Odličan za uštedu

Vaša tvrtka previše troši na struju? Genijalan izum mladih znanstvenika može vam smanjiti račune

Kroz sveobuhvatan sustav za kontrolu električne energije, svaka tvrtka, ali i kućanstvo može mjeriti potrošnju i pratiti napredak
 Darko Mareš

Kad vam netko spomene znanstvenika, što vam prvo pada na pamet? Zamišljamo ih kao stručnjake koji neumorno rade u laboratoriju, istražuju kemijske spojeve ili pak otkrivaju tajne svemira na nekom institutu. Sve to djeluje nam dosta apstraktno, a neke od predrasuda prema znanstvenicima su, prema odgovorima na Quori, da su hladni, introverti, bez socijalnih vještina i samo su koncentrirani na svoja istraživanja.

No, to je daleko od istine. Suprotno uvriježenom mišljenju, znanstvenici često osmišljavaju projekte „van laboratorija“, odnosno one koji su od velikog značaja za javnost i industriju. Odlični primjeri su Larry Page i Sergey Brin. Ovi računalni stručnjaci osnovali su kompaniju Google koja je promijenila način na koji dolazimo do informacija, kao i James Hutchinson, doktor kemije i osnivač kompanije KiwiNet za jačanje komercijalizacije javno financiranih istraživanja na Novom Zelandu.

I u Hrvatskoj postoje znanstvenici koji su svoje znanje i spoznaje iz znanstvenih istraživanja iskoristili za primjenjivanje inovativnih rješenja za probleme u industriji.

NADES Design

Da održivost nije samo prolazni trend, nego budućnost našeg planeta i stoga treba biti ključni dio svake industrije, dokazuje tvrtka NADES Design. Osnovalo ju je sedam znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, čiji cilj je promjena industrijske upotrebe otapala proizvodnjom novih zelenih biootapala. Naime, otapala se svakodnevno koriste u brojnim industrijskim procesima, poput proizvodnje biljnih ekstrakata, no većina njih je na bazi nafte te su, prema nekim istraživanjima, toksična, zapaljiva i hlapljiva te emitiraju velike količine CO2.

NADES Design je nakon dugogodišnjeg istraživanja uspio razviti tri biljna ekstrakta u NADES otapalima za industrijsku primjenu koja imaju antioksidativno, anti-age i antimikrobno djelovanje te duži rok trajanja od onih koji su trenutno na tržištu.

- Prepoznali smo potrebu za ponudom NADES otapala kao odgovor na rastuće regulative koje zahtijevaju zamjenu toksičnih hlapljivih otapala u industriji, s ciljem očuvanja okoliša. NADES otapala predstavljaju jednu od zelenih alternativa koja odgovaraju tim zahtjevima – objasnili su iz tvrtke NADES Design.

image

NADES Design

Vanesa Pandžić/CROPIX

Zelena otapala, poput kuhinjskog meda, su netoksična, biorazgradiva i nehlapljiva, čime se smanjuje onečišćenje zraka i proces proizvodnje je sigurniji.

No, najveća konkurentska prednost NADES Designa je što mogu dizajnirati optimalnu strukturnu kombinaciju otapala prema željama klijenata i za svaku specifičnu primjenu korištenjem softvera COSMOtherm i matematičkih modela. Najviše narudžbi za otapala, objasnile su znanstvenice, stiže im iz kozmetičke industrije, ali surađuju i s farmaceutskom i prehrambenom industrijom, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

image
Ustupljena fotografija

- Naša dosadašnja suradnja s tvrtkama bila je pozitivna, no smatramo da bi one trebale biti agilnije i pratiti najnovije trendove. Korištenje stručnosti znanstvenika može im pružiti prednost u inovacijama i održivom razvoju. Svakako vidimo napredak u suradnji između znanstvene zajednice i industrije, no i znanstvenici moraju kontinuirano raditi na usavršavanju kako bi maksimalno iskoristili potencijal te suradnje – zaključile su znanstvenice iz NADES Designa.

Kozmetička industrija, agronomija i elektrokemija samo su neka od područja industrije u kojima su potrebna inovativna rješenja za brojne probleme, baš kao i u energetici, elektrotehnici, biotehnologiji i brojnim drugim granama. Iako ideja za probleme ne manjka, tvrtkama je vrlo često potrebna ekspertiza vrhunskih znanstvenika koja će im pomoći u unaprjeđenju proizvoda, procesa ili usluga, no do njih nije lako doći. Upravo iz tog razloga osmišljen je projekt Scinergy ‘24 u sklopu kojeg brojni znanstvenici s vodećih hrvatskih znanstvenih institucija mogu ponuditi svoju stručnost i znanje za rješavanje problema industrije. Ovim projektom se, dakle, znanstvenicima olakšava komercijalizacija rezultata njihovih istraživanja i pokretanje novih projekata u suradnji s gospodarstvom, a tvrtkama osigurava pristup znanstvenicima i znanstvenoj infrastrukturi potrebnoj za unaprjeđenje postojećih i razvoj novih tržišnih proizvoda i usluga.

Projekt provodi Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a riječ je inače o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji koordinira Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Zašto se prijaviti na Scinergy?

Na Scinergy projekt može se prijaviti bilo koja tvrtka registrirana u Hrvatskoj, neovisno o veličini i vrsti djelatnosti, kojoj je potrebna znanstvena ekspertiza za razvoj inovativnih poslovnih rješenja te stvaranje konkurentne prednosti i jačanje poslovanja. Područja u kojima će tvrtke moći dobiti znanstvenu ekspertizu uključuju umjetnu inteligenciju, energetiku, elektrotehniku, računarstvo, biotehnologiju, hranu, agronomiju, medicinu, fiziku i mnoga druga, a svoja iskustva i znanja pružit će im znanstvenici koji dolaze s FER-a, PMF-a, FOI-ja, FESB-a, Instituta Ruđer Bošković, FKIT-a, PBF-a i drugih prestižnih znanstvenih institucija.

Uključivanjem u projekt SCINERGY ‘24 tvrtke dobivaju razne pogodnosti, kao što su:

- povezivanje sa znanstvenicima čija se ekspertiza najviše podudara s potrebama tvrtke,

- poseban matchmaking događaj u veljači, na kojem će se predstavnici tvrtki upoznati sa znanstvenicima

- uvid u mogućnosti za testiranje i certificiranje novih proizvoda i usluga,

- uvid u dostupnu znanstvenu opremu i mogućnosti njenog korištenja,

- vođeni sastanci i pravna podrška prilikom razgovora sa znanstvenicima radi pokretanja novih suradnji,

- pronalazak partnera za prijavu projekata u sklopu različitih natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja i programa Horizon Europe,

- podrška EDIH-a: Tvrtke spojene sa znanstvenicima kasnije mogu zatražiti besplatnu podršku Europskih digitalnih inovacijskih središta kako bi, primjerice, istražili primjenu tehnologije prije ulaganja, optimizirali proizvodne i radne procese, razvili različite digitalne i poslovne kompetencije, dobili pomoć u pronalasku izvora financiranja ili se educirali.

Sudjelovanje u projektu besplatno je za sve odabrane tvrtke, a financira se sredstvima Europske unije. Prijaviti se može na ovom linku.

Green Energy Pal

Na „zelenoj“ ideji osnovana je i tvrtka Green Energy Pal koju čine tri doktoranda sa Zavoda za visoki napon i elektroenergetiku na FER-u: Ivan Pavić, Alen Hrga i Ivan Sudić. Njihov cilj je optimizacija troškova električne energije malih i srednjih poduzeća, a sve u svrhu zelenijeg planeta i bolje budućnosti. Kako? Trojica stručnjaka razvili su Enpulse, sveobuhvatan sustav za mjerenje i kontrolu električne energije. Tako svako malo i srednje poduzeće može mjeriti koliko energije troši na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini, a podaci o potrošnji koriste se za praćenje napretka.

- Enpulse je zamišljen kao ICT sustav koji pomaže krajnjim potrošačima energije oko donošenja energetskih odluka kroz četiri osnovna dijela: 1) mjerenje i prikaz potrošnje električne energije, 2) energetske savjete bazirane na vlastitoj potrošnji energije, 3) energetsku bazu znanja te 4) kroz automatiziranje radnje s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Prvi dio je trenutno dostupan u prodaji, drugi dio je u razvoju, dok su treći i četvrti dijelovi sljedeće faze razvoja – otkrili su osnivači tvrtke.

image

Ivan Sudić i Alen Hrga

ZICER

Osim toga, korištenjem Enpulse aplikacije korisnicima se povećava energetska pismenost, kao i mogućnost donošenje boljih odluka vezanih uz potrošnju energije. Sustav je potpuno user-friendly, što znači da je jednostavan za korištenje pa je namijenjen i svakom kućanstvu koje želi smanjiti račune za struju, ali i javnim institucijama, sve do velikih industrijskih ili komercijalnih postrojenja.

Ideja za Enpulse, otkrili su osnivači, nastala je prije točno tri godine kada se tim doktoranata prijavio na FER-ov startup program Spock, današnji Nuqleus.

- Kroz dugi niz godina rada na Zavodu za visoki napon i energetiku na FER-u, radili smo na vrhunskim znanstveno-istraživačkim i industrijskim projektima te surađivali s mnogobrojnim dionicima energetike u Hrvatskoj, pa i u EU-u. Ti projekti i suradnje su nas naučile koje energetske teme su bitne za stvaranje zelenije i održivije budućnosti. Iako postoji niz projekata te niz dokumenata i strategija od strane EU-a s temom zelene energije, uočili smo da često te teme teško dopiru do krajnjih potrošača energije. To nam je bio svojevrsni okidač da krenemo s cijelim projektom – kazali su iz Green Energy Pala koji je već instalirao 15-ak uređaja kod različitih tipova korisnika, a dodatnih 15-ak je u pripremi za instalaciju.

Otkrili su da također rade na projektima koji bi omogućili instalacije do 100 novih uređaja, uključujući zgrade, javne institucije te industriju.

Romb Technologies

Da nam roboti itekako mogu olakšati život dokazuje mlada IT tvrtka Romb Technologies koja mijenja način na koji funkcionira logistika i prijevoz tereta. Naime, mladi kreativci i znanstvenici razvili su inovativnu upravljačku tehnologiju za automatska vozila za prijevoz tereta, kao što su viličari, koja im omogućava samostalno gibanje bez intervencije čovjeka.

Priliku da svoje znanje i stručnost ponude industriji, osnivač i direktor tvrtke Damjan Miklić, koji ima više od 10 godina istraživačkog iskustva u području robotike, i njegov tim prepoznali su, kažu, kroz suradnju na EU projektima s industrijskim partnerima iz inozemstva.

image
Ustupljena fotografija

- Takvo iskustvo je bilo vrlo dragocjeno i velika prilika za nas. Upoznali smo postojeću tehnologiju iz prve ruke i uočili smo njena ograničenja. Neka od rješenja koja se danas koriste u industriji razvijena su pred 20 i više godina. Znanstvena istraživanja od tada su jako napredovala, ali malo je tvrtki koje taj napredak mogu pretočiti u pouzdano industrijsko rješenje – rekli su iz Romb Technologies.

Ono što automatizirana vozila Romb Technologies čini konkurentnima na tržištu su, navode stručnjaci, algoritmi temeljeni na najnovijim znanstvenim dostignućima i kvaliteta softvera. Prednost njihove tehnologije ponajviše je u metodi lokalizacije kojom automatizirano vozilo precizno određuje svoju poziciju u prostoru.

image
Ustupljena fotografija

- Kroz suradnju s industrijskim partnerom na EU projektu primijetili smo da za lokalizaciju koriste reflektirajuće oznake. U svakom je skladištu potrebno ugrađivati na stotine takvih oznaka što zahtijeva puno vremena i truda. Povrh toga, bilo kakva promjena u skladištu zahtijeva i promjenu tih oznaka. Mi smo unaprijedili neka rješenja koja smo našli u literaturi, te smo razvili lokalizacijski sustav koji koristi samo podatke sa senzora vozila, dakle ne zahtijeva promjene u okolini. Time se puštanje u pogon skraćuje s nekoliko tjedana na nekoliko dana – kažu iz tvrtke.

Romb Technologies trenutno surađuje s različitim profilima tvrtki, od startupa do globalnih igrača, kao što je talijanski System Logistics koji se ubraja u 20 najvećih tvrtki u području automatizacije skladišta.

CyberArrange

Sve većim razvojem tehnologije sve su snažniji i kibernetički napadi pa je sigurnost na internetu itekako važna, ne samo za privatne korisnike, već i za tvrtke kojima je zbog napada ugroženo cijelo poslovanje. Iako se napadi, koliko se god trudili, ne mogu potpuno izbjeći, možemo se na njih pripremiti i znati što učiniti ako do njih dođe. Stručnjaci u tom području su članovi tima tvrtke CyberArrange - Ivan Kovačević, Luka Matić i Matko Antun Bekavac, koji su osmislili alat za automatiziranu izgradnju vježbovnih okruženja za provođenje vježbi u kibernetičkom prostoru. U timu je još izv. prof. dr. sc. Stjepan Groš koji ima savjetodavnu ulogu.

CyberArrange, dakle, olakšava korisnicima osmišljavanje scenarija i zadataka za koje obično treba mnogo vremena.

- Odupiremo se birokratizaciji koji kibernetičku sigurnost svodi na checkliste, tako da omogućujemo iskustveno učenje obrane od kibernetičkih napada. Kada korisnik želi provesti vježbu iz kibernetičke sigurnosti, u naš sustav će unijeti informacije o organizaciji, njezinim suradnicima i ciljevima vježbe. Na temelju tih informacija CyberArrange će korisniku sastaviti realističan scenarij vježbe te postavke za simulacijsko okruženje u kojem će zaposlenici moći doživjeti kako izgleda biti pod ozbiljnim kibernetičkim napadom. Ono što naš sustav odradi u nekoliko minuta trenutno timovi inženjera rade tjednima, ako ne i mjesecima – kažu iz tvrtke.

image

Ivan Kovačević

Marko Miscevic/CROPIX

Vježbe protiv kibernetičkih napada u Hrvatskoj, kažu stručnjaci iz CyberArrangea, provode se u većoj ili manjoj mjeri tek u nekolicini hrvatskih organizacija. To je primjerice vojna industrija, pružatelji usluga u kibernetičkoj sigurnosti i neke veće tvrtke.

- Nažalost, u većini domaćih poduzeća je razina osviještenosti još uvijek relativno niska, no stvari se poboljšavaju. CyberArrange se može pohvaliti da je u studenom skupa s dijelom poduzeća, MORH-om i inozemnim NATO partnerima sudjelovao na vježbi Cyber Coalition 2023. Osim toga, mnoga poduzeća su počela provoditi vježbe phishing napada i u sklopu revizija prolaziti kroz neke scenarije. No, u praksi, oboje pruža vrlo ograničenu korist kada se usporedi s održavanjem potpunih vježbi – objasnili su iz CyberArrangea koji je već ostvario suradnje u nekoliko međunarodnih konzorcija koji planiraju razvoj kompleksnih rješenja za kibernetičku sigurnost.

Tvrtka u skoroj budućnosti planira organizirati privatne i javne demonstracijske aktivnosti koje će sudionicima dati priliku da iskuse iz prve ruke kako izgleda kibernetička zaštita i adekvatan odgovor na prijetnje. Na taj način, kažu, žele djelovati i na podizanje svijesti na domaćem tržištu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Inovacijskog centra Nikola Tesla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:46