Odlične ideje

Upravo je ovaj citrus ključ snažnog imuniteta, donosimo vam tri recepta uz koje ga nećete moći prestati jesti

Mandarine su najbolji izvor vitamina A koji je ključan za dobar vid, normalan razvoj i rast te pogotovo za jak imunitet

Biskvit s mandarinama

 Neja Markičević/Cropix

Mandarine, naranče, limuni i grejp iznimno su zdravi – puni su vlakana i vitamina i važan su sezonski odabir kada nam je jačanje imuniteta prioritet. Na svu sreću, priroda nam ih servira baš kad su nam najpotrebniji. Ono što, međutim, rijetko tko zna je da se citrusi međusobno razlikuju i svaki ima neku prednost pred drugima. Svi posjeduju visoke koncentracije nutrijenata koji su ključni u borbi protiv srčanih oboljenja, dijabetesa pa čak i malignih tumora, no ključne za vaš imunitet su upravo mandarine.

Mandarine su najbolji izvor vitamina A, pune su beta karotena i beta kriptoksantina koji im daju boju i prepoznatljiv okus. Naše ih tijelo pretvara u vitamin A koji je ključan za dobar vid, normalan razvoj i rast te pogotovo za jak imunitet. Vitamin A pripada grupi antiinflamacijskih vitamina koji reguliraju imunološke reakcije našeg organizma. Studije su pokazale da je dragocjen dodatak terapiji za liječenje različitih infekcija.

image

Berba mandarina u Dolini Neretve.

Denis Jerkovic/Cropix

Bogat su izvor topljivih vlakana koja se pretvaraju u gel u probavnom traktu. Time privlače vodu i olakšavaju probavne probleme. Netopljivih vlakana imaju više od prosječne voćke koje su važne za čišćenje probave. Oba su tipa vlakana povezana sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti i značajnim gubitkom težine.

Neizostavan je i vitamin C koji pronalazimo u svim citrusima, a važan je kako za imunitet tako i za njegu kože. Vitamin C direktno smanjuje oksidativni stres u stanicama i time promiče jače imunološke reakcije, dok za kožu promiče brži oporavak stanica. Vitamin C zna biti toliko važan za oporavak tkiva da jednokratni visoki unos vitamina C može ubrzati zacjeljivanje vanjskih rana.

Citrusi generalno povećavaju razine citrata u urinu koji je povezan s manjim rizikom od bubrežnih oboljenja, pogotovo kamena i pijeska u bubrezima. U prevenciji urinarnih tegoba pomaže i kalij kojime su mandarine pune. Kalij smanjuje krvni tlak, zadržavanje vode, štiti nas od srčanih udara te prevenira osteoporozu i stvaranje naslaga u bubrezima.

image

Berba mandarina u Dolini Neretve.

Denis Jerkovic/Cropix

Svi ovi benefiti i njih mnogo više krije se u našim domaćim mandarinama koje rastu u krugu do 500 kilometra od našeg doma. Neretvanska mandarina jedna je od najprepoznatljivijih voćaka naše regije, a od 2014. i službeno certificirana kao hrvatski autohtoni brend. Pripada grupi sorti Unshiu - Satsuma, a primjer je najsjevernijeg uzgoja tih sorti u Europi. Posebna je upravo radi lokaliteta na kojemu se uzgaja koji je jedinstven u regiji i šire. Dolina Neretve nalazi se na području sudara mora i rijeke, krša i nizine, a sve pod blagom mediteranskom klimom. Osobitost neretvanske mandarine u odnosu na ostalo potvrdile su i analize Prehrambeno-tehnološkog fakulteta koji je utvrdio natprosječne razine beta karotena i beta kriptoksantina.

Baš svaka mandarina na policama Kauflandovih trgovina diljem Hrvatske upravo je iz doline Neretve. Niti jednu nisu uvezli, već su od domaćih dobavljača otkupili više od 1000 tona mandarina. To je ukupno 60 kamiona koji su opskrbili sve trgovine kako bi građani u svakom kutu države imali priliku jesti domaće mandarine. Pridružile su im se i trgovine u Češkoj i Slovačkoj s još 50 kamiona iz doline Neretve kako bi i naši susjedi mogli uživati u mandarinama vrhunske kvalitete.

Vrhunske domaće mandarine potražite u Kaufland trgovinama do 15. prosinca. A kako mandarine ne bi uvijek jeli samostalno, donosimo vam tri neodoljiva recepta u kojima imaju glavnu ulogu:

image

Biskvit s mandarinama

Neja Markičević/Cropix

Biskvit kolač od mandarina: brzi i jednostavni kolač za lijeno popodne

Sastojci:

1 kg domaćih mandarina

2 žlice smeđeg šećera

2 žlice maslaca

6 jaja

8 žlica glatkog brašna

4 žlice bijelog šećera

5 žlica ulja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje sa svih strana. Nekoliko mandarina izrežite na ploške. Mikserom umutite jaja i bijeli šećer. Dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, kardamom i naribanu tonku. Nastavite miksati dok se smjesa u potpunosti ne poveže. Na laganoj vatri zagrijte smeđi šećer s maslacem. Kad se šećer u potpunosti otopi u maslacu, nastalu smjesu izlijte u kalup za kolač. Na nju poredajte ploške mandarine. Sve prelijte biskvit smjesom. Pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 45 minuta odnosno dok vam nož zaboden u središte kolača ne izađe čist.

image

Kuglof s mandarinama

Kuglof s mandarinama: blagdanski klasik s twistom

Sastojci:

5 mandarina

400 g oštrog brašna

300 g šećera

3 jaja

1 žličica arome vanilije

1 prašak za pecivo

1 dcl ulja

korica 1 limuna i 1 mandarine

100 g šećera u prahu

pola šalice soka od mandarine

Priprema:

Jaja sa šećerom izradite pjenasto. Miješajte srednjom brzinom oko 4 - 5 minuta sve dok ne postignete volumen. Dodajte prašak za pecivo, vanilin šećere i ulje. Miješajte neprekidno. Mandarinama skinite koru i narežite ih na kriške. Izradite ih potpuno u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte to smjesi za biskvit i kratko izmiješajte mikserom. Dodajte brašno i dobro promiješajte. Na kraju, naribajte koricu limuna i mandarine te ručno sve dobro promiješajte.

Kalup za kuglof dobro premažite s maslacem. Dodajte malo oštrog brašna i protresite kalup. Gotovu smjesu ulijte u kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °c stupnjeva oko 40 minuta. Pečen biskvit ostavite u kalupu da se ohladi, te ga pokrijte krpom. Kada se kuglof ohladi, izvadite ga na stalak za tortu.

U manjoj posudici izmiješajte šećer u prahu s ocijeđenim sokom od mandarine. Trebate postići gustu smjesu s kojom ćete preliti gornji dio kalupa. Dekorirajte kuglof po želji!

image

Čokoladni mousse s mandarinama

Mousse od čokolade i mandarina: savršeni novi desert za božićni ručak

Sastojci:

300 ml slatkog vrhnja

150 g šećera

1 bjelanjak

100 g tamne čokolade (barem 70% kakaa)

1 žlica soka od mandarine

Naribana korica 2 mandarine

Sok 2 mandarine

Priprema:

Manji lončić namjestite za kuhanje na pari i u njega ulijte pola slatkog vrhnja. Kada vrhnje zavrije, raskomadanu tamnu čokoladu polako ubacujte u vrhnje uz konstantno miješanje do homogene smjese. Umiješajte naribanu koricu, lončić odložite sa strane i ostavite da se ohladi do sobne temperature. U međuvremenu ostatak vrhnja i sok od mandarina izmiješajte u posebnoj posudi dok ne nastane šlag s čvrstim vrhovima. Ostavite sa strane, poželjno je na hladnije mjesto ili u hladnjak.

U trećoj zdjeli istucite bjelanjak i šećer dodajući ga žlicu po žlicu. Trećinu po trećinu dodajte u čokoladu. Potom isto učinite s ohlađenim vrhnjem. Mousse podijelite u posudice za serviranje i ohladite prije posluživanja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Kauflandom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:04