Jedini u Europi

U Zagrebačkoj županiji uzgaja se egzotično voće staro 65 milijuna godina, okus je nevjerojatan

Indijanske banane, ali i brojna druga gastronomska iznenađenja moći će se probati na Danima hrane, 15. i 16. listopada u Boćarskom domu u Zagrebu

Martina i Ivan Šulog

 Boris Kovačev/Cropix

Stara je 65.000.000 godina, preživjela je dinosaure i ledeno doba, ime je dobila po sjevernoameričkim domorocima, sadrži visoki postotak beta karotena, ima više vitamina C od naranče i značajno antioksidacijsko djelovanje zbog čega je nutritivno najbogatija namirnica na svijetu. Premda bi mnogi pomislili da voće impresivnih karakteristika raste samo u Južnoj Americi ili nekim drugim tropskim krajevima, indijanske banane zapravo su nam svima jako dostupne. Ivan Šulog (53), vlasnik OPG-a Šulog d.o.o. ih sadi na našem podneblju – u Gornjoj Bistri i Velikim Zdencima u Zagrebačkoj županiji! Zapravo, jedini u Europi na deset plantaža 11 godina proizvodi tropsko voće za koje puno ljudi u Hrvatskoj niti ne zna da postoji, a uzgoj je, priznaje proizvođač, jednostavniji nego što to misli većina poljoprivrednika.

- Ne postoji jednostavnija biljka. Kad je posadite, oko nje više ništa ne trebate raditi, osim par puta godišnje pokositi travu. Nema prskanja, bolesti te insekata koji je napadaju. Naštetiti joj može tek ekstremna tuča ili mraz - kaže Šulog koji, osim indijanskih banana, na 30 hektara zemlje uzgaja i tamarillo, feijou, surinamsku i mongolsku trešnju, limun travu, avokado, plavi krumpir, physalis, passionfruit, limetu, chayote, babaco, tamarind, cassave, mongolsku borovnicu, sibirski limun, goji kiwano i još otprilike 100 drugih vrsta tropskog voća.

image

Ivan Šulog iz Donje Bistre

Nikola Vilić/Cropix

Upravo zahvaljujući navedenim egzotičnim kulturama Šulog, po struci inženjer elektrotehnike i magistar prometa, s pravom nosi titulu kralja egzota.

Njegove sadnice indijanske banane se proizvode inovativnom tehnologijom i daju urod dvije godine nakon što se stave u zemlju. Plod se može jesti sirov te također koristiti za izradu pekmeza, kolača, sladoleda, likera, rakija i sličnih delikatesa. Na pitanje kakvog su okusa, Šulug ima samo riječi hvale.

- Kao da jedete super kremu od banane, manga, avokada i ananasa. Jedinstvenog je okusa, no nažalost rijetko tko razumije potencijal ovog egzotičnog voća zbog čega se ne može pronaći na policama trgovačkih lanaca – rekao je Šulog te nadodao kako se njegove tropske poslastice mogu nabaviti u manjim voćarnama diljem Hrvatske, po sajmovima ili na raznim manifestacijama. Jedna od njih je i Dani hrane i tradicijskih proizvoda koja će se održati u subotu i nedjelju, 15. i 16. listopada 2022. godine u Zagrebu u balonu Boćarskog doma na Prisavlju. Sajam po 19. put zajednički organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a na ovogodišnjem izdanju će sudjelovati oko 100 izlagača koji će posjetiteljima na kušanje i prodaju ponuditi razne kvalitetne proizvode.

image

Indijanska banana

Zagrebačka županija

Među mnogim štandovima posjetitelji će moći naći i indijanske banane, Jack fruit, Hala fruit, mangosteen, Ramburtan, Cassava, Yam, Plantein banane, passionfruit, Nashi kruške, zagorske žižule, mlade kokosove orahe, liči, papayu, mango, avokado, grašak šećerac, čičoku, ljutiku, plavi krumpir, ukrasne tikve, narančastu i ljubičastu cvjetaču, mini lubenice, limun travu, limetu te još mnogo gastronomskih iznenađenja iz proizvodnje OPG Šulog d.o.o.

Pripreme u tijeku

Pripreme za predstavljanje svojih proizvoda na štandu već su počele, a poljoprivrednik je ispričao kako to izgleda u njihovom OPG-u.

- Za nas su Dani hrane i tradicijskih proizvoda značajan događaj pa se pripremamo i do 14 dana ranije. Ponudit ćemo gotovo sve svoje proizvode, a naše voće će se moći nabaviti od dvije do 170 kuna po kilogramu. Naravno, posjetitelji će moći također kušati naše kulture pa pozivam sve ljubitelje domaćeg uzgaja da dođu i iznenade svoja nepca neobičnim, a opet čarobnim okusima iz našeg uzgoja – kaže predstavnik štanda OPG Šulog d.o.o.

I na štandu OPG Nikolina Varga, na kojem se inače proizvodi raznovrsno sezonsko povrće u tunelima na 4.000 kvadrata, moći ćete kušati vrhunske proizvode, malo manje egzotične, ali zato izrađene na tradicionalan način.

image

OPG Nikolina Varga

Zagrebačka županija

Ondje će vas dočekati dobro raspoložena Nikolina Varga (39) koja u Bratini kod Pisarovine u Zagrebačkoj županiji trenutačno marljivo bere paprike, rajčice, patlidžane, feferone te spretno izrađuje ajvare, džemove, ljute umake i zimnice koje će ljubiteljima domaćeg predstaviti u balonu Boćarskog doma.

- Na Danima hrane i tradicionalnih proizvoda predstavit ćemo oko 40 artikala bez umjetnih aroma, boja i konzervansa. Jedan dio povrća već prerađujemo, tako da posjetitelji mogu očekivati tek izrađene namirnice – rekla je Varga, po struci trgovkinja, koja se od 2016. profesionalno bavi obiteljskom poljoprivredom.

Njegovanje domaćeg

Uz domaći ajvar odlično pristaje i ukusni sir koji će vas svojim mirisom sigurno primamiti do štanda Romine Zadravec (43) iz obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva istog imena koji dijeli sa sestrom Melitom Jadanec Čuturom. Njih dvije, zajedno s ostalim članovima obitelji, proizvode hranu za stoku, obrađuju 30 hektara poljoprivrednih površina, u staji muzu 24 krave te od 300 litara mlijeka, koliko ga dnevno dobiju, izrađuju vrhunsko vrhnje i razne sireve.

- Tajni sastojak kvalitetnog vrhnja i sira je svakako domaće mlijeko koje ne sadrži aditive i konzervanse. Na našem OPG-u proizvodimo 17 mliječnih proizvoda, od jogurta, škripavca, sušene prgice, skute, polutvrdih, svježih i kuhanih sireva do mlijeka – rekla je Zadravec te dodala kako su svježi sir i vrhnje najtraženiji te su izrađeni po tradicionalnoj tehnici kakvu su prakticirale njene mama i baka.

image

Romina Zadravec

Dražen Kopac

Njihove specijalitete, među njima i vrhunski kuhani sir koji je 2014. godine na austrijskom natjecanju za najbolji kuhani sir osvojio zlatnu medalju, možete kušati u obiteljskoj sirani Kusanovec, u mjestu istog imena koje se nalazi nedaleko od Dugog Sela u Zagrebačkoj županiji. No, bit će također dostupni na Danima hrane i tradicionalnih proizvoda za koje se obitelj Zadravec priprema u punom jeku.

- Na sajmu ćemo predstaviti sve naše najbolje proizvode, a jedina stvar koja neće biti pozicionirana na štandu je mlijeko zbog brze kvarljivost. Svježi, polutvrdi, tvrdi, sa začinima sir, kao i vrhnje, jogurt te maslac ćemo transportirati pomoću pokretnog frižidera, tako da osiguramo stopostotnu svježinu. Cijene proizvoda će se kretati između 40 i 75 kuna – objasnila je vlasnica OPG-a te dodala kako je njihov škripavac posebno ukusan kad se nariba na domaću pizzu, kuhani sir kad se peče na roštilju, a tvrdi i polutvrdi sir kad se servira uz kvalitetno vino.

Kvalitetna vina

Upravo se vino finih voćnih aroma najbolje stapa sa zlatnom delikatesom intenzivnog mirisa, a takvo će biti dostupno na štandu OPG Gregorić iz Jastrebarskog u Zagrebačkoj županiji. Željko Gregorić (56) nestrpljivo čeka da posjetitelji degustiraju njegove nadasve slasne sorte vina poput plešivice, rajnskog rizlinga, graševine, pinota sivog i pjenušaca koje uzgaja od 2010. godine. Tada je, kaže, odlučio napustiti zanimanje diplomiranog inženjera pa se zajedno sa suprugom poljoprivrednom tehničarkom Snježanom (50) te svojim ocem vinogradarom i vinarom Jankom (80), potpuno posvetio proizvodnji grožđa i vina.

- Roditelji su još od kasnih 90-ih godina vlasnici OPG-a pa me život sasvim prirodno odveo u poljoprivredu i proizvodnju vina. U sklopu obiteljske kuće imamo vinariju te raspolažemo vinogradom od tri i pol hektara, a obitelj sve radi sama – ističe Željko Gregorić.

image

Vino Portugizac

Zagrebačka županija

Graševina je u njihovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nositelj bijelog vina, a Portugizac, na kojeg su ponajviše posebni, crne sorte. Vino je atraktivne crveno ljubičaste boje s plavičastim odsjajem, finih voćnih aroma te je vrlo pitko. Najbolje se slaže sa sezonskim namirnicama i jelima poput bunceka, kiselog zelja, krvavica, patke te vrućim kestenima, a krasit će štand OPG-a Gregorić na Danima hrane i tradicionalnih proizvoda.

- Portugizac se stoljećima proizvodi u našem kraju, a ovaj sajam će poslužiti kao svojevrsna premijera na kojoj ćemo i Zagrepčanima predstaviti najbolje od crvenog vina – objašnjava vlasnik OPG-a te nastavlja kako kušači mogu očekivati lagani okus svježine s notama kiseline koja pecka nepca, a ako se odluče na kupnju, za njega trebaju izdvojiti 25 kuna po litri.

Posjetitelje na Danima hrane i tradicionalnih proizvoda 15. i 16. listopada ove godine u Boćarskom domu uistinu čeka pravi gastronomski užitak jer će sajam biti obogaćen vinima, voćem, povrćem, medom, sirevima, suhomesnatim namirnicama, kruhom, kolačima, tjesteninom, ljekovitim te začinskim biljem, cvijećem i mnoštvom drugih proizvoda kvalitetnih izlagača.

Najbolje od svega je što se ulaz za posjetitelje ne naplaćuje, sudjelovanje za izlagače je besplatno, a uz sve to, na sajmu će sudjelovati i mnogi stručnjaci koji će svim znatiželjnim posjetiteljima dijeliti korisne savjete iz područja proizvodnje te uzgoja različitih poljoprivrednih kultura.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26