Velika ulaganja

U ovoj županiji skoro polovica proračuna ide za razvoj školstva!

U proteklim je godinama u Zagrebačkoj županiji sagrađeno, dograđeno te obnovljeno 60 škola i školskih-sportskih dvorana
Render nove osnovne škole u Luki
 Zagrebačka županija

Djeca iz okolice Luke pokraj Zaprešića već više od 110 godina nastavu pohađaju u istoj zgradi škole. Današnji školarci znanje tako upijaju u istim prostorijama u kojima su nekad sjedili njihovi djedovi i bake, no ove jeseni će stara škola napokon moći objesiti "kopačke o klin". U rujnu će, naime, biti izgrađena nova zgrada osnovne škole vrijedna 17,8 milijuna kuna i stotinjak učenika iz Luke će početak školske godine dočekati u novim, modernim učionicama. Velika novost jest i da će se nastava napokon moći odvijati u jednoj smjeni, što je vijest koju pozdravljaju i profesori te učenici.

- Svi se veselimo izgradnji nove škole! Trenutno smo ograničeni skučenim prostornim gabaritima tako da će nam ubuduće sam način izvedbe nastave biti puno lakši i bolji, čime će djeca dobivati mnogo više iz nastave – kaže Renata Meglić, ravnateljica Osnovne škole Luka, te dodaje da će im se u novoj školi otvoriti i mogućnost organizacije produženog boravka.

image
Radovi na izgradnji Osnovne škole u Luki
Zagrebačka županija

Trenutna zgrada škole broji tek četiri učionice, dok će nova imati čak deset učionica – četiri za razrednu nastavu i šest za predmetnu, s time da će četiri učionice u prizemlju imati i prostor dostupan za nastavu na otvorenom. Dodatne prostorije otvorit će školi priliku da organizira različita županijska natjecanja, priredbe i natjecanja za više učenika, što je pothvat koji u sadašnjoj školi ne mogu ostvariti.

Gradnja dvorane u Klinča Selima

Izgradnja nove škole u Luki samo je dio investicija u školstvo koje je u posljednjih nekoliko godina započela Zagrebačka županija. Naime, u proteklim godinama je sagrađeno, dograđeno i obnovljeno 60 škola i školskih-sportskih dvorana, a trenutno se realiziraju kapitalni projekti u iznosu od 140 milijuna kuna, od čega je 80 milijuna osigurano kreditom, a 60 milijuna kuna osigurava Županija iz vlastitih sredstava.

image
Radovi na izgradnji sportske dvorane u Klinča Selima
Zagrebačka županija

Upravo se u Klinča Selima u ovom trenutku gradi nova školsko-sportska dvorana "teška" 21,5 milijuna kuna s borilištem dimenzija 20x40 metara te gledalištem s 300 fiksnih sjedećih mjesta. Radovi bi trebali završiti do kraja ove godine, a novoj dvorani se posebno veseli više od 430 učenika iz OŠ Klinča Sela koji će dobiti adekvatan prostor za treniranje. Školarci zbog pandemije nastavu tjelesne zdravstvene kulture trenutno izvode na otvorenom, dok su je prije toga održavali u dvije oveće učionice koje su služile kao dvorana. Sada će s novom dvoranom, kaže ravnatelj Ivo Karača, postati prava škola iz 21. stoljeća.

- Jednosmjensku nastavu imamo još od 2016. godine kada smo uselili u novu školu, samo nam je nedostajala adekvatna sportska dvorana kako bi bili otvoreni za organizaciju svih mogućih sportova – kaže Karača te dodaje kako će dvorana u popodnevnim satima, nakon nastave, biti na raspolaganju i ostalim sportskim društvima iz okolice.

Nove investicije

Nisu Luka i Klinča Sela jedina mjesta gdje se intenzivno radi. U Bedenici se gradi nova školsko-sportska dvorana, u Pušći se dograđuje zgrada škole i školska-sportska dvorana, a u Pisarovini se dograđuje škola. Osim toga, uskoro počinje i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu i sportske dvorane u Graberju Ivanečkom s time da procijenjena vrijednost ovih dvaju projekata premašuje 55,6 milijuna kuna.

Iza svih tih investicija stoji Zagrebačka županija, a župan Stjepan Kožić ističe kako iz godine u godinu skrbe o školskim objektima i na taj način podižu standarde u obrazovanju.

- Kako bi omogućila jednake uvjete odrastanja i školovanja za svu djecu bez obzira žive li u gradovima ili manjim općinama, Zagrebačka županija već dugi niz godina izdvaja 40 posto ukupnog županijskog proračuna za potrebe u školstvu. Osim toga, svi ovi projekti rezultirat će povećanom potrebom za radnom snagom, posebno u sektoru građevinarstva, što će u konačnici doprinijeti cjelokupnom razvoju gospodarstva na području Zagrebačke županije i šire - rekao je Kožić.

image
Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, u obilasku radova na izgradnji osnovne škole u Luki
Zagrebačka županija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:55