ribnjaka, a rijeka Karašica je odmah iza drvoreda.

Vukovarsko-srijemska županija – Upoznajte povijest naših predaka

image
Acin salaš
Danijel Soldo/Cropix

Put nastavljamo do najistočnije županije u Hrvatskoj – Vukovarsko - srijemske. Na ovom putovanju valja se nakratko zaustaviti u Acin salašu u Tordincima, nedaleko od Vinkovaca. Ovo pravo šokačko imanje jedno je od ugostiteljskih objekata koje se uključilo u projekt „Okusi Srijema i Slavonije” s ciljem očuvanja tradicionalne slavonske kuhinje. Na imanju Acin salaš možete vidjeti nekadašnje stare stambene objekte poput salaša, ambara, čardaka, đerema, ali i različitih oblika štala. Uz to, možete kušati prava domaća šokačka jela uz čašicu domaće šljivovice, višnjevca, orahovca i ostalih pića. Salaš pruža mogućnosti opuštanja uz jahanje, vožnju kočijom ili kolima, igranje tenisa, odbojke, nogometa ili boća.

image
Muzej vučedolske kulture
Danijel Soldo/Cropix

Prije povratka kući ostala je još jedna postaja. Radi se o jednom od najznačajnijih arheoloških lokacija u Europi i muzeju koji u sebi krije dugu i bogatu povijest ovog kraja – Muzeju vučedolske kulture. Muzej je to kojeg se ne bi postidjela niti jedna svjetska destinacija. Ovaj jedinstveni edukativni hram, smjestio se na 1.200 četvornih metara nadomak Vukovara. Kroz 19 pomno uređenih prostorija posjetitelj će dobiti vjernu, čak i za laike pitko prikazanu rekonstrukciju vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.

image
Muzej vučedolske kulture
Danijel Soldo/Cropix

Saznajte više na Slavonia.Travel.

image
Slavonija Klaster

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:02