Efikasnije liječenje

Veliki iskorak hrvatske bolnice: ‘Broj oboljelih od raka pluća raste i zato nam je ovaj uređaj toliko važan‘

CyberKnife S7, novi linearni akcelerator Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb prve bi pacijente trebao primiti već idući tjedan

Cyber Knife S7, linearni akcelerator za učinkovitije tretiranje karcinoma

 Radiochirurgia Zagreb

Ovih je dana u Specijalnoj bolnici Radiochirurgiji Zagreb, specijaliziranoj za rano otkrivanje i liječenje karcinoma, još užurbanije nego inače. Naime, obavljaju se završne pripreme za puštanje u rad novog linearnog akceleratora koji bi prve pacijente trebao početi primati već idući tjedan. Upravo će ovaj uređaj povećati trenutne kapacitete i stručnom timu bolnice omogućiti da određene karcinome liječi na još efikasniji način, a pacijentima još ugodniji i brži tretman.

Radiochirurgia Zagreb u zadnjih nekoliko godina niže impresivna postignuća u liječenju karcinoma, a zadnje u nizu postignuća su njihovi rezultati u liječenju neoperabilnog lokalno uznapredovalog karcinoma gušterače na koje su osobito ponosni. Karcinom gušterače je posebno opaka bolest zbog svojih vrlo teških prognoza preživljavanja koje u prosjeku iznosi svega nekoliko mjeseci nakon postavljanja dijagnoze.

Tim specijalne bolnice je upravo zato napravio istraživanje koje je nedavno objavljeno i u renomiranoj publikaciji Current Oncology, a njime se potvrđuje da su upravo u Radiochirurgiji Zagreb prvi put na svijetu uspjeli izmjeriti precizno gibanje gušterače za vrijeme operacije što omogućuje da se tijekom tretmana karcinoma gušterače isporučuju visoke doze zračenja s najvišim stupnjem preciznosti. Do sada se smatralo da se gušterača kad pacijent miruje pomiče puno manje nego što su to dokazali stručnjaci Radiochirurgije Zagreb. Rezultat je višestruko povećana stopa preživljavanja pacijenata u odnosu na ranije slučajeve te su ovom metodom stopu preživljavanja podigli s nekoliko mjeseci na, u nekim slučajevima, više od tri godine.

Sufinancirala EU

U želji da pomognu što većem broju pacijenata ovih se dana pripremaju za novi tehnološki iskorak, a to je osposobljavanje linearnog akceleratora CyberKnife S7, najnovije generacije u ovoj seriji uređaja koja će po prvi put ugledati svjetlo dana u nekoj europskoj bolnici i koji predstavlja realizaciju projekta IRI 2 sufinanciranog od strane Europske Unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

image

Cyber Knife S7, linearni akcelerator za učinkovitije tretiranje karcinoma

Radiochirurgia Zagreb

- I sada na raspolaganju imamo vrhunsku tehnologiju poput dijagnostičkih strojeva koji su posebno podešeni za onkologiju i našu Debelu Bertu tj. linearni akcelerator Varian Edge koji koristimo od našeg osnivanja, ali smatram da je važno za napomenuti kako je nabavka najnovijeg modela CyberKnifea uistinu izuzetni iskorak kako za nas tako i za naše pacijente jer nam omogućava postizanje još više razine kvalitete naših onkoloških usluga. To govorim zato što ćemo se po prvi put uz pomoć umjetne inteligencije moći uhvatiti u koštac s karcinomom, a primarno s karcinomom pluća i metastazama na plućima koji je trenutno najrašireniji oblik karcinoma u Hrvatskoj i za čije se liječenje CyberKnife S7 trenutno smatra vrhuncem svjetske tehnologije.

Ovih dana smo proslavili pet godina od početka rada bolnice i silno nas veseli što ćemo napraviti još jedan veliki iskorak i to u situaciji kad je zdravlje svima ugroženo na najgori mogući način. Činjenica je da će zbog problema uzrokovanih pandemijom broj oboljelih od karcinoma u idućem razdoblju znatno porasti, to se zapravo već događa. Vjerujem da ćemo i s ovim novim CyberKnife uređajem i s Varian Edge akceleratorom, najsuvremenijom operacijskom dvoranom za tzv. hibridnu kirurgiju i poglavito našim stručnim i iskusnim timom značajno pridonijeti da se stopa smrtnosti od karcinoma u Hrvatskoj idućih godina ne poveća nego smanji - rekao je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb.

Precizno zračenje

Prof. Schwarz napomenuo je i da je pristup liječenju karcinoma uz pomoć umjetne inteligencije i u svjetskim razmjerima tek u povojima pa se Radiochirurgia Zagreb nabavkom ovog stroja našla na popisu svega desetak svjetskih i europskih centara koji posjeduju obje vodeće tehnološke platforme za liječenje karcinoma submilimetarski preciznim zračenjem.

image

Prof. dr. sc. Dragan Schwarz, dr. med. specijalist kirurg, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije, član Američke kirurške akademije i ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb

Radiochirurgia Zagreb

Zadnja istraživanja na temu opterećenja zdravstvenog sustava uslijed pandemije koronavirusa i liječenja onkoloških bolesnika zaključila su da su sami operativni zahvati i postoperativni proces znatno rizičniji nego prije pandemije te da su pacijenti s dijagnozom karcinoma pluća posebno ranjiva skupina zbog relativno starije dobi pri pojavljivanju karcinoma, prisutnosti osnovnog poremećaja plućne funkcije i drugih komorbiditeta.

Ovo je potaknulo krovne radioonkološke institucije u Americi i Europi - Američko društvo za radioterapijsku onkologiju (ASTRO) i Europsko društvo za radioterapiju i onkologiju (ESTRO) na usvajanje novih preporuka za liječenje početnih stadija karcinoma pluća te sada preporučuju da se, u situacijama kada ne postoji mogućnost za obavljanje kirurškog zahvata, kao prva terapija obavi tzv. SABR odnosno radiokirurški zahvat na plućima.

Suvremeno liječenje

- Suvremene SABR tehnike liječenja u primjeni su već više od desetljeća, uz sve preciznije uređaje, a Radiochirurgia Zagreb ih već pet godina koristi u liječenju i to u više od pet tisuća uspješno provedenih zahvata - pojašnjava nam prof. Schwarz.

Medicina je vrlo konzervativna i pomaci se događaju sporo nakon godina istraživanja pa ove nove preporuke zapravo predstavljaju izuzetno značajnu promjenu u suvremenoj onkologiji i ovu metodu liječenja ultra preciznim zračenjem faktički stavljaju na prvu crtu borbe s karcinomom.

image
Radiochirurgia Zagreb

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Radiochirurgije Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 18:50