Top savjet

Viralan video urbanog vrtlara: Dao je genijalan savjet za uzgoj biljke koja mnogima redovito vene

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža, TikTok, nije više samo izvor smiješnih videa, već i onih koji educiraju. Tamo sve više poljoprivrednika, uzgajivača voća i povrća te vrtlara pronalazi svoje mjesto, a mi vam donosimo neke od najpopularnijih
 Shutterstock

Jeste li znali da je čak 14,4 posto mladih među nositeljima poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj? Za usporedbu, na razini Europske unije broj poljoprivrednika mlađih od 40 doseže samo 11 posto. Gornji podatak Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH dokaz je da mladi itekako vide budućnost u Hrvatskoj, kao i ljepotu u obradi zemlje i uzgajanju vlastite hrane.

Svi znamo da poljoprivreda igra važnu ulogu u gospodarstvu zemlje, posebno u ruralnim područjima i postoji sve veća potražnja za domaćim poljoprivrednim proizvodima. Mladi poljoprivrednici mogu donijeti nove ideje, tehnologije i inovacije u sektor, što može pomoći u modernizaciji i povećanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. Zbog toga se na razini zemlje već niz godina organiziraju natječaji za financijske poticaje mladima s ciljem generacijske revitalizacije poljoprivrede.

Osim što mlađe generacije igraju važnu ulogu u očuvanju ekonomskog razvoja zajednica, one su otvorene za primjenu održivih praksi, novih tehnologija i digitalnih alata u svom radu. Mnogo mladih je prepoznalo vrijednost društvenih medija u promociji svog rada, dijeljenju znanja, stvaranju zajednice i inspiriranju drugih.

Društvene mreže više nisu samo izvor zabave, već i važan edukacijski alat koji mladi poljoprivrednici itekako dobro znaju iskoristiti. Među njima je sve popularniji TikTok zbog kratkog video formata putem kojeg brzo i jednostavno dijele trenutke iz svoje svakodnevice na farmi, proces uzgoja voća i povrća ili savjete za vrtlarenje. Ovi videozapisi su atraktivni, informativni i inspirativni za gledatelje te grade zajednicu koja se međusobno podupire.

U nastavku donosimo neke od najpoznatijih poljoprivrednika na TikToku i njihove zlata vrijedne savjete o uzgoju hrane, obradi zemlje i brige o biljkama.

The Frenchie Gardener

Vrlo prepoznatljivo lice na TikToku je Patrick Vernuccio, poznatiji kao „The Frenchie Gardener“. Čim bacite oko na njegov profil, privući će vas neodoljivo šarenilo i poželjet ćete odmah primijeniti njegove edukativne, ali i zabavne savjete. Ljubav prema prirodi u njemu se javila još davnih dana, ali je čekao 36 godina da posadi svoju prvu biljku.

@thefrenchiegardener I loved to transform this concrete terrace into a green vegetable garden welcoming back Nature & biodiversity ??? #gardening #garden #growyourownfood #vegetables ♬ Einaudi: Experience - Ludovico Einaudi & Daniel Hope & I Virtuosi Italiani

Na svom balkonu počeo je uzgajati voće, povrće i jestivo bilje te postao jedan od najpopularnijih urbanih vrtlara. Kod njega nema kompliciranja, vrlo je konkretan i direktan sa savjetima, zbog čega je vrlo brzo stekao više od 200 tisuća sljedbenika na TikToku. Patrick je također je napisao svoju prvu knjigu „Francuski vrtlar: vlastito povrće i voće na balkonu i terasi“.

„Uzgoj vlastite organske hrane potpuno je moguć i dostupan, jer svi imamo zeleni palac, samo trebamo naučiti neke jednostavne osnove“, napisao je Vernuccio na svojoj web stranici.

The Frenchie Gardener na TikToku je podijelio odličan savjet za rješenje vrlo čestog problema s uzgojem bosiljka. Naime, kada ga tek kupite u trgovini, izgleda svjež i kao da je netom prije izrastao, no nakon nekoliko dana počinju mu otpadati listovi, a stabljike tamnjeti. Sigurno ste pomislili da ga držite na krivom mjestu ili previše/premalo zalijevate. No, Patrick kaže da problem nije u vama, već u tome što je previše bosiljka u premaloj posudi.

@thefrenchiegardener Your supermarket basil is always dying? ?? I call it « The Basil Trauma » and I used this ironic naming in my last two books, to picture that these kind of « fails » can make you think that you do not have a green thumb, as you can’t keep alive a healthy thriving plant. BUT…This has nothing to do with you! This supermarket Basil is simply not designed to grow further, it has way too many plants for such a small pot, it is absolutely normal that it can’t grow more and enventually dies. How to heal your Basil trauma? ? Divide this basil into smaller groups & replant in several pots with fresh soil which will be loaded with nutrients. They will have more space to grow! ? You can also simply cut a basil stem under a node, remove lower leaves & place in a cup of water. I change the water every day. It will develop new roots, replant it and you will have a new free plant. How to take care of Basil? ? Basil is a summer plant, it needs warm summer temperatures & lots of sun. Place it indoor near a sunny window. When summer temperatures are here, place your pot outdoor in a sunny spot. I hope your basil trauma will heal very soon ?? Green Love to you ? #basil #herbs #growyourownfood #plantbased #gardeningtips #plantcare #fyfyfyfy ♬ Idea 22 - Gibran Alcocer

Sve što trebate napraviti jest izvaditi biljku zajedno sa zemljom i podijeliti je u manje grupe. Svaku grupu posadite u svoju teglu i to je to!

Garden Marcus

Otkako je pokrenuo svoj TikTok profil u prosincu 2019., Marcus Bridgewater postao je pravi guru za uzgajanje ukrasnih i jestivih biljaka. Ljubitelja vrtlarstva iz Houstona na ovoj društvenoj mreži prati više od 600 tisuća ljudi, što dovoljno pokazuje koliko su njegovi savjeti korisni i dobrodošli.

@gardenmarcus What can my avocado seeds teach us about expectations? #avocadoseeds #lifelesson #expectations ♬ original sound - Garden Marcus

Za biljke se počeo zanimati prije šest godina, kada se mama njegove prijateljice rješavala svog rasadnika te je Marcusu poklonila 16 biljaka. Nažalost, tada nije imao dovoljno znanja da ih sve održi na životu pa mu je ostalo samo sedam biljaka. Kako bi se bolje brinuo za njih, počeo je čitati o vrtlarstvu i eksperimentirati sa savjetima drugih entuzijasta.

Ako volite ananas, sigurno ste se pitali kako ga uzgojiti u svom vrtu. Iako se čini teško jer je ipak riječ o tropskoj biljci, Marcus je u svom videu pokazao da je zapravo vrlo lako. Treba vam svježi ananas kojemu odsijecite vrh s lišćem te uklonite donje listove kako bi ostali samo dugi listovi.

@gardenmarcus Propagating a pineapple! I love doing this ?? (Reupload with fixed audio) #learnfromme #propagate #growyourfruit #happygardener #goodvibes ♬ original sound - Garden Marcus

Vrh ananasa stavite u posudu s vodom, najbolje na osunčano mjesto, i naoružajte se strpljenjem. Nakon nekog vremena počet će se pojavljivati korijenje. Kada dovoljno naraste, posadite ga u vrt (ako živite u području s blagim zimama) ili u teglu koju ćete preko zime držati u stanu. Plodovi će se pojaviti za dvije do tri godine.

Shay Farm Kid

Shay Myers postao je viralan s videom u kojem objašnjava zašto čuva luk do osam mjeseci na svom OPG-u dok ga ne distribuira u trgovine diljem SAD-a. Njegova obitelj već se treću generaciju bavi uzgojem luka, a Myersov cilj je održati nasljeđe koje je započeo njegov djed. Glavni je direktor tvrtke Owyhee Produce, a TikTok koristi kako bi ljudima pružio uvid u poljoprivredu iznutra.

@shayfarmkid Onions rings are loke the tings of a tree. You can learn a lot from them. #onions101 #farming101 #edutok ♬ original sound - Shay Myers

„Zašto se voće i povrće skladišti u Sjedinjenim Državama? Pa, mi živimo u Sjevernoj Americi, ljudi. Nismo blizu ekvatora. Voće i povrće moramo skladištiti kako bismo ga kasnije imali. Luk nije uvijek star godinu dana“, objasnio je Myers u videu.

Brojni su ljudi također pitali Myersa kako održati luk svježim tjednima, a ovo su njegovi savjeti:

1. Luk nikada ne čuvajte u hladnjaku, to je najgore mjesto za njegovo skladištenje.

2. Držite luk na suhom mjestu, najbolje u papirnatoj vrećici.

3. Pripazite da ga držite negdje gdje je temperatura konstantna, primjerice ispod sudopera ili u podrumu.

Ovaj poljoprivrednik zna koliko su društvene mreže važne za uspješnost njegovog posla i nikada mu nije teško odgovoriti na pitanja svojih pratitelja, kako na TikToku, tako i na drugim mrežama.

Kako se poslovanje u velikoj mjeri prebacilo u virtualni svijet, uspjeh u poljoprivredi više ne ovisi samo o marljivom radu, već i o stabilnoj internetskoj vezi. Poljoprivrednici i tvrtke mogu lako komunicirati s dobavljačima, kupcima, partnerima i istomišljenicima putem e-pošte, video konferencija, chat platformi i društvenih mreža. To ubrzava razmjenu informacija, olakšava suradnju i smanjuje troškove komunikacije.

Brzina, kvaliteta i pouzdanost mreže najvažnije su karakteristike teleoperatera A1 Hrvatska koji ima najveću fiksnu mrežu nove generacije temeljenu na optičkoj povezivosti s kojom obuhvaća više od 650.000 kućanstava u Hrvatskoj, to jest 45 posto kućanstava. Do kraja godine bit će dostupna u 60 posto kućanstava u Hrvatskoj, njih 800.000, što znači da će dva od tri kućanstva diljem Hrvatske imati A1 optiku.

KAKO POKRENUTI I USPJEŠNO VODITI SVOJ OPG?

Pokretanje uspješnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) zahtijeva pažljivo planiranje i provođenje potrebnih koraka.

Odredite čime se želite baviti

Prije svega dobro razmislite koje vrste proizvoda biste željeli uzgajati ili proizvoditi na svom OPG-u – voće, povrće, mliječne proizvode, preradom mesa ili biste se voljeli baviti seoskim turizmom.

Istražite tržište

Provedite temeljito istraživanje tržišta kako biste identificirali potrebe i trendove potrošača. Razmotrite aspekte kao što su konkurencija, potražnja, profitabilnost i održivost odabranih proizvoda.

Izradite poslovni plan

On uključuje ciljeve, strategije, financijske troškove, marketinški plan, raspored sadnje/uzgoja, troškove i potencijalne prihode. Poslovni plan će vam pomoći da jasnije definirate svoje ciljeve i pravac djelovanja.

Budite informirani o regulativama

Istražite sve o pravnim zahtjevima i regulativama koje se odnose na OPG-ove u vašem području. Provjerite potrebne registracije, dozvole i certifikate koje trebate dobiti te se informirajte o poticajima koje možete dobiti.

Ne zaboravite na marketing

Vidljivost vaših proizvoda i usluga koje nudite jedan je od najvažnijih aspekata vlastitog biznisa u bilo kojoj industriji. Važno je razviti prepoznatljivost, komunicirati vrijednosti vašeg OPG-a i putem marketinških aktivnosti privući potrošače.

Kontinuirano se usavršavajte

Poljoprivredna industrija se neprestano razvija i mijenja, stoga je važno biti otvoren za nova znanja i tehnologije. Pratite trendove i inovacije u poljoprivrednom sektoru te proširujte svoje vještine i znanje.

Budite strastveni i ustrajni

I zadnje, ali ne manje važno – ako sa strašću i ustrajnošću vodite svoj posao, rezultat ne može izostati. Naravno, uvijek će biti prepreka, ali njih iskoristite u svoju korist. Sretno!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36