Nesreća u Međimurju

Vozio je šumskim putem i izgubio kontrolu nad quadom: ‘Znao sam da postoji određeni rizik‘

Vanja Tarandek, vlasnik adrenalinskog centra Accredo, iza sebe ima tisuće sati vožnje, no nije mogao spriječiti nezgodu
Vanja Tarandek
 Privatni album

Vjetar tiho plete svoju glazbu među granama drveća u šumi Međimurskih gorica. Odjednom, šuškanju lišća pridružuje se zvuk zvijeri koja iz daljine oprezno prede. To nije nikakva životinja, već popularno terensko vozilo quad na četiri kotača za čijim volanom sjedi Vanja Tarandek (47), vlasnik adrenalinskog centra Accredo iz Zasadbrega. Stroj kojim upravlja ima snagu koja parira stampedu 50 konja, no svejedno ne divlja šumskim putem. Nije čovjek od adrenalina pa vozi samo 5 kilometara na sat i uživa u scenografiji nove trase kojom će voditi posjetitelje centra tijekom budućih quad tura.

Na putu je maleni kanal. Izdaleka ga je primijetio, nije mislio da se radi o velikoj prepreci. Prešao je preko njega i odmah uvidio svoju pogrešku. Izgubio je kontrolu, unatoč tome što ima tisuće sati vožnje iza sebe. Quad se preokrenuo na bok, a zvuk udarca prolomio se šumom.

- Svi uvijek misle da se nesreće na quadu događaju zbog velike brzine, no to nije uvijek tako. Mala neopreznost je dovoljna da se dogodi nezgoda – kaže Tarandek.

image
Vanja Tarandek sa suprugom
Privatni album

Na sreću, nije se ozlijedio, ali isto se nije moglo reći za vozilo „teško“ 70.000 kuna. Oštetio je retrovizor, odbojnike, plastiku, sve skupa šteta je iznosila par tisuća kuna. Iako je Tarandek sam kriv za nesreću, taj iznos nije morao platiti. Naime, svih devet quadova, koliko ih ima u ponudi centra, osigurao je kasko osiguranjem, policom koja pokriva štetu i u slučajevima kada je vlasnik vozila kriv za nezgodu, pa čak i ako se oštećenje dogodi izvan prometa, uslijed pokušaja provale, krađe te raznih vremenskih nepogoda.

- Vožnja quadovima je aktivnost koja nosi određeni rizik, iako se mi na turama u pravilu vozimo brzinom od 10 kilometara na sat. Jednostavno, nikad ne možete znati što je u glavi čovjeka i zato prije svake ture odradimo školicu sigurnosti kroz koju posjetiteljima objasnimo kako se vozi quad te koja pravila moraju poštivati – ističe Tarandek, ali dodaje kako se, unatoč svim mjerama sigurnosti, nezgode i dalje događaju.

image
Posjetitelji na vođenoj quad turi Accredo centra
Privatni album

Nisu to nikakve strašne stvari već u pravilu sudari ili lagana prevrtanja, no, opet, na vozilima nastaje šteta koju netko mora platiti. Čak i najmanji popravak može ponekad koštati kao godišnja kasko premija, zbog čega se Tarandeku ova polica osiguranja uvelike i isplati.

Sami proces isplate je u slučaju njegove nezgode išao veoma brzo. Prijavio je oštećenje osiguravajućem društvu, ispunio dokumentaciju, dao izjavu i fotografirao quad te mjesto prevrtanja. Osiguranje mu je kroz par tjedana isplatilo novac potreban za popravak i nedugo nakon toga je friško popravljeni motocikl opet bio u akciji.

- Kasko polica nešto je skuplja, ali uz nju mirnije spavam i meni se uvelike isplati, a imam je i na privatnim vozilima. Prema tome, tko ima mogućnosti da uzme kasko, od mene ima toplu preporuku – kaže Tarandek.

image
Quad vozila Accredo centra
Privatni album

Što se tiče same cijene police kasko osiguranja, ona ovisi o vrijednosti, starosti, marki i snazi automobila, ali i dobi te iskustvu vozača. Za osobni automobil u vrijednosti, primjerice, 150.000 kuna, osiguranje policom kasko osiguranja može se ugovoriti već od 2500 kuna godišnje.

Važno je istaknuti i kako se kasko polica osiguranja dijeli na punu i djelomičnu policu. Puna kasko polica nudi pokriće od svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog motornog i/ili priključnog vozila, dok djelomična nudi različite kombinacije najčešćih rizika koji mogu zadesiti vozilo.

Osiguravajuća društva i Hrvatski ured za osiguranje pokrenuli su projekt Sigurnije sutra

Kada je u pitanju kasko osiguranje, ali i druge vrste osiguranja, mnogi ljudi nisu dovoljno upoznati sa svim mogućnostima koje dolaze uz različite vrste polica. Upravo zato društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje već duži niz godina provode aktivnosti s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana, a posebice mladih. Zajednički projekt financijske pismenosti pod nazivom „Sigurnije sutra“ kruna je dugogodišnjeg rada društava za osiguranje i Hrvatskog ureda koji se provodi kao dio Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine i uz podršku Udruženje osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore.

Više informacija potražite na web stranici projekta SIGURNIJE SUTRA.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:50