Okolica Zagreba

Ugostiteljski obrt iz Demerja u jeku krize uštedio 80 posto na struji zahvaljujući vrijednoj investiciji

- Ova odluka je bila najbolja koju sam mogao donijeti, pogotovo u današnjem vremenu - kaže Domagoj Tomislav Miholić, vlasnik kleti Cinkuš

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Proteklih godina, a posebice nakon pandemije koronavirusa i brojnih previranja na geopolitičkoj sceni, dostupnost i cijena energenata nužnih za rad te cijeli niz faktora u poslovanju ugostitelja uvelike su se promijenili. U jeku ekološke i energetske krize održivost i zeleno poslovanje postali su imperativ, a suvremena tehnička rješenja temeljena na solarnoj energiji sve više se ističu kao logično, ali i održivo rješenje.

S vjerom u bolje sutra, jedan hrabri vlasnik restorana odlučio se na inovativno rješenje koje ne samo da smanjuje troškove energije, već također značajno doprinosi i zaštiti okoliša. Domagoj Tomislav Miholić (52), vlasnik kleti Cinkuš iz pitoresknog Demerja u okolici Zagreba, podijelio je s nama svoje iskustvo ugradnje solarnih panela kao održivog i profitabilnog energetskog rješenja za tvrtke i ugostitelje.

image

Klet Cinkuš

Tvrtka Energycom

- Računi za struju su sve veći, a energetska kriza je stvarnost s kojom se svi moramo suočiti. Upravo zbog toga sam odlučio uložiti u vlastitu solarnu elektranu i smanjiti račune za električnu energiju za čak 80 posto. Mnogo sam čitao i informirao se te zaključio da su solarne elektrane najisplativiji oblik energije za moje potrebe. Osim toga, vodim ugostiteljski obrt koji je u prirodi, okružen zelenilom. Takvo bi trebalo biti i moje poslovanje - smatra Miholić, vlasnik ugostiteljskog objekta Cinkuš.

Održivo rješenje

Solarni paneli osim što omogućavaju značajnu razinu uštede i doprinose očuvanju okoliša korištenjem obnovljive sunčeve energije, solarni paneli kao suvremeno energetsko rješenje sa sobom donose i neke dodatne specifične koristi kao što je na primjer suvremeniji i personalniji način kontroliranja i praćenja potrošnje energije putem digitalnih uređaja koje svakodnevno koristimo.

image

Ustupljena fotografija

Tvrtka Energycom

- Specifične koristi su definitivno niži računi, ali i planiranje troškova. Mogu pratiti rad elektrane putem mobilne aplikacije, u svakom trenutku mogu vidjeti koliko je elektrana proizvela energije, a koliko je trošim. Na taj način mogu i donekle planirati koliki će mi biti računi za struju taj mjesec. Putem aplikacije kojom planiram potrošnju, vidim u svakom trenutku što se događa s mojom elektranom. Nisam smanjio potrošnju električne energije, samo sam je sam proizveo – ističe Miholić.

Uz značajne dugoročne financijske prednosti, solarni paneli pridonose i očuvanju prirode, ali i šalju poruku gostima kako se radi o ugostiteljskom objektu koji brine za okoliš.

- Gosti vide panele izdaleka, katkad me pitaju da li sam zadovoljan investicijom i razmišljaju i sami o istoj. Pitaju da li mogu proizvesti dovoljno energije za svoje potrebe. Svakako mislim da je dobar početak razgovora za sve one koji razmišljaju o tome – kazao je vlasnik kleti.

Važan saveznik

Jedan od ključnih faktora koji su mu pomogli u ostvarivanju ovog projekta bila je tvrtka Energycom d.o.o. iz Zagreba i njihov partner SolarEdge Technologies. Uz njihovu podršku Miholić je uspio prevladati izazove s kojima se susreo i ostvariti značajne uštede.

Iako solarni paneli predstavljaju univerzalno rješenje za održiviju i jeftiniju potrošnju električne energije, svaki objekt je u pravilu specifičan pa zahtijeva individualan pristup. Mnogi korisnici se suočavaju s izazovima poput kosih krovova, prisutnosti drugih objekata ili drveća koje zaklanja sunčevu svjetlost, što otežava instalaciju solarnih panela ili smanjuje njihovu efikasnost. Međutim, tvrtka Energycom specijalizirala se za rješavanje ovakvih problema i tvrdi da nijedan krov nije nepremostiva prepreka uz pravu tehnologiju.

image

Ustupljena fotografija

Tvrtka Energycom

- U Hrvatskoj postoji mnogo različitih vrsta krovova, a mnogi su okruženi drvećem ili drugim visokim objektima koji mogu utjecati na dostupnost i efikasnost solarnih rješenje. Zato smo se udružili s tvrtkom SolarEdge Technologies koja je specijalizirana za rješavanje ovakvih izazova. Zahvaljujući njihovom jedinstvenom sustavu optimizatora, mi iskorištavamo puni potencijal svakog solarnog panela i pomažemo ljudima koji se suočavaju s ovakvim problemima - istaknuo je Nenad Šarančić, direktor tvrtke Energycom.

Miholić ističe kako je prvobitno bio zabrinut zbog visokih početnih ulaganja i vremena povrata uloženog novca. No, očekivani povrat investicije za ovakav tip solarnih elektrana je šest godina, što je iznimno povoljno i brzo. Hrvatska kao zemlja s velikim brojem sunčanih dana godišnje ima izvanredan solarni potencijal, što čini ovu tehnologiju privlačnom opcijom za tvrtke, ugostitelje, ali i privatne korisnike. Za mnoge ugradnja solarne elektrane može biti velika investicija, ali postoje razni poticaji koji mogu pomoći u financiranju projekta. Uz već postojeće državne poticaje za okretanje poslovanja prema većoj održivosti, Energycom je odlučio pružiti podršku korisnicima i nudi popust od 300 eura za sve koji se odluče surađivati s njima na izgradnji vlastite solarne elektrane u promotivnom periodu. Također, ugradnja i servisiranje solarnih panela iznimno je brz proces, pa vlasnici ugostiteljskih objekata ne moraju brinuti kako će ugradnja panela usporiti njihovo dnevno poslovanje.

- Instalateri su bili ljubazni i uredni, postavili cijelu elektranu u roku od 48 sati, nakon inicijalnih dogovora i prikupa cijele dokumentacije. Održavanje se radi samo. Ako primijetim na aplikaciji da nešto nije u redu, kontaktiram Energycom i sve se odmah riješi, no dosad nije bilo poteškoća - zadovoljno pojašnjava Miholić.

Tehnologija budućnosti dostupna danas

Ovaj primjer pokazuje kako vlastita solarna elektrana može biti održivo rješenje za smanjenje troškova energije u ugostiteljskom sektoru.

- Moj savjet je – informirajte se i investirajte! Svaki objekt je drugačiji, svaki krov je drugačiji, definitivno trebate dobru tvrtku s kojom ćete ući u taj projekt. Nama je Energycom dao sve potrebne informacije i savjete te se upravo tako i pokazalo kako su rekli. Investicija je visoka, ali povrat je stvaran, ako radite s dobrim saveznikom. Ova odluka je bila najbolja koju sam mogao donijeti, pogotovo u današnjem vremenu. Jedva čekam da prođe još nekoliko godina kako bih mogao potvrditi sve financijske i ekološke prednosti koje donosi solarna energija – zaključio je vlasnik kleti Cinkuš.

Za sve one koji žele saznati kakve su mogućnosti ugradnje solarnih panela na njihove objekte te kakvu potencijalnu uštedu mogu ostvariti, tvrtka Energycom omogućila je i web kalkulator uz koji uz svega par jednostavnih koraka možete dobiti prvu procjenu uštede. Kalkulatoru možete pristupiti putem poveznice.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studia Hanza Medije i tvrtki Energycom i Solaredge Technologies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:48