HIT DESTINACIJA

Večera ispod zemlje, čokoladni glamping ili gutljaj najstarijeg vina na svijetu? Znamo gdje pobjeći za vikend

Ova zemlja u našem susjedstvu našla se na listi destinacija koje svakako vrijedi posjetiti u 2022. godini, neovisno o tome kakav tip odmora planirate. Garantiramo vam da nećete ostati razočarani jer nudi za svakoga ponešto

Slovenija, savršena destinacija za aktivan ili opuštajući bijeg. Jezero Jasna kod Kranjske Gore

 Jošt Gantar, www.slovenia.info

Kako odabrati destinaciju za odmor iz snova? Na što obratiti pažnju? Gdje se informirati? Koliko god je ovaj odabir uzbudljiv, toliko je i zastrašujuć jer puno toga treba imati na umu. Uostalom, s toliko fantastičnih dostupnih opcija, kako odabrati samo jedno odredište? Ovo zna postati veliki problem, posebno ako putujemo s obitelji ili grupom prijatelja koji imaju krajnje različite interese...

Srećom, ne morate tražiti dalje – pronašli smo idealnu destinaciju.

„Slovenija je prekrasna u kojem god smjeru odlutali“, napisala je spisateljica i voditeljica Juliet Kinsman za The Times. Ima planine, valovita brda, obalu, čak i špilje te, naravno, niz šarmantnih mjesta i gradova razasutih po cijeloj krajoliku. Slovenija je jedna od rijetkih zemlja u Europi u kojoj se susreću četiri zemljopisna svijeta: Alpe, Mediteran, Kras i Panonska nizina, što se odražava kroz zadivljujuću prirodnu ljepotu i raznolikost terena. Zato ova država u našem susjedstvu nudi jedinstvena iskustva tijekom cijele godine, bilo da se radi o aktivnom odmoru u netaknutoj prirodi, istraživanju kulture u gradu, opuštanju u toplicama ili uživanju u vrhunskoj gastronomiji.

Slovenija se našla na listi destinacija koje svakako vrijedi posjetiti u 2022., prema mišljenju Lonely Planeta. Sjajno je odredište za zabavni jednodnevni izlet, vikend getaway ili cjelotjedni odmor.

U ovom članku otkrivamo more razloga zbog kojih bi Slovenija trebala biti sljedeća na vašem popisu putovanja, neovisno o tome kakav tip odmora planirate. Garantiramo vam da nećete ostati razočarani jer nudi za svakoga ponešto.

Romantičan bijeg za dvoje

Kada vam ponestane inspiracije za dejt kojim ćete očarati svog partnera ili partnericu, spakirajte par stvari i krenite put Slovenije. Blizu je, drugačija je od Hrvatske i nudi vam pregršt opcija za nezaboravne dejtove.

U Velenju večerajte na 160 metara ispod zemlje, u Mariboru na romantičnoj večeri uz Dravu kušajte vino koje je plod najstarije vinove loza na svijetu, a potom slatko snivajte u sklopu čokoladnog glampinga u blizini Maribora, naravno, nakon degustacije čokolade. Nastavite s obilaskom uljare Lisjak u Kopru, a među maslinicima provezite starinskim automobilima, baš kao da ste u nekom filmu.

image

Lent, Maribor, mjesto s najstarijim vinom na svijetu

Jošt Gantar, www.slovenia.info

Kroz čak 24 slovenske gastronomske regije možete uživati u obroku u jednom od slovenskih restorana s Michelinovom zvjezdicom među kojima su ljubljanski restoran Atelje, chefa Jorga Zupana, Hiša Denk chefa Gregora Vračkog, Gostilna pri Lojzetu u kojem možete sresti chefa Tomaža Kavčiča i mnogi drugi.

Posebno romantična destinacija za parove je Bled koja će vas očarati bajkovitim krajolikom. Bledsko jezero pod vrhovima Julijskih Alpa i dvorac smješten na litici čine ga jednim od najljepših alpskih ljetovališta u Europi. Ima širok smještajni spektar i nudi razne mogućnosti zabave, poput plovljenja jezerom u čamcu za dvoje dok ste okruženi bijelim labudovima. K tome, zahvaljujući blagoj klimi ima i najdužu sezonu kupanja.

Solo uživancija

Zašto si ne biste udovoljili? Ne morate čekati društvo jer u Sloveniji, „zelenom srcu Europe“, čeka vas uživancija na svakom koraku. K tome, Slovenija je vrlo sigurna destinacija što je važna stavka za solo putoholičare. Prema Global Peace Indexu već je niz godina među najsigurnijim svjetskim turističkim destinacijama, a to vrijedi i kada je u pitanju zdravlje. Naime, Slovenija je postala jedna od prvih destinacija koja je dobila globalni žig Safe Travels koji dodjeljuje Svjetsko vijeće za putovanja i turizam.

image

Jedan od najljepših pogleda u Sloveniji – izlazak sunca iznad Bledskog jezera i Bledskog otoka

Michael Matti

No, ako ne znate gdje bi uopće počeli, predlažemo Ljubljanu, zelenu prijestolnicu i najbolju europsku destinaciju koju treba posjetiti 2022. prema European Best Destinations.

Cjelovitu sliku grada uz rijeku, s brojnim slikovitim mostovima i šarmantnom tržnicom, osmislio je svjetski poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik, čija su djela uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Grad tisuću događanja okružen je parkovima i prirodnim zaštićenim područjima, predlažemo stoga da se za početak počastite ukusnim, svježim i lokalnim doručkom na ljubljanskoj tržnici te da potom nastavite na dva kotača. Naime, Ljubljana se svrstava među najbiciklističkije gradove na svijetu i ima više od 230 km označenih biciklističkih ruta.

image

Pješačenjem stazom Alpe Adria proći ćete pored smaragdno zelene rijeke Soče

Jošt Gantar, www.slovenia.info

Nezaboravan izlet s prijateljima

Kulinarska raznolikost sve je važniji razlog za posjet Sloveniji, a različite gastronomske regije Slovenije nude više od 400 lokalnih tradicionalnih jela i pića. Potica, prekmurska gibanica, kranjska kobasica i piranski brancin samo su neka od jela koja obavezno morate probati u tradicionalnim gostilnama ili na turističkim seoskim gospodarstvima. Ako, pak, više naginjete prema fine dining iskustvu nećete ostati razočarani jer ljudi iz cijelog svijeta dolaze kušati hranu nagrađivanih chefova, poput Ane Roš iz Hiše Franko, koji uvode inovacije u uglednu slovensku gastronomsku baštinu.

No, između finih zalogaja i moćnih kapljica slovenskih vina, vrijeme je za zabavu. Slovenija je idealno mjesto za avanturiste jer ima 10 tisuća kilometara planinskih planinarskih staza i 5 tisuća kilometara tematskih staza. Primjerice, Adria Alpe Trail proteže se kroz tri države – Austriju, Sloveniju i Italiju, duga je ukupno 750 km i prolazi se kroz 43 etape. National Geographic Traveller proglasio ju je jednom od sedam najljepših planinarskih staza na svijetu.

image

Rafting i kajakarenje s prijateljem na rijeci Savinji

Ciril Jazbec, Tent Film

Ako planinarenje ipak nije za vašu ekipu, u Sloveniji ćete zahvaljujući raznolikosti krajolika sigurno moći pronaći avanturu po svom ukusu. Primjerice, na biciklu ili na vodi.

Uz Jadransko more, jezera i rijeke nalazi se 30 kupališta i 18 prirodnih kupališta. More, jezera i mirni dijelovi rijeka omogućuju razne oblike vožnje čamcem, veslanja i veslanja na dasci. Rafting, canyoning, hydrospeed, vožnja kajakom i kanuom, kao i mušičarenje, na slovenske rijeke dovode ljubitelje adrenalina željne uzbudljivih vodenih avantura.

No, slovenske vode nisu samo za aktivne sportove, već i za savršenu uživanciju. Prirodna lječilišta, termalne toplice, wellness centri... Ljekoviti učinci termalne vode, blagotvorni efekti morske i planinske klime s aerosolima, u kombinaciji sa slanom vodom i solanskim blatom, ljekovitim peloidima i tresetom ljekovite su tvari kojih u slovenskoj prirodi ima u izobilju i zbog kojih čak 13 slovenskih prirodnih lječilišta uživa veliku popularnost.

image

Jedno od najljepših termalnih iskustava u Sloveniji – Terme Olimia, Podčetrtek, nedaleko od Hrvatske

Ciril Jazbec, Tent Film

Iskušajte i vi čari liječenja crnom termomineralnom vodom ljekovitog djelovanja, jedinstvenoj na svjetskoj razini, u Moravskim Toplicama ili, pak, relaksacije u termalnoj vodi koja izvire s 1065 metara ispod zemlje u Termama Ptuj. Ako se želite razmaziti za vas su idealne Terme Olimia Podčetrtek koje nude niz opuštajućih tretmana u kombinaciji s filozofijom selfnessa. U lječilišnom aspektu iznimno su respektabilne Terme Portorož koje nude programe rehabilitacije s fokusom na multidisciplinarno liječenje, Šmarješke Toplice su poznate po sveobuhvatnoj prevenciji stanja uzrokovanih modernim načinom života, dok Dolenjske Toplice nude medicinsku rehabilitaciju s naglaskom na kineziterapiju.

Odmor za obitelji s djecom

Neki tvrde da nema odmora na odmoru s djecom, no trik je u tome da djecu treba okupirati i zabaviti. Odraslima je možda zabavno uživati u wellnessu i finim restoranima, no djeca žele puno više i zato pri odabiru destinacije treba paziti da bude family friendly.

image

Pohorje je fantastično prirodno igralište za sve uzraste, a posebno za obitelji. Maribor u daljini

Luka Karlin, Studio Virc

Slovenija, puna specifičnosti i raznolikosti, idealna je za obiteljske avanture u svako doba godine. Primjerice, možete uživati u brojnim biciklističkim rutama diljem zemlje koje su pogodne i za početnike i obitelji; bila to opuštajuća vožnja uz more, u podnožju moćnih planinskih vrhova ili uzduž rijeka. Svakako posjetite i Kočevje koje će se mališanima posebno svidjeti jer su tamošnje šume dom najveće populacije smeđeg medvjeda koje će moći vidjeti uživo.

Ova susjedna zemlja raj je i za zimske aktivnosti. Uz uređene staze za alpsko skijanje, sva veća slovenska gorska središta nude najam opreme, škole skijanja, ugostiteljske i smještajne kapacitete. Na kamenitim i blago obraslim visokim planinama poput Kanina i Vogela skijaška sezona može trajati do svibnja. Ostala skijališta, kao što su Kranjska Gora u Julijskim Alpama, Krvavec i Golte u Kamniško-Savinjskim Alpama, Rogla, Mariborsko Pohorje i Kope na Pohorju imaju visoravni smještene među šumama, što je također posebno iskustvo.

image

Ljetna aqua zabava u Termama Čatež, samo sat vremena vožnje od Zagreba

Ciril Jazbec, Šator film

Toplice su dobra ideja za obiteljske odmore, ali samo ako imaju vodene atrakcije i program prilagođen djeci. Odličan su primjer Terme Čatež koje imaju bogatu ponudu, stoga vašim mališanima nikada neće biti dosadno. Dok se zabavljaju u Mini klubu sa simpatičnim patuljkom Čatežem i klaunom Bernijem, vi možete predahnuti.

Posebno su očaravajuće i slovenske špilje kojih je do sada više od 13.000, ali samo je dvadesetak njih moguće razgledati. Najveća i najposjećenija je Postojnska jama, koja će biti zanimljiva mališanima jer je poznata i kao dom čovječje ribice, stoga je svakako stavite na listu mjesta koja morate posjetiti sa svojom obitelji.

Lepeza mogućnosti

Na kraju, odlučite li se u avanturu krenuti sami, u paru ili u društvu dobro je znati da u Sloveniji imate pregršt zanimljivih smještajnih kapaciteta na odabir, među kojima su jedinstveni dizajnerski hoteli, dvorci, boutique vile, farme, glamping, kampovi u prirodi, odmorišta za kampere...

image

Slovenija je prepuna fantastičnih smještajnih kapaciteta – od hotela s 5 zvjezdica, jedinstvenih glampinga i kampova do smještaja na farmama

Jošt Gantar, www.slovenia.info

Osim smještaja, tijekom cijele godine možete birati i između toliko aktivnosti da ih je teško nabrojati. Možete otkriti brojne pješačke i biciklističke staze, jahanje, golf ili paragliding. Proljeće i ljeto otvaraju mogućnosti za niz vodenih aktivnosti, bilo na jezerima, rijekama ili moru. A i zima je jako zabavna jer je Slovenija svjetski poznata kao popularna skijaška destinacija. Više od deset zimskih sportskih centara nudi mogućnosti za alpsko, nordijsko skijanje i skijanje izvan staza, snowboarding, sanjkanje i druge zimske rekreativne sportove, što ga čini popularnim među posjetiteljima iz cijelog svijeta koji su željni zabave.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Slovenskom turističkom zajednicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:31