Fascinantan 33-godišnjak

U Zadar dolazi čovjek kojega nije lako dobiti na svoju pozornicu, promijenio je živote milijunima ljudi

Kent C. Dodds je jedan od najpoznatijih govornika u developerskim krugovima, a njegov poslovni put je nevjerojatan
Kent C. Dodds sudjelovao ja na više stotina konferencija
 Kent C. Dodds/kentcdodds.com

Životna misija Kenta C. Doddsa je prenošenje znanja. Podučava otkad zna za sebe, a teško je pronaći jedan trenutak koji mu je odredio život. Još tijekom srednje škole pomagao je prijateljima i držao im radionice u crkvi u svom rodnom gradu. Kada se odlučio za studij tehničkih znanosti, njegova predavanja su se usmjerila na tehnologiju. Korak po korak i dijeljenje znanja mladom Amerikancu postala je svakodnevica koja prati njegov osobni i poslovni put. Između svog prvog predavanja u lokalnoj crkvi i govora kojim će otvoriti Infobip Shift konferenciju u utorak, 7. rujna, u Zadru, Kenta dijele stotine gostovanja na developerskim događanjima diljem svijeta i još više sati snimljenih treninga. Kent C. Dodds jedan je od najpoznatijih govornika u developerskim krugovima i čovjek kojega nije lako dobiti na svoju pozornicu. No, Infobip Shift timu upravo je to uspjelo za jubilarno 10. izdanje vodeće regionalne konferencije u industriji. Zašto je to toliko značajno otkrili smo kroz razgovor s fascinantnim 33-godišnjakom Kentom.

Ugovor o radu na listu iz bilježnice

No, prvo ga trebamo kratko predstaviti. Svoj je prvi stalni posao dobio još tijekom faksa. Bio je zaposlen kao pripravnik i sudjelovao na večernjim mini Hackathonima u uredu koji su trajali oko četiri sata. U četvrtak, 12. rujna 2013. Kent je implementirao rješenje za neintuitivne prečice na tipkovnici unutar jednog od projekata na kojemu je kompanija radila. Nadređeni kolega iste je večeri pozvao CEO-a tvrtke da sam pogleda Kentov rad.

- Rekao sam mu ako mi večeras ponudi posao da ću ga sigurno prihvatiti. Jasno se čulo kolektivno čuđenje u prostoriji – prisjeća se na svom blogu jednog od najhrabrijih trenutaka koji su mu obilježili karijeru. CEO ga je pitao za plaću, napravio privremeni ugovor na istrgnutoj stranici iz bilježnice i potpisao ga. Par mjeseci kasnije, Kent je postao stalni zaposlenik developerske tvrtke i otac po drugi put.

image
Svoj je prvi ugovor o radu potpisao usred noći nakon hackathona
Kent C. Dodds/kentcdodds.com

Ni punih godinu dana kasnije, Kent je imao diplomu s Birgham Young Sveučilišta u Utahi, stalni posao, rastuću obitelj i odmah je zaplivao u nove vode. Prijavio se na platformu za online tečajeve egghead.io, a sam osnivač John Lindquist mu je dostavio svu potrebnu opremu. Predavanja koja drži na egghead.io platformi danas su Kentov najveći izvor prihoda.

Konferencije i open-source projekti

Iste je godine održao i svoj prvi govor na konferenciji. Noć prije gledao je video Bena Orensteina 'Kako pričati s developerima' koji je zauvijek promijenio kako drži svoja predavanja. Među Orensteinovim je ključnim porukama važnost pripreme kako bi bio zanimljiviji od interneta i koliko je značajno iskustvo live kodiranja i demosa, što će posjetitelji Infobip Shifta za par dana i sami vidjeti.

Kent je vrlo brzo dobio novu ponudu za posao, pa nedugo zatim još jednu. Počeo je sve više podučavati, posjećivati i pričati na konferencijama, a nedugo zatim okušao se i u open source projektima ili projektima otvorenog koda. U jednostavnim crtama, radi se o značajnom trendu kolaboracija između developera diljem svijeta koji zajednički razvijaju rješenja za konkretne probleme u developmentu, a nekad i šire primjenjive proizvode.

image
Redovito je kodirao doma tijekom ljetne prakse 2013.
Kent C. Dodds/kentcdodds.com

- Kada radiš na open source projektima jak je osjećaj zajedništva koji dijeliš s drugima na tom istom projektu, ali i sa širom zajednicom koja će možda u našem radu naći neki benefit. S te strane možemo reći da je open source poput digitalnog dobrotvornog rada – pojašnjava mi Kent koji je s rastom primanja postepeno sve više vremena proveo radeći na open source projektima koji su po definiciji neplaćeni.

Na pitanje kako open source može biti optimalan za developere početnike, benefit je po njemu jasan.

- Sve na čemu radimo u open source projektima pravovremeno se ažurira i na raspolaganju ti je da implementiraš u bilo koji drugi projekt koji radiš privatno ili poslovno. Inače bi morao uzeti kod iz nekog prijašnjeg projekta, ažurirati ga sam, prilagođavati i slično. Ono što je mladima možda još bitnije je kvalitetan i besplatan feedback koji neće nigdje drugdje naći. Sve što radimo prolazi kroz provjeru senior developera koji imaju bogato iskustvo i od kojih se može puno naučiti – odgovara.

image
Kent C. Dodds na treningu koji je držao za američku online platformu za prodaju nekretnina
Kent C. Dodds/kentcdodds.com

PayPal pa vlastite vode

Sredinom 2015. dobio je ponudu za prelazak u Facebook, no nije se htio preseliti u Kaliforniju pa je otišao u PayPal, a posao je dogovorio putem Twittera.

- Dok sam bio u PayPalu razvio sam PayPal-scripts što je i dan danas baza svih projekata za nove aplikacije u tvrtki. Veseli me što se usprkos mom odlasku PayPal-scripts nastavio razvijati – poručuje Kent.

Edukator na puno radno vrijeme postao je 2019. godina i to opisuje najvećim korakom te godine. Zbog sigurnih primanja za radionice i tečajeve na egghead.io platformi, usudio se napustiti posao u PayPalu i sasvim se posvetiti podučavanju. Istovremeno je s platformom sklopio dogovor da će oni preuzeti svu logistiku oko njegovih tečajeva, a Kent će ih nastaviti razvijati. Trenutno na egghead.io ima 18 aktivnih tečajeva koji zajedno čine gotovo 20 sati predavanja o software developmentu. Do danas je podučio više desetaka tisuća developera, a njegov je kod promijenio živote milijunima ljudi.

Kao student Kent je digitalizirao kolekcije CD-a i DVD-a i rješavao tehničke probleme konferencijske dvorane fakulteta na kojemu je studirao. Samo deset godina kasnije jedno je od najpoznatijih imena na developerskim konferencijama diljem svijeta, evanđelist open source projekata i odnedavno natjecatelj za odlazak na Mjesec 2023. kao dio dearMoon misije japanskog poduzetnika Yusake Maezawe i Elona Muska. Ali prije svega veliki vjernik u snagu dijeljenja znanja.

- Predavanje mi pomaže da učvrstim vlastito razumijevanje svega što me zanima i što učim. A posebno mi je zadovoljstvo kada pri tome i pomognem nekom savladati nove termine i načine rada – priznaje te dodaje za kraj da je jedna od glavnih lekcija koje je naučio tijekom svog rada, znati prepoznati kada problem to zapravo nije i opredijeliti se za jedan od dva načina kako pristupiti takvim situacijama. Vizualizaciju svojih ideja i njihovu demonstraciju prikazat će tijekom svog predavanja na Infobip Shift konferenciji u utorak, 7. rujna. Na pozornici dvorane Krešimira Ćosića u Zadru otvorit će konferenciju pred gotovo 15.000 online i offline stručnjaka diljem svijeta.


Infobip Shift konferencija održava se pod medijskim pokroviteljstvom Hanza Medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:58