Bolest modernog doba

U zadnjih 10 godina sve više mladih muškaraca oboljelo je od sindroma koji je specifičan za žene u menopauzi

Liječnici sumnjaju da moderne tehnologije utječu na razvoj simptoma, pogotovo pretjerana izloženost ekranima računala i mobitela

Ilustracija
 

 Vojko Bašić/Cropix

Život u 21. stoljeću omogućio nam je brojne ugodnosti u kojima naši preci nisu mogli uživati. Klimatizirane prostorije, kontaktne leće, pristup internetu, pametni telefoni i računala, autoceste i automobili koji nisu više predmet luksuza već sredstvo koje skoro svi mogu priuštiti. Ipak, iza plašta udobnosti razvila se jedna tegoba modernog doba od koje pati više od 340 milijuna ljudi diljem svijeta. Riječ je o bolesti očiju, odnosno sindromu suhog oka.

Prema definiciji Nacionalnog instituta za oči iz 1995. godine, suho oko je poremećaj suznog filma zbog nedostatka suza ili pretjeranog isparavanja, što uzrokuje oštećenje očne površine i povezano je sa simptomima očne nelagode. Ova bolest postoji već dugi niz godina, no u posljednjih deset godina se interes za ovu temu, prema Google trendovima, udvostručio.

Moderni uvjeti života

Razlog za povećano pretraživanje tražilice jest činjenica da bolest više ne bira svoje žrtve. Naime, prijašnjih je godina medicinska literatura u rizičnu skupinu uvrštavala ponajviše žene starije od 50 godina koje su u menopauzi te pacijente s autoimunim bolestima. No, to više nije slučaj jer zbog modernih uvjeta života ovaj sindrom pogađa sve više ljudi, što žena tako i muškaraca. Prije šest godina u SAD-u je provedena studija koja je obuhvatila 1.000 proizvođača preparata za njegu očiju te 1.200 odraslih osoba sa sindromom suhog oka. Čak 92 posto proizvođača sumnja da moderne tehnologije utječu na razvoj bolesti, dok je njih 76 posto primijetilo porast učestalosti simptoma kod pacijenata u dobi od 18 do 34 godine u odnosu na razdoblje prije 10 godina.

Naime, tijekom rada za računalom trepćemo do pet puta rjeđe, što dovodi do smanjenog izlučivanja loja iz žlijezda lojnica koje se nalaze na vjeđama. Upravo je loj, kao neizostavan dio suza, zaslužan za kvalitetu i stabilnost suznog filma. Klimatizirani prostori pritom dodatno utječu na pojačano isparavanje suza, što smanjuje količinu vodenog sloja u suznom filmu.

Glavni simptom ove bolesti jest mutni vid. Primjerice, ako trepnete i vid vam je jasniji, to je snažan pokazatelj da imate suho oko. Ostali simptomi suhog oka su:

  • Osjećaj "pijeska" ili stranog tijela u očima
  • Suzne oči ili pretjerano suzenje
  • Crvenilo i bol u očima
  • Osjetljivost na svjetlost
  • Variranje vidne oštrine
  • Svrbež
image

Simptomi sindroma suhog oka

Poliklinika Bilić Vision

Prema Oxfordskoj klasifikaciji, postoji nekoliko stupnjeva razvoja ove bolesti. Nulta razina je najblaža i može biti uzrokovana blažom iritacijom ili suhim zrakom te najčešće prolazi sama od sebe. U slučaju da osjećaj nelagode u očima traje više dana potrebno je kapati umjetne suze, što označava početak prvog stupnja, odnosno drugog ako stanje traje više tjedana.

Razvitak kronične bolesti

Treći stupanj se smatra početkom kronične bolesti, što znači da se sindrom više ne može izliječiti te da je hitno potrebno potražiti liječničku pomoć. Četvrta razina predstavlja razvijenu kroničnu bolest u kojoj terapije traju duže, ali su i rezultati slabiji. Peti stupanj potrebno je pod svaku cijenu izbjeći jer je ugrožena funkcija vida, no on se rijetko viđa u praksi i može biti posljedica nekih autoimunih bolesti.

Uobičajena praksa tretiranja jest koristiti umjetne suze, no s vremenom i njihov učinak prestaje djelovati i propisane četiri kapi dnevno više nikako nisu dovoljno za normalno funkcioniranje. U tom trenutku potrebno se obratiti stručnjacima za pomoć, iako će mnogi ponuditi tretmane s kratkotrajnim učinkom. Na sreću, postoje i bolje alternative.

Poliklinika Bilić Vision jedina je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja sindrom suhog oka liječi revolucionarnom metodom uz pomoć kombinacije TearCheck dijagnostičke tehnologije i E-eye pulsnog lasera. Ovaj postupak omogućuje uvid u uzrok sindroma što otvara vrata uspješnom liječenju, dok se ostale poznate metode uglavnom baziraju na rješavanju posljedica problema suhog oka i ublažavanju samo trenutnog stanja.

image
Poliklinika Bilić Vision

Analiza suhog oka na vrlo precizan i mjerljiv način moguća je uz najsuvremeniju TearCheck tehnologiju, a liječenjem suhog oka E-eye pulsnim laserom moguće je vratiti suzni film u normalu te omogućiti najbolju vidnu oštrinu za pacijenta. Laser uz pomoć pet bezbolnih svjetlosnih impulsa radi na principu stimuliranja Meibomovih žlijezda u vjeđama, potičući lučenje loja i na taj način stabilizira suzni film. To vraća sastav suza u normalu te poboljšava stanje spojnice i rožnice oka.

Rezultati koji traju tri godine

TearCheck dijagnostička tehnologija pacijentima daje:

  • Detaljnu analizu stanja suznog filma
  • Preciznu dijagnostiku koja omogućuje kvalitetno liječenje
  • Analizu rezultata liječenja suhog oka nakon provedenih tretmana
  • Mogućnost procjene daljnjeg kvalitetnog liječenja sindroma suhog oka

Uz ovu praksu, pacijentu sa suhim okom konačno je omogućeno funkcioniranje bez osjećaja peckanja, svrbeža, osjećaja trepavica ili pijeska u oku te boli. Potrebna su tri do četiri tretmana u određenim razmacima kroz dva do tri mjeseca, a korištenje suza u određenom postotku više nije potrebno.

image
Poliklinika Bilić Vision
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:37