Akcijska poslastica

Vratio se ‘kralj transformacija‘, za ulogu u novom Marvelovom filmu pripremao se u bolnici

Oskarovac je na snimanjima gubio kilograme, drastično mijenjao izgled, čak se i oblačio kao žena

Jared Leto u filmu Morbius

 Con Film

Holivudski kralj transformacija Jared Leto ima novu ulogu u dugo očekivanoj kinematografskoj poslastici koja uskoro počinje s prikazivanjem. Riječ je o Morbiusu, jednom od Marvelovih najintrigantnijih filmova koji fanovi s velikim nestrpljenjem iščekuju. Leto glumi glavnog junaka, znanstvenika Michaela Morbiusa, a za ulogu se pripremao prilično nekonvencionalnim metodama. Tijekom snimanja ovog filmskog hita posjećivao je pacijente oboljele od bolesti krvi te razgovarao s njima i liječnicima o njihovom stanju. Cilj mu je bio približiti se psihičkom stanju bolesnika da bi što uvjerljivije utjelovio Morbiusa, fiktivnog lika koji boluje od ove smrtonosne bolesti.

Letu ovaj pothvat, pak, nije bio stran teren. Naime, talentirani glumac popularan je po prakticiranju metodske glume, korištenju raznih tehnika za potpuno emocionalno identificiranje s likom. Iza sebe ima nekoliko velikih fizičkih transformacija koje su mu donijele nekoliko priznanja od publike i kritičara. Glavni motivi njegovih metamorfoza su želja za unutarnjim razumijevanjem lika, posebno ako je u pitanju portret živuće osobe. Sličan motiv imao je i dok je prihvaćao ulogu znanstvenika Morbiusa.

- Vesele me transformacije pa ovu nikako nisam mogao odbiti, posebno zato što sam prvi glumac koji utjelovljuje Morbiusa. Nisam se pokajao – komentirao je Jared Leto za Variety.

Prisjetili smo se nekoliko njegovih najvećih transformacija kojima je osvojio srca publike od kojih mu je jedna donijela i titulu Oskarovca.

Poznat po ekstremnim transformacijama

Za svoj portret Rayona, transseksualca i HIV-pozitivnog dilera droge, u filmu „Dallas Buyers Club” (2013), zaradio je čak dva zlatna kipića - Zlatni globus i Oscara. Svoj uspjeh pripisuje psihičkoj i fizičkoj transformaciji s kojom je startao odmah nakon audicije. Tijekom cijelog snimanja, u trajanju od dvadeset i pet dana, Leto je ostajao u liku Rayona, a na kraju radnog dana nije skidao periku, haljinu i ruž s usana. Javnost je šokirao svojim izgledom jer je s tridesetak kilograma manje nalikovao na kostura zbog čega je postao glavna tema mnogih svjetskih medija. Za časopis The Wrap komentirao je svoj pothvat.

- Ovo je ekstremizam i kao takav je užasno naporan. Nakon što sam izgubio petnaest kilograma, prestao sam brojati, a iskustvo te samo natjera da promijeniš način na koji hodaš, sjediš pa čak i razmišljaš – ističe Jared Leto.

Izgladnjivanju se podvrgnuo i tijekom snimanja filma „Requiem for a Dream” (2000), iscrpljujućoj drami u kojoj glumi Harryja Goldfarba, iznemoglog ovisnika o heroinu. Tada je izgubio dramatičnih 28 kilograma, a prehrana mu je uključivala isključivo sirovo povrće. Za medije je priznao da mu je ovo bilo jedno od najgorih iskustava u životu.

- Tjednima ne bih jeo. Samo bih grickao komadiće sirovog povrća. Znao sam se zaputiti do trgovine i ondje subotom sat do dva provesti samo gledajući u hranu. Čak sam znao i ukrast nekoliko indijskih oraščića te ih brže-bolje pojesti samo da me prođe želja za hranom. Zbog prevelike grižnje savjesti, na kraju sam potpuno prestao jesti – izjavio je Leto za Variety.

Ovakvi fizički naporni pothvati su ga znali koštati zdravlja. Tijekom snimanja filma Chapter 27 (2007) se zbog uloge toliko naglo udebljao da je obolio od gihta, bolesti zglobova. U kriminalističkoj drami glumi ubojicu Johna Lennona, a premda u scenariju nije pisalo da mu je potrebna transformacija, zaključio je da će pomoću nje uvjerljivije utjeloviti lik Marka Chapmana.

- Pred kraj snimanja počeo sam osjećati jake bolove u stopalima i nogama općenito. Nisam mogao normalno hodati, a suzdržavao sam se od velikih udaljenosti. Na kraju mi je bilo toliko loše da sam bio prisiljen koristiti invalidska kolica – komentirao je Leto za strane medije. Trebalo mu je otprilike godinu dana da mu se zdravlje polovično vrati i da ponovno bez muke stane na noge.

U novoj ulozi

Ni strašna upala zglobova nije ga spriječila da nastavi s transformacijama. Nakon fizičke preobrazbe u „Dinastiji Gucci” (2021), ove godine će se u filmu „Morbius” preobratiti u zagonetnog antijunaka, briljantnog liječnika s rijetkom smrtonosnom bolešću krvi. Za ovu ulogu nije gubio na kilogramima, ali se zato psihički pripremao na unutarnje dvojbe njegovog kompleksnog lika. Film je prepun intrigantnih obrata i psihološke borbe pa je u tom kontekstu Leto kazao kako mu je uloga bila prilično naporna.

- Prikazao sam ovaj lik od njegovih najranjivijih trenutka do onih najmonstruoznijih, što je bilo pravo psihološko iskustvo, a sama uloga je baš zbog toga bila naporna – podijelio je Leto za Variety.

Međutim, ovdje nije riječ o klasičnoj Marvelovoj priči o junaku. Glavni lik, doktor Michael Morbius, boluje od rijetkog krvnog poremećaja te svim naporima pokušava pronaći lijek i izliječiti ne samo sebe, nego i druge. Misterioznim pristupom dolazi do ozdravljenja, no simptomi koje nije moguće kontrolirati pretvaraju ga u zvijer s dosad neviđenim moćima. Naposljetku se postavlja ključno pitanje – hoće li dobro uspjeti nadvladati zlo ili će Morbius na kraju ipak podlegnuti novim misterioznim porivima.

image

Jared Leto u filmu Morbius

Con Film

Uz Leta, samoprozvanog „filmskog snoba”, među glumačkom postavom pronaći će se i još neka poznata i atraktivna imena kao što su Jared Harris, Matt Smith, Adria Arjona, Tyrese Gibson i drugi. Redateljska palica pripala je Danielu Espinozi (Trag života, Dijete 44, Sigurna kuća, Snabba Cash). Za scenarij su se, pak, pobrinuli Matt Sazama, Burk Sharpless, Roy Thomas i Gil Kane. Film je snimljen na tri lokacije; Northen Quarteru, Londonu i Los Angelesu, dok je prvi put premijerno prikazan u Meksiko Cityju 10. ožujka ove godine.

Redatelj filma, Daniel Espinosa, mišljenja je kako je Jared Leto jedini filmski glumac koji može odigrati ulogu Morbiusa. „To je bila predodređenost” – veli. Naime, Leto je već poznat svijetu superheroja po svojoj ulozi Jokera u franšizi „Suicide Squad” pa se odlično snašao i u ovom filmu temeljenom na stripu. Inače, Morbius je postavljen u svemiru filmova „Spider-Mana” i „Venoma”, dvije iznimno popularne franšize u svijetu Marvela. Nastao je davne 1971. kada su ga kreirali pisac Roy Thomas i crtač Gil Kane na stranicama stripa The Amazing Spider-Man #101.

image

Jared Leto u filmu Morbius

Con Film

Kako naposljetku izgleda ekranizacija popularnog Marvelovog lika i borba Leta, odnosno, znanstvenika Morbiusa protiv samog sebe i ostalih, možete saznati od 31. ožujka samo u kinima i IMAX-u.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Con filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:22