#MOJAMINUTA

U samo četiri godine iz garaže su osvojili tržišta 50 zemalja: Slučajno smo sklopili posao s Boeingom

Zahvaljujući svojoj inovativnosti u proizvodnji instrumenata u hidrologiji i avioindustriji Geolux rapidno raste. Suosnivači tvrtke zaslužni su za impresivne brojke, a lani su poslovali na šest kontinenata i napravili osam milijuna kuna prihoda
Tomislav Grubeša, suvlasnik tvrtke Geolux
 Freedom Finance

Geolux je zagrebačka tvrtka koja je krenula iz garaže u Samoboru, a osnovna ideja suosnivačima, Tomislavu Grubeši i Nikši Orliću, bila je prodavati uslugu istraživanja i razvoja za razne naručitelje iz cijelog svijeta. Prve zaposlenike angažirali su prije četiri godine i otad kreće strelovit rast Geoluxa, u prosjeku tridesetak posto godišnje. Danas Geolux ima 15 zaposlenih, a lani im je prihod bio oko osam milijuna kuna.

- Kolega Nikša Orlić i ja krenuli smo iz garaže, doslovno u neko naše slobodno vrijeme, nastao je Geolux. Krenulo je iz hobija i zbog dodatne mogućnosti prihoda. Relativno brzo sve se pretvorilo u biznis odnosno u razvoj i prodaju vlastitih proizvoda jer smo počeli proizvoditi radarske senzore i instrumente za mjerenje u hidrologiji i industriji te za standardnu primjenu u securityju, kao što je nadzor terena i kritične infrastrukture. Kad smo započinjali svoju poduzetničku priču, u Hrvatskoj je bila bitno drugačija situacija nego što je to danas, a tu prije svega mislim na dostupnost kapitala i investicijskih fondova za male start-up ove koji, nažalost, tada, nisu bili dovoljno percipirani- kaže Grubeša. Danas da kreću od nule, probali bi pronaći partnera, kako bi imali investiciju koja bi im omogućila da početni rast umjesto pet godina, traje godinu ili dvije, istaknuo je Grubeša.

image
Sasvim slučajno sklopili su posao s Boeingom
Freedom Finance

Na početku njihova poslovanja ideja je bila da reinvestiraju dobit koju su ostvarili ugovorenim poslovima, u rast kompanije. Tvrtka je od samih početaka do danas rasla organski i to isključivo kroz reinvesticiju dobiti u istraživanje i razvoj. Jedna od najzanimljivijih suradnji i projekata na kojima su radili je suradnja s Boeingom, što je jedna od najvećih Geoluxevih referenci.

- Zapravo smo sasvim slučajno sklopili posao s Boeingom i to na sajmu u Južnoj Africi na kojem smo prezentirali instrumente, koji se koriste u hidrologiji. Predstavnik Boeinga upitao nas je možemo li taj instrument prilagoditi za mjerenje vertikalne brzine zrakoplova. Boeingu je to bilo jako interesantno jer su naši instrumenti bili pet puta manji i lakši i imali su značajke koje su njima bila bitne - prisjetio se zagrebački poduzetnik. Dodao je da je tako krenula suradnja sa svjetskim liderom u proizvodnji putničkih zrakoplova, koja traje do danas.

image
Na kineskom su tržištu napravili prvi veliki boom zahvaljujući inovativnoj tehnologiji
Freedom Finance

Prvi veliki proboj na svjetsko tržište Geloux je imao s uređajima koji se koriste u hidrologiji za mjerenje vodostaja i mjerenje protoka pomoću brzine i vodostaja. Na kineskom su tržištu napravili prvi veliki boom zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koju su imali, a dotad se u hidrologiji nije previše koristila. Usprkos koroni i tome što je kinesko tržište privremeno stalo, lani je Geolux poslovao u pedeset zemalja svijeta na šest kontinenata, tako da je njihova hidrološka oprema prisutna gotovo u cijelom svijetu.

- Nama se najbolje pokazalo to što smo reinvestirali u vlastiti razvoj i pronašli nišno tržište. Geolux u niš marketu radi specijalizirane proizvode s dodanom vrijednošću, što je nešto što se u Hrvatskoj može raditi - smatra Grubeša.

S kojim su se izazovima suočili na početku poslovanja i kako su uspjeli osigurati kontinuirani priljev kapitala te ulažu li privatno u dionice, doznajte u sklopu #MyMinute kampanje. Pokrenula ju je Freedom Finance Europe, financijska platforma za trgovanje dionicama:

Sponzorirani sadržaj nastao u partnerstvu s Freedom Finance Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:38