Dalje od centra

Za cijenu stana u Zagrebu, mladi par je kupio kuću u okolici: ‘Izdvojili smo 1350 eura po kvadratu‘

Kuća, izgrađena 2013. godine, broji 130 kvadrata i 800 kvadrata zemlje, zatim dvije kupaonice, četiri spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu te je gotovo u potpunosti namještena
 Shutterstock

- Oduvijek smo zamišljali život u kući s dvorištem, na drugo nismo ni pomišljali. To smo zacrtali i to smo si omogućili, ali daleko od centra Zagreba – pojašnjava nam Zagrepčanka Jelena (26), koja je ove godine sa zaručnikom kupila kuću u Cerju, naselju smještenom u Sesvetama. Kuća, izgrađena 2013. godine, broji 130 kvadrata i 800 kvadrata zemlje, zatim dvije kupaonice, četiri spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu te je gotovo u potpunosti namještena. Izdvojit će, kaže, oko 10 tisuća eura za uređenje po njihovom ukusu.

Kvadrat kuće mladi par platio je tek 1350 eura, što je, nastavlja Jelena, barem tri puta manja cijena u odnosu na nekretninu u centru grada.

- Bili smo svjesni svojih mogućnosti i ponude na tržištu pa nismo niti gledali nekretnine u centru ili bliže centru grada, a osim toga smatramo da je život u okolici puno kvalitetniji i mirniji. Htjeli smo prostor u kojem možemo uživati, saditi, raditi i družiti se bez brige hoće li nam gosti imati mjesta za parkirati, upasti u gužvu i slično. Mislim da i u okolici postoji dovoljno sadržaja za sve uzrasti i da ni u jednom trenutku nećemo biti zakinuti za nešto – mišljenja je Jelena čiji stav podržava sve veći broj građana, osobito nakon što su cijene stanova u centru u posljednjih nekoliko godina vrtoglavo narasle.

Mirniji život, niže cijene

- Zagrepčani, ali i mnogi drugi građani često biraju gradove u okolici Zagreba jer nude mirniji život, ali su istodobno dobro povezani s glavnim gradom. To omogućava pristup poslovnim mogućnostima, kulturnim događanjima i drugim sadržajima u Zagrebu. Manji gradovi često nude bolju kvalitetu života, manje gužve, manja zagađenja zraka, pristup prirodi i općenito opuštenije okruženje, a posebno privlači obitelji i one koji žele izbjeći stres velikih gradova – izjavio je ranije za domidizajn.hr Matteo Mikulić iz agencije Eurovilla.

I visoke cijene građane potiču na život u okolici.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom polugodištu 2023. prosječna cijena jednog kvadrata novogradnje iznosila je 2 326 eura. Ta cijena veća je za 1,7 posto u odnosu na drugo polugodište 2022. i za 6,8 posto u odnosu na prvo polugodište 2022. Iznos je, pak, upola manji u okolici Zagreba ili zagrebačkim kvartovima koji su 20 do 30 km udaljeni od samoga centra.

Uredni papiri

No, niža cijena je, kaže Jelena, bila tek jedan od faktora na koji su mislili pri kupnji kuće. Najvažnije im je, priznaje, bilo da pronađu nekretninu s urednim papirima i svim važnim dokumentima, što predstavlja veliki problem mnogim investitorima. Naime, često su imovinsko – pravni odnosi po pitanju vlasništva nad kućom nesređeni pa se investitori u procesu kupnje pitaju – „Što mi je to trebalo?“.

Pri kupnji kuće važno je da nema nikakvih tereta, da je upisana u katastar i zemljišnu knjigu, etažirana, ali i da je legalizirana. Ukoliko vam nekretnina nije katastarski sređena ili granice nekretnina koje se prodaju/kupuju nisu vidljive na terenu i nisu usuglašene sa susjedima potrebno je angažirati geodetskog stručnjaka koji će po potrebi obaviti terenske izmjere i izraditi geodetski elaborat. Geodetski elaborati se od 2018. godine izrađuju digitalnim putem čime se ubrzavaju postupci evidentiranja nekretnina u katastru i zemljišnoj knjizi. Sređena nekretnina, naime, ima veću tržišnu vrijednost, u prednosti je kod iznajmljivanja, lakše se za nju podiže kredit te dobivaju dozvole za obavljanje djelatnosti. Isto tako, prednost je i što se kod takve kuće povećava mogućnost za dobivanje priključka na komunalne vodne građevine, elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu. U svakom slučaju, ‘čisti‘ papiri su jamac da investitor, u našem slučaju Jelena, neće ‘kupiti mačka u vreći‘.

Potrebna dokumentacija za prodaju kuće

- Zemljišnoknjižni izvadak (vlasnički list)

- Građevinska dozvola ili drugi dokument kojim se odobrava građenje

- Uporabna dozvola ili drugi dokument kojim se odobrava uporaba (Uvjerenje za uporabu, Rješenje o uporabi, Završno izvješće nadzornog inženjera)

- Ako je nekretnina starije gradnje, građena prije 1968. godine, treba vam Uvjerenje s katastra da je nekretnina evidentirana u katastarskom operatu prije 16.02.1968. te Uporabna dozvola za građevine izgrađene prije 16.02.1968.

- Ako je nekretnina bila u postupku legalizacije, tada vam treba dokument koji se zove Rješenje o izvedenom stanju

- Kopija katastarskog plana s ucrtanim najnovijim stanjem nekretnine

- Energetski certifikat

- Znali smo da moramo provjeriti svaku sitnicu pa smo komunicirali direktno s vlasnikom kuće koji tu nekretninu doista poznaje u “dušu“. Drugim riječima, znao je baš sve o priključcima, građi, ali i lokaciji nekretnine. Da ponovno tražimo nekretninu, opet bismo se potrudili da je nađemo direktno preko vlasnika i da s njim prođemo cijeli proces – nastavlja.

Ističe, potom, i kako su imali sreće što je kuća imala sve valjane papire jer je to danas teško pronaći kod ovakvog tipa nekretnine.

- Ovo nije prva kuća koju smo gledali pa smo doživjeli svakakve slučajeve kad je riječ o papirologiji. Ovaj dio kupnje je možda najteži jer je važno da ugovori budu dobro i točno napisani da ne bi kasnije bilo posljedica. Uz dobrog odvjetnika sve je lakše, a i vlasnici su bili korektni u dogovoru pa je suradnja bila bezbolna – poentira Jelena čiji se odvjetnik, kaže, kako ona i zaručnik ne bi upali u zamku, služio portalom Uređena zemlja koji omogućava upravljanje vlastitim nekretninama bez čekanja u redu, a iz vlastitog naslonjača.

Uređena zemlja predstavlja jedinstveno poslužno mjesto (One-Stop-Shop) Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) razvijenog u sklopu nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra koji provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave i Državna geodetska uprava.

Elektroničko podnošenje prijedloga za upis u zemljišnu knjigu

Od 10. veljače 2023. svi prijedlozi zemljišnoknjižnom sudu podnose se elektronički, putem javnih bilježnika ili odvjetnika kao ovlaštenih korisnika informacijskog sustava koji je u primjeni u poslovanju suda, a nadležno državno odvjetništvo samostalno podnosi prijedlog za upis elektroničkim putem.

Dakle, nakon kupoprodaje nekretnine ili zemljišta te ovjeravanja ugovora, prijedlog za upis u zemljišnu knjigu sada za Vas podnose javni bilježnik ili odvjetnik i to – online! Također, plombiranje prijedloga u zemljišnoj knjizi se vrši u trenutku podnošenja prijedloga za upis.

Portal spaja dva sustava odgovorna za registraciju nekretnina, a to su katastar i zemljišne knjige. Posljednjim nadogradnjama portal je postao još intuitivniji za korištenje što korisnicima omogućuje brži, sigurniji i jednostavniji put do aktualnih informacija što pak omogućuje veću sigurnost u kupoprodaji nekretnina te zaštiti vlasničkih prava. Dostupan je online 24 sata dnevno, podaci se ažuriraju svakih 15 minuta te je prilagođen pregledu na mobilnim uređajima, što omogućuje korištenje i na bilo kojoj lokaciji pokrivenoj signalom mobilnog operatera.

- Već sam navela da smo mi imali sreće jer smo pronašli kuću s urednim papirima i imali smo suradljivog odvjetnika, a svima koji razmišljaju o ulaganju u vlastitu nekretninu savjetujem da budu sigurni u ono što žele i neka idu ka tome. No, isto tako treba imati na umu da je proces kupnje nekretnine zahtjevniji nego što se možda čini pa neka u startu skinu „ružičaste naočale“ – zaključuje Jelena.

Portal Uređena zemlja između ostalog omogućuje:

1. besplatno preuzimanje sljedećih javnih isprava:

- zemljišnoknjižnih izvadaka i izvadaka iz knjige položenih ugovora

- preuzimanje kopije katastarskog plana i izvod/prijepis iz posjedovnog lista

- preuzimanje izvadaka iz Baze zemljišnih podataka.

2. pregled svih zemljišnoknjižnih uložaka i posjedovnih listova u kojima ste upisani sa svojim OIB-om

3. Elektroničko podnošenje zahtjeva za Rješenjem o određivanju kućnog broja zgrade ili potvrdu o kućnom broju zgrade


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije, DGU-a i MPU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:19