Važno je

Vaše dijete je tinejdžer? Pročitajte ovaj tekst i učite na greškama drugih roditelja

Roditeljska zabrinutost zbog maloljetnog konzumiranja alkohola sasvim je normalna, naročito ako uzmemo u obzir podatak da je u Hrvatskoj čak 90 posto učenika barem jednom u životu probalo alkohol

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Do jučer ste ga pokrivali noću da se ne prehladi, rezali mu pohanac na tanjuru jer ne može sam te ga pratili na dječje rođendane gdje ste se dosađivali dok se on igra, a sada se morate suočiti s istinom – vaše dijete je tinejdžer! I dok se vi pitate gdje je i kad prije prohujalo to vrijeme, u hodniku se spotičete o njegove tenisice broj 44 i dogovarate mu prve termine kod dermatologa zbog prištića, jer on (ili ona) naveliko planira prve prave izlaske s ekipom.

Ta vas činjenica užasava jer ste i sami bili tinejdžer(ica) i znate što sve večer i noć u gradu mogu donijeti. Roditeljska zabrinutost zbog maloljetnog konzumiranja alkohola sasvim je normalna, naročito ako uzmemo u obzir podatak da je u Hrvatskoj čak 90 posto učenika barem jednom u životu probalo alkohol. Naravno, upitate li njih je li alkohol opasan, gotovo uglas će vam odgovoriti da nije, jednako kao što će vam reći i da pijenje vikendom nije štetno, da pivo zapravo i nije alkohol te da party nije party ako nema „cuge“.

Ako svemu ovome dodamo i podatke posljednjeg Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) koji govore kako konzumiranje alkohola među adolescentima u Europi i dalje zauzima visoko mjesto, uz prosječno gotovo 80 posto učenika koji su u životu probali alkohol te uz gotovo 50 posto njih koji su ga pili u posljednjih mjesec dana, rekli bismo da je vrijeme da sa svojim tinejdžerom popričate o alkoholu.

Posljedice i pravila

Današnja mladež sve ranije počinje izlaziti u noćne klubove i u ugostiteljske objekte, a ako im roditelji to zabrane, oni će, uglavnom bez njihova znanja, tamo svejedno otići, što bi moglo otvoriti vrata brojnim opasnostima. Brojni su stručnjaci složni oko toga da je, kada se ova tema pojavi na dnevnom redu, odmah potrebno postaviti granice, odnosno, definirati jasna pravila i očekivanja kada je riječ o konzumaciji alkohola. Isto tako, valja definirati i posljedice za nepoštivanje tih istih pravila. Važno je da razgovor o navedenoj temi bude smiren i da ga vodite kada nijedno od vas nije ljuto ili uznemireno. Ono što je ovdje ključno su ustrajnost i konzistentnost jer ako vaš tinejdžer shvati da su vaša inzistiranja na disciplini samo sporadična, itekako će tu situaciju okrenuti u svoju korist. Sada kada ste uspostavili pravila te odredili sankcije za njihovo nepoštivanje, svakako je potrebno pratiti situaciju i svog adolescenta držati na oku.

image

Ilustracija

Ante Cizmic/Cropix

Primjerena kazna za tinejdžersko opijanje

Ukoliko, usprkos početnim razgovorima o štetnosti alkohola, svog tinejdžera ipak uhvatite na djelu, pokušajte ne biti ljuti, nemojte ga pokušati posramiti i odustanite od prigovaranja. Radije budite smireni, empatični, ali odlučni te ga podsjetite na pravila koja ste zajedno dogovorili. Primjerice, ako se vaše dijete s kućnog družanje kod prijatelja vrati pod utjecajem alkohola, možete mu reći: „idući put nećeš moći ići na slično druženje sve dok mi svojim postupcima ne dokažeš da to više nećeš ponoviti“.

Učinkovitije od kazne

Uspostavljanje kvalitetne veze pune povjerenja i ljubavi sa svojim djetetom ovdje je doista ključno, upravo kao i važnost otvorene komunikacije. Istraživanja pokazuju da se tinejdžeri koji imaju bliski odnos s roditeljima i njihovu podršku, znatno kasnije odlučuju na konzumiranje alkohola. Njima je također važno ispuniti roditeljska očekivanja te poštivati dogovore koje su s njima postigli.

Budite im primjer

Kao i u mnogim drugim roditeljskim situacijama, i ovdje je potrebno svojoj djeci, bez obzira koliko vam se ona odrasla činila, pružiti dobar primjer. Vaš odnos prema alkoholu vašem će djetetu značiti puno više od bilo kojih pravila. Drugim riječima, vjerojatno je da će roditelji koji redovito konzumiraju i/ili često govore o alkoholu, imati djecu koja će ranije od ostalih poželjeti kušati alkohol. Ona djeca koju roditelji rano upozore na opasnosti konzumacije alkoholnih pića, vrlo vjerojatno će pričekati s prvom konzumacijom.

image
Shutterstock

Razgovor: uputstva za upotrebu

Kada do ovog delikatnog razgovora dođe, pokušajte biti smireni, iskreni, ali i odlučni. Ako i sami ponekad konzumirate alkohol, nemojte to negirati, već djetetu objasnite razliku utjecaja alkohola na odraslu osobu i na osobu u razvoju, poput njega (nje). Postavite djetetu konkretna pitanja i dopustite mu da na njih iskreno odgovori, čak i ako vam se neki njegovi odgovori možda i neće svidjeti. Primjerice, ako među njegovim stvarima pronađete alkohol, pitajte ga odakle mu, zašto ga ima kod sebe te zašto uopće želi piti.

Također, svome djetetu jasno dajte do znanja da vam se može obratiti s bilo kakvim pitanjem, problemom ili da može jednostavno doći do vas kada poželi razgovarati. Aktivno ga slušajte i upoznajte sa zakonskim ograničenjima koja prate maloljetno konzumiranje alkohola. Podijelite s njime vlastita iskustva i eventualne pogreške s alkoholom, ali mu nikako nemojte držati predavanja. On (ona) već ionako zna da niti vi niste savršeni.

image
Shutterstock

Ugostiteljski objekti kao podrška

Velik i značajan doprinos roditeljskim nastojanjima u suzbijanju maloljetničke konzumacije mogu i trebali bi imati ugostiteljski objekti koji, poštivanjem zakonske regulative i odbijanjem točenja alkohola maloljetnim osobama, alkohol mogu učiniti nedostupnim toj dobnoj skupini. Stoga je hvalevrijedna društveno-odgovorna kampanja Hrvatske udruge poslodavaca i njezine Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića kojom se želi upozoriti na važnost umjerene konzumacije alkohola i sprječavanja maloljetničke konzumacije.

Jedna od aktivnosti Koordinacije je i lansiranje mrežne edukativne stranice www.konzumirajodgovorno.hr na kojoj se mogu pronaći korisne informacije o utjecaju alkohola na organizam i zdravlje, upozorenja o skupinama za koje konzumiranje alkohola nije preporučljivo, s posebnim naglaskom na negativan utjecaj alkohola na maloljetnike. Stranica sadrži korisne savjete i educira roditelje kako pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kada je riječ o alkoholu. Navedenom inicijativom Hrvatska se priključila drugim europskim državama koje u sklopu kampanje i međunarodnih mrežnih stranica www.responsibledrinking.eu promiču odgovorno konzumiranje alkohola.

Osim edukacije javnosti, HUP Koordinacija razvila je i online edukativni trening „Poslužujem odgovorno“ koji je namijenjen ugostiteljskom sektoru. Cilj treninga je smanjiti neodgovornu konzumaciju alkohola, i ukazati na problem maloljetničke konzumacije alkohola, kao i promovirati ugostiteljske objekte koji odgovorno poslužuju alkohol.

Edukacija će ugostitelje tako podsjetiti kako je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno točenje alkohola osobama mlađima od 18 godina, ali i kako bi u svojim lokalima u ponudi trebali imati i bezalkoholne koktele kao i besplatnu vodu, dok bi jaka alkoholna pića trebali točiti uz pomoć za to predviđene mjerice. Isto tako, konobar ili barmen goste koji konzumiraju alkohol trebao bi odgovoriti od upravljanja motornim vozilom.

Ugostitelji ovoj korisnoj i poučnoj edukaciji mogu pristupiti putem poveznice: https://www.konzumirajodgovorno.hr/posluzujem-odgovorno.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s HUP Koordinacijom proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:59