Odlični projekti

Ulaganjem do velikih ušteda: kako su domovi zdravlja uspjeli uštedjeti do 30 posto na računima i uložiti ih u bolju skrb

Zagrebačka županija energetski je obnovila domove zdravlja u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću što je rezultiralo manjim izdvajanjima za plin i struju
Dom zdravlja u Jastrebarskom
 Zagrebačka županija

Zagrebačka županija u posljednje je dvije godine energetski obnovila tri ispostave Doma zdravlja - u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću. U sva tri zdravstvena objekta je izrađena 15 centimetara debela toplinska ovojnica vanjskih zidova te je toplinski izoliran strop prema tavanu. Nadalje, ugrađene su dizalice topline zrak-voda, ugrađeni su elektronički termostatski ventili, a stara rasvjeta je zamijenjena novom LED rasvjetom. Ovi zahvati “teški” 10,3 milijuna kuna povećali su udobnost boravka u zgradi za pacijente i zdravstvene radnike, no isto tako su i osjetno smanjili račune za energente. Ova druga stavka posebno je važna jer su uštede ostvarene na računima za struju i plin omogućile da se unaprijede zdravstvene usluge za više od 320.000 stanovnika Zagrebačke županije.

- Sa sigurnošću možemo zaključiti da smo kroz ulaganja u energetsku obnovu u spomenute tri Ispostave Doma zdravlja (Jastrebarsko, Vrbovec i Zaprešić) ostvarili uštedu koja se kreće između 20 do 30 posto. Konkretne brojke zavise od godine do godine, oštrije ili slabije zime, kao i o vrsti klimatskog podneblja u kojemu se nalazi pojedina Ispostava Dom zdravlja – kaže dr. Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije, krovne organizacije koja upravlja svim domovima zdravlja u regiji.

image
Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije
Zagrebačka županija

Primjerice, energetskom obnovom Doma zdravlja u Vrbovcu predviđena je godišnja ušteda na grijanju od 59,8 posto, a na energiji za rasvjetu od 54,2 posto. Prema tome, ušteda godišnje primarne energije treba biti 75,9 posto, dok će se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za 81,2 posto.

Radiološki uređaj

Ušteđena sredstva su, ističe Bergman, uložili te i dalje namjeravaju ulagati u nabavku novih radioloških uređaja, uređaja za hematološko-laboratorijsku dijagnostiku, stomatoloških stolica te kupnju automobila za potrebe patronažnih sestara, kućne njege i palijative. Sve to, navodi ravnatelj, čine kako bi omogućili što bolji i viši standard zdravstvene zaštite prema pacijentima s područja Zagrebačke županije.

Prema tome, važno je naglasiti kako energetska obnova zdravstvenih objekata može imati uvelike uštede koje se kasnije odražavaju na samu kvalitetu i dostupnost medicinskih usluga. Uz to, projekti obnove se mogu provesti uz sufinanciranje iz europskih i državnih fondova. Naime, ukupna vrijednost energetske obnove za domove zdravlja u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću iznosi 10,3 milijuna kuna, od čega je iz europskih fondova odobreno bespovratnih 4,78 milijuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata 1,1 milijun kuna. Preostalih 4,45 milijuna kuna osigurano je u proračunu Županije.

Tri nova projekta

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, istaknuo je kako su energetskom obnovom polučili višestruke dobre rezultate po pitanju zdravstvene skrbi, ali i zaštite okoliša.

- Znatno smo poboljšali energetsku učinkovitost zgrada domova zdravlja što će se reflektirati s jedne strane na uštedu za troškove energenata, a s druge strane na zaštitu okoliša i na kraju ono što nam je izuzetno bitno na kvalitetu boravka djelatnika doma zdravlja i svih pacijenata koji svakodnevno dolaze – rekao je župan Kožić, naglasivši da Županija sprema još tri projekta za obnovu domova zdravlja u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. Prema tome, može se očekivati da će s novim uštedama stići i nova ulaganja u zdravstvene usluge za žitelje Zagrebačke županije.

image
Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije
Zagrebačka županija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:12