JAČI OD KRIZE

Unatoč pandemiji u ovoj županiji raste zaposlenost i to sve zahvaljujući ovim mjerama pomoći

U kriznoj 2020. godini Zagrebačka županija bilježi 1.500 zaposlenih više nego godinu ranije
 Dražen Kopač

Financijske potpore često znaju biti ogromna prevaga u transformaciji i poboljšanju poslovanja poduzetnika. To dobro zna Ivan Leščić iz Preseke kraj Vrbovca, vlasnik Liktina - obrta za proizvodnju i usluge metala, gume te plastike. On je prije dvije godine ostvario pravo na županijsku potporu za poticanje razvoja poduzetništva u iznosu od 60 tisuća kuna i pomoću nje unaprijedio poslovanje.

- Sredstva sam utrošio za nabavu visokosofisticirane opreme zahvaljujući kojoj nam je obujam proizvodnje povećan za 15 posto, zaposlili smo dva nova zaposlenika te je i prodaja porasla za 10 posto - kaže Leščić.

image
Ivan Leščić, vlasnik obrta Liktin
Zagrebačka županija

Sličnu priču ima i Zdravko Sohora, vlasnik obiteljskog obrta za proizvodnju i ugostiteljstvo Hidrospoj iz Vrbovca, koji je isto tako iskoristio pomoć županijskih potpora. Njegov obrt se bavi proizvodnjom i servisom hidrauličkih cilindara i instalacija, a potpore je uložio u suvremene strojeve te modernizaciju i opremanje motela kojim se želi nametnuti kao poželjna destinacija za boravak i noćenje u Zagrebačkoj županiji.

Spas od stečaja

Ovo su samo dva primjera poduzetnika koji su prijašnjih godina uz pomoć financijskih potpora unaprijedili svoj posao te postali dodatno konkurentni na tržištu. Ipak, od izbijanja pandemije koronavirusa potpore su poprimile jednu drugu svrhu – spas poduzeća od stečaja. Naime, svaki četvrti hrvatski poduzetnik očekuje stečaj ako se kriza nastavi, a njih polovica ističe da će morati staviti ključ u bravu ako im se prihodi smanje 10 do 30 posto. Ovo je jedan od glavnih zaključaka istraživanja kojeg su krajem prošle godine proveli Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i konzultantska kuća Best Advisory na temu utjecaja pandemije na mikro, male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj. Spomenuta studija pokazala je ujedno da pandemija ima golem utjecaj na smanjenje prihoda gotovo polovice poduzetnika u zemlji te da čak 43 posto anketiranih poslodavaca ima problema s financiranjem plaća zaposlenika.

image
Dražen Kopač

Ovi podaci otkrivaju tešku situaciju hrvatskih poduzetnika koji se od ožujka prošle godine nose s brojnim izazovima kako bi održali i prilagodili svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu. Upravo zato su danas potpore poprimile novu dimenziju pomoći koja može biti prevaga za nastavak poslovanja brojnih poduzetnika. To su već ranije prepoznali u Zagrebačkoj županiji koja kontinuirano raspisuje višemilijunske natječaje za pomoć poduzetnicima. Posljednji među njima objavljen je 8. ožujka i kroz njega Županija dijeli 7 milijuna kuna bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima te poduzetnicima početnicima s ciljem jačanja konkurentnosti.

Potpore za poduzetnike

- U gospodarski najizazovnijoj godini podržali smo naše poduzetnike s rekordnim iznosom bespovratnih potpora, a uz njih čvrsto stojimo i dalje. Ove godine na natječaj se ponovno mogu prijaviti i poduzetnici početnici, a obzirom da je određeni dio poslovnih subjekata i dalje zbog pandemije zatvoren raspisali smo i natječaj za COVID potpore - rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši kako ohrabruje podatak o broju zaposlenih koji je u kriznoj 2020. godini bio za 1.500 veći u odnosu na prethodnu godinu.

image
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u obilasku poduzetnika
Zagrebačka županija

Bespovratna sredstva iz spomenutog natječaja dodjeljivat će se u maksimalnom iznosu do 100.000 kuna za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40.000 kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica, web shopa te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti. Važno je napomenuti kako se potpora odobrava samo za jednu vrstu namjene, a postotak s kojim Županija sufinancira projekte je do 40 posto ukupnog iznosa. Poduzetnici početnici, s druge strane, mogu računati na sufinanciranje 75 posto prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos potpore iznosi do 15.000 kuna. Natječaj je otvoren do 1. travnja 2021. godine.

Pomoć za ugostitelje

Uz ovaj natječaj, Zagrebačka županija dodijelit će još i dodatnih 2 milijuna kuna COVID potpora ugostiteljskim i sportskim objektima kojima je djelatnost bila potpuno ili djelomično obustavljena odlukom Stožera u razdoblju od 27. studenoga 2020. godine.Visina jednokratne bespovratne potpore varira od 5.000 kuna do 15.000 kuna ovisno o broju djelatnika koju je mikropoduzetnik imao u veljači ove godine, a mogu se koristiti za najam prostora, troškove telekomunikacija, komunalne troškove, knjigovodstvene usluge, podmirenje financijskih obveza za nabavljenu opremu itd. Na javni poziv mogu se javiti mikro subjekti malog gospodarstva s manje od 10 zaposlenih koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije te koji imaju poslovanje na području Zagrebačke županije i susjednim županijama, a koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu. Javni poziv je otvoren do 12. travnja 2021. godine.

Detalji o natječajima i javnom pozivu dostupni su na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 05:08